Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 333
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
Здравеите имам проблем които незнам как да разреша.Ще съм благодарна ако някои ми помогне.До днес 22.07.15 ми беше обещетението от НОИ за безработица и служителката ми каза че трябва веднага да започна да се осигорявам в някоя фирма иначе няма да вземам 2 г. Майчинство.Аз имам стаж повече от 3 год. Но трябвало да изляза в майчинство от фирма.Това го разбрах,но счетоводителката на бившето ми работно място ми каза ,че не е нужно веднага а може след 1-2 месеца и ,че било достатъчно 3 м преди последния 45 дневен болничен да започна да се осигорявам.Другото което ми каза е ,че мога да започна работа да поработя малко след което да си взимам болнични защото бременноста ми е малко проблемна,но незнам ще имам ли право на болнични.?Предварително  ви благодаря.

# 316
  • Пловдив
но счетоводителката на бившето ми работно място ми каза ,че не е нужно веднага а може след 1-2 месеца да,така е  и ,че било достатъчно 3 м преди последния 45 дневен болничен да започна да се осигорявам. достатъчно е да имаш отработен един ден преди 45 дневния ти болничен преди термин Другото което ми каза е ,че мога да започна работа да поработя малко след което да си взимам болнични защото бременноста ми е малко проблемна,но незнам ще имам ли право на болнични. да,разбира се,че имаш право на болнични Предварително  ви благодаря.

Според теб на кого може да се довериш-счетоводител или служител в Бюрото по труда  Wink

# 317
Въпрос за стаж и болничен.
Нали трябват 6 месеца трудов стаж за да се излезе в болничен,аз имах 4 месеца и 20 дни и от Май месец работя пак според вас кога мога да си взема болничен най рано за да не стане да ми го върнат като невалиден?

# 318
  • Пловдив
Въпрос за стаж и болничен.
Нали трябват 6 месеца трудов стаж за да се излезе в болничен,аз имах 4 месеца и 20 дни и от Май месец работя пак според вас кога мога да си взема болничен най рано за да не стане да ми го върнат като невалиден?

Като направиш 6 м осигурителен стаж през целия си живот,НОИ ще ти плащат болничния лист.Преди това няма да ти върнат болничния като невалиден.Той ще ти служи като извинение за отсъствието от работа,но няма да получаваш пари по него

# 319
това го знам друга ми е мисълта ,аз вече ги имам по принцип но дали са зачетени като такива ,понеже нали осигуровките се внасят след всеки отработен месец до 15 то число реално данните за този месец постъпват при тях чак другия....Поправете ме ако се заблуждавам

# 320
  • Пловдив
Болничните също не постъпват веднага.Обикновено се носят следващия месец.Вземи си болничен след като направиш 6 м осиг стаж.

# 321
Добре благодаря ти много Simple Smile

# 322
Здрвейте,
Преди няколко дни се върнах на работа след две годишно майчинство.Работата ми е на смени, който доста са се променили докато ме е нямало и за мен става невъзможно да водя и прибирам детето от ясла.Въпроса ми е ако пусна предизвестие за напускане мога ли да се регистрирам на  борсата?

# 323
  • Пловдив
Здрвейте,
Преди няколко дни се върнах на работа след две годишно майчинство.Работата ми е на смени, който доста са се променили докато ме е нямало и за мен става невъзможно да водя и прибирам детето от ясла.Въпроса ми е ако пусна предизвестие за напускане мога ли да се регистрирам на  борсата?

Да,ще взимаш 4 м по 140 лв

# 324
Здравейте, не знам дали задавам въпроса си на правилното място, та предварително се извинявам. Става въпрос за неизплатени болнични, в това число и 45 дни преди раждане. В сайта на НОИ са отразени всички мои болнични, а са ми изплатили само един. Звъня им упорито, успявам да се свържа с оператор, който обаче като чуе, че е за болнични, казва да избера еди си коя опция от главното меню. Там обаче никога никой не вдига. Възможно ли е да си изгубя парите? Ако само ги бавят, ок, но да  не си остана и без тях.  Някой сблъсквал ли се е с това? Пак казвам, проблемът не идва от работодателя, всичко ми е било представено в срок. Благодаря!

# 325
  • Пловдив
Здравейте, не знам дали задавам въпроса си на правилното място, та предварително се извинявам. Става въпрос за неизплатени болнични, в това число и 45 дни преди раждане. В сайта на НОИ са отразени всички мои болнични, а са ми изплатили само един. Звъня им упорито, успявам да се свържа с оператор, който обаче като чуе, че е за болнични, казва да избера еди си коя опция от главното меню. Там обаче никога никой не вдига. Възможно ли е да си изгубя парите? Ако само ги бавят, ок, но да  не си остана и без тях.  Някой сблъсквал ли се е с това? Пак казвам, проблемът не идва от работодателя, всичко ми е било представено в срок. Благодаря!

Какви са датите на болничните и кога са представени в НОИ?Това че са представени,а не са изплатени още принципно не е проблем.Не се изплащат веднага след представянето.Има си период на обработка.Парите няма да изгубиш

# 326
Грубо сметнато при сегашното изчисление, трябва да те осигуряват и брутното ти възнаграждение  да е 900лв през последните 24 месеца...
Благодаря за отговора, с тази скорост на развитието на всичко тук направо си е като истинска мечта! Simple Smile Peace

# 327
Здравейте! Ще бъда благодарна, ако получа отговор на следният въпрос: В началото на м. юли детето ми навършва 2 години.По време на майчинството бях назначена фиктивно във фирма, за да получавам обезщетение.Въпросът ми е дали е възможно трудовият договор да се прекрати веднага от момента на изтичане на майчинството? И също така кой е най-удачният вариант според КТ това да се случи, без да навредя на фирмата и  за да използвам след това обезщетение за безработица?
Благодаря предварително!

# 328
  • Пловдив
Здравейте! Ще бъда благодарна, ако получа отговор на следният въпрос: В началото на м. юли детето ми навършва 2 години.По време на майчинството бях назначена фиктивно във фирма, за да получавам обезщетение.Въпросът ми е дали е възможно трудовият договор да се прекрати веднага от момента на изтичане на майчинството? да  И също така кой е най-удачният вариант според КТ това да се случи, без да навредя на фирмата и  за да използвам след това обезщетение за безработица?
Благодаря предварително!

Майка с дете под 3 г се съкращава с разрешение на Инспекцията по труда.Затова трябва да напуснеш по твоя инициатива и ще взимаш 4 м по 140 лв от борсата

# 329
Добър вечер , много пъти сте ми помагали с точна информация и сега имам следния казус:
Започвам работа на две места, всяко по 4 часа. На едното място договора ще ми е трудов за да мога да вземам половината майчинство, което ми се полага до декември, но на другото място ще съм по граждански договор. Това знам към момента, интересувам се какво майчинство да очаквам/половината към сегашното 340, т.е. 170 или по малка сума/ Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт