Професия ИТ специалист

• 207 718
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 185
Чудесно, там са и най-големите (според мен) шансове за пробив. Желая ти успех от все сърце Simple Smile

Надявам се, че разбираш, че не се заяждам, а давам просто друга гледна точка. Ще се радвам да прочета, че си изкарала курса и си започнала работа и си щастлива Simple Smile
Разбирам и оценявам искреността.Simple Smile

# 1 186
Дано не сте прави с всичко написано дотук, че последните две години и един куп пари отиват на кино!
На сходна възраст с No Luck съм , имам завършено висше образование в съвсем друга област и съм накрая на JS пътеката в СофтУни!

# 1 187
Сигурно свиване на пазара ще има. Критериите за наемане ще са по-високи.
Според мен, ако имаш проекти, шансовете да намериш стаж/работа се увеличават и ще се откроиш от останалите Jr.

Аз също се преквалифицирам. Имам висше - магистър, имам следдипломни квалификации и 10г опит във финансовата сфера. Искам да кажа, че още на първата обява, на която пуснах Св ми звъннаха. Обявата беше за Project manager.  Друг е въпросът, че я отказах.

Наблюдавам едно пренебрежение към хората, които идват от академии. Не го разбирам. Малко на моменти бие на злоба - защо аз блъскат 5г, като с 1.5 до 2 други го постигат.
Има го  и другият момент - бълват се кадри на килограм, кой може, кой минал между капки. Но и фирмите не са от вчера - Има си техническа задача, ако можеш и им хареса как работиш - взимат те.

# 1 188
Защото някои хора знаем какво се учи в университет и какво се учи в академия. Човек с една академия и без друг ИТ бекграунд научава само как се правят някакви неща, а другия знае едни основи, които са от голяма помощ да разбира същиността на нещата.

# 1 189
Защото някои хора знаем какво се учи в университет и какво се учи в академия. Човек с една академия и без друг ИТ бекграунд научава само как се правят някакви неща, а другия знае едни основи, които са от голяма помощ да разбира същиността на нещата.
Имам колеги в академията, които са завършили технически университет и си нямат идея как всъщност да направят нещата ! Това, че разбират същността не им помага особено май! Нека не се заблуждаваме взаимно, защото всички знаем за качеството на образованието в българските университети ! Знаем също , и че ако не се разровиш сам в тази професия нищо няма да научиш!

# 1 190
На тези от академиите най-много им куца математиката, тя просто не се учи, а това че може да напишеш някакъв код и той някакси да тръгне, няма нищо общо с оптимизиран и бързоработещ качествен код! Само структурите от данни се учат два семестъра, а в академиите се минават отгоре-отгоре.. и опитът с тях е почти нулев..
Относно математическите знания - положението е зле, масово от средното образование всичко е изоставено и не може да се надгражда, никакво абстрактно мислене,  на места и логическото липсва - ама ши стаа програмист, щот там са кинтити

И ако и английския е под B2 ниво, работа в ИТ сектора няма да си намери, защото практически софтуер за Бг не се пише.
Мина времето, когато се взимаше всичко що е изкарало някакъв курс и има желание да се преквалифицира..

# 1 191
Тези , които описваш ти, Скаридка, се отказват още преди професионалните модули! Ми няма как да си решиш задачите за домашно без математически мислене ! Освен това всички материали и задания са на английски, за разлика от университетите !
За да можем да водим цивилизован диалог , моля първо да се информирате, най малко от Гугъл , който би трябвало да си ви научили поне да използвате в университета!

# 1 192
...ама ши стаа програмист, щот там са кинтити

Не всичко е заради кинтите. Аз се преквалифицирам първо, заради agile  работната среда. Текущата ми работа и работна атмосфера са феноменална центрофуга.  Вече съм на 30 и няколко и ми е омръзнало да слушам как поради липсата на няколко милиона съм тъпа и за нищо не ставам. Второ, в ИТ сферата не е само дев и qa, има толкова много позиции и можеш да Катерина не само нагоре по стълбата, но да се развиваш и настрани.
И в крайна сметка всеки работи за пари. Не виждам защо трябва да се срамувам хората, които търсят по- добра реализация и бъдеще за себе си и за семейството си. Да излезеш от зоната си на комфорт след една определена възраст,  със семейство и отговорности е смело и явно трябва да си доста мотивиран, което пък в крайна сметка е Малко или много достойно за уважение.

Ние от академиите няма да вземем хляба на университетските кадри, освен ако първите не се окажат по-кадърни от вторите. Случаи всякакви в този живот.
Но нека не се обиждаме кой къде завършил.

# 1 193
Искам по-стабилна професия.
Не съм се ориентирала натам само заради заплатите и нямам проблем в началото(може и да е дълго начало) да взимам минимална заплата. По-скоро си мисля за web тестване.
Manual QA и особено за web не е стабилна професия. Добрите фирми отдавна нямат чисто manual позиции, а най-желаните са изцяло ориентирани към автоматизация. Водещите даже нямат позиция QA, ами имат екипи програмисти пишещи инструменти за тестване.
Голямото търсене на manual qa е от разните долнопробни аутсорски, където се търси само брой хора и ниска цена. Същевременно огромното мнозинство преквалифициращи се през курсове се насочват към manual qa, евентуално с някакви планове за automation, защото уж е най-лесно, с най-ниски изисквания.
Та резултата е голямо предлагане, ниско търсене и водещо изискване - ниска заплата. Нищо от което не предполага стабилна професия. Доста хора съм наблюдавал, как след (или по време на) университета стават QA за по-лесно и след 3-4 години почват да се чудят защо не могат да прогресират и защо им е толкова трудно да си намерят нова работа.
Не вярвайте в приказки, лесни пари няма никъде. От друга страна, ако малко над минималната заплата те устройства, то основното изискване го покриваш.

Имам колеги в академията, които са завършили технически университет и си нямат идея как всъщност да направят нещата !
Университетите в България имат много раздут прием и влизат всякакви хора. Това не значи, че средното ниво е същото като в частните курсове, още по-малко пък за високото ниво. Сравняват се най-ниското ниво в университета и най-високото във фирмичките и не се вижда къде е грешката.
Аз съм следвал преди разните "академии" да придобият популярност, когато имаше 1-2 никому неизвестни. Доста от колегите, които не бяха допуснати до 3ти курс заради многото натрупани невзети изпити, се ориентираха към разни курсове и бяха много доволни как там са най-добрите и всичко им върви с лекота. И така докато не започнаха работа.
От много хора съм чувал колко трудно било да се завършат тия курсове и как на тях ставали по-кадърни от излизащите от университета. Всички те, като им се даде наякоя интервю задача от сериозна фирма и почват да се оплакват как не е честно да ги питат неща, които не са ги наизустили на курса.
Та успех с преквалификациятя, ама недейте сами да се заблуждавате със маркетинг приказки.

# 1 194
Едни от доказано най-добрите програмисти в България всъщност са хора завършили Телерик навремето! Колкото и да не ви харесва ! Истински практически знания се добиват точно в академиите и по време на стажовете ! Нека не се лъжем колко велики са университетите! Масово материалите в университетите са стари, а всички знаем колко бързо се променят нещата в тази професия и ако сам не се развиваш за няколко години ставаш негоден за пазара! Такава е реалността! Който може да издържи на темпото ще успее! Останалите ще си пишем злобни коментари сравнявайки несравнимото!

# 1 195
Доказано от кого? Впечатление не ти ли прави, че само от разните частни фирмички повтарят как са доказано най-великите и не спират да се наричат университети, академии и т.н. без да са такива? Хем университетите били зле, хем се скъсвате да им подражавате... Не виждам логиката.
За стажовете - да, стига да не са в някоя аутсорска, за "академиите" - не.

П.П. само ти пишеш за "доказано най-добър", "взимане на хляба" и скачаш като опарена на всяко мнение невъзхваляващо съответната фирма, ама на другите коментарите били злобни???

# 1 196
Отказвам се! Все едно споря с радиото!
Нито четете това, което пиша, нито го разбирате! Интересно ми вие имате ли някакво образование в областта, още по-интересно ми е как успяхте да го завършите! Толкова за българските университети и техните представители!

# 1 197
Отлично разбирам какво пишеш, защото това съм го чел/слушал десетки пъти. Познавам много хора в твоето положение и знам защо се вкопчват като удавник за сламка в съответния курс. За съжаление колкото повече се вкопчват, толкова повече им се изплъзва успеха, като шепа пясък.
Благодаря за интереса, аз и образование и стаж си имам, че даже и съм преподавал за кратко. Ти обаче никак не си ми интересна, че да си обясняваме лични неща.
Успех с преквалификацията, дано ти се получи преди да ти се предадат нервите.

# 1 198
Явно за някои наистина е важно кой откъде идва. Не разбирам защо са тези словесни престрелки тип кой на кого "ще вземе хляба". Ако си добър, няма да ти вземат хляба. Влизайки в бранша, изберете си едно нещо и станете добри в него.

Btw и моите наблюдения са, че пазара се свива и вече цедката за напълно начинаещи е по-ситна. Пак е възможно да влезеш с курс, но трябват и други знания. Само с курс можеше преди 7-8 години. Сега напливът е голям заради заплащането и хоум офиса и за по-ниски позиции лесно се намират хора. За синиърски - не съвсем, защото синиър хората като цяло са малко. Повечето просто са от много години в бранша, което не е равносилно на синиър.

# 1 199
Явно за някои наистина е важно кой откъде идва. Не разбирам защо са тези словесни престрелки тип кой на кого "ще вземе хляба". Ако си добър, няма да ти вземат хляба. Влизайки в бранша, изберете си едно нещо и станете добри в него.

Btw и моите наблюдения са, че пазара се свива и вече цедката за напълно начинаещи е по-ситна. Пак е възможно да влезеш с курс, но трябват и други знания. Само с курс можеше преди 7-8 години. Сега напливът е голям заради заплащането и хоум офиса и за по-ниски позиции лесно се намират хора. За синиърски - не съвсем, защото синиър хората като цяло са малко. Повечето просто са от много години в бранша, което не е равносилно на синиър.
Точно!
Няма значение къде си учил! Единственото, което има значение е как се справяш! Има самоуки програмисти, които са по- добри от някой завършил курс или университет. Има и хора, които са завършили и двете и пак не стават, защото ги мързи! Важна е страстта, която влагаш в това, което правиш !

Общи условия

Активация на акаунт