Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професия ИТ специалист

 • 99 768
 • 626
 •   1
Отговори
# 615
 • Мнения: 7 819
E нема нужда да ми се подиграваш. Написах го така, защото най-добрите наистина отиват да работят за SAP. А и аз имах превид технически консултанти. Другите не са ми много ИТ.

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 07:07 от celika

# 616
 • Мнения: 682
E нема нужда да ми се подиграваш. Написах го така, защото най-добрите наистина отиват да работят за SAP. А и аз имах превид технически консултанти. Другите не са ми много ИТ.
SAP е много добра компния, но не е най-добрата. Няма таков нещо, като най-добрите отиват еди къде си. Говорите наизуст - има много ИТ фирми, в които работят много сериозни кадри и взимат много пари. Но това са хора с много, много опит и знания. Джуниър програмистите не взимат 5к. Дори 3 не взимат. И не, заплатите в САП не са нй-привлекателното, дори не са най-високите. Привлектелното там бяха изключителните социални придобивки и бенефити към заплатата, които компанията предлагаше още преди 15 години. Нещо, което останалите компании правят от скоро, но и САП е от първите технологични гиганти у нас.
Та така - информацията ви за ИТ сектора е непълна.

# 617
 • Мнения: 7 819
Да, непълна е и наистина не знам как се развива САП към момента, защото не ме и интересува. Вярно е,

# 618
 • Мнения: 1 199
То има разлика и м/у SAP Labs и SAP България ...

# 619
 • Мнения: 682
То има разлика и м/у SAP Labs и SAP България ...
Има, но в случая не мисля, че става въпрос за. Labs .... все пак говорим за човек без опит, но пък, мечтите са за всички.

# 620
 • Мнения: 1 199
В Labs, обаче консултанти няма, доколкото знам. Чисто RnD си е, имат и стажантски програми за хора без опит, но не и без образование, умения и заложби Hands V

# 621
 • София
 • Мнения: 374
По въпроса за академиите.
Споделеното е лично мнение и наблюдение.

Академиите за тест инженерите са не лоша идея, но е хубаво да помислите в следните насоки: в коя сфера искам да работя (т.е. с какви продукти) и да проучите дали е възможно с академия да пробиете там. Пример: за уеб базирани продукти, за апликации, за мобилно тестване - може би са подходящи. За тестване на системен софтуер (т.е. имаме интеграция на софтуер и хардуер) - по-скоро не.

Академията е само началото - не си мислете, че когато се дипломирате вече сте готови за позиция. Нищо подобно. Знанията, които ще придобиете там са възможно най-базовото въведение. Ученето след тях тепърва започва. И затова тук се връщаме към сферата, в която искате да се развивате.

Някои академии предлагат и препоръка за най-добрите си курсисти. Това звучи супер, но препоръката представлява просто CV-то да попадне в база и да бъде евентуално разгледано. Имайте предвид, че компаниите освен техническите знания и умения (задължително се проверяват с тестове) искат човека да покрие и изисквания за куп soft-skills, както и да се види доколко е мотивиран и припознава културата на компанията, би ли могъл да се впише в нея и да я спазва.

Зная, че заплатите на ИТ специалиситте изглеждат доста примамливи, но това е много тежък и често доста неблагодарен труд. Работи се с много стрес, очакванията на партньорите са много високи, често се налагат компромиси да се работи в почивни дни или много часове на ден. Защото се гони краен срок. Човек завършил академия ще започне на най-ниските нива в компанията, ако изобщо му бъде даден шанс. Истината е, че заради огромното количество работа, често по-старшите специалисти нямат физическото време да обучават нови колеги, защото всички разчитат на тях. Интересните заплати са постижими след 3-4 години стаж и то при наистина мотивиран човек, готов да отделя лично време да се учи, да е на гребена на вълната на технологиите и постоянно да изучава нови технологии. Доста често се оказва, че хората нямат мислене, за да работят такава работа, просто са различна натура. В това няма нищо лошо, но такива хора рядко стигат до големите заплати и често се превръщат в постоянно оплакващи се и натоварващи околните. Имайте го предвид, хората в ИТ си имат техните характерови особености, във вицовете за тях си има зрънце истина.

САП консултантите закачихте - за човек без опит не ми се вижда постижимо, тъй като те консултират сетъп на системите, базирани на изискванията на счетоводството, често в повече от една държава. Девелоперите и тест инженетите към екипите в САП Лабс нямат нищо общо с консултантите, съвсем за друго иде реч.

# 622
 • Мнения: 682
Има академии, които гарантират сключване на договор на успешно завършилите. Такива, които си обучават хора да работят за тях, съриктни са, но предлагат реален и добър шанс за ИТ кариера.

# 623
 • Sofia
 • Мнения: 2 314
Salesforce не се ли учи доста по-лесно? Cloud в момента също е доста търсен.

# 624
 • Мнения: 7 819
Salesforce някъв клауд САП продукт ли е? Само съм го чувала...

# 625
 • Мнения: 1 199
Cloud, ама не SAP. Може би най-известния и голям CRM service.

Иначе лесно няма, за който иска да бъде добър и да се развива Simple Smile

# 626
 • Мнения: 266
То в никоя професия няма лесно, ако човек е съвестен, а не кибичи само за заплата.

Общи условия

Активация на акаунт