Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 128 253
  • 603
  •   2
Отговори
# 165
Аз също бях от 6 до 13 в Мароко. Притесненията ми се оказаха неоснователни донякъде. Бях на смесената програма - основно Агадир с 2 нощувки в Маракеш. Попаднахме на невероятен гид - Мадани Беламеш, вярно не говори български и води на руски програмата, но естествено говори френски, както и испански.
Ох, слава Богу някой се появи жив от Агадир. Ние вече боб хвърляхме Grinning Може ли да разкажеш малко повече за почивката. Впечатления от храна, хотел, плаж, забележителности.

# 166
  • España
Здравейте! За човек,който не познава "този тип странИ " , мисля ,че Мароко е една чудесна дестинация! Агадир,Маракеш,Казабланка,Танжер...са едни съвременни градове , съчетаващи модернизма и екзотиката на региона ...Тук хората са добронамерени и свикнали с шарения туристопоток...така че , за тези ,които по-назад в темата се притесняваха как да се облекат - спокойно слагайте полите и късите панталонки ! Съобразено с метеорологичните условия все пак - В Агадир зима няма, температурите се движат между 16/26 гр.( декември-февруари) до около 26/38 гр. в летния интервал. Облачните и дъждовни дни са рядкост, обикновено декември-януари...Понякога,непредвидимо връхлита топла маса от Сахара( така нареченото Шарги) и става доста горещо,но за ден-два всичко отминава! Най-любимото място на туристи и местни е плажът и крайбрежната улица ,които се простират на около 4 / 5 километра - най-красиви от хотел "Тикида Робинсон " до "Марина комплекс". Плажът е изключително просторен и широк, пясъкът е ситен и мек, водата в океана е приятна за плуване почти целогодишно .
Хотелите...смея да твърдя,че познавам всички хотели в Агадир и тук лоши такива няма....просто някои са по-добри от другите , в чисто архитектурен план ,разбира се !
Храната...в хотелите, на блок- масите има обикновено богато разнообразие от салати,месо,пиле,риба, десерти ....от европейската кухня , задължително опитайте таджин ( има много варианти) и просковутият марокански кус-кус ( не е това,което ние в България наричаме кус-кус ! )  и ментов чай! Фреш от портокал - задължително! В Агадир - морските дарове и риби са на висота! Ако не Ви понася мароканска или хотелска храна - навсякъде предлагат пици,бургери,сандвичи...гладни няма да останете!
Забележителности и други ... Агадир е СПА -столицата на Мароко , тук и в региона е единственото място на света,където вирее прословутият арган - внимавайте от къде купувате ,защото много го разреждат тукашните"шмекери" - истинското арганово масло е с жълто- кехлибарен цвят ,леко мазно и с аромат на препечени ядки, който иска повече подробности- на ЛС .
Масаж и хамам предлагат на много места, в хотелите е най- красиво,но и най-скъпо. Има много свободни спа-центрове , цените са от 250 до 450 дирхама ( нито по-малко,нито повече от това!!!)
В Агадир освен плаж и разходки можете да посетите Сук-а , където да си напазарувате всевъзможни неща. Задължително Казбата - на хълма ,от където се отварят великолепни панорамни гледки, Музея в центъра на града, Яхтеното пристанище...Аз , моите групи туристи ги водя в Крокопарк ( не знам колегите от България каква програма имат организирана за Вас! ) , но при всички положения, това е едно място,което задължително трябва да се види- има над 300 крокодила,сега ни се излюпиха и бебета- първите , но и ботаническата градина е уникално красива! Има и други интересни места,но това зависи от организаторите и интереса на съответните туристи!
Можете да пояздите камила по протежението на местната река, минава се покрай лагуната с розови фламинго...Или да направите разходка в портокалова горичка или бананова плантация...
Организират се много екскурзии- примерно до Есауира, да Гзира, до малката Сахара, до голямата пустиня, до Маракеш, до Тарудант,Тизнит , до Тафраут ( красив особено през пролетта) ! Зависи как са се договорили вашите организатори,цените са не повече от 400/450 дирхама,според сезона,може и по-малко!
Агадир и особено близкият му регион ( Тагазут...) е и световна СЪРФ-дестинация!
Шопинг- на доста места можете да плащате директно с карта- например има един мой любим магазин в центъра на града- Uniprix , където можете да намерите почти всичко,което си заслужава да се купи( сувенири,дрехи...) на фиксирани цени( не като на Сук да се пазарИте и уговаряте) и да платите с карта! Има обменни бюра на доста места ...1 евро = около 11 дирхама!!!!!!
Какво най- интересно може да се купи в Мароко- масло, дървени изделия( кутии от сандалово дърво ) , сребро,кожени изделия...Мароканската естествена кожа( якета, сака,поли,панталони...) е популярна в цял свят - но....в никакъв случай не давайте повече от 1000/1500 дирхама за яке...примерно...даже и по-малко...според модела ...
В Мароко можете да намерите изключително качествени реплики на дизайнерски артикули( чанти,дрехи...) стига да знаете къде да идете!
Маракеш , Казабланка,Танжер - са ми други любими дестинации , също Ифран,където има чудни ски-писти през зимата и си е като Боровец примерно!
Обичам също и пустинните турове до Загора и после в Сахара,но за там трябва да се отделят поне 3 дена и.....между април (най-рано)и ноември (най- късно!) е най-добре!
Надявам се да съм Ви помогнала с информацията! Който иска допълнителна- на ЛС!

