С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 635
  • 815
  •   1
Отговори
# 480
Май е КалуДка с "Д" ,с  мъжки вариант Калуди....

Не вярвам обаче в списъка да не са били Кера/Керана;Калина;Катерина...или Кица. Laughing

# 481
Добре де, може ли някоя от свекървите в темата да ми обясни какво точно удовлетворение ще получи, ако внучето е кръстено на нея, дословно или не съвсем? Защо толкова държат на това? Какво означава за тях кръщаването и името ли е по-важно от човека? Не го разбирам, честно, а наблюдавам такова неистово жеание в бабите около мен, че чак се плаша.

Аз съм реална свекърва с две внучета от големия ми син. Първото внуче  е момче и носи трите имена на мъжа ми. Никой от двама ни не е  намеквал, че искаме да е кръстено на мъжа ми. Това си е решение на сина и снахата. Бащата/сина ми/ носи трите имена на моя свекър, а съпругът ми носи трите имена на своя дядо. Просто спазиха традицията ПО ТЕХЕН избор. Второто ми внуче е момиче и носи вариация на името на бащата на снаха ми. И дума не съм обелила нито преди, нито след  раждането на детето да го кръстят на мен. Обичаме еднакво  и двете си внучета, независимо от имената. Има други неща, които  огорчават, а не името. Имам още един син. Ако има дъщеря, не бих претендирала да я кръстят на мен. Не крия, че ако се случи ще се радвам, но  бих предложила да е вариант на името ми, защото не си го харесвам самата аз. Някога моята майка харесвала едно име и искала да ме кръсти така. Да ама баба ми/свекървата на майка/ се натъжила и дори разсърдила. Тогава майка се принудила да се откаже от желанието си и ме кръстила на баба, ама виодизменила ,уж за по-хубаво име. Всъщност и до днес ме е яд на майка, че е изхабила хубавото име на баба. Тя се казваше Гергина и определено е по-хубаво от модернизираното ми име.  
Та в заключение ще кажа, че ние си мислим за някакво име, че е хубаво или модерно, но децата ни може изобщо да не го харесват. Следваме някаква мода, която след време отшумява и след 20 години може това име дори да е смешно.
Аз съм родила децата си преди 35 и 30 години. Никой не ме е ограничавал в родилното  с някакъв списък . Може и такъв да е имало, но не е било по времето, когато аз съм раждала. Моите синове носят имената на свекър ми и на баща ми.  Всъщност аз исках  вторият ми син да се казва Даниел. Тогава беше модерно име, но и първите 3 букви са  на свекърва ми, баща ми и майка ми и исках и тримата да имат по буквичка, ама съпругът ми настоя да е точно с името на баща ми.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 23:05 от K.A.G.

# 482
Май е КалуДка с "Д" ,с  мъжки вариант Калуди....
     Възможно е, никога не съм го виждала написано и не се сетих на какво е вариант. Нито зная за някой да го носи. Калина е едно от най-любимите ми женски имена. Наред с Деница и Елица.

Какче, може да са отичали Цеткин и затова да са заличили името й от списъка?  Mr. Green

# 483
...
ПП. Дъщеря ми е женена за австриец. Демократична държава в европейския съюз. Познайте какво се случва там-имат си списък с имена хората и не можеш да си кръщаваш детето с име извън именика. Няма Касандри, няма Изаури...Има имена, традиционни за немскоговорящите държави. А ние за съжаление сме една криворазбрана цивилизация...Въпрос на култура. wavey

Както виждате, списъкът с имена не е чудо невиждано, характерно само през соцвремето у нас.
Просто защото глупостта е интернационална, тя не признава нито граници, нито народи и не е зле да се държи под контрол  Mr. Green

Мой близък, дългогодишен университетски преподавател, е споделял какви имена е срещал и среща в кандидат-студентските списъци. Безумия някакви.
Ето и едни подбран списък, да се позабавлявате - http://www.blitz.bg/news/article/254773 Най ме радват Стихия Балканска, Самолетка Първанова, Патко Патков, Винету Келешев... и , ох, то само тези да са Joy

Имена от типа на Ленинка, Сталинка, Владилен, Бригадир и прочие са резултат от революционния плам на масите през 40-50 г. на миналия век Laughing Не мисля, че се различава особено от днешното залитане по разни футболни звезди или екранни герои.

Има тясна зависимост между нивото на образованост на родителите и името на детето. Не само у нас, по цял свят. В тази връзка - чуто или прочетено (не помня вече) преди години - В Белия дом преобладават Джон, Джеймс, Джордж, в гетото - Джизъс, Джеремая, Джезабел.

# 484
Тя се казваше Гергина и определено е по-хубаво от модернизираното ми име.  
И моята баба е Гергина, но аз съм с модеринизирано име, кръстена на нея.
(как ѝ казвахте на галено? Ние - Гиче, но Гиче казваме и на батко Аргил Thinking (кръстен на съпруга на баба ми))

# 485
Когато се роди дъщеря ми, първата приказка на свекърва ми беше: "Как можахте да я кръстите ТАКА, аз познавам една с това име и тя е курва?!"  Laughing Трябвало да я кръстим на Богородица, защото се родила 2 седмици след 15-ти август. Познайте сега как се казва свекърва ми.  Wink
Трудна гатанка. Joy
Лекси, по стар стил Мичетата празнуват на 28 август. (намекът е бил по-скорошен  Wink) Не, че нещо, но и аз родих тогава и много хора ме убеждаваха, че и моето гардже трябва да е Миче. Laughing

Иначе моята свеки е астрална близначка с твоята. В родилното дойде намусена и готова за заяждане. Обаче за името не успя да се заяде - изненадахме я, като кръстихме бебето на свекъра. (Човекът беше готин, не е имало вмешателство. Той много се зарадва.) Е моята свеки по гръб не пада, а напада. Като чу височината на внучка си - 55 см, стисна устни и каза презрително "Ъ, дребно бебе".  
Въпреки че бях много щастлива, леко ме раздразни. В такива моменти кротко задавам уточняващи въпроси. А тя усеща, че я призовавам към откровение, което си е чист капан. Или показва откровеното си чувства към мене (нехаресване), или почва да ръси глупости (има бавна мисъл и не успява да замаже нещата). Е, в този случай свекър ми я кротна, като й каза "стига бабо". И пак стана весело.

# 486
  • София
Една Сталинка вече за втори мандат ще бъде еврокомисар, явно още с кръщаването си е получила летящ старт Wink

# 487
  • при късмета
Един комшия си кръсти детето Сталин, забележете през 1995г. Даже това беше условието да се ожени за майката  ooooh! Искаше първо да се роди, той си го призна де и ако така го запишат ще има и брак, ако е с друго име (че майката много се дърпаше) няма.
По това време тепърва се разчупваше дотогавашния модел за децата родени без брак и много майки все още позволяваха да бъдат изнудвани с него

# 488
Една Сталинка вече за втори мандат ще бъде еврокомисар, явно още с кръщаването си е получила летящ старт Wink

Моля, моля, аз като дете имах двама дядовци комшии- Ленин и Сталин. Без майтап.
Ма ко, леле! ooooh!

# 489
  • София
На мой приятел баща му се казва Сталин.

Аз и досега се хиля на съвсем реален случай, не е измишльотина. Когато преди години народът трябваше да си сменя паспортите с лични карти, една баба с хубавото име Пътка имала проблем с изписването на името на латиница. Трябвало да избира между двете опции - "а" и "u" като втора буква от името й.  Joy

# 490
  • Бургас
На мой приятел баща му се казва Сталин.

Аз и досега се хиля на съвсем реален случай, не е измишльотина. Когато преди години народът трябваше да си сменя паспортите с лични карти, една баба с хубавото име Пътка имала проблем с изписването на името на латиница. Трябвало да избира между двете опции - "а" и "u" като втора буква от името й.  Joy

Голяма дилема е имала бабето.
Какво трябва да си направил на майка си и баща си, за да те кръстят Пътка. Или са я объркали с Пъпка, като са й писали акта за раждане. Моето име е било объркано в акта за раждане от длъжностното лице и вместо да завършва на "...ана", онази заспала патица ме е писала "....яна".

# 491
  • София
Баба Пътка вероятно е тръгнала да се ражда и се е родила на пътя.

Сталин и Ленин са фамилни имена - тия хора тук не са ли знаели?

# 492
  • София
Всичко де-що не завършва на "-ов" не се брои за фамилно име!  Naughty  Mr. Green

# 493
  • където ми харесва
Дами, много сте изкилиферчили темата с тези имена. Ама нали и аз овца със стадото, та да си попиша малко Wink
Аз съм кръстена на баба ми (Бог да я прости), която е майка на моята мама. И съм кръстена така по желание на баща ми. Без да е имало някакви облаги за тях. Човека много харесвал името й, защото не е стандартно и изобщо не е разпространено, но пък е хубаво,  кратко и ясно.  
Моят син го кръстих на свекъра ми, по същата причина. Много хубаво мъжко име, което ми навява асоциации със сила, могъщество и мъжество. И още преди да забременея казах на мъжа ми, че ако имаме син, със сигурност ще носи това прекрасно име.
Еми, казах си. Това беше Wink

# 494
Баба Пътка вероятно е тръгнала да се ражда и се е родила на пътя.

Вярно на 50% - това са никове (псевдоними) на фамилни имена. И двамата са се родили с други фамилии.

Общи условия

Активация на акаунт