Професия ИТ специалист

• 207 531
  • 1 612
  •   2
Отговори
# 1 425
slanchezara ами както виждаш развитие във всички посоки, много от които съвсем различни от полученото образование. Мениджър , мениджмънт ... не се учи в СМ Г или ФМИ . Не искам да кажа , че тса станали лоши мениджъри, а че диломата е определяща за началото, за да започнеш работа по възможност на хубаво място. От там нататък какво се случва е друго нещо .

# 1 426
  • София
...
Аз съм завършил СМГ ( първо, за да вляза в СМГ съм си сцепил задника ). След това си го сцепих втори път, за да го завърша и да ме приемат Компютърни науки във ФМИ. След това си го сцепих още един път, за да завърша ( защото trust me да завършиш Компютърни науки във ФМИ не се оказа най-лесното нещо за много хора, които се отказах - някой да извади статистика колко влизат и колко излизат). Магистратура така и не завърших ( което от време на време го отчитам като негатив ).
...
Аз казах равносметката на един човек с подобен бекграунд. Можеш ли да ми кажеш твоята? Заслужаваше ли си тази професия всичко това ? В смисъл ... след първото назначаване, за него ти трябва.

Всеки ден ми е било полезно всичко това, да. Решавам проблеми много по-бързо от много други хора ( естествено и от мен има по-добри ). Върша си работата с лекота и удоволствие най-вече. Освен това съм безкрайно некадърен в много други области, така че ако не мога да разчитам на акъла си, най-вероятно ще мизерствам, защото нищо друго не мога.

simeonpopov, много си прав, но звучиш доста крайно.
По твоята логика значи още от 4-ти, най-късно 7-ми клас трябва да си сигурен какво искаш да работиш, за да започнеш да го учиш... аз не мисля така. Колко ученици са съвсем ориентирани?! Не говорим за родителски амбиции Wink

По твоите думи, кой каквото е започнал, край - това ще е и няма право на избор или на смяна след време.
Да, ще е трудно, но не и невъзможно.
И не говоря само за информатика, програмиране и т.н.

Повечето ми познати са знаели много точно какво искат да постигнат от преди 7 клас, това е повече от ясно. Как избираш иначе гимназия? Всъщност избора на гимназия за мен е едно от най-важните решения, които човек трябва да направи.
Дори обаче човек да избере езикова гимназия например, това не означава, че не може да се ориентира към IT. Но ако си избрал каквато и да е гимназия и си промипял времето си там, вместо да учиш - да, там ще съм краен и ще кажа, че адски трудно можеш да наваксаш ( и абсолютно невъзможно с няколко месеца академия ).

# 1 427
Аз така и не разбрах за каква академия говорите.

# 1 428
  • София
СофтУни например

# 1 429
slanchezara ами както виждаш развитие във всички посоки, много от които съвсем различни от полученото образование. Мениджър , мениджмънт ... не се учи в СМ Г или ФМИ . Не искам да кажа , че тса станали лоши мениджъри, а че диломата е определяща за началото, за да започнеш работа по възможност на хубаво място. От там нататък какво се случва е друго нещо .
В някои сфери няма как да си на изброените позиции, освен ако не си изключително грамотен в областта. ВИнаги можеш да си доучиш за мениджър, стига да ти се иска и да ти се отдава.

# 1 430
Нямам идея, сори .
Айде вие пишете. То е ясно, че не може толкова широка тема да се обясни с по 2 думи. Все някой не е доразбрал другия  , защото има друг опит или разбиране.
Spensa ясно .

# 1 431
  • 🌊
За QA, ако не искаш да си умреш на ниво ръчен тестер, а да се развиваш до automation, ще си станеш странен тип developer, Пишеш код, който да обслужва вашата фирма за да тества периодично приложението. Иска се логическо мислене, познаване на функционалностите и изискванията за системата за да покриеш всички случаи -позитивни и негативни.
Мерси, точно аутомейшън с джава пиша в момента, за менюъл бързо разбраха, че ще го надскоча. Следвам си кариерния план,  записвам и магистратура, защото ми се учи и развива.
Не е в най-най ФМИ-то, само някакъв си университет с 500 места по-нагоре от СУ.

# 1 432
Значи все пак е добре да има университет ...

# 1 433
  • 🌊
Значи все пак е добре да има университет ...
Не, просто ми се учи и предметите ми харесаха. Сегашната си работа я намерих след вътрешна ротация, самоподготовка с проекти, кодене, логически задачи, запознаване със софтуера, сертифициране по някои от нещата, които се използват. Учих по курсове от скандинавски университети, които са със свободен достъп.
Реално не съм примряла за трето висше, нито мисля, че би ме спънало кариерно да го нямам

# 1 434
Аз след поне 500 проведени технически интервюта мога да кажа, че университета е нищо, когато го нямаш будното съзнание. Сблъсъците ми с възпитаници на ФМИ ги помня негативно, защото бяха изключително нагли.
За съжаление не мога да ти помогна, защото от година и нещо вече смених професията и съм точно в QA. Та съм видяла нещата от едната и другата страна.
Това второто обяснява разминаванията в мненията. Добрите студенти от ФМИ дори не си помислят да стават QA. QA е резервният вариант на слабите студенти защото изискваните знания са по-малко. Та сте попаднали просто на най-лошата извадка, а не на представителна такава.

Кога намерихте време за 500 интервюта за "година и нещо" обаче не мога да си го обясня. Нито пък кой пуска прясно преквалифицирал се човек да се занимава изключително с интервюиране на кандидати.
То става малко параграф 22. Хем искат опит, хем то няма как човек да има опит като тепърва започва в сферата и като трябва да се научи. То с тва мислене наистина ще убият мерака на всеки, човек и да иска да се учи и развива... Като няма кой да го обучава няма как да станат нещата
Затова има летни стажове, курсови проекти и open source проекти по които може да се трупа опит. В чужбина много често това е задължително за да се дипломираш в специалностите с инженерна насоченост.
Погрешна е представата, че фирмата трябва да обучава на всичко. Фирмата обучава на спецификите на техните проекти. За останалото има университети и техникуми.
Налагало ми се е да интервюирам прясно завършили хора, без нито един стаж. Тъжна картинка е. Дори само на culture fit интервюто - питаш ги нещо за работа в екип и единственият отговор е, че никога не са работили в екип... Е как да ги оцениш?!

# 1 435
Нямам идея, сори .
Айде вие пишете. То е ясно, че не може толкова широка тема да се обясни с по 2 думи. Все някой не е доразбрал другия  , защото има друг опит или разбиране.
Spensa ясно .

Aми аз няма как да стана мениджър в хотел или химическо предприятие, защото си нямам представа от процесите, които текат там. Мениджър в ИТ сектора е най-добре да станеш след като си поработил в бранша, имаш познанията и след това се ограмотиш икономически с магистратура.
То още от соца върви приказката- инженер, който е учил и икономика, е готов за директор!
Има и много мениджърски позиции, които са далеко от икономическите аспекти. Мениджър на проекти или на екип например

За софтуерен архитект без базовите дисциплини от унитата можете само да мечтаете. Няма нищо общо с това, което се преподава в академиите.
И да си кажем откровено- академиите се появиха, когато се учеше по стари програми, които наблягаха на базовите познания в областта,  и ударно обучаваха кадри за определени фирми по определени модерни технологии - примерно Телерик, след това си стана просто бизнес без контрол на качеството. На мен ми трябваше един специфичен курс - докато намеря добро място, където някой наистина знаещ да преподава, попаднах на 101 други, в които водещите бяха просто добри практици със свободно време или търсещи допълнителен доход. Още си спомням единия как тичаше през материала като си четеше презентацията, добре направена, а след това в примерите работеше с такава скорост, че никой нищо не можеше да направи заедно с него Simple Smile

# 1 436
... Мениджър в ИТ сектора е най-добре да станеш след като си поработил в бранша, имаш познанията и след това се ограмотиш икономически с магистратура. ...
Ограмотени икономически с магистратура. Simple Smile
Каква е функцията на такъв мениджър , ограмотен икономически с магистратура или неограмотен икономически с магистратура  ?  Какво прави той в във фирмата ?

# 1 437
  • 🌊
Може и така да е Бойко, но като гледам как някои крайно буржоазно, защитават ФМИ май не съм.
Интервютата съм ги правила преди да се прехвърля на сегашната си роля. Самите мениджъри ми предложиха да кандидатствам за джуниър програмист, но отказах и се насочих към QA. Сърдиха ми се известно време😂Приятно ми е, ролята ми е доста смесена и си пиша код, автоматизирам, тествам и ръчно, говоря с различни типове хора. Не съжалявам.
Иначе в екипа имаме и отличници от СИТ, които просто са избрали това, защото ги влече, щом са с грамоти от ректора едва ли са кръгли идиоти.

# 1 438
Може и така да е Бойко, но като гледам как някои крайно буржоазно, защитават ФМИ май не съм.
Интервютата съм ги правила преди да се прехвърля на сегашната си роля.
Тоест ти без техническо образование и опит си се опитвала да оцениш техническите познания на хора завършили съответната специалност в университет? И това 500 пъти, уж, макар със сигурност да преувеличаваш. И на база на това си позволяваш да правиш обобщение за абсолютно всички завършили съответния университет? Че и да сипеш епитети по пишещите тук?!?
А кандидатите ти били високомерни...
Явно си в някаква огромна самозаблуда, ама няма как цивилизовано да ти се обясни това, така че да го разбереш.

# 1 439
... Мениджър в ИТ сектора е най-добре да станеш след като си поработил в бранша, имаш познанията и след това се ограмотиш икономически с магистратура. ...
Ограмотени икономически с магистратура. Simple Smile
Каква е функцията на такъв мениджър , ограмотен икономически с магистратура или неограмотен икономически с магистратура  ?  Какво прави той в във фирмата ?

Да, стандартно в инженерните направления не е заложено да се учат икономически предмети, за 5 семестъра получаваш икономически познания и може да си правиш анализ на пазара, най-малкото да имаш представа от счетоводните и данъчни неща.
На големи чужди компании мениджърите на БГ представителствата са ИТ, не познавам някой, който да управлява ИТ фирма и да е завършил само икономика..

Чебурашка, сещам се коя е фирмата, от качеството на софтуера страдам редовно Simple Smile като клиент на банката (системата казва НиможИ)

Общи условия

Активация на акаунт