К.О.Т.К.И-те {10}

  • 28 860
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 718
 Hug Mr. Green Докладвам- Асланите биха Фенерите на Тюрк Телеком Арена-2 на 1!

Беличке,кога ще пътувате,тази вечер ли,утре сабахлян рано ли? Crazy

 Heart EyesХелънче,разбра ли,Сонерчо бил с босненски корени,той и в София е бил,да знаеш!

# 136
  • София
  • Мнения: 15 343
Сосче, че боба с мента е класика, бре джанъм! Само, че гьозум му вика баба ми. Из Балкана, това. Тя боб без гьозум не готви. Аз съм готвила и със и без, по- често без. Харесвам си го, аз от дете така си го ям, майка ми винаги слага гьозум и тя. Или джоджен, който както му казва.

Гьозумът/джодженът си е класика за боба, дори бих казала, че е задължителен. Но ментата не мога да си я представя в боб.  Laughing

Мислех да питам сутринта каква е разликата между мантъ и равиоли, но се отказах!

Ами за мен няма разлика. Разликата е в името на съответния език.  Laughing

Тъй като обичам по-сухи ястия, без смесване на много вкусове, пелмените ги слагам в дълбок тиган с вода и масло. Първо се сваряват леко, а след това се запържват в маслото до златиста коричка. Така ги ядем. Е, който иска може да си добави черен пипер, сметана или нещо доматено, но аз ги предпочитам само с масло. Иначе от Берьозката си взех и листче с указания как се приготвят. Варят се в бульон със зеленчуци. Всъщност прави се бульон от пресни зеленчуци и като заври се пускат пелмените докато изплуват и се изваждат. После бульонът се поднася като супа или част от него се сгъстява като сос към пелмените.

Зефирите не бих казала, че много приличат на маршмелоу. Маршмелоу или поне тези, които продават в Лидл са доста леки и въздушни. Зефирките са плътни. Тъй като бяха асорти и ги рязахме с нож, за да опитаме от всеки вид, ножът не можеше да се отлепи от сладката. А колко бяха сладки!  #Crazy От нашенска целувка не ми е ставало толкова сладко.  Laughing

Пина, майсторка си на манджите!   bouquet Аз не бих се захванала да правя пипкави работи. Нямам нерви.  Grinning

Белята, жалко, че ще спите извън Одрин. За мен очарованието му е в светлините. Навсякъде е шарено и много красиво. Всичките им шадраванчета са осветени в различни цветове. А пешеходната им улица е с украса като по Истиклял, това, което аз бих нарекла новогодишна украса.  hahaha Все се каня да направя албум със снимки от Одрин, но не знам кога ще надвия мързела.  Grinning

# 137
  • Мнения: 803
......... Ние със Сосчето сме най- оправни кулинарки, както си личи.


Мимии, привет!

Ааа, и аз съм от "оправните" Blush, напоследък ми се налага да задобрея, но не ми се получава много. А кулинарната виртуозност на Пина не бих могла дори да наближа в тоз' живот - как може да меси това момиче... а за едни нейни рогчета как мечтая, окапах се.

И аз мисля, че мента и джоджен/гьозум са две различни неща.

Мимии, мривет!

ПП.
Никога не съм яла пелмени, равиоли, мантъ пък сефте го чувам. Ще взема да се разходя до тукашната Берьозка, ама като се знам, ще забравя за какво съм отишла. ooooh!

# 138
  • Мнения: 15 237
Гьозумът и ментата са си различни,ама кой ти ги мирише преди да ги набута в боба Rolling Eyes От този случай недолюбвам ментовия чай-все на готвено ми мирише Joy
Суровата туршия дето я правих без олио вече я преполовихме-е все нещо мога да приготвям Joy
Пелмените от "Берьозка"ги бухвам във водата и като изплуват ги сервирам Laughing много,много не им се церемоня.

# 139
  • Мнения: 6 031
Гледам манджарето нищите.   Grinning
Аз метнах едни рибки на плочата към тях добавих и зелена салата и за 30 минути сготвих.  hahaha

Да ви кажа, че все съм снимала много, ама сега се върнах с над...3000 снимки. Ужас... Искам да ги изтрия поне половината, ама не мога да реша коя да изтрия и коя да оставя.  Mr. Green 

# 140
  • Мнения: 659
Сакън! Няма да триеш! В тоя град и милион снимки да направиш, пак ще са малко.  Heart Eyes Я метни някоя тук да изплакнем очи! Hug

Мноого са ми любими равиолите. Най - добрите до сега са приготвени от българин. Бях ви казала за готвача в Сан Марино. Страхотни равиоли с трюфели, ммм.......Пелмени и аз не съм яла.

