С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 560
  • 815
  •   1
Отговори
# 525
  • София
От скоро съм с вас, но ми е интересно, та не мисля да изчезвам afwitch. Имаше една Янтра, дето нещо не й се понравих, но отдавна не съм я виждала Simple Smile.
Та сега по темата за имената.
POPULE, Изпревари ме Simple Smile Точно мислех да пиша, че всеки човек носи собствено, БАЩИНО и фамилно име ( което също идва от бащата )Какво да се прави. Закони.
Момичета не се косете толкова. Ако много ви е зор да увековечите бащините си фамилии, да докажете, че и в женската рода има традиции, не се женете, мъжете от които сте заченали и родили да не припознават децата и ето ви възможност да носят като второ име вашето и моминската ви фамилия. Не се заяждам. Дано имате чувство за хумор. Абе то хумор, хумор, ама си е чиста истина...
Защо трябва децата на двама братя да носят еднакви имена, на дядо си? Ами проявете малко фантазия. Ние с ММ първи се сдобихме със син и го нарекохме Петър,на татко (свекър ми) Когато на девера се роди момче, го нарекоха Камен. Петър от гръцки е камък. Българския вариант е Камен. Голяма веселба ставаше. Празнувахме всички заедно-свекър ми, баща ми ( и той Петър ), сина ни и племенника. newsm78Май в тази тема такива писания не трябва да се пишат. Това по-скоро е за Обичам свекърва си ( свекъра си ) hahaha
Мъжът може да приеме фамилията на жената. Скоро бях на сватба и това го казаха, но добавиха и това, че в България до сега няма такъв случай. Какво казва световната практика? Фредерик Жолио се оженва за Мария Кюри и приема нейната фамилия-Фредерик Жолио Кюри.
До 1951г, мисля, за фамилно име се е давало името на дядото. И така: Майката и бащата с една фамилия, децата с друга. По-късно това е отменено. При мен се получи така, че родителите и брат ми (роден 1955) бяха с еднакви фамилии, а аз с друга. Преди да навърша 16 ме уеднаквиха с брат ми Laughing

# 526
  • при късмета
Не е отменено за фамилия на детето да е собственото име на дядото. Може да  избираш, като се вади акта за раждане или още в болницата в документите с които после си вадиш акта.
Назад е обяснено

# 527
Мъжът може да приеме фамилията на жената. Скоро бях на сватба и това го казаха, но добавиха и това, че в България до сега няма такъв случай.
Пъъъъълни глупости Tired. Преди 4 години лично съм приемала документите на 2ма господа, които приемаха фамилията на жена си.

# 528
  • София
Мъжът може да приеме фамилията на жената. Скоро бях на сватба и това го казаха, но добавиха и това, че в България до сега няма такъв случай.
Пъъъъълни глупости Tired. Преди 4 години лично съм приемала документите на 2ма господа, които приемаха фамилията на жена си.

И аз знам за поне един действителен случай със сигурност, тази година се ожениха.
Няма и да го предлагам на ММ, но може на някой обяд при техните да им разкажа как точно така се прави в нашата рода.Ей така, профилактично.  Laughing
Те са добри хора иначе, но явно това им се струва извънредно голяма работа.

# 529
  • София
И аз знам за поне един действителен случай със сигурност, тази година се ожениха.
Няма и да го предлагам на ММ, но може на някой обяд при техните да им разкажа как точно така се прави в нашата рода.Ей така, профилактично.  Laughing

А пък ти много държиш да ги дръпнеш по опашките...Защо ли? Thinking

П.С. Ето така тръгват проблемите, още пресни пресни си рипате по главите.

# 530
  • София

Ех, Popule, какъв си стожер по отношение на патриархата, не може да се пошегува човек.

# 531
  • София
Не е отменено за фамилия на детето да е собственото име на дядото. Може да  избираш, като се вади акта за раждане или още в болницата в документите с които после си вадиш акта.
Назад е обяснено

Няма смисъл. Чукча писатель...

