Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 096
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
Помощта за раждане от 150.00 лв само на безработни ли се полага или на всички бременни с доход до 350.00 лв

# 571
  • Пловдив
Помощта за раждане от 150.00 лв само на безработни ли се полага или на всички бременни с доход до 350.00 лв

Не е за всички бременни,с доход под 350 лв.Също трябва да е безработна или да няма необходимия стаж към момента на издаване на 45 дневния болничен
Помощта за бременност с близнаци след раждането им  ли се получава...И въобще в какви срокове се подават документи за тези помощи...

Няма помощ за бременност за близнаци.Имаш помощ за раждане и разбира се док се подават след раждането.Срокът е до 3 години.Подробности питай в социалните

Здравейте. Майчинството ми свърши миналия месец. Фирмата,в която работя вече няма дейност и в момента съм единствения назначен служител в нея. Какво трябва да направя,за да се запиша в Бюрото по труда? Работодателя трябва ли да направи нещо по-специално,предвид че фирмата не е закрита или обявила фалит,защото нали по закон не могат да ме уволнят докато детето не навърши 3 год и в този случай според мен няма как да е по взаимно съгласие. Ще се радвам ако някой може да сподели.

Напускаш и отиваш на борсата за 4 м по 140 лв на месец

# 572
Здравейте бъдещи и настоящи мами. Термина ми е на 14.08, но ще придобия 12 месеца трудов стаж чак януари другата година (водя се на 4 часа). Въпроса ми е ще имам ли право на майчинство от януари др година и мога ли до тогава да взимам поне социалното? Благодаря предварително!

# 573
  • Пловдив
Здравейте бъдещи и настоящи мами. Термина ми е на 14.08, но ще придобия 12 месеца трудов стаж чак януари другата година (водя се на 4 часа). Въпроса ми е ще имам ли право на майчинство от януари др година да,докато детето направи 2 години и мога ли до тогава да взимам поне социалното? зависи какъв ви е дохода.за него трябва на човек да е под 350 лв бруто за 12 м назад Благодаря предварително!

# 574
Здравейте бъдещи и настоящи мами. Термина ми е на 14.08, но ще придобия 12 месеца трудов стаж чак януари другата година (водя се на 4 часа). Въпроса ми е ще имам ли право на майчинство от януари др година да,докато детето направи 2 години и мога ли до тогава да взимам поне социалното? зависи какъв ви е дохода.за него трябва на човек да е под 350 лв бруто за 12 м назад Благодаря предварително!

Ами осигуряват ме на минималната и нямам брак. А и приятеля ми не е на договор та предполагам че и нтой да се смята пак няма да е проблем. Но ако взимам социалното нали няма да ми попрече да взимам после това по стажа?

# 575
  • Пловдив
Но ако взимам социалното нали няма да ми попрече да взимам после това по стажа?

Не,няма да попречи.Споко.
За социалното изглежда,че ще имаш право както описваш дохода.Също на помощ за бременност 45 дни преди термин 150 лв.Отиди в социалното и попитай какви документи ще ти трябва за нея.Имаш право на детски 37 лв на месец и помощ за раждане 250 лв,ако е първо дете.За всичко питаш и подаваш документи в социалното по твой постоянен адрес

# 576
Но ако взимам социалното нали няма да ми попрече да взимам после това по стажа?

Не,няма да попречи.Споко.
За социалното изглежда,че ще имаш право както описваш дохода.Също на помощ за бременност 45 дни преди термин 150 лв.Отиди в социалното и попитай какви документи ще ти трябва за нея.Имаш право на детски 37 лв на месец и помощ за раждане 250 лв,ако е първо дете.За всичко питаш и подаваш документи в социалното по твой постоянен адрес

Мерси!

# 577
Здравейте. Да ви попитам, понеже съм в майчинство и искам да се запиша да уча, но не мога да разчитам на бабите засега да гледат детето и да ходя на лекции. Ако запиша детето на ясла и го оставям само докато съм на лекции, ще ми се прекъснат ли майчинските. Така или иначе ще се върна на работа след това, но ми се иска да не започват едновременно университета и работата, а да има някой месец разстояние.

# 578
  • Пловдив
Здравейте. Да ви попитам, понеже съм в майчинство и искам да се запиша да уча, но не мога да разчитам на бабите засега да гледат детето и да ходя на лекции. Ако запиша детето на ясла и го оставям само докато съм на лекции, ще ми се прекъснат ли майчинските. Така или иначе ще се върна на работа след това, но ми се иска да не започват едновременно университета и работата, а да има някой месец разстояние.

За да дадеш детето на ясла,ти трябва да се върнеш на работа/отпуск/болничен.Ще получаваш 170 лв майчинство като работеща майка.
Отделно не мисли,че като дадеш детето на ясли то ще си ходи без проблеми и редовно.Схемата в общи линии е 3 дни ясла и 1 седмица вкъщи  Wink

# 579
Да, знам, че няма да е редовно, аз и не искам, но поне да има къде да го оставя за 2 -3 часа. Благодаря за отговора, спрямо това ще мога да реша дали да се записвам или да изчакам още.

# 580
Здравейте на 8 юни дъщеря ми става на 2 години и се връщам наработа искам да попитам за двете години майчинство имам платен отпуск нали така ?Как се процедира плаща се или се използва?
Благодаря ви

# 581
Искам да попитам какви са ми правата. Значи , поради стечения на обстоятелствата имам 9 мес. трудов стаж в живота си. В момента нямам и здр. осиг. Какви помощи, привилегии и майчинство мога да очаквам да взимам?
Благодаря ви!  Hug

# 582
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте на 8 юни дъщеря ми става на 2 години и се връщам наработа искам да попитам за двете години майчинство имам платен отпуск нали така ?Как се процедира плаща се или се използва?
Благодаря ви

Ползва се.Плаща се като обезщетение само, ако се прекратява трудовия договор.

Искам да попитам какви са ми правата. Значи , поради стечения на обстоятелствата имам 9 мес. трудов стаж в живота си. В момента нямам и здр. осиг. Какви помощи, привилегии и майчинство мога да очаквам да взимам?
Благодаря ви!  Hug

Привилегии - че ще имаш дете.
Майчинство и помощи - вероятно социално майчинство по 100лв за една година, ако отговаряш на критерия за доход, детски надбавки, еднократна помощ при раждане и помощ спрямо броя на децата.За всички отиваш в Агенция Социално подпомагане по адрес и питаш какви помощи ти се полагат и какви документи ще ти искат.

# 583
Благодаря ви

Ползва се.Плаща се като обезщетение само, ако се прекратява трудовия договор.

Благодаря ви!  Hug

Привилегии - че ще имаш дете.
Майчинство и помощи - вероятно социално майчинство по 100лв за една година, ако отговаряш на критерия за доход, детски надбавки, еднократна помощ при раждане и помощ спрямо броя на децата.За всички отиваш в Агенция Социално подпомагане по адрес и питаш какви помощи ти се полагат и какви документи ще ти искат.

Благодаря ти!

# 584
  • София
Здравейте. Надявам се някой да успее да ми отговори,тъй като намирам само стара информация. Наскоро се роди племенника ми. Брат ми живеят в Испания и малкия е роден там. Сега ще му вадят български акт за раждане,тъй като и двамата му родители са с постоянен адрес в България. Искам да попитам дали в тоя случай имат право на еднократната помощ за раждане на дете?

Общи условия

Активация на акаунт