Сготвих супа топчета на детето.  Embarassed

# 141
  • Мнения: 3 371
Адашче, добре си си дошла !  Hug От къде се върна сега, че нещо ти загубих дирите аз - от Фиренце ли? Ако е от там, не трий нито една снимка, искам да ги видя всичките, моляяяя !  Praynig

Беличке, лек път и весело изкарване. Комплексът го знам добре, всеки път на отиване и на връщане от Истанбул, автобусът спира на него. Не е нищо особено, да не очакваш много. Не знам как е хотелската част, но това, което се споменава като заведения и сувенирни магазини, всъщност е супермаркет, в който има всичко - от прах за пране, баклава, локуми и всички останали благини, до чанти, магнити и разни други дребни сувенири. Цените са повече от прилични, но баклавата няма нищо общо с тази, която ядем и си купуваме от Истанбул. Peace Заведението си е чиста закусвалня, но е доста голямо, така че ще има място за купон. Peace

Мантъ има и в турския ресторант, в който обичаме да ходим - като водих махалата, си поръчах, но не останах очарована. В Истанбул съм яла страхотно мантъ, нищо, че не беше в кръчмичката дето го яде мой левент, но беше много вкусно. Тук ми беше водно, а равиолите - жилави. Сервитьорката каза, че ги купуват замразени от Женския пазар. Peace

Боб с мента не съм яла, ама няма и да пробвам, че много обичам чай от мента, та да не рискувам. Laughing

И никой пък не ми каза за спирката на новото метро над Козия рог !  Crossing Arms

# 142
  • Мнения: 15 237
Мимии,метни няколко снимчоци за разведряване Praynig
Боб коро няма да варя,защото само печката май остана читава hahaha
В понеделник здаде компа,е сефте Confused
Във вторник гръмна мотора на съдомиялната-няма лошо,само дето нов е на стойността на почти цялата машинка Mr. Green
Сряда нищо не се случи-направо чудо Rolling Eyes
Четвъртъкът ме сюрпризира ремъка на пералната-пу тез майстори голяма работа чак за вторник искат да ме посетят #Cussing out
Петък ,слънце разходка,супер-само копчето на палтенцето ми се скъса.А, и крушката на нощтната лампа гръмна-сложих нова Laughing
Събота-на диета сме,че да не отиде и печката.Е,не съвсем-нали си имаме сурова туршийка Joy
И ,да къносах се-изсветляването ми се размина.Нещо не мога да събера кураж да ползвам боя.Все някога
ще имам първи път и в това начинание.
М,да утре неделя-дано поне е слънчево Hug
Иначе редовно ходя до магазина за хляб и мляко пък се връщам с бисквити и фурмички.Ми какво да направя Rolling Eyes и те стават за ядене Joy
Спокойна вечер Hug

# 143
  • Мнения: 803
 smile3532
Сосче, направи ми нощта.

# 144
  • Мнения: 6 031
Сосче, имам снимка специално за теб. Утре ще я кача, че е на компа. Simple Smile
Много аварии при теб, но това са само предмети - хората са важни!

Ескайтче, да нацелуваш Б., а Пина да направи същото с Ю.  Heart Eyes  Heart Eyes
А аз се надявам скоро лично да нацелувам софийските бебоци.  Heart Eyes  Heart Eyes

# 145
  • Мнения: 3 371
Мимии,метни няколко снимчоци за разведряване Praynig
Боб коро няма да варя,защото само печката май остана читава hahaha
В понеделник здаде компа,е сефте Confused
Във вторник гръмна мотора на съдомиялната-няма лошо,само дето нов е на стойността на почти цялата машинка Mr. Green
Сряда нищо не се случи-направо чудо Rolling Eyes
Четвъртъкът ме сюрпризира ремъка на пералната-пу тез майстори голяма работа чак за вторник искат да ме посетят #Cussing out
Петък ,слънце разходка,супер-само копчето на палтенцето ми се скъса.А, и крушката на нощтната лампа гръмна-сложих нова Laughing
Събота-на диета сме,че да не отиде и печката.Е,не съвсем-нали си имаме сурова туршийка Joy
И ,да къносах се-изсветляването ми се размина.Нещо не мога да събера кураж да ползвам боя.Все някога
ще имам първи път и в това начинание.
М,да утре неделя-дано поне е слънчево Hug
Иначе редовно ходя до магазина за хляб и мляко пък се връщам с бисквити и фурмички.Ми какво да направя Rolling Eyes и те стават за ядене Joy
Спокойна вечер Hug

 spoko spoko spoko Така, както го разказваш, звучи направо забавно ! Точно такова трябва и да е отношението към подобни събития !  Hug

