Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 074
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,за да ползвам обезщетение за втората година от майчинството,освен декларация по образец,какво друго трябва да подам на работодателя?И тази декларация,която мог ад аизтегля от сайт ана НОИ,коя по-точно от формулярите е?Много благодаря предварително!

# 616

Няма как ти да звъннеш и те да не ти го смятат на МРЗ.НОИ работят на база документи,а не на звънване.Настоявай работодателят да го оправи.Другото е,че те вече са ти изчислили среднодневното обезщетение,защото вече си влезнала в 45 дневния болничен

Здравейте.Последния ми изравнителен болничен след раждането беше до 2.02.2016г. Сега очаквам първо майчинство да ми преведат но в сайта не ми излиза ведомост.Шефа ми каза ,че е подал всичко заедно с последния болничен,да не би да е забравил нещо знам ли  и аз ,някъде четох че имало някакви промени от тази година знаете ли за какви допълнителни документи става въпрос ....

Пиши мейл до НОИ,което ти обработва документите дали има някакъв проблем с твоите документи.Това,че до момента не виждаш на сайта декларацията,не значи ,че има проблем
писах им още в петък но отговор нямам Sad

# 617
Здравейте, предстои ми да предам на счетоводител последния болничен от педиатър, този след болничния от раждането. Казаха ми направо с него и някакви декларации да занеса да не се разкарвам после. Въпросът ми е какви декларации трябва да попълня сега, а и по- натам . А и откъде да ги взема? [/quote]
Има ги на сайта на НОИ,но е най-лесно да ти ги дадат от работата.Попълваш ги на място и готово
[/quote]
Извинявайте за глупавия въпрос, но къде на сайта горе- долу...прерових всичкои не намирам.
И още един въпрос- много заплетен случай, за един болничен от юли 2015, нои още не са се произнесли, пише, че се обработва...следващите ми ги изплащат, до кого да пиша? Мерси

# 618
  • В полите на Пирин планина
evianna

Ето формулярите на НОИ: http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

За неизплатения БЛ пиши на noi@nssi.bg или на съответното териториално поделение на НОИ, по адресната ти регистрация.

# 619
evianna

Ето формулярите на НОИ: http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

За неизплатения БЛ пиши на noi@nssi.bg или на съответното териториално поделение на НОИ, по адресната ти регистрация.
Благодаря!

# 620
Здравейте,мили дами !
Въпросите ми са свързани с новите промени за детски надбавки.
1. Дали са гласували,че трябва всеки член от семейството да има доход от минималната заплата 420лв или все още си е 350лв на човек за месеца за да имаме право на детски надбавки ?
2. Как се изчислява? Аз събрах дохода от бележката на мъжит ми за 12 месеца със доходите от моето майчинство и борса ,разделих ги на 12месеца и после на 3 /защото сме тричленно семейство/.
3.Понеже до юли 2015 бях в майчинство,а от август 2015 до април 2016 съм на трудовата борса ,та въпросът ми е и тези пари ли се смятат ?
4.С мъжът ми нямаме брак,ако се водим ,че живеем на различен адрес ще се вземе ли предвид неговия доход или вече няма значение кой къде живее ?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 621
  • Пловдив
Здравейте,мили дами !
Въпросите ми са свързани с новите промени за детски надбавки.
1. Дали са гласували,че трябва всеки член от семейството да има доход от минималната заплата 420лв или все още си е 350лв на човек за месеца за да имаме право на детски надбавки ?350 лв е прагът в момента
2. Как се изчислява? Аз събрах дохода от бележката на мъжит ми за 12 месеца със доходите от моето майчинство и борса ,разделих ги на 12месеца и после на 3 /защото сме тричленно семейство/. да,така
3.Понеже до юли 2015 бях в майчинство,а от август 2015 до април 2016 съм на трудовата борса ,та въпросът ми е и тези пари ли се смятат ?да,разбира се,всички доходи смяташ
4.С мъжът ми нямаме брак,ако се водим ,че живеем на различен адрес ще се вземе ли предвид неговия доход или вече няма значение кой къде живее ? ако сте на различни адреси и нямате брак,не декларираш неговия доход
Благодаря ви предварително  bouquet

# 622
  • Варна
Здравейте незнам дали ми е за тук въпроса,но ще го задам.Искам да прехвърля майчинството си втората година на бабата и разбрах,че трябва да е на трудов договор,но колко време преди прехвърлянето трябва да е работила и след това могат ли да я освободят от фирмата в която е назначена.И другия ми въпрос е ако си прекратя майчинството и детето не е на ясла ще получавам ли тези 50% ,понеже преди можеше,но до колкото разбрах вече имало нещо ново и не ставало.Благодаря предварително за отговорите.

# 623
  • Пловдив
Здравейте незнам дали ми е за тук въпроса,но ще го задам.Искам да прехвърля майчинството си втората година на бабата и разбрах,че трябва да е на трудов договор,но колко време преди прехвърлянето трябва да е работила 1 ден трябва да е отработила,за да има право на майчинство и след това могат ли да я освободят от фирмата в която е назначена. след като приключи майчинството,да И другия ми въпрос е ако си прекратя майчинството и детето не е на ясла ще получавам ли тези 50% , ако се върнеш на работа,преди  2 те години на детето,имаш право на 50 процента майчинство.дали детето ще е на ясла или не,няма отношение. понеже преди можеше,но до колкото разбрах вече имало нещо ново и не ставало.Благодаря предварително за отговорите.

# 624
  • Варна
Много благодаря за бързия отговор и ако може да попитам още нещо,фирмата задължавали се нещо към нея през тази година когато е в майчинство.

# 625
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор и ако може да попитам още нещо,фирмата задължавали се нещо към нея през тази година когато е в майчинство.

Ще й плащат здравните осигуровки докато е в майчинство.Т.е вие ще ги плащате на фирмата,защото ще е назначена фиктивно майка ти предполагам

# 626
  • Варна
Да фиктивно ще е,но тя по принцип е пенсионерка,но понеже ни е познат човека с фирмата,затова не искаме да го натоварваме допълнително.Благодаря още веднъж.

# 627
Здравейте! В майчинство съм, но бях на срочен трудов договор, който вече е прекратен. До първата година на детето ще получавам пари от НОИ. Въпросът ми е: Аз ли трябва да си плащам здравните осигуровки? Проверявах току що и ми изписва, че за 3 месеца не са ми платени, т. е. откакто ми изтече договорът.

# 628
  • Пловдив
Здравейте! В майчинство съм, но бях на срочен трудов договор, който вече е прекратен. До първата година на детето ще получавам пари от НОИ. Въпросът ми е: Аз ли трябва да си плащам здравните осигуровки? да Проверявах току що и ми изписва, че за 3 месеца не са ми платени, т. е. откакто ми изтече договорът.

# 629
Здравейте! В майчинство съм, но бях на срочен трудов договор, който вече е прекратен. До първата година на детето ще получавам пари от НОИ. Въпросът ми е: Аз ли трябва да си плащам здравните осигуровки? да Проверявах току що и ми изписва, че за 3 месеца не са ми платени, т. е. откакто ми изтече договорът.
Благодаря за отговора! Имам още един въпрос. След прекратяване на тр. договор не ми е връчена заповед. Имам и натрупани 2 отпуски, които никой не ме е потърсил да ми плати. Какви са правата ми в случая? Отпуските са от предишно майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт