Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 59 330
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
здравейте, искам да попитам дали съм разбрала правилно :
Родих юли, имам два болнични от болницата и един от педиатъра. Сега трябва да подам молба за отпуск при работодателя, а не да ходя при педиатъра, нали  newsm78

Не, болничните листове са 3 - общо за 135 дни, от които 45 дни са преди термин и БЛ се издава от наблюдаващия гинеколог, втория е за 42 дни и се издава от болницата, където се роди бебто, а третия - изравнителен до 135 дни е от педиатъра. След това се подава декларация за времето от 136-тия до 410-тия ден.

# 481
Вчера подадох документи в социалните за еднократна помощ за бременни (макар да родих на 20-ти там ми казаха ,че когато е родено преждевременно пак може да ме одобрят),подадох и уш за майчинските при тях защото не ми достигат 2 месеца остана ми само за еднократната помощ при раждане да подам ама им бяха свършили молбите Sad  обаче тази на гишето ми каза другия месец,трябва да подам за майчинските с нова бележка за доходите ????? Е аз нали подадох току що и тя вика другия месец пак ????защо така някой знае ли ??нещо май и те не знаят какви ги говорят според мен

# 482
Здравейте, октомври месец, детето ми навърши 2 години и аз излязох в платен отпуск, но работодателя не ми разреши целият отпуск и иска да се връщам на работа. Аз обаче обмислям да изляза в неплатен и имам няколко въпроса.
1. Мога ли да изляза в неплатен, при положение че имам още дни от платения ми отпуск?
2. Ако изляза в неплатен отпуск трудовият стаж и здравните осигуровки ще се плащат ли от работодателя?
3. Ако се наложи бих ли могла да изляза в болничен за детето?

# 483
А обвързано ли е получаванетона на детските с това и двамата родители да са осигурени здравно  newsm78 някъде попаднах на нещо подобно а ми звучи абсурдно то не че няма мн такива неща в нашата мила държава.
И отново ще гледат 24 месеца назад за майчинство а не 18 така ли?

Здравейте понеже съм,объркана как се процедира за майчинство,искам да ви попитам.В третият месец съм работила съм от 07.05.2013 до 29.03.2015 след което бях на платена борса до юли месец включително,искам да знам облагам ли се на някакви пари и горе долу какви.Благодаря предварително!

# 484
За да получаваш две години трябва да си на трудов договор, ако имаш познати могат да те назначат "фиктивно". Иначе в другия случай ще получаваш една година по 100 лв.  Peace

# 485
Здравейте! Да се включа и аз с един объркващ въпрос. Към момента съм в отпуск по майчинство, бебчо е на 3 месеца. Договорът ми изтича тези дни, бях по заместване. Какво  следва да се случи с насъбрания ми за две години отпуск, полага ли ми се изобщо? Имам две деца и влизам от майчинство в друго майчинство.

# 486
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Да се включа и аз с един объркващ въпрос. Към момента съм в отпуск по майчинство, бебчо е на 3 месеца. Договорът ми изтича тези дни, бях по заместване. Какво  следва да се случи с насъбрания ми за две години отпуск, полага ли ми се изобщо? Имам две деца и влизам от майчинство в друго майчинство.

Полагащият се платен отпуск, който не е ползван, трябва да ти се изплати при прекратяване на договора.

# 487
Здравейте,
майките, които нямат трудов стаж, взимат ли някакво майчинство?

# 488
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, социално по 100лв на месец за една година,  ако отговарят на критерия за доход.

# 489
Ако се върна на работа когато бебето ми стане на 6 месеца, ще получавам ли половината от  майчинството?

# 490
  • В полите на Пирин планина
Ако се върна на работа когато бебето ми стане на 6 месеца, ще получавам ли половината от  майчинството?

Не. Тази опция се отнася за обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 491
А ако се върна на работа когато бебчо стане на 6 месеца на кой мога да прехвърля майчинството?

# 492
  • Пловдив
А ако се върна на работа когато бебчо стане на 6 месеца на кой мога да прехвърля майчинството?

На Тати

# 493
Възможно ли е НОИ да ми изплатят 45 дневния болничен,макар ад получих писмо ,че при тях стажа ми е по малко от 12 месеца и нямам право на него,вчера проверих в сайта и пише ,че на 17.11 ще бъде преведена едикаква си сума по болничния (даже сумата  излиза по висока на ден от предишните ми болнични).Какво да правя сега,възможно ли е тази сума да е от социалните за еднократната за бременност (но сумата пак не излиза превеждат ми повече пари ).А и аз родих по рано и сега имам нов болничен и двата се засичат ??????

# 494
  • Пловдив
Възможно ли е НОИ да ми изплатят 45 дневния болничен,макар ад получих писмо ,че при тях стажа ми е по малко от 12 месеца и нямам право на него,вчера проверих в сайта и пише ,че на 17.11 ще бъде преведена едикаква си сума по болничния (даже сумата  излиза по висока на ден от предишните ми болнични).Какво да правя сега,възможно ли е тази сума да е от социалните за еднократната за бременност (но сумата пак не излиза превеждат ми повече пари ).А и аз родих по рано и сега имам нов болничен и двата се засичат ??????

Нои няма да ти преведат пари след като нямаш право.Отиди до банката и искай извлечение за последните ти преводи.Ще пише наредителя и ще се ориентираш от къде са парите.Извади си ПИК код от НОИ,за да следиш на сайта им какво ти пускат и кога.Така няма да се чудиш

Общи условия

Активация на акаунт