Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 778
  • 581
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Здравейте, относно цената на храната-фиксирана ли е или трябва да се пазариш? В смисъл след като питам колко струва плащам сумата, която ми кажат, или?

# 406
А за плащане с банкова карта как е в Маракеш специално? Simple Smile
Г&В, вие бяхте ли вече?

# 407
  • ново
Бяхме, маслинке 🙂.
В Маракеш в старата част плащахме само кеш. В Мажорел с карта, в двореца Бахия само кеш приемат. В новата част заведенията приемат карти. Цените са с меню в кафенета и ресторанти, улична храна не сме купували поради хигиенни съображения.

# 408
Кога е подходящо време за екскурзия?

# 409
  • ново
Кога е подходящо време за екскурзия?
Мароко е обширно понятие, климатът е различен в различните части. Зависи каква е целта на екскурзията - просто разходка в градовете, плаж, тур в пустинята или Атласките планини?

# 410
Здравейте, момичета. Смятам юни да отида на почивка в Мароко. По точно в Агадир. Може ли да ми кажете с каква сума пари мога да вляза в страната. Разбрах, че имало ограничение и на тръгване не може да си тръгнеш с тяхната валута. Какви са цените на храна, сувенири, атракции? Ще ми бъде полезна всякаква информация. Благодаря ви🤗

# 411
  • София
Ограниченията за валутата на излизане не са ли за Тунис, а не за Мароко?

# 412
Здравейте, момичета. Смятам юни да отида на почивка в Мароко. По точно в Агадир. Може ли да ми кажете с каква сума пари мога да вляза в страната. Разбрах, че имало ограничение и на тръгване не може да си тръгнеш с тяхната валута. Какви са цените на храна, сувенири, атракции? Ще ми бъде полезна всякаква информация. Благодаря ви🤗
Официално - MAD 2000. Неофициално надали проверяват.
Носете си евро и обменете там, по-изгодно е. Може да си носите дребна сума за първи ден, аз си бях купила 500. Ако имате револют – от банкомат на Al-Barid тегленето е безплатно.
Аз бях в Маракеш и храна има на всякакви цени – минерална вода 1.5 л от сергия - 6 дирхама, тажин на кръчма – 25-90 дирхама, супа местна зеленчукова – 6-50 дирхама. Много зависи дали е в туристическо заведение или не.
Сувенири – за колкото се спазарите. 10 дирхама са грубо 1€.
Ако пиете алкохол, си носете от тук или от последния безмитен магазин. Там като цяло няма или ако има, е скъп или в труднодостъпни магазини.

# 413
Официално - MAD 2000. Неофициално надали проверяват.
Носете си евро и обменете там, по-изгодно е. Може да си носите дребна сума за първи ден, аз си бях купила 500. Ако имате револют – от банкомат на Al-Barid тегленето е безплатно.
Аз бях в Маракеш и храна има на всякакви цени – минерална вода 1.5 л от сергия - 6 дирхама, тажин на кръчма – 25-90 дирхама, супа местна зеленчукова – 6-50 дирхама. Много зависи дали е в туристическо заведение или не.
Сувенири – за колкото се спазарите. 10 дирхама са грубо 1€.
Ако пиете алкохол, си носете от тук или от последния безмитен магазин. Там като цяло няма или ако има, е скъп или в труднодостъпни магазини.

Има щандове с алкохол в супермаркетите MARJANE,  и ACIMA.

# 414

Има щандове с алкохол в супермаркетите MARJANE,  и ACIMA.
Има, но бяхме в медината на Маракеш без кола, а тези магазини са доста далеч от нея. Затова и писах труднодостъпни. Защото разправията с местно такси за мен поне е голям минус.
Поради което се сдобих на летището в Барселона (през там летях) с отлежало испанско бренди на добра цена.
Но варианти има много. В Тингир даже пих мароканско червено вино в ресторанта на хотела.

# 415
Розова маслинка, ще споделиш ли защо разправията с местно такси е минус? Надявах се да няма проблем и да използваме такова за са стигнем вечерно време от хотела до медината.

# 416
Розова маслинка, ще споделиш ли защо разправията с местно такси е минус? Надявах се да няма проблем и да използваме такова за са стигнем вечерно време от хотела до медината.
Защото не обичам да се пазаря, а пък те пляскат каквито им дойдат цени, като видят немароканци.
При всички случаи или се договаряйте предварително, или настоявайте да пускат апарат и питайте каква ще е цената.

Като цяло, преди да идем, бях чела доста лоши неща за Маракеш (как се досажда за пари и се крънка от всичко, основно в медината), но не се случиха тези неща. То зависи и с какво съзнание ходиш. Все пак от всеки всичко отказвахме. И очите на четири, парите на сигурно. Simple Smile
Извън медината по страничните квартали си е много цивилизовано даже.
Но в медината е хаос. Simple Smile

По-далеч от Маракеш към Айт Бен Хаду и пустинята никой не досажда за нищо. Берберите са по-добре от арабите определено. Не са нагли.

Ще ви пусна снимки тези дни.

# 417
Когато ние бяхме в Маракеш, преди доста години, БГ фирмите използваха един и същ хотел, не беше много отдалечен от площада, но все пак вечерта да се прибираш по тъмни улички, не беше идея. Както и гидът ни беше предупредил, като ходим из Медината да хващаме една уличка и да караме все по нея - нагоре и надолу, защото я свърнеш наляво или надