. Имаше една Янтра, дето нещо не й се понравих, но отдавна не съм я виждала
.Та сега по темата за имената.
POPULE, Изпревари ме
Точно мислех да пиша, че всеки човек носи собствено, БАЩИНО и фамилно име ( което също идва от бащата )Какво да се прави. Закони. Момичета не се косете толкова. Ако много ви е зор да увековечите бащините си фамилии, да докажете, че и в женската рода има традиции, не се женете, мъжете от които сте заченали и родили да не припознават децата и ето ви възможност да носят като второ име вашето и моминската ви фамилия. Не се заяждам. Дано имате чувство за хумор. Абе то хумор, хумор, ама си е чиста истина...
Защо трябва децата на двама братя да носят еднакви имена, на дядо си? Ами проявете малко фантазия. Ние с ММ първи се сдобихме със син и го нарекохме Петър,на татко (свекър ми) Когато на девера се роди момче, го нарекоха Камен. Петър от гръцки е камък. Българския вариант е Камен. Голяма веселба ставаше. Празнувахме всички заедно-свекър ми, баща ми ( и той Петър ), сина ни и племенника.
Май в тази тема такива писания не трябва да се пишат. Това по-скоро е за Обичам свекърва си ( свекъра си ) 
Мъжът може да приеме фамилията на жената. Скоро бях на сватба и това го казаха, но добавиха и това, че в България до сега няма такъв случай. Какво казва световната практика? Фредерик Жолио се оженва за Мария Кюри и приема нейната фамилия-Фредерик Жолио Кюри.
До 1951г, мисля, за фамилно име се е давало името на дядото. И така: Майката и бащата с една фамилия, децата с друга. По-късно това е отменено. При мен се получи така, че родителите и брат ми (роден 1955) бяха с еднакви фамилии, а аз с друга. Преди да навърша 16 ме уеднаквиха с брат ми
. Преди 4 години лично съм приемала документите на 2ма господа, които приемаха фамилията на жена си.

Сладур! И свекърът ми така еднолично си правеше сметки, свързани пряко с мен, ама...