Професия ИТ специалист

• 207 664
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 230
Ааа, ок. Благодаря за отговора. Значи все пак "пипаш кода" Simple Smile Както го написа по-рано, помислих, че работиш само в някаква графична среда, примерно Figma и до там.

# 1 231
Не, точно front end правя, React, TypeScript, Qwik… ама за много developers това не е програмиране.😀 Което пък винаги ме води към мисълта какво точно те имат предвид. Предполагам някакви сложни програми и системи, ала бала, съвсем далеч от моите интереси.

Ако има в картинката IDE (VS?) и репо и пушваш направеното в ремоут репото, това си е програмиране. И аз се чудя кой би казал, че не е. Звучи като някой да се е взел мноооого насериозно Simple Smile

# 1 232
  • Berlin
Ааа, ок. Благодаря за отговора. Значи все пак "пипаш кода" Simple Smile Както го написа по-рано, помислих, че работиш само в някаква графична среда, примерно Figma и до там.
Аз съм след Фигма.😂
Да, Little Queen, в момента работя по reboot на онлайн магазин с нов tech stack. Но имам впечатление, че за хора, работещи с бази данни, backend developers и други, които даже не знам какво са, frontend development е нещо несериозно (особено като споменеш React и JavaScript), затова много не се бутам между шамарите. Ест. не говоря за темата тук, а за дев групи.

# 1 233
  • София
Скрит текст:
В тази тема май професията ИТ се изчерпва с програмиране и QA? Съпругът ми се преквалифицира от инженер /софтуерен, но не програмист/ в сферата на cybersecurity. Учи се, има задължителни редовни сертификационни изпити, но за него е интересно. Има дефицит на кадри в тази сфера, затова се включвам. Търсят хора и няма. Но не е лесна, за мен /финансист/ е направо невъзможна. Който има обаче техническа основа, желание и мотивация ще се справи и ще е доволен.
Къде учи съпругът Ви?

Нужни са сертификати, до ден-два ще изброя основните.

# 1 234
Аз съм след Фигма.😂
Да, Little Queen, в момента работя по reboot на онлайн магазин с нов tech stack. Но имам впечатление, че за хора, работещи с бази данни, backend developers и други, които даже не знам какво са, frontend development е нещо несериозно (особено като споменеш React и JavaScript), затова много не се бутам между шамарите. Ест. не говоря за темата тук, а за дев групи.

Аз се занимавам основно с ФЕ, но малко и с БЕ и да ти кажа, колкото JS е програмиране, толкова и бекенд. А JS отдавна се използва и за БЕ.

# 1 235
  • София
Аз пак идва с въпрос Simple Smile

Може ли някой да ми обясни, като на напълно незапознат с материята човек, какво представлява специалността "Информатика" - какво се учи и каква е евентуалната реализация след завършването й.

# 1 236
Видях темата на заглавната страница и се "записвам" за надъхване. Имам 10 години стаж в ИТ сферата, но след последната работа си дадох малко почивка, след това забременях с първото дете, след това с второто и се чувствам тотално дисквалифицирана след толкова време извън сферата. Остава ми още една година майчинство и изпадам в ужас при мисълта да тръгна да си търся работа. Няма да мина без опресняване на знанията. Бих записала и курс тип Телерик Акадамия и Софтуни, ако не страдаше егото ми, защото имам доста познати и бивши колеги из всички фирми и ще трябва сама да се оправям Smile

# 1 237
  • Berlin
Е, хората, които се отнасят с пренебрежение към JS, не са започнали да пишат на JS, няма значение front/back. Аз също се включвам малко там, пиша queries/mutations, но не ме влече като цяло.

# 1 238
  • София

Може ли някой да ми обясни, като на напълно незапознат с материята човек, какво представлява специалността "Информатика" - какво се учи и каква е евентуалната реализация след завършването й.

Ако говорим за "Информатика" във ФМИ, преди години (предполагам и сега) се учи мнооого висша математика, структури от данни, програмиране (разбира се), вероятности, статистика. Реализацията е - програмист. Хората, които излизат от там трябва да могат да пишат на най-ниско ниво. Познавам такива, които пишат софтуеър за коли, за финансови борси, разработват нови софтуеърни продукти.

# 1 239
Скрит текст:
В тази тема май професията ИТ се изчерпва с програмиране и QA? Съпругът ми се преквалифицира от инженер /софтуерен, но не програмист/ в сферата на cybersecurity. Учи се, има задължителни редовни сертификационни изпити, но за него е интересно. Има дефицит на кадри в тази сфера, затова се включвам. Търсят хора и няма. Но не е лесна, за мен /финансист/ е направо невъзможна. Който има обаче техническа основа, желание и мотивация ще се справи и ще е доволен.
Къде учи съпругът Ви?

