Професия ИТ специалист

• 204 973
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 545
aDream, съвсем не желая да слагам общ знаменател аз. Има читави хора и с хартии и без хартии. Да се заклеймяват едните или другите е несериозно.

Никъде не казвам, че един курс е достатъчен. Точно толкова недостатъчен е, колкото и механичното вземане на изпити по остаряла теория и остарели преподаватели.
И също така никъде не казвам, че познания по един език са достатъчни. Самообучението в тази сфера е непрекъснат процес и който не го разбира е обречен да бъде изхвърлен от нея рано или късно.
С последното ти изречение съм напълно съгласна!

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 19:09 от Princess Sissy

# 1 546
Не отговори на въпроса. Кога почваш работа за Мъск? Иши въобще някаква ИТ работа?
Че се съмняваш в нещата, които не разбираш, стана пределно ясно, повтаряш го постоянно. Кажи, като всички тия с образованието и опита грешат, а ти си права, каква награда ти донесе това?

# 1 547
  • София
Хората без димплома за висше, които се справят добре в Ит сферата, като софтуерни инженери са малцинство. И повечето такива са изкарали някоя академия, доста по-дълга от месец/два, влече ги от вътре и работят по лични проекти.
Поне това са моите наблюдения. Хартийката не означава качество, ама липсата ѝ пък какво означава?

# 1 548
Рамо до рамо работим от много време!
Каквото повикало, такова се обадило!

# 1 549
Рамо до рамо работим от много време!
Каквото повикало, такова се обадило!
Рамо до рамо с кого и по какво работиш?

# 1 550
  • Somewhere far away

Принцес Сиси, защо пък винаги тези с хартийките са отегчени, озлобени и т.н.?!?

Никъде не пише това.
Но определено когато някой съвсем културно и любезно зададе някакъв въпрос,  се започват едни много злобни коментарчета, не само в тази тема, а като цяло в този форум. Разбрах, че който няма висше в точно тази специалност за нищо не  става- важното е такива коментари да се подминават и да не позволяват на човек да го демотивират. 
То ако вас ви слуша човек, няма никога нищо да работи в тоя живот и ще си седи депресиран цял живот -  мерси, отворихте ми очите отново, на какво НЕ трябва да обръщам внимание и на какво не трябва да позволявам да ми влияе . Wink

# 1 551
Не знам как сравнявате знания, придобити за 5 години..с такива придобити за месец или за два месеца? Като обем най-вече...

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 23:09 от Не се сърди, човече

# 1 552
Аз нямам висше, свързано с програмиране или математика (филолог съм), попаднах случайно в тестването, пасна ми, развих се. Обаче това се случи в години, в които имаше огромен глад.  Липсата на висше образование в сферата ми е голям комплекс, признавам си открито. Въпреки, че вече имам 14-15 години стаж като тестер, не се наемам да преподавам във вътрешната академия на компанията, да изнасям еднократни лекции и тн. То е ясно, че не всички са смотаняци като мен, но просто споменавам да я има и тая гледна точка за хората, които се втурват в сферата без образование:)

# 1 553
Ами личи си, че някои плямпат наизуст без да са отворили и една университетска програма Simple Smile
Някъде учат няколко вида тестване, учеше се тестване и преди 30г Simple Smile , когато нямаше специални курсове за QA и се е произвеждал качествен софтуер. Даже в последните 10г има девалвация на качеството на софтуера.
Има сфери, където без ръчно тестване не става, но са толкова тежки като математика и инженерна дейност, че малцина им се занимава.
Без ръчно тестване , т.е проверка на цялата система софтуер, електроника, механика няма как да пуснете go live една скада или телеуправление. Не става само със съб и стъб Simple Smile

# 1 554
  • Somewhere far away
Съвсем НЕзлобно ще отбележа..не знам как сравнявате знания, придобити за 5 години..с такива придобити за месец или за два месеца? Като обем най-вече...
Честно, и незлобно, се чудя...
Ако беше обърнала внимание на първия ми пост, щеше да знаеш, че не  става дума за знания придобити за един или два месеца.

# 1 555
Принципно пиша..не беше конкретно към теб, Deathcrush.

Но..върнах се да прочета пак..писала си:
Карала съм курс преди години /но по -кратък и с по-малко материал, съответно имам по -малко знания, за разлика от този който сега съм набелязала -

Новият курс е 6 месеца. Старият е бил под 6 месеца...година става.
Пак ми остава чуденката....5 години учене. Срещу една.

# 1 556
Да да, то и в ТУ имахме предмет Валидация и верификация на софтуер, но дори всеки начинаещ QA може да ви каже, че тестването не е всичко в QA процеса. Преподаваше ни Весо компилатора, правете си сметката колко е знаел по темата.
Аз лично всичко важно за тази професия съм го научила в практиката. Хич не подценявам знанията от университета, но там се наблягаше на други неща, които ще ти помогнат да учиш, когато започнеш първата си работа, но оттам натаък си ти. И с академиите  е сходно, мисля.
За ИИ мисля, че има още много вода да изтече, докато почне наистина да може да замести човешкия труд. Мъск не го слушайте, него не го слуша главата.

# 1 557
  • София
Аз съм завършила СУ, ФМИ, Софтуерно инженерство и смятам, че предмстите, които имахме бяха много добре подбрани да ни подготвят за всяка една част от процеса и да си решим в какво искаме да задълбаем. Да не говоря за хората, с които следвах.

# 1 558
  • Somewhere far away
Остани си с чуденката тогава, тета75. 

В университетите поне тези в БГ е доста зле положението, остарял материал, преподаватели, които за нищо не стават, архаични методи на преподаване, мудна система и остаряла база. Този предмет Валидация и  верификация ... хех, толкова гордо и гръмко звучи , че чак е смешно. 

# 1 559
Е..то ти се чудиш да караш ли курс.. аз не Grinning
И защо така злобно отговаряш...а искаш на теб незлобно да ти пишат?

Чуденката ми е риторична Wink
5 години са си 5 години.
Един месец си е един месец!
Не можеш да натъпчеш материал за 5г в един месец. Или в 6 месеца.

И определено ти ограничава възможностите за работа...според мен поне.

Общи условия

Активация на акаунт