Професия ИТ специалист

• 206 577
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 485
slanchezara не знам защо да започва хейт. Аз не мога да повярвам просто, че положението при вас е такова, каквото го описваш. Не съм в София и нямах идея че нещата са така сега. Затова ви чета с голяма изненада и наистина не мога да повярвам още. Затова и предположих, че има и друга вина.
Дори не знам какво е това академиите .
ZlatenaB интересна е връзката, но ако е вярно каквото се пише тук ...
И само да допълня, че при моите деца и при децатас които имаме контакти покрай тях не виждам такова нещо. Не че спец. се опитвам тях да хваля.  Може да е локален ефект при вас , както го описвате заради предно търсене, може да е временно или да е само при тази спец. и само в София. ... не знам . Знам само , че преди години не беше така. Студенти основно въртяха големи проекти и нямаше толкова овърхед с програми, отговорници , стажанти , раб. време и какво ли не .   

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 18:02 от bella-ciao

# 1 486
За мен също е интересна връзката висше  образование в областта на ИТ и последваща реализация. ИТ индустрията имаше няколко свивания и през всяко от тях се намалява доверието в бранша. Напоследък обмислям  тази стара статия за влиянието на кризите върху висшето образование и избора на специалност
 https://cs.stanford.edu/people/eroberts/CSCapacity/CSCapacity-History2000s.html  
С тревога мисля, че и тук ще има нещо подобно - гледах план приема преди година и имаше много места за студенти с думата "информационни", а вече се задава стагнация в ИТ бранша. Но ще видим какви услуги ще привлечем - дано не са разработки на границата на приемливото.
Онзи ден си ровене в сайта на нси и там видях, че за учебна година 2023/2024 има записани близо 20 000 студенти за технически науки, информационни технологии и т.н- бакалавър и магистър.Голяма конкуренция ще има и в този сектор.
https://www.nsi.bg/bg/content/3392/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D0%B5%D1%82%D0%BE

# 1 487
  • при Arctic Monkeys
Ами нормално е, за съжаление хуманитарните науки в Бг са безобразно оценени и заплатени съответно…

# 1 488
    Онзи ден си ровене в сайта на нси и там видях, че за учебна година 2023/2024 има записани близо 20 000 студенти за технически науки

За завършилите има ли статистика Simple Smile !

# 1 489
      Ако е вярно каквото пишат тук, то може би при записването им раздават по една диплома, просто така, като да просъществуват унитата.
      Да очакваш, че програмист през 2024 година не знае основните принципи на обектното програмиране . Защото може би процедурално ще да знае без да е чувал нищичко за обектно. 

# 1 490
      Ако е вярно каквото пишат тук, то може би при записването им раздават по една диплома, просто така, като да просъществуват унитата.
      Да очакваш, че програмист през 2024 година не знае основните принципи на обектното програмиране . Защото може би процедурално ще да знае без да е чувал нищичко за обектно.  
      Ако разгледате обявите ще видите, че изискването за бакалавър в софтуерни науки е в пожелателната ( би били добре, ако) част от обявата на фирмите с изключение на някои чужди фирми ( но пък там не е за начинаещи ).
      Така че, не е задължително незнанието да е пропуск на образованието .

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 11:05 от ROKI_MAKI

# 1 491
      Обяснението е просто - последните години много се увеличи търсенето на програмисти. Но броят на хора, които им е "в кръвта" да бъдат такива не е голям и не може да расте със същото темпо. Съответно пазара се напълни с кандидати привлечени от популярността на специалността, но които не им е естествено да го работят това. Те учат само колкото минимално да умеят да вършат някаква работа, не знаят базови и основни неща и т.н.

А фирмите и университетите са просто принудени да приемат такива кандидати, нямат много избор. Е, фирмите напоследък имат вече избор, защото пазарът се сви, но кандидатите са си все много, и фирмите могат пак да почнат да подбират вече от най-добрите кандидати, които са сериозно подготвени. Даже и фирмите, които дават ниски заплати и нямат претенции към кадрите си също имат голям избор.

В момента високи шансове и гаранция за намиране на работа могат да имат само най-добрите кандидати, и дори и те може да се озорят, защото винаги има и доза късмет и други фактори.

# 1 492
      Интересни неща научавам от тук;
      Не разбирам нищо от програмиране; Нямам идея от йерархията и длъжностите... намерих ви и изчетох доста заради сина ми;
      Втора година студен е в БГ -софтуерно в ТУ, като се отказа от следването си в Холандия в последния момент; Не знам беше ли грешка, но така прецени сам;
      От девети клас си започна разни курсове към Софтуни  и така 6-7 курса; Учеше си математическа гимназия с профил програмиране; После си искаше това да учи и си му харесва;
      Сега започва стаж в SAP  и сках да прочета нещо за кариерното развитие и самата фирма; То е ясно ,че всеки млад човек има различни амбиции, постоянство, комуникативност и още 10000 неща , освен знанията и уменията;  Както каза един от вас по-горе - не на всеки "му е в кръвта";  Това , което тук разбрах, е че в тази компания поне ще натрупа опит и ще се научи да  работи в голям екип; Ще бъде 3 дни в офис и 2 дни онлайн; Ще работи на 6 часа; Надявам се да му хареса; Ако имате препоръка как да се направи още по-добро впечатления през този стаж ще се радвам да го споделите;
      Ще продължа да ви чета.Благодаря за споделения опит и менния!

# 1 493
      • София
      Ако имате препоръка как да се направи още по-добро впечатления през този стаж ще се радвам да го споделите;

Не разбирам въпроса напълно. Момчето просто трябва да е работливо, да иска да се учи и да показва самостоятелност.
      Ще направи добро впечатление, ако не направи лошо такова, а лошо впечатление може да направи ако не намира баланса кога и за какво да пита. Смисъл всеки е наясно, че щом е стажант, не може да се оправи сам с всичко, но целта е да се развива в тази посока, т.е. добре ще е да се опитва сам да се бори с проблемите, преди да пита за помощ.
      Имал съм стажанти, които не пробват сами: директно питат. Това е ужас ... черна точка.
      Имал съм такива, които се опитват сами и никога не питат ... това също може да не е добре, защото спира продуктивността като се цикли на едно място.
      Златната среда е: опитваш сам, търсиш, опитваш ... и ако не се получава викаш ментора си и му показваш какво си опитал, казваш, че не се получава и питаш може ли помощ.

Дано съм бил полезен

# 1 494
      За мен също е интересна връзката висше  образование в областта на ИТ и последваща реализация. ИТ индустрията имаше няколко свивания и през всяко от тях се намалява доверието в бранша. Напоследък обмислям  тази стара статия за влиянието на кризите върху висшето образование и избора на специалност
       https://cs.stanford.edu/people/eroberts/CSCapacity/CSCapacity-History2000s.html  
      С тревога мисля, че и тук ще има нещо подобно - гледах план приема преди година и имаше много места за студенти с думата "информационни", а вече се задава стагнация в ИТ бранша. Но ще видим какви услуги ще привлечем - дано не са разработки на границата на приемливото.
      Онзи ден си ровене в сайта на нси и там видях, че за учебна година 2023/2024 има записани близо 20 000 студенти за технически науки, информационни технологии и т.н- бакалавър и магистър.Голяма конкуренция ще има и в този сектор.
      https://www.nsi.bg/bg/content/3392/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8 … D0%B5%D1%82%D0%BE

От същия линк има информация за завършилите през 2023 година. И завършилите "Информационно-комуникационни технологии" бакалаври са 1 474, а приетите от съседния линк се вижда, че са 10 598. Към тях може да се погледнат и хората от специалност "Технически науки и технически професии". Като цяло изглежда малко завършват. Не знам колко са били приетите през 2019 в ИКТ, които евентуално са завършили през 2023. Със сигурност приема през 2019 е бил по-малко, но ако са приети около 5000 /наполовина на сега/, а са завършили 1474 пак е голяма разлика. Изглежда и при в БГ има тази фуния, много приемат, по-малко завършват. Сигурно и Ковид се е отразил.
      Ето линка на завършилите - https://www.nsi.bg/bg/content/3405/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%8 … D0%B5%D1%82%D0%BE

# 1 495
      Това не е показател колко са завършили, а колко са завършили тогава. Обикн. има по-къснио завършили. Особено разтегливото понятие защита на дипломна работа . Но има и доста работещи, майчинство и пр. и накрая пак  завършват.
      Да не говорим за приравнителните , смяната на специалности и минаването към разни задочни форми.

# 1 496
      Под записани мисля, че се броят всички активни студенти - от 1ви до 4ти курс, а не само новоприетите. Хич не вярвам да има 10 000 новозаписани на година в ИКТ специалности, няма чак толкова много университети в България.

Иначе завършването не е трудно, просто много хора като почнат работа във втори курс и бързо достигнат една добра за българския стандарт заплата и се отказват от ученето. Просто ги мързи, не че не могат да завършат. Тия дето искат да завършат, но не ги пускат са много малко.

# 1 497
      Тия дето искат да завършат, но не ги пускат са много малко.

Чувала съм обратната информация за ФМИ, а и завършващите в рамките на първите 4 години са под 10 % за специалност информатика примерно. Проблем е и , не че ги мързи, а че като работят нямат време за системно учене. Освен това дипломата не е задължителна за да се практикува, както е в други професии.

PS
      Позната на сина ми не е завършила за един изпит в ФМИ. Наложело се е да вземе диплома от НБУ.

# 1 498
      Няма да се изненадам ако е така. В СУ имат близо нулева гъвкавост за присъствия, изтегляне на изпити и други подобни. И за ТУ съм чувала подобни неща, но там нямам преки впечатления.

# 1 499
      Имам преки наблюдения от няколко технически ВУЗ. Да точно такава практика са въвели, не само за ИТ специалностите, а за всички. Широк прием и тесен изход само за наистина заслужилите.
      На дипломна работа могат да се явят само студенти с успех над 4,50 или 5,00 (по решение на катедрения съвет), всички останали се явяват на държавен изпит, където успеваемостта е между 10 и 20%, защото който не е учил 4ри години и не вдява за какво иде реч, няма как да мине изпита.
      Средната успеваемост за последните 10г е между 30 и 40% - изпит + дипломна работа

Общи условия

Активация на акаунт