Професия ИТ специалист

• 207 516
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 455
Споделете стажове за начинаещи, моля!

В момента има към 6 обяви 3 от които са на САП  от 94 общо обяви за стажанти и младши специалисти в София.
/ DEV.Bg/
Става много трудно за младите. И това е добре. Казвам го от личен опит / сина ми завърши ФМИ 2023г. влезнаха  към 130 завършиха 25 /
Пазарът отсява  здраво. Трудно им е на всички негови колеги .
Но какво е важното - Трябва да се справяш в технологиите - работния процес, но това трябва да върви заедно със умението да общуваш с колегите си / както му викате софт скилс а аз му викам добро възпитание/.
 Защото първото можеш да го научиш ама второто по ще е трудно а и  болезнено и  ми се струва дори много по важно.

# 1 456
  • София
Споделете стажове за начинаещи, моля!

Големите корпорации - SAP Labs например, Broadcom и т.н.

# 1 457
  • София
Здравейте отново. Някой може ли да ми каже каква би могла да бъде професионалната реалицазия на човек, завършил специалността "Мениджмънт и бизнес информационни системи"? Ако някой я е завършил, би ли могъл да ми даде повече информация за нея - дава ли достатъчно добра подготовка по икономическите и инженерните предмети, както и всяка друга информация, за която се сети. Може и на ЛС, ако прецените, че ще се оспами прекалено много темата. Благодаря!

https://tu-sofia.bg/specialties/preview/809

# 1 458
По инженерните предмети само по описанието мога да ти кажа, че не дава добра подготовка. Те са си го написали - "базова". Като реализирация в България според мен е основно работа с ERP системи, project manager, scrum master и подобни позиции.
Моето мнение за специалности от вида "мениджмънт и..." е доста лошо, но винаги можеш да надградиш сама.
--
Повечето стажантски програми са съобразени с академичния календар и отварят интервю процеса на пролет, а началото на стажа е или към края на летния семестър или направо началото на ваканцията.
Много възможности за стажове има и в чужбина, което доста се подценява в България, а дава безценен опит.

bella-ciao, ти някакъв досег със сферата, освен тая позната дето някога била програмист, имаш ли? Защото представата ти е много грешна.
Как ги виждаш да се случват нещата? Идва някой абитуриент, още не изтрезнял и вика "ей дъртаците, аз нищо не мога, ама искам 3 бона заплата" и всички му се радват?!? Говорим за висококвалифицирани професии с високо заплащане, нормално е да има и високи изисквания. Изброените до тук всъщност са базови, а не високи.
Като се обърне пак икономиката в подем, както до преди Ковид, пак ще се нароят "консултантски" фирми, които взимат абсолютно всеки желаещ, но сега е началото на рецесия и тези се скриват.

Това как само в България ИТ било високо платено е лъжа, част от местната политическа пропаганда. В цял свят програмирането е престижна и високо платена работа. В САЩ младшите програмисти почват на два пъти повече пари от средния полицай или военен, въпреки огромния им бюджет за сигурност и отбрана. В Калифорния и Ню Йорк разликата е още по-голяма.
В България статистиката е изкривена заради политическият чадър над сивия сектор и прави разликата между ИТ и другите сектори да изглежда по-голяма от колкото е. Във вървежните заведения масиво взимат колкото среден програмист, но по статистика са на МРЗ. И всички го знаят това, но си затварят очите.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 14:56 от bboiko

# 1 459
bboiko ще изкоментирам само, че има доста грешки в описанието ти. Но не искам да споря и да обяснявам затова ще оставя така.

# 1 460
Здравейте.
Наскоро открих темата и се надвам вече да не е умряла...Обемисто съдържание, полезна информация, не всичката.
По същество, търся допълнителна информация за SAP и най-вече за стажанските програми. Благодаря предварително на отзовалите се. Може и на лични съобщения.

# 1 461
  • София
Надежда Йорданова по Нова Нюз - ще я включат всеки момент

# 1 462
  • София
Здравейте.
Наскоро открих темата и се надвам вече да не е умряла...Обемисто съдържание, полезна информация, не всичката.
По същество, търся допълнителна информация за SAP и най-вече за стажанските програми. Благодаря предварително на отзовалите се. Може и на лични съобщения.

Какво по-точно те интересува? В сайта имат страница с доста подробно описание какво представляват стажовете и какво се прави. Иначе ако е за подбор - предимно хващат студентите си от ФМИ, защото знаят на какво ниво са (тук говорим за тези в челните места в предметите по избор). Иначе не пречи да си кандидатстваш и външно. За конкретен стаж, ако търсиш инфо ще трябва да е някой от специфичния екип, за да ти даде повече информация. Самият процес на подбор е описан също стъпка по стъпка в официалния сайт, а за всяка позиция има описани изискванията.

# 1 463
  • София
Здравейте.

Единственото позитивно нещо на стажантската програма в САП Лабс е, че ти отваря врати за бъдещо развитие.
За да съм по-прецизен в отговорът си, ще трябва да уточните няколко неща:

Профил на потенциалният стажант - къде учи, кой курс е, какви са му базовите познания по ООП, как си представя кариерата: професионално или кариерно развитие ... т.е. иска да учи и да бъде конкурентен на пазара или иска да започне в САП и да се пенсионира там.

# 1 464
...какви са му базовите познания по ООП ...
Егати. Това след още колко десетки години ще бъде по подразбиране ? Не мога да повярвам че още пита някой.

# 1 465
  • София
...какви са му базовите познания по ООП ...
Егати. Това след още колко десетки години ще бъде по подразбиране ? Не мога да повярвам че още пита някой.

Искаш да кажеш, че без да знам какви са му основните познания мога да дам адекватен съвет ли?

# 1 466
Ами твърде основно започеваш. Това според мен не би трябвало да е под въпрос ако е кандидат. Според мен беше въпрос от преди 20-30 години...
Да не би да очакваш да ти се появява за програмист с асемблер?

# 1 467
  • София
Ами твърде основно започеваш. Това според мен не би трябвало да е под въпрос ако е кандидат. Според мен беше въпрос от преди 20-30 години...
Да не би да очакваш да ти се появява за програмист с асемблер?

Само с този коментар и веднага си правя заключение колко са познанията ви. Асемблер е много далеч от ООП, а почти всички модерни езици за програмиране за обектно ориентирани. И това е толкова фундаментално, че е абсолютно без никакво значение дали преди 20 години са го задавали като въпрос. Ако човек не разбира основни ООП принципи - просто не става.

# 1 468
Simple Smile Аз нищо не разбирам нито от ооп , нито от асемблер. Но пък и ти не владееш добре четене с разбиране или поне разбиране , защото от моя коментар не следва твоя коментар Simple Smile Обаче е толкова все едно, че няма на къде. Питай си за ООП Simple Smile На мен просто ми стана смешно , че се допуска някой да отиде на интервю за програmист и да няма 
...основните познания  ... 
и да
... не разбира основни ООП принципи...
Не мога да спра да се хиля като си го представя интервюто .

# 1 469
  • София
Simple Smile Аз нищо не разбирам нито от ооп , нито от асемблер. Но пък и ти не владееш добре четене с разбиране или поне разбиране , защото от моя коментар не следва твоя коментар Simple Smile Обаче е толкова все едно, че няма на къде. Питай си за ООП Simple Smile На мен просто ми стана смешно , че се допуска някой да отиде на интервю за програmист и да няма 
...основните познания  ... 
и да
... не разбира основни ООП принципи...
Не мога да спра да се хиля като си го представя интервюто .

То не можеш да си представиш, само че идват всякакви. Имаше една госпожица, която в началото на интервюто разказа, че не е спала много защото е била на дискотека до късно, а после каза, че не е направила задачата, защото е нямала време.

Общи условия

Активация на акаунт