Нужни са сертификати, до ден-два ще изброя основните.

Може ли да споделите къде се учи това и как се кандидатства?

# 1 240
  • София

Ако говорим за "Информатика" във ФМИ, преди години (предполагам и сега) се учи мнооого висша математика, структури от данни, програмиране (разбира се), вероятности, статистика. Реализацията е - програмист. Хората, които излизат от там трябва да могат да пишат на най-ниско ниво. Познавам такива, които пишат софтуеър за коли, за финансови борси, разработват нови софтуеърни продукти.

Здравейте, а каква е разликата с Компютърни системи? Там основно програмни езици ли изучават? Или евентуално повече информация за Софтуерно инженерство? Събирам информация за дете, на което много му се отдава да програмира, но и си прави схемата и запоява платки. Знам, че това е за Електроника в ТУ, но се чудя, дали има нещо подобно и в СУ. Изобщо кой от двата университета повече препоръчвате сега.
Ще бъда благодарна за всяко мнение!

# 1 241
В СУ хардуерно ориентирани специалности за бакалавър няма, има магистратури с такава насоченост, но поне по мое време бяха страшно зле.
Ако иска "да запоява", да ходи в ТУ, но реализацията в България с такава насоченост е по-трудна. В ТУ има и по-софтуерно ориентирани специалности, но за чисто програмиране в СУ е по-добре.
За разликите между специалностите си прочетете учебния план, има го публикуван. За близките специалности гледате и конспекта по основните предмети. Например в СУ между Информатика и Компютърни науки разликите са минимални, но Софтуерно инженерство, въпреки че плана е подобен конспектите по теоретичните предмети са буквално наполовината.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 21:52 от bboiko

# 1 242
На сайтовете на университетите няма ли програми и учебните предмети?

# 1 243
  • София
Security+ e базовият сертификат за джуниър позиция. Около 500 лв е има валидност една година, през която можеш да се явиш на изпит. Материали на английски само, в интернет има безплатни, има и платени трейнинги. Този сертификат като цяло не дава гаранция за работа, но означава, че човек знае основните концепции за секюрити и може да бъде нает. Следващите сертификати в зависимост от посоката, в която искаш да се развиваш, са описани тук, разбира се, не са необходими всички, страшно много са. Някои са евтини, други не, някои са само самоподготовка, други са тип трейнинги, има безплатни за cloud, дъмпове, за някои е нужен доказан опит, всякакви опции има. Ако някой има конкретни въпроси и нужда от помощ ако е решил да тръгне по този път, да ми пише, мога да говоря с мъжа ми да съдейства със съвет и насоки.
https://pauljerimy.com/security-certification-roadmap/

Може би е коментирано, но за някой може да е от помощ - друг професионален път - за cloud, е по-леснодостъпен и бърз, че и по-евтин. Например с този сертификат може да се отворят бързи възможности за реализация в тази област:
https://aws.amazon.com/certification/certified-solutions-architect-associate/

Но за горните пътеки човек е нужно да има познания по CCNA (networking), Linux, OSI layer 7, TCP / IP и т.н. - цитирам.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 23:55 от Maidenly

# 1 244
CCNA са на Сиско сертификатите, другият е на CompTIA.

Техните са А+, Network+ и този - Security+ (или 3-те като цяло CompTIA Trifecta). До колкото разбрах всички са с по 2 години валидност, но ако надграждаш т.е. вземеш А+ и след него вземеш Network+ ще ти подновят валидноста пак на 2 години и на двете (ако вземеш Security+ и след това Network+ няма, защото не е надграждане). А+ ми се вижа по-скоро излишен

https://certifications.tcm-sec.com/

На The Cyber Mentor гледах сертификатите, ама не знам дали си струва и дали някой освен част от феновете/абонатите му изобщо се интересува от тях. Малко по-практически са насочени, без multple choice i Capture The Flag. Харесва ми, че няма давност, ама дали е признат - не знам.

За OSCP на ОffSec ми е ясно, че е признат (имат го като изискване в някои обяви в Indeed), ама беше доста скъп за изкарване.

За сега са ми в застой моите планове за Кибер сигурност, по принцип не е най-подходящата професия за начинаещи. Аз лично ще си търся стаж зимата или през лятото, но в момента изкарвам повече пари, отколкото бих като програмист и до някъде това ме спира (а и малко Imposter syndrome).

В СофтУни също има курсове за Кибер сигурност в момента между другото. Чудех се дали да ги записвам, но нямам време като цяло, а и не съм сигурен дали преподавателят е добър.

Общи условия

Активация на акаунт