Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 331
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
Да, имаш  Peace

# 466
 И друго да питам - началото на август бях 8 дни болничен от личен лекар ( който Нои ми отказаха поради разни причини), после работих, но после от АГ-то ми дадоха едномесечен болничен( сега съм в продължения). Този болничен през август( пък и другия после), ще повлияят ли на майчинството. Междудругото болничния ми септември е по-малък отколкото мислех, дали е заради болничния преди това ( отказания)?Благодаря!
И трябва ли да има прекъсване между болничните и 45-дневния по майчинство. Как е по-добре?

# 467
  • В полите на Пирин планина
И друго да питам - началото на август бях 8 дни болничен от личен лекар ( който Нои ми отказаха поради разни причини), после работих, но после от АГ-то ми дадоха едномесечен болничен( сега съм в продължения). Този болничен през август( пък и другия после), ще повлияят ли на майчинството. Междудругото болничния ми септември е по-малък отколкото мислех, дали е заради болничния преди това ( отказания)?Благодаря!
И трябва ли да има прекъсване между болничните и 45-дневния по майчинство. Как е по-добре?

Няма как да знаем какви са ти осигурителните доходи 18 месеца назад, преди болничния, който е отказан, за да знаем дали той е причината за по-ниското обезщетение сега. Но - едва ли - 8 дни не могат да окажат драстично влияние. Няма значение дали има или няма прекъсване между БЛ-ове - важен е осиг. доход на база, на който са изчислени.

# 468
Здравейте Simple Smile Искам да разбера как се изчисляват майчинските за второ/породено дете. Уж чета, чета, но пак не съм сигурна дали правилно съм разбрала.
За примера - да си представим, че 2 години, преди Бременност 1 съм осигурявана на 2000.
При Майчинство 1 за първата година да кажем, че ще получавам 90% от 2000 -> 1800 (знам, че не се изчислява така, но опростявам заради примера).
Преди да изтече Майчинство 1 - забременявам.
Докато съм бременна - мога ли да прекъсна Майчинство 1 и да ми изплащат Болничен 2 (защото втората година от М1 ще получавам 300-и-колко-беше, а като Болничен - предполагам - че ще се изчисли на база осигурителния ми доход - 80% от 2000 -> 1600)?
Раждам и идва ред на Майчинство 2.
Върху изчисляването на Майчинство 2 - кое влияе? - Осигурителният доход преди Бременност 1, Болничен 1, Майчинство 1, Болничен 2?
Объркана съм, а ми се иска да съм наясно...

# 469
  • Пловдив
Здравейте Simple Smile Искам да разбера как се изчисляват майчинските за второ/породено дете. Уж чета, чета, но пак не съм сигурна дали правилно съм разбрала.
За примера - да си представим, че 2 години, преди Бременност 1 съм осигурявана на 2000.
При Майчинство 1 за първата година да кажем, че ще получавам 90% от 2000 -> 1800 (знам, че не се изчислява така, но опростявам заради примера).
Преди да изтече Майчинство 1 - забременявам.
Докато съм бременна - мога ли да прекъсна Майчинство 1 и да ми изплащат Болничен 2 да,можеш да прекъснеш майчинството и да ползваш болничен (защото втората година от М1 ще получавам 300-и-колко-беше, а като Болничен - предполагам - че ще се изчисли на база осигурителния ми доход - 80% от 2000 -> 1600)?
Раждам и идва ред на Майчинство 2.
Върху изчисляването на Майчинство 2 - кое влияе? - Осигурителният доход преди Бременност 1, Болничен 1, Майчинство 1, Болничен 2? всичко,което е 24 м назад преди 45 дневния ти болничен
Объркана съм, а ми се иска да съм наясно...

За да ти изяснят нещата трябва да знаеш,че за болничен базата е 18 м преди болничния,а за обезщетението за бр и раждане 24 м назад.
Ако ти започне 45 дневния за второто дете,когато първото е на 1 г и 6 м,в базата за болничния по време на бременността ще ти влязат и 6 м на МРЗ
Ако ти издадат 45 дневния докато си по майчинство с първото дете,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете,ако това е по-изгодно за теб.Отделно ще получаваш 170 лв майчинство за първото дете,докато направи 2 г
Възможно е да ползваш болнични по време на бременността и преди 45 дневния отново да излезеш в майчинство,за да ти се получи застъпване и да се възползваш от горното изречение

# 470
Благодаря, ♥Elfita♥
Не съм сигурна дали те разбрах правилно на едно място - та ще попитам така -
Мога ли след края на първата година от майчинството да се върна на работа, да изляза в болничен и отново да изляза в майчинство (преди края на втората година) преди издаването на втория 45-дневен болничен?

# 471
  • Пловдив

Мога ли след края на първата година от майчинството да се върна на работа, да изляза в болничен и отново да изляза в майчинство (преди края на втората година) преди издаването на втория 45-дневен болничен?

Да,можеш.
Няма ограничение колко пъти да прекъсваш майчинството и после пак да си го връщаш
За периода на болничния по време на бременността имаш право на 170 лв майчинство за първото ти дете

# 472
Искам да попитам следното: ноември месец излизам в 45дни болничен преди раждане. Той с какво е по-различен от другия болничен? Трябва ли да подавам някакви допълнителни документи към фирмата? И кога реално започва майчинството - първия ден след раждане ли? И какви документи и кога трябва да се оправят? къде да се подадат и т.н?

# 473
  • Пловдив
Искам да попитам следното: ноември месец излизам в 45дни болничен преди раждане. Той с какво е по-различен от другия болничен? Трябва ли да подавам някакви допълнителни документи към фирмата? И кога реално започва майчинството - първия ден след раждане ли? И какви документи и кога трябва да се оправят? къде да се подадат и т.н?

Към 45 дневния нищо допълнително не подаваш.Обезщетението за бременност и раждане ти започва с него.Всички документи си ги подаваш в работата,те в НОИ.Ето ти един ориентир кога,какво https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 474
Отново благодаря, ♥Elfita♥

И последно Simple Smile Прекъсването на болничния влияе ли върху обезщетението за майчинство? Имам предвид при следната ситуация -
Излизам в дълъг болничен след третия месец от бременността (да кажем 2 месеца) - имам възможност да го продължа докато дойде ред на 45-дневния;
Но мога и да се върна на работа, пак докато стане време за 45-дневния.
И в двата ли случая обезщетението за майчинство ще е еднакво, или напротив? И ако не е еднакво - в кой случай ще е по-голямо?

# 475
  • Пловдив

Не може да се каже еднозначно,защото нямам идея какви ще са ти месеците преди болничния.Както ти писах базата за него е 18 м назад.Ако в тази база имаш месеци с ниски осигуровки,няма да ти е изгоден болничния.
За обезщетението за бр и раждане базата е 24 м назад и вече зависи какви са ти месеците в базата.Ако ти се получи застъпване на майчинствата както коментирахме горе,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото,ако това е по-изгодно за теб

# 476
Simple Smile Имах предвид сценарий, при който преди забременяването е нямало други бременности или болнични - когато последните 2 години съм работила и са ме осигурявали да кажем на 2000лв примерно.

# 477
  • Пловдив
Simple Smile Имах предвид сценарий, при който преди забременяването е нямало други бременности или болнични - когато последните 2 години съм работила и са ме осигурявали да кажем на 2000лв примерно.

Тогава болничните по време на бременността няма да влияят на бъдещето обезщетение.Дали ще си в болничен или на работа е все едно

# 478
  • варна
Днес разбрах, че фитмата в която се осигурвям за майчинство ще обяви фалит ,какво предстои за мен от тук нататък?
Детето ми навършва 1 год на 28 .11 .

# 479
  • срещу двата комина :)))
здравейте, искам да попитам дали съм разбрала правилно :
Родих юли, имам два болнични от болницата и един от педиатъра. Сега трябва да подам молба за отпуск при работодателя, а не да ходя при педиатъра, нали  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт