Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 18 та част

• 58 053
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Първо отиваш и подаваш декл.7 в НАП, че ще си плащаш здравните о-ки сама, защото дори и да внасяш пари без нея няма да ти възстановят здравните права.
За заповеди, отпуски и предполагам приключване на ТК търсиш стария работодател.Ако откаже нещо, пускаш жалба в Инспекцията по труда.

# 631
  • срещу двата комина :)))
аз имам въпрос, по който уж много четох, но нищо не разбрах Simple Smile Интересува ме до коя дата ще ми се изплаща майчинството на % от заплатата - роих на 13.07. 2015, а термина ми беше на 30.07.2015. До кога ще ги получвам тези пари - до 13.07. тази година или до края на юли  newsm78

Благодаря много Hug

# 632
  • Пловдив
аз имам въпрос, по който уж много четох, но нищо не разбрах Simple Smile Интересува ме до коя дата ще ми се изплаща майчинството на % от заплатата - роих на 13.07. 2015, а термина ми беше на 30.07.2015. До кога ще ги получвам тези пари - до 13.07. тази година или до края на юли  newsm78

Благодаря много Hug

До изтичането на 410 те календарни дни обезщетение за бременност и раждане.Трябва да е около 30 ти юли

# 633
  • срещу двата комина :)))

Благодаря много Hug

До изтичането на 410 те календарни дни обезщетение за бременност и раждане.Трябва да е около 30 ти юли

мерси  Hug

# 634
Здравейте! Последния ми болничен изтича на 09.04,кога да очаквам превод за майчинството?

# 635
  • Варна
Здравейте!
На 15 март подадох документи за помощите ,кака да разбера дали съм одобрена?
В социалното ли дават информация?Телефон ?

Последна редакция: пн, 04 апр 2016, 10:58 от Velina_p

# 636
Здравейте, девойки Simple Smile! По майчинство съм втора година за отглеждане на дете до 2г. Вече съм и бременна в 4ти месец. Мога ли да прекъсна майчинството и да изляза в болничен (би трябвало да получавам повече $ от 340 лв)? Какви док трябват...или и още нещо? Хайде помагайте и някой, ако е минал по тази пътека ще съм благодарна да сподели опит!

# 637
Здравейте,бременна съм в 7 месец от миналия месец се водя на трудов договор.преди това имах фирма и се  самоосигорявах и имам около 1 г неплатени осигуровки това ще попречи ли за да взимам майчинство.преди да отворя фирма имам 4 г по трудов договор и от там си изкарах първото майчинство от 2 г.

# 638
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,бременна съм в 7 месец от миналия месец се водя на трудов договор.преди това имах фирма и се  самоосигорявах и имам около 1 г неплатени осигуровки това ще попречи ли за да взимам майчинство.преди да отворя фирма имам 4 г по трудов договор и от там си изкарах първото майчинство от 2 г.

Според мен ще започнеш да получаваш обезщетение, когато си платиш вноските и лихвите по самоосигуряването останали от твоята фирма.

# 639
Здравейте! Моят случай е следният:
Имам 3 години трудов стаж-2г. и 8 месеца в България и 3-4 месеца в чужбина. От декември месец съм регистрирана в ДБТ, тъй като съм с право на парично обезщетение. Все още нямам решение, но предполагам, че до месец май, ще имам такова.

Въпросът ми е: Кога да започна да се осигурявам - от кой месец на бременността?
Относно размерът - от какво зависи - от последното осигуряване, от общото или......?
Първата година беше 90%, от брутното възнаграждение, нали така?

# 640
Когато се излезе в 45дневния болничен преди раждане обезщетението по голямо ли е спрямо предните болнични?

# 641
Да, по-голямо е.

# 642
  • Пловдив
Здравейте! Моят случай е следният:
Имам 3 години трудов стаж-2г. и 8 месеца в България и 3-4 месеца в чужбина. От декември месец съм регистрирана в ДБТ, тъй като съм с право на парично обезщетение. Все още нямам решение, но предполагам, че до месец май, ще имам такова. как така още нямаш решение

Въпросът ми е: Кога да започна да се осигурявам - от кой месец на бременността? когато искаш може да почнеш.достатъчно е един ден преди 45 дневния да те назначат,за да имаш право на майчинство 2 години
Относно размерът - от какво зависи - от последното осигуряване, от общото или......?за размера ти гледат осигуровките 24 те месеца назад от 45 дневния болничен преди термин
Първата година беше 90%, от брутното възнаграждение, нали така?90 процента от брутото 24 м назад,но не повече от нетото

Когато се излезе в 45дневния болничен преди раждане обезщетението по голямо ли е спрямо предните болнични?

зависи от осигуровките ти.може и да е по-малко
за болничния по време на бременността взимат 18 м назад,за обезщетението за бр и раждане 24 м назад

# 643
Винаги са ме осигурявали на минималната работна заплата.

# 644
Елфита, благодаря за разясненията!  Hug Нямам решение от НОИ за размера и продължителността на обезщетението, тъй като е от чужбина, се чака м/у 3 и 5 месеца/така ми обясниха от НОИ/.

Общи условия

Активация на акаунт