Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 786
  • 581
  •   1
Отговори
# 420
Пускам обещаните снимки от Мароко. В хронологичен ред:

Скрит текст:

Изцяло самоорганизирано пътуване до страната. В самата страна ползвахме няколко екскурзии, закупени през Viator, но абсолютно навсякъде се предлагат. Пустинният тур за 2 нощувки HB и три пълни дни с все камили и забавления е 100€. Другите екскурзии са еднодневни от порядъка на 15-20€ и включват само транспорт и гид. Език - английски. Пътува се в малки микробуси до 18 човека.

# 421
Розова маслинка, много интересни снимки, а и текстът към тях е чудесен.
Аз обаче, като пътуваща за пръв път към Мароко, съм твърдо решена да се завърна с тажин 😂 Най-вероятно няма да е от Маракеш, но все пак трябва да измисля от къде. Чела съм и за ментовия им чай, той си ми е слабост на мен. Арганово масло не знам как да различавам истинско от такова със смес, така че нямам идея дали ще си взема.

# 422
Розова маслинка, много интересни снимки, а и текстът към тях е чудесен.
Аз обаче, като пътуваща за пръв път към Мароко, съм твърдо решена да се завърна с тажин 😂 Най-вероятно няма да е от Маракеш, но все пак трябва да измисля от къде. Чела съм и за ментовия им чай, той си ми е слабост на мен. Арганово масло не знам как да различавам истинско от такова със смес, така че нямам идея дали ще си взема.
По аргановите кооперативи казват, че им е истинско, което попивало веднага след намазване на ръката примерно. Взех си едно 60 мл да не съм валат. Simple Smile Цените по кооперативите са еднакви, поне в Южно Мароко.
Инак за тажините рева, защото не ям месо, а всичко безмесно беше безвкусно - без сол и подправки, и ми напомняше храните, които си правих за захранване след един житен режим. Много ми бяха гадни тогава.
Останалите си поръчваха тажини с различни меса (чак имаше месо със сини сливи) и бяха много доволни.
За самата посуда тажин – има големи и малки, навсякъде ги продават, включително по крайпътни работилнички. Цени почти никога няма. Като слушах за колко пари си купиха някои неща моите приятели и то след пазарлък уж, ми се струва, че в Турция е по-евтино. На много места продават китайски боклуци. Но от първоначалната цена според мен може поне на 1/4 да се купи, важното е бавно да се прави пазарлъкът и с майтапи – те обичат. Аз не съм по тази част, но се включвах за майтап при приятелите.
Единственото, което ми хвана окото, бяха кожените чанти нейде из Маракеш. Не бяха скъпи, но имам много и се спрях. Simple Smile
Аз пих основно ментов чай и вода навсякъде. Е, щеше ми се вино, но само веднъж ми дадоха. Simple Smile
Другите пиха портокалов фреш на халби.

# 423
В ментовия чай който опитах в Мароко бяха изпуснали захарницата....тези хора ядат захар като луди, слагат я дори във фреша от портокали!

# 424
  • ново
И на мен ми направиха впечатление големите бели бучки захар, количества 😀

# 425
Те и хляб ядат доста. За захарта ме питаха почти навсякъде дали искам вътре или допълнително. Явно се усещат, че повечето чужденци не са фенове на захарта, пък някой не консумира и по здравословни причини.
Дори в диво берберско село ни питаха. Simple Smile

# 426
  • ново
Само като се сетя за онези питки, наредени навсякъде по маси/щандове и около тях котки, хора, скутери, прахоляк…..и през ум не ми мина да опитам 😀

# 427
Само като се сетя за онези питки, наредени навсякъде по маси/щандове и около тях котки, хора, скутери, прахоляк…..и през ум не ми мина да опитам 😀
Grinning Ааа, чат-пат ги покриваха с големи одеяла, изключително чисти, налЕ. Grinning
Питки ядох, жива съм. Grinning
Но на временните заведения на мегдана на Джамаа ел Фна не ядохме. Макар че защо не – там поне виждаш, че хигиената е нулева. Другаде пак е нулева, но този факт остава скрит за клиента.
Точно за такива „стерилни“ държави от горчив опит се научих да пия всяка вечер по 50 грама твърд алкохол. Няма не искам. Grinning
Засега успешно избягвам храносмилателни проблеми с тази рецепта. Wink

# 428
  • ново
Ние от летището в Малага си взехме един фазан за дезинфекция на чревния тракт 😀 Между другото в едно от заведенията на площада ядох най-вкусната леща евър, ММ и дъщеря ми също бяха доволни от храната.

# 429
  • Бургас
Здравейте предстой ни пътуване до Мароко края на март. Чудя се  каква валута да вземем със себе евро или долари.А за дирхами от България или Мароко?Благодаря предварително!

# 430
  • ново
Винаги, когато пътувам извън еврозона купувам валута от Тавекс, пазя бележките и ако ми остане я връщам. Старая се да похарча всичко по принцип 😀

# 431
Здравейте предстой ни пътуване до Мароко края на март. Чудя се  каква валута да вземем със себе евро или долари.А за дирхами от България или Мароко?Благодаря предварително!
Малко дирхами може от тавекс.
За там евро - по-добър курс е на място да се обменят.
Аз теглих от револют без такса на банка al-barid.

# 432

Има щандове с алкохол в супермаркетите MARJANE,  и ACIMA.
Има, но бяхме в медината на Маракеш без кола, а тези магазини са доста далеч от нея. Затова и писах труднодостъпни. Защото разправията с местно такси за мен поне е голям минус.
Поради което се сдобих на летището в Барселона (през там летях) с отлежало испанско бренди на добра цена.
Но варианти има много. В Тингир даже пих мароканско червено вино в ресторанта на хотела.

От Медината на Маракеш до магазин Acima има автобус за 3-4 Дирхама билета. Автобусите спират срещу джамията Кутубия.
До Marjane може само с Такси да се отиде от Медината, защото автобусите завиват в друга посока и не стигат до магазина.
Има едни таксита, Колектив се казват, които возят за 5 дирхама на човек и отиват до Marjane.  Те спират срещу джамията Кутубия, но на 10 метра в ляво, на булеварда. Там е пак спирка на автобус. Те са модел пикап тези таксита Колектив. 
Във всеки голям хотел има всякакъв алкохол, но на хотелски цени.😊

# 433
Записвам се в темата, за да следя.
От няколко години неистово искам да посетя Мароко, и в крайна сметка реших да пътувам със синовете ми (на 14 и 16г) през февруари 2024, за да използвам пролетната ваканция.
Планът е за 2 седмици, за да усетим атмосферата на страната, като 4 дни са в Маракеш и 10 дни в Рабат, от където да се отправяме на кратки екскурзии с влак. През Booking резервирах риади, резервацията подлежи на промяна до началото на февруари. Време има много.
Задача No1 е да намеря най-изгодни самолетни билети, защото сме трима. Ще летим от Прага или Виена.

# 434
  • София
И аз тук. Обмислям пътешествието за октомври, но с агенция, т.к не ми се занимава да организирам всичко сама. Видях, че Андалутравел е на този Мишо, който се споменава много пъти тук, като гуру, но не отрих никакви организирани екскурзии. Аз ли не търся където трябва, или няма такива, и той работи като гид с чужди групи. Ако е така, знаете ли дали работи с групите на Абакс?

Общи условия

Активация на акаунт