Професия ИТ специалист

• 207 772
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 140
Точно, детето ми вече във възраст, която не предполага постоянно боледуване, така че това няма да е проблем.
Имам доста работен опит, изградена работна етика и силно чувство за отговорност. Нямам проблем с поносимостта към критика, и работя еднакво добре с колеги от всякакви възрасти. Английския ми е почти на ниво нейтив.
Но остава проблема с многото свободно време, което младежите имат Simple Smile
Записала съм QA basics и Java basics , след което продължаването на програмите ще изисква време и финанси.
Та затова сондирам отсега.

# 1 141
  • Варна
Ако не опиташ, никога няма да разбереш, така че дерзай. Аз съм оптимист винаги.

Ами около мен пък такива бели лястовици няма. До 40 всички са приключили с ражданията и децата са поотраснали. Аз съм на 45, детето ми сега ще направи 11, до голяма степен е самостоятелно. По случайност ми излезе интересна оферта за работа на чудесно място и то докато работех на място и с колектив, които много харесвах. С много убеждаване напуснах и поех новата работа, ами оказа се луд късмет. Паралелно си карам и аз курсове за преквалификация, защото имам и време и желание. Човек не знае откъде ще изскочи заек.

# 1 142
На 40+ годишните жени не малко предимство им е, че имат вече поотраснали деца и няма тепърва да раждат.
Grinning а дали е така
Последната година точно няколко мои колежки 40+ родиха поредни деца, а никой не очакваше Wink
А тук по темите чета, че и 45г и нагоре го правят, и за мое учудване.
Имам колежка с новородено и 3 годишно и друга на 41, която сега прави опити..
Това с големите деца..
Моите са на 11 и 17 вече, ама пък тамън ми стана широко около врата Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 1 143
  • София
Около мен има и успешни, и неуспешни примери за преквалификация на 40+. До човек е, а и зависи какво точно искаш да правиш - програмиране, тестване, автоматизирано тестване, бизнес анализ, управление на проекти са все от ИТ семейството, но са коренно различни неща.

Обаче, най-лошото което може да се случи, е да си търсиш нова работа след някакво време. Тоест, абсолютно нищо драматично, независимо дали на теб не ти харесва нещото или просто не са се получили нещата.

# 1 144
Точно там е отговорът. Нищо не губиш, ако пробваш.
Трудно е. Аз съм цял живот в ИТ и все пак искам да уча, ама нямам време. Малкото ми е на 5. Имам два неусешни опита да завърша Софтуни. Просто защото давам приоритет на други неща, които са ми по-важни.

# 1 145
Ето ме, още една луда. 😀 Най-голяма съм от всички писали до тук. На 43 родих третото си дете, фирмата, в която работех  смени града и се разделихме. И аз реших да се преквалифицирам. Уча С# по пътеката на СофтУни, онзи ден взех изпита по SQL. Интересно ми е, взимам си изпитите и вървя напред. Знам, че няма да ми е лесно, но искам да успея и ще дам всичко от себе си.
Знам и за предизвикателствата, за които говорите. Но знам и собствените си силни страни.
И се надявам скоро да има развитие.

# 1 146
Sis_ko, с теб трябва да сме започнали заедно С#. Аз трябваше сега да давам изпит по DB , ама скочих рязко в JS и сърце не ми дава да го оставя, докато не мина цялата му пътека 😜

# 1 147
Ето ме, още една луда. 😀 Най-голяма съм от всички писали до тук. На 43 родих третото си дете, фирмата, в която работех  смени града и се разделихме. И аз реших да се преквалифицирам. Уча С# по пътеката на СофтУни, онзи ден взех изпита по SQL. Интересно ми е, взимам си изпитите и вървя напред. Знам, че няма да ми е лесно, но искам да успея и ще дам всичко от себе си.
Знам и за предизвикателствата, за които говорите. Но знам и собствените си силни страни.
И се надявам скоро да има развитие.

Поздравления за смелостта  sis_ko! Надявам се всичко да се нареди при теб, и да продължиш да споделяш за своето кариерно развитие!

# 1 148
  • Варна
Някой да ми драсне (може и на лично) какво се разбира под "цялата пътека" в СофтУни, моля Simple Smile

# 1 149
Някой да ми драсне (може и на лично) какво се разбира под "цялата пътека" в СофтУни, моля Simple Smile

Това са всички модули в обучението примерно за Java:
Basics->Fundamentals->Java advanced->Java DB->Java web-> js Front End
към 20 месеца отнема всичко.
Аз така го разбирам.

# 1 150
Благодаря ви! Успех на всички, които учат в момента!
Sissy, явно сме стартирали заедно 🙂 JS в пътеката ми се струва беше последен, но сега погледнах и са го изместили преди DB. Не знам каква е причината.

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 18:50 от sis_ko

# 1 151
Това са им пътеките на СофтУни
В Java точно нямаше DB курс на всеки 4 месеца (а понякога 1-2 пъти в годината) и се налагаше да запишеш Front End преди DB.
Според мен, ако записвате там, по-добре JS за да си спестите едни 4 месеца (и таксата за тях).

Аз лично съм разочарован от тях и ги зарязах по средата някъде.

# 1 152
Това са им пътеките на СофтУни
В Java точно нямаше DB курс на всеки 4 месеца (а понякога 1-2 пъти в годината) и се налагаше да запишеш Front End преди DB.
Според мен, ако записвате там, по-добре JS за да си спестите едни 4 месеца (и таксата за тях).

Аз лично съм разочарован от тях и ги зарязах по средата някъде.

E то понякога е на кой каквото му се учи. Аз започнах със С# навремето, щото ми беше любим, но после започнах да работя с JS и сега си го харесвам и него.

# 1 153
  • София
Здравейте, може ли и аз да попитам някой дали е запознат с курсовете за Project Manager? Доста гледах се предлагат, всеки твърди, че неговите са най-добрите разбира се, но има ли някой тук, който да е карал такъв курс?

# 1 154
Здравейте, може ли и аз да попитам някой дали е запознат с курсовете за Project Manager? Доста гледах се предлагат, всеки твърди, че неговите са най-добрите разбира се, но има ли някой тук, който да е карал такъв курс?

Става въпрос за курсове, които да те подготвят да започнеш такава работа или за сертификационни? Ако е за първите, бих препоръчала програмата на Гугъл, която се състои от 6 курса - https://www.coursera.org/professional-certificates/google-project-management. Тя е онлайн и е self-paced, като се плаща на месец, т.е. колкото повече време отделиш, толкова по-бързо ще напреднеш и ще ти излезе по-евтино. Аз я изкарах малко след като започнах работа като ПМ и има много полезни неща, включително темплейти, които после може да си ползваш, оценявате се един друг, давате си фийдбек. За бг фирми и присъствени курсове нямам наблюдения и не мога да препоръчам нищо.

Общи условия

Активация на акаунт