Професия ИТ специалист

• 206 487
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 500
Аз пък съм го завършил ФМИ, че даже съм и асистирал на няколко курса и изпитни сесии. Знам от първа ръка как са нещата, не по слухове и развален телефон.
В рамките на редовните 4 години завършват половината хора, в рамките на още 1-2 години още 20%-30%, под 20% са тия дето въобще никога не завършват.

Няма да се изненадам ако е така. В СУ имат близо нулева гъвкавост за присъствия, изтегляне на изпити и други подобни. И за ТУ съм чувала подобни неща, но там нямам преки впечатления.
Във ФМИ правилата са различни от остатъка от СУ, много по-гъвкаво е. Присъствия официално не се изискват.

Който иска завършва, във всичките университети в България. Който няма воля - си намира оправдания.
И за разните частни "академийки" може да прочетете колко трудно се завършвало... Все пак за някои хора и да си напишат името е трудно.

# 1 501
E,ФМИ анализите са пословични за влачене Grinning или поне бяха преди няколко десетилетия.

# 1 502
Те анализите си се влачат, ама след 2-3 опита обикновено пишат 3ка по милост (а и все пак за толкова време са научава поне малко от конспекта). А и при семестриално завършилите, които това ги спира за държавен изпит, правят компромис.
И то си е до преподавател, а не до предмет. Като цяло има 3-4 по-тежки преподавателя, които може и да не ти се паднат. За сметка на това има доста повече, които накрая на изпита пишат 3 на всички празни места в протокола, че да не трябва да идват на есен.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 18:59 от bboiko

# 1 503
Няма логика да учиш 4 години и да не завършиш профила.
Гъвкаво е , защото по време оно студентите си работеха, особено от 4 ти курс нататък и защото много от дипломните работи си бяха проектите от фирмите в които работеха.
Сега не знам как е , но не мога да си представя да е по-различно.

# 1 504
bboiko, a колко се отказват до края на 1-2ри курс?

# 1 505
Отказват се не е много ясно какво точно значи... Прехвърлят се в друга специалност или университет?
По мое време някъде 4-5% само. Имаше доста които почнаха да изпускат лекции и да влачат изпити, но накрая си завършиха. Преминаването от 3ти в 4ти курс е по-трудно, че тогава вече се запълва лимита за невзети изпити и трябват молби. Преди години много лесно одобряваха молбите за продължаване с невзети изпити, имаше хора с по 7-8, но после се затегнаха нещата.

После, като се появиха първите по-шумни академийки и в частност СофтУни, някои хора се подведоха, че от там ще вземат истинска диплома и отидоха там, но след година се върнаха във ФМИ. Ама тогава СофтУни много агресивно лъжеха и пращаха хора във ФМИ да убеждават студентите да ходят при тях. И обещаваха че ще вземат лиценз за университет...

особено от 4 ти курс нататък
Къде нататък? 5ти, 6ти, 110ти курс ли? Това отново в паралелната вселена сигурно...

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 21:34 от bboiko

# 1 506
Отказват се не е много ясно какво точно значи... Прехвърлят се в друга специалност или университет?
По мое време някъде 4-5% само.
Процентът на Отпадналите 1-2 курс за специалност “Информатика” за съжаление е доста по - висок - над 50 %.  Не че в Германия не е така, но там без диплома няма как да работиш . Стандарт .Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 19:59 от ROKI_MAKI

# 1 507
bboiko ако се откажеш 4 ти курс значи имаш 3 години обучение. Какво завършаш в твоята вселена с 3 години? Някой експрес магистър ?
1 и дори 2 ри курс рабирам да се откажеш, въпреки че и това ми се вижда загуби време. Но да си дадеш труда да караш нататък и да се откажеш ми се вижда доста разпиляна работа. Ако се премести  и му зачетат някои от изпитите по ми се вижда ок.
И ако може малко нормализирай тона. Не си единствен по рода си. Абсолютно съм сигурна в това. А защо си нервен не смея да гадая.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 20:05 от bella-ciao

# 1 508
Едно адекватно включване нямаш в тая тема, нищо общо с ИТ сектора нямаш, ама постоянно обясняваш, доста несвързано, на всички как грешат...

Процентът на Отпадналите 1-2 курс за специалност “Информатика” за съжаление е доста по - висок - над 50 %.  Не че в Германия не е така, но там без диплома няма как да работиш . Стандарт .Simple Smile
Отново - какво значи "отпадналите"? В България можеш да прекъснеш следването и след 10 години да си го продължиш. Единствено ще трябва повече такси да платиш. Така че отпаднал трудно се дефинира.

Много се съмнявам чак 50% да се отказват в първите 2 години. Да имат невзети изпити и да прекъснат за 1 година може, но пак за да са 50% сега нивото трябва да е паднало много.

И това за Германия не е вярно, може и без диплома от университет да работиш, колко лесно ще си намериш работа е друг въпрос.

# 1 509
  • София
Във ФМИ може да не се отказват 50%, но там и цедката на входа е друга.
В УниБИТ си беше точно така преди 5-6 години. Някои още в началото, други по-нататък изчезваха. Различно е, там на практика всеки може да се "пробва", но около 30% останахме до дипломиране, ако не и по-малко.

# 1 510
bboiko много интересно.  Simple Smile

# 1 511
По мое време някъде 4-5% само.
Оффф, пък те дипломираните германци са ...

# 1 512
  • София
Здравейте! В последните години специалността Софтуерни инженерство във ФМИ, СУ е много желана и влизането там е доста трудно. Но бихте ли споделили и отзиви за обучението, ако някой тук я е завършил или има познати? Има и подобна специалност в ТУ, има ли голяма разлика от тази в СУ, освен че ТУ е с по-практична насоченост..за бек ъп вариант например, ако балът не стигне за СУ?

# 1 513
Здравейте! В последните години специалността Софтуерни инженерство във ФМИ, СУ е много желана и влизането там е доста трудно. Но бихте ли споделили и отзиви за обучението, ако някой тук я е завършил или има познати? Има и подобна специалност в ТУ, има ли голяма разлика от тази в СУ, освен че ТУ е с по-практична насоченост..за бек ъп вариант например, ако балът не стигне за СУ?

Няма голяма разлика. Те университетите дават основи. Не ви наливат в главата материала Grinning

# 1 514
  • София
Аз съм бакалавър Софтуерно инженерство - първия випуск въобще и магистратура Предприемачество пак към ФМИ.

Бакалавърската беше хубава, искаха ни обратна връзка как да я подобрят и после… им натресоха повече математики, защото имало свободни математици. С много добри впечатления съм от преподавателите от нашата си катедра, но не и от главната администрация там.

По мое време много малко бройки не завършваха бакалавър. Магистратура бяха доста повече. Дори аз завърших 3 години по-късно, защото все си намирах оправдание да не си довърша дипломната работа.

Не съм гледала учебния им план на Софтуерно, но ако съвсем не са го омазали си е приятна специалност, която ти дава добро начало да се ориентираш в бранша. Имаше доста интересни изборни предмети. Хубаво е, че пак се е вдигнал бала. Едно е да си в специалност с надъхани хора или поне повечето, друго е… да не им пука особено.

Общи условия

Активация на акаунт