# 532
  • София
МА КО, то разбира се, че може да се вземе името на дядото за фамилно-така е по-демократично. Когато аз съм се раждала е било задължително! Ето я разликата. Когато са го отменили е имало случаи като моя-брат и сестра с различни фамилии Simple Smile
Форума е място, където можеш да научиш много неща, да изкажеш мнение, без да засягаш и обиждаш другите участници, нали?
ШУШУЛЧЕ, ако не започваше поста си с " пъъъъъълни глупости", бих ти благодарила, защото научих нещо от теб. Сега оставаш без благодарности.
НЕЛКА, нали сама отчиташ, че хората са добри. Не ги дразни. Хабиш патрони на халост. Нищо не печелиш. Simple Smile

# 533
Голяма драма с тези имена. Важно е, че има възможности. Аз например съм съм добавила с тире фамилното име на съпруга ми като четвърто име, а иначе се представям с моята фамилия. Детето носи традиционно българско име, което започва с първата буква на мъжа ми. Фамилното име на дъщеря ни е нашето общо фамилно име. Драми не сме имали, така сме решили, така сме направили и никой не е предявявал каквито и да било претенции. В интерес  на истината предложенията и за двете неща дойдоха от мен, а мъжа ми се съгласи Grinning

# 534
Не са единични явно случаите, в които мъжа приема фамилията на жената. Зет ми също е с нашето фамилно име, децата им и те.

Да ама ако свекърите първи предяват претенции /т.е. дръпнат по опашките, както казваш/ за нас остава само едно единствено и то е да уважим традициите. Ама ти така мислиш, защото имаш син. Ако имаше дъщеря друга песен щеше да пееш може би....

# 535
  • София
Да ама ако свекърите първи предяват претенции /т.е. дръпнат по опашките, както казваш/ за нас остава само едно единствено и то е да уважим традициите. Ама ти така мислиш, защото имаш син. Ако имаше дъщеря друга песен щеше да пееш може би....

Именно, защото имам син, съм го кръстила на свекъра. Все пак и аз съм била снаха, преди да стана свеки. Simple Smile А бившият ми мъж, бащата на сина ми, си правеше сметката още като го кръщавахме, как внука ни щял да носи неговите три имена... Laughing

# 536

Именно, защото имам син, съм го кръстила на свекъра. Все пак и аз съм била снаха, преди да стана свеки. Simple Smile А бившият ми мъж, бащата на сина ми, си правеше сметката още като го кръщавахме, как внука ни щял да носи неговите три имена... Laughing
И сега, за да не се почувстваш прецакана, ще изискваш внучето да е на свекъра/свекървата, или не съм разбрала правилно?

# 537
Не Популе, друго имам впредвид. Ако имаше дъщеря и нейния мъж я задължи да кръсти първородния си син на свекъра. Ами ако тя не искаше, ти чия позиция щеше да заемеш. Щеше да й кажеш - слушай дъще, така се прави, искаш не искаш, детето се кръщава на свекъра.

Ти какво си направила и защо си направила, ти си знаеш. Дали са те натиснали, дали си се подчинила сляпо си е твоя воля. Ама с децата си, собствените, как би постъпила? Ами ако сина ти има син и го кръсти на тъщата, ти какво ще направиш? Ще го обичаш по-малко детето ли?

# 538
  • София
... А бившият ми мъж, бащата на сина ми, си правеше сметката още като го кръщавахме, как внука ни щял да носи неговите три имена... Laughing

Joy Сладур! И свекърът ми така еднолично си правеше сметки, свързани пряко с мен, ама...

# 539
  • Бургас
Представям си както сме на масата със свекъра /което се случва на няколко години веднъж/ да ми каже, че трябва да си кръстя детето на него. Сигурно ще ми излезе виното през носа. Надявам се да не повдига никога този въпрос, защото пращането по дяволите, не му мърда.

Малей, колко си страшна! Цццц...
"Пращането по дяволите"...как го правиш това по-точно? newsm78

Ми както го правя досега. Естествено пращането по дяволите го правя по елегантен начин, с който го карам да се чувства тъп и смешен от собствените си думи. Неведнъж съм го правила, когато е говорил глупости. Казвам едно изречение, след което млъква замислен и прекратява темата.

Общи условия

Активация на акаунт