# 167
Много полезна информация! Благодаря за отделеното време да споделите всичко това!

Агадир е нова дестинация за българския пазар /мисля, че започнаха да го предлагат от тази година/, и ако е имало интерес, може и да се развива за в бъдеще.

По принцип, за българите е характерно, когато имат нужда от информация да задават 1000 въпроса, доброжелателни хора им отговарят, но първите, когато се върнат, за съжаление, явно не намират време  да споделят по-конкретни неща за хотели, за допълнителни екскурзии, за .... всичко, което би интересувало евентуално някои бъдещи туристи.

# 168
Аз също бях от 6 до 13 в Мароко. Притесненията ми се оказаха неоснователни донякъде. Бях на смесената програма - основно Агадир с 2 нощувки в Маракеш. Попаднахме на невероятен гид - Мадани Беламеш, вярно не говори български и води на руски програмата, но естествено говори френски, както и испански.
Ох, слава Богу някой се появи жив от Агадир. Ние вече боб хвърляхме Grinning Може ли да разкажеш малко повече за почивката. Впечатления от храна, хотел, плаж, забележителности.

Гала, почевката си струваше парите. Хотелът не беше добър, въпреки 4-те си звезди - първите 2 нощи бяхме в приземния етаж, много хора се оплакаха, че баните са им запушени, лоша миризма, недоизчистено, някои дори и горен чаршаф нямаха..кърпите парцаливи, при мен изслезе хлебарка от големите. Всичко това бях чела в Трип Адвайзор и Букинг и си носех хавлия и кърпа за лице и бях сравнително спокойна, защото имах инфо предварително. В моята стая нямаше столове, а и беше крайна. Доста се страхувах, защото на партер, при банконска врата, която не се заключваше си беше трудзно да се заспи. Храната беше стандартна, имаше и вкусни неща - например на мен ми хареса кисделото мляко, изварата и едни сушени сливи на закуска. АЗ съм вегетарианка и не мога да се изгажа за риби, месо и пиле....Имаше сладка, ограничен избор от плодове, салати - не точно какнито ми се нравят, палачинки, ориз, тажин (хареса ми), маслини.........Хотелът предлага уай-фай само на рецепция - свързването не е сигурно и при малко народ във фоайето. Понякога връзката беше отлична. Плажът в Агадир ми хареса - видя ми се огромен, но ние бяхме по време на отлива. Народ си имаше предостатъчно. Агадир е нов град, построен след земетресение преди около 50 години. От летището до града пътят е пълен с просяци - вароканците твърдят, че са беанци.......Не мога да съм сигурна. В града няма нищо особено като забележителност. За който не е виждал медина - може да я посети. Разхождахме се, не сме ползвали таксита и градски транспорт. Имат магадин с фиксирани цени Юнипри (Uniprix), където е най-евтино. Аз съм си купила някакви сапуни и арганово масло, магнити за подарък, кожено портмоне, крем с арганово масло и алое вера - за ръце е екстра, защото е с много глицерин, зехтин. Ива арганово масло - не само козметично, но и за ядене.
Не бих препоръчала в Агадир носенето на къси патналонки, деколтета , особено от сами момичета...........арабите са луди по секса и за тях това е провокация. Говоря перфектен френски - говорих с араби, с бербери, с мъже и жени, говорих и с алжирки-берберки-живеещи във Франция - нямат нищо напротив открити лица и къси ръкави, но няма как да се облечеш съвсем като в Европата. Говоря за Агадир. Също така нашият маниер на нацупеност и надутост изобщо не е добре дошъл там. Абсолютно е признат на неуважение да не се поздрави, благодари, пожелае добър апетит или довиждане......В групата, която бях, пъстра със всякакви българи - това си беше приоритетното поведение на туристите. Дори гидът се учуди що за хора сме. Научете на френски 10-тина фрази, ще им стопите сърцето. Докарала съм си най-големите отстъпки в магазините, както и на една  дама от групата, с която се запознахме, просто заради нивото ми на езика. Все пак трудът ми трябва да се възнагради с нещо. Laughing..После отидохме в Маракеш - 2 нощувки спахве. Градът е цивилизован и има нощен живот. Като бивша франска колония има Карфур с добри фиксирани цени - оттам си взех зехтин и маски за коса. Организирано се миждат градините Менара, минарето Кутубия и през деня и през нощта......покещава се Медината - внимание да не се изгубите или да ви окрадат.  Ако се изгубите в медината, твърде е вероятно да ви изнудят за голяма сума пари, за да ви изведат. Затова си разменете тебефони с гида! Посещават се гробницата на Салаадините, градините на Мажорел - въстановени от Ив Сен Лоран (прахът му е разпръснат там) - това е прекрасно и умиротворяващо място. Вечерта се пускате по площад Джемаа ел Фна....лудница и миризми, на ганджа също.....мръсотия и цирк, шумотевица и цигания.......Колоритно е, трябва да се види за да почувства човек страната. Там е кафенето "Аргана", което преди 5 години е взривено от Ал Кайда....Змии има през деня, а вечерта маймуни - не съм привърженик на такива атракции. Горките маймунки - плачеха като хора!
Преди Маракеш попътно се разглежда Ессаура - вярно суха страшно много! Пристанището с португалската крепост - страшна смръдня на риба........в крепостта е ОК. После стария град и медината. Имаше много свободно време из медината - мръсничко си е. Съвет - не купувайте храна от улицата.......Лудница голяма. ВНИМАВАЙТЕ СИ ЗА ЧАНТИТЕ И ЗА СЕБЕ СИ. ИМАШЕ ДЕВОЙКИ С КЪСИ ПАНТАЛОНИ - НАТИСКАТ ИМ СЕ!! Те се ядосват обиждат ги и онези се ходиграват, но може да станат и агресивни. Има много забулени жени и не само, които не желаят да бъдат снимани, дори в Маракеш - съобразявайте се!Също така в Агадир не дават да се снима дворецът на краля. Вероятно и по другите места е така. В Малакеш в Медината се посещава така наречената берберска аптека. Правят интересна беседа, цените на продуктите не са ниски. Като купиш 2 продукта, третият е подарък.
Върнахве се в Агадир и от хотела ни предложиха по-добри стаи. Нямам забележки. Пътьо спирахме с кооператив за арган - цените са височки - шампоанче или балсамче за 20 евро. Хотелът в Малакеш беше много добър - чист, добра кухня с доста повече стил и избор. Уай фай на рецепция. Обявено е, че има и по стаите, но самите служители на хотела си признават, че не става. От маракеш си купих нещо сребърно. Красиви са, има и филигран, цените са тако нашите общо взето.
Предлагаха се 2 допулнътелни екскурции от фирмата за по около 50 евро - до Тизнит и Тафрут и до Туит и Тарудент. Не съм се записвала. Апропо имаше страшни неразбории с организацията Българският гид - дете на изселници в Турция - беше абсолятно не наясно с нещата. Някакъв руски и някакъв английски. З За Магреба си трябва френски и арабски, но това е! С нищо не съдейства никому.......но не ми е и трябвал. За сметка на това мароканският гид - Мадани Белаамеш беше човек на ниво! Вярно трябва да се знае руски....за младите хора ще е сложно. Той е завършил инжинерство в Москва, работил е в Киев. Работил е във Франция. Говори и испански перфектно. Невероятен извор на интересна и любопитна информация! Естествено по политически чувствителни теми - Западна Сахара, исляма (напривер защо в исляма се признават само три религии), абортите и тем подобни няма как да не е пристрастен....Помогна много повече от българо-турския гид и то по въпроси, свързани с настаняването и отпътуването, което изабщо не му бе работа!
Единстевно хора от групата се организирахме и с местна фирма си купхве екскурзия за около 35 евро до Тизнит (града на берберското сребро - и аз оттам си купих пръстен), малката Сахара (пясъци навяти от Сахара между Среден Атлас и Анти Атлас - доказателство за внастъпването на пустинята) и Легзира. Легриза е най-вълшебното място! Вижте в Гугъл - беше отлив и скалите и арките бяха октрити от океанската вода и всичко се виждаше, но имаше ужасна мараня и снимките станаха мрачни, както и астроението ни......Всъщност, докато бяхве там по крайбрежито в Агадир сутрините бяха мрачни, дори едната вадя........температурите бяха около 20-25 градуса, пори и под 20 и не направихме кой знае какъво печене.....Вътре в страната, в Маракеш, беше над 40 на слънце!
Това е от мен - хотелите в Агадир и Маракеш бяха от една и съща верига - в Агадир беше Блу Сии Тиволи, в Маракеш - Блу Сии Льо Прентан.

# 169
# 170
  • España
Bastet , благодаря,че сподели! За мен бе важно да чуя мнение на български турист! Българо-турският гид въобще и няма да го коментирам  Mr. Green ,но и у мен създаде същите впечатления! Хотелите , в които сте били настанени и в частност Тиволи са стари , верно....отремонтирани,ноооооо.... Просто организаторът от българска страна явно с такива се е споразумял!
Нашите туристи обикновено отсядат , а и на Вас препоръчвам ,ако имате избор , в крайбрежните хотели, като Тафукт,Иберостар, Пале де розе, Роял Атлас, Амадил ,Софител и 4-те от веригата Тикида ....
Що се отнася да интернета.....да - това си е проблем повсеместен! изобщо в Мароко....
Маракеш.....даааа....този прословут площад .....ми ....не ми е много на сърце и на мен.....виж хотелите....говоря за високия клас са страхотни....Между другото, Маракеш е дестинация на доста световни звезди, които съвсем инкогнито обичат да обикалят из тесните типични улички....няма да забравя....преди доооооста години , как пихме чай на една маса със Сара Джесика Паркър....така се беше дегизирала ...непознаваема,но моето набИто око нямаше как да я сбърка!  bowuu
Между другото , се учудвам,че въпросният гореспоменат гид не Ви е предложил нищо от това,което аз лично му оставих като материали  newsm78 на единствената среща ,която проведох с него...
Крайпътните кооперативи предлагат арганови продукти на изключително високи цени!!! Пък и не е верно,че са фондове за подпомагане на бедни жени,самотни майки ,сираци и т.н.т....
Маслата и козметичните продукти от Uniprix са евтини,но са по-скоро със сувенирна стойност,  Mr. Green

# 171
Писала съм със страшно много грешки) Embarassed. Извинявайте! Бързах, че нямам никакво време, но надявам се, се разбира..........Относно хотелите - сугирно има и по-добре - но за 1000 лв. това е (не, че не са пари..), но всеки си знае бюджета. Имаше хора очевидно с големи финансови възможности, не зная защо се бяха сврели в този хотел и непрекъснато мърмореха и недоволстваха.....отровиха си почивката, както и оставиха невероятно лошо впечатление у мароканците.