Скрит текст:
"Светът е поправим"
Светът е поправим. До предпоследно.
И има време за една измислица,
в която сме изгубени безследно,
преди да се намерим… Щом е писано.
И има време за един отрязък
от лентата на дните ни добри,
когато светлите звезди ще слязат
на пръсти във душите ни… Нали?
Нали в един момент ще се замислим
да бъдем или да не бъдем вече?
Кое било е, и кое е истинско?
Преминахме ли пътища далечни?
Въпросите сами ще отговарят,
премахнали и сянка на тревога.
Щом дишаме, а спомените парят –
светът е поправим. И слава Богу!
Мира Дойчинова-irini

# 146
  • Мнения: 11 743
Гюзум и мента са различни растения, но от едно семейство и миришат еднакво, почти. Който тука претендира, че са различни, искам да му направя тест със завързани очи и да ги мирише само, па тогава да ги различи  Laughing 

В Одрин съм ходила, но не на пазар, а по забележителности. От Варна Бохемия минават през Одрин, програмата, която е с дневен преход. Тръгва се от Варна сутринта, по обяд бяхме в Одрин и следобяд в Истанбул. Къркларели (Лозенград) съм виждала само по тъмно, на центъра, за баклава и подобни. Истанбулската баклава на Гюллюолу е по- хубава, а на Коска още по- хубава.

Тия снимки са стари, дами! Да не мислите, че сега точа и къдря равиоли?! А разликата между равиолите, пелмените и мантъто е малко в тестото и повече в пълнежа. Мантъто ще е с телешко, агнешко и типичните подправки. Равиолите ще са със спанак и рикота, моцарела, домати... Пелмените ще са със свинско, дори сланина, картофи с извара... И накрая гарнирането - в Италия ще е с доматен сос, в Русия сметана, в Турция кисело мляко - горе- долу, криво- ляво... иначе е едно и също.  А такива пелменообразни имат в Китай, в Сиан провинция Шаанси са характерни и там ядохме към 7-8-9 различни вида. Също в Корея правят такива неща.

Сосче, да знаеш, че това са предзнаменования за някое много голямо щастие, което скоро ще те сполети!

# 147
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Ся!
Пине, за Коска няма да се съглася. Не могат и на малкия пръст на Гюллюолу да стъпят. И им мирише баклавата на лой. Но въпрос на вкус... и късмет да попаднеш на партида, струва ми се.
В боба слагам и джоджен, и чубрица. Понякога вместо нея слагам една подправка, която купувам от Турция, но името ѝ не помня. Ако някой ми бутне мента вместо джоджен, ще разбера, предполагам... Трябва да пробвам.
През Одрин не сме минавали, защото пътуваме с Караджъ и защото държа на нощния преход, за да не губя деня.
Таня, Одрин е в плановете на групичката ни (Беля, Добруджанка и половинки + малкото Добруджанче) от преди. Мислехме да отидем с нощувка, за да разгледаме и опознаем града.
Скрит текст:
Това пътуване излезе изневиделица и понеже аз съм една от настояващите да ходим повече служебно, се записах. Все повече съжалявам, но ще се изтърпи. На мен най-напред ми се стори излишно да се дадат 120 за една нощувка там, пред възможността за 160 да имаме две в Истанбул, ама...
Ще се ходи на поправителен с групата, явно.
Еми, ще ходим другата събота и неделя, живот и здраве.
Мими, къде си била, че съм изтървала? newsm78
Сосче, звучи забавно, но знам, че не ти е такова. Моята седмица (даже двете) беше нещо подобно, но вместо уреди "аварираха" хората около мен, че и аз. Имахме бая тревоги. Както знаете, с вашата положителна енергия, нещата сега звучат доста по-добре. Но още не мога да си отдъхна.

# 148
  • Мнения: 6 031
Нещо много набързо, но специално от Барселона:
Скрит текст:



Специално за Сосчето:
Скрит текст:


И поздрав за Хел:
Скрит текст:

Ще ви пусна и още снимки, но ...

# 149
  • Мнения: 3 371
Нещо много набързо, но специално от Барселона:
Скрит текст:



Специално за Сосчето:
Скрит текст:


И поздрав за Хел:
Скрит текст:

Ще ви пусна и още снимки, но ...

А за мен - нищо !  Crossing Arms Sad

Джоджен и мента и със затворени очи ще различа и на мирис и на вкус !  Peace

А по- вкусна баклава от тази на Коска не съм яла, но пък и не съм опитвала тази на ....с гюл дето е .
Тя от къде се купува , че аз май за първи път чувам за нея ? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт