Професия ИТ специалист

• 204 980
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 530
  • Sofia
Manual QA е отживелица, цели отдели се съкращават и тестването се автоматизира със скриптове. Губене на време е сега, преди 5-10 години имаше бъдеще и работа с добра заплата.

# 1 531
  • Somewhere far away
То това се повтаря от 10 години и още не е отживелица, жив и здрав  си е. Grinning

# 1 532
Ами значи няма защо да питате в женски форум, отлично развит ИТ сте Simple Smile

# 1 533
  • Somewhere far away
Пиша, защото се надявах на адекватни отговори и коментари, от хора които всъщност го работят това и са запознати по-отблизо. Но явно само с надеждите ще си остана.
Все пак благодаря на killpop, нейния коментар беше единствения полезен.

# 1 534
Не бих ги дала тези пари, признавам си. Карала съм техния курс по автоматизирано тестване преди много години, но ми беше платен от тогавашната компания (добър е като знания, които дава). Но в момента много трудно ще се намери работа с какъвто и да е курс. Имам колеги с магистратури, на джуниър към мид позиции с опит от по 2-3 години, с безобразни заплати  от под 2000 лв чисто - за автоматизация, не за менюъл. Та какво остава за само с курс, много трудно ще се пребори конкуренцията. Но все пак, ако парите ги имаш и ти се влагат точно в това, дерзай, то пазарът е ту нагоре, ту надолу, може и да се обърнат нещата по някое време.

# 1 535
Аз изкарах курс по .net, но обявите за джуниър са страшно малко. С навлизането ИИ май ще става още по-зле. Към кой език е добре да се насочи човек?

# 1 536
Еовин, и аз написах същото, но не се хареса Simple Smile Свърши тя, вече първото изискване е висше образование в областта на ИТ, информатика или математика. Вече никой не вярва в самородните таланти без образование в областта. Няма време, няма и нужда фирмите да се превръщат в обучителни центрове.
Относно езиците за програмиране - в момента по проект докарвам отлични пари с COBOL Simple Smile има търсене голямо, заради това че много стари, но работещи и набълбукани с данни на клиенти програми имат нужда от допълнения Simple Smile Да, динозаврите са живи

# 1 537
  • Somewhere far away
В университета няма специалност Софтуерно тестване. 😉

# 1 538
  • София
Ммм, Софтуерно инженерство в СУ има курс по това, плюс едно време имаше и доста разнообразни изборни, плюс като цяло ти показвс процеса от до, пък ти решавай какъв искаш да станеш.

# 1 539
Какви щуротии говорите , бе хора?! Даже Мъск скоро каза, че не го интересува къде са завършили инжинерите му, а само кода, който могат да напишат.
Вярвате ли си изобщо или просто се опитвате да се почувствате по-значими, че сте взели хартийка за знания, които вече не важат?!

# 1 540
Ти кога почваш работа при Мъск? Или просто гроздето е кисело...

# 1 541
Ако все пак имаш опит като софтуерен инженер , в което дълбоко се съмнявам, си наясно колко бързо се развиват технологиите през последните години!
Та, накрая ще стане като в оная обява за работа, дето търсели 5 години опит за технология, измислена преди по-малко от две 😂

На бизнеса му трябват хора с хъс, надъхани, с идеи и поглед напред. Не се нуждае от отегчени и озлобени хора, с огромно его и без желание за приемане на реалността.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 18:35 от Princess Sissy

# 1 542
  • София
Не знам как мога да отговоря на последното.
Човек, за да пише читав/четим/работещ (може още да се продължи) код, трябва да е чел и да е работил дали по свои неща, дали стаж някъде. Хората, на които от вътре им идва без да имат съответното образование/курс, далеч не са много.

За мен прекалено много се набляга на това автоматизиране, но се забравят основни концепции при тестването. Общо взето аз повече разчитам на “ръчните” тестъри при нас, защото повечето знаят сложните системи и процеси от-до, и могат адекватно да проверят дали не сме изпотрошили нещо.

Автоматичните тестове ги пишем/пишат повече на ниво компонент от цялото и много често се оказва, че най-силните ни хора в автоматизирането грам идея нямат от бизнес процесите/проблемите на системите…

Да кажеш, че bboiko няма опит Grinning

# 1 543
Erinne, хората, които са добри професионалисти в нещо не режат криле, а вдъхновяват. Те са лидери!

Особено в този бързоразвиващ се сектор, няма как да твърдиш, че ако човек няма диплома от даден университет значи не става. Изключенията са прекалено много, за да има такова правило. Оттам и съмненията ми относно професионализма на bboiko.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 19:04 от Princess Sissy

# 1 544
ББойко знам, че доста разбира от една друга сфера, за тази не знаех 😄

Определено е друго, ако я имаш хартийката. И то не, заради самата нея, а че все пак си се запознавал и учил с тази материя поне 5 години, което означава, че все нещо ти е влязло в главата. Важно е да се знаят повечето процеси, а не само механичното писане на някакъв си код или лексиката на даден език.

Принцес Сиси, защо пък винаги тези с хартийките са отегчени, озлобени и т.н.?!?

Отделно, поне аз не знам някой да пише само на един език, винаги са повече.

Каквото и да си говорим, или трябва да си много добър, или да имаш някъде човек, или да имаш невероятен късмет. 😃

Общи условия

Активация на акаунт