# 172
  • гр.Добрич

Bastet, dyvarom, много съм благодарна за отзивите ви. Много искам да посетя Мароко, но тази есен изтървах  възможните варианти. Всички групи бяха заети, а и съм сама, нямам компания. Това доста ме притеснява, но на пролет се надявам да успея да се включа.

Bastet, ако е удобно и си била с агенция от България, моля те, сподели на лични,  за да имам едно наум.

# 173
Да следя вашите отзиви.Ще се радвам ако някой който сам е организирал почивката си в Мароко напиши как е процедирал .

# 174
Тази програма бе организирана от ABAX.bg. Тада фирма подобно на TEZ TOUR не работи с крайни клиенти, а продава през агенти. В сайта на Абакс има карта, с кои агенти (туристически фирми) в страната работят. Няма значение през коя тур-агенция ще се купи програмата.

# 175
Bastet, а във фирмата, с която сте пътували, имаше ли и по-скъпи хотели, или беше само един? Естествено, цената не винаги отговаря на качеството, но, ако има избор за нещо по-добро.... Много ми харесаха допълнителните екскурзии, които сте направили. Маракеш беше ли включен в програмата, или беше също като допълнителна екскурзия /били сме там и не ми се повтаря/.

Иначе, погледнах сайта за морската/океанска вода край Агадир - за съжаление през всички месеци я дават една и съща - 20-21 градуса, която за мой "вкус" е много ниска.

# 176
jfjallen, Мисля, че споменах, че програмата, на която бях, беше нещо средно между почивка и екскурзия - т.е. 2-те нощувки в Маракеш си влизат в цената......Предлагаше се и вариант - програма "Имперски тур" из Мароко, имаше и 7-нощувки почивка само в Агадир (който иска, не пречи да се запише на нещо допълнително срещу допълнително заплащане). Аз избрах междинния вариант, защото беше на промощия, т.е. беше най-евтин. За моя вариант хотела беше само един, а за почивката (7 нощувки в Агадир) имаше избор от 3 или 4 хотела, ако не се лъжа..........

# 177
Бастет, благадаря - аз така и предположих, че Маракеш е бил в програмата. Ние сме правили Имперския тур и, разбира се, не ми се прави отново.

Харесаха ми твоите екскурзии /места/, обичам пустинно-арабски ландшафт и затова си мислех евентуално за почивка и 1-2 пътувания като твоите. Но, държа все пак на хотелите, но по-важното е това, което прочетох за температурата на водата на океана /писала съм по-горе/ - 20-21 градуса през цялата година. Дори и до 23-24 да стигне - не е моята температура, аз под 25 не признавам. Sunglasses И двамата с мъжа ми обичаме да плуваме, така че това ни е важно условие.

Но, както и Египет, така и Мароко си заслужават да се посетят поне един път. За тези, които искат екскурзия с посещения на повече места и забележителности, препоръчвам Имперския тур.

# 178
  • España
Имперският тур е подходящ и за периода ноември-март, когато температурите са по-ниски , вали дъжд ....Агадир си е морски курорт преди всичко... Wink !

# 179
Ние бяхме в началото на април - от 5-ти, през цялото време бях с едно дънково сако - слагаш, сваляш, зависи как се чувстваш. В Маракеш беше над 30 градуса.... За Агадир не знам, на брега на Океана е, може и през по-късните месеци, но все пак да не се забравя, че си е държава в Африка.

Общи условия

Активация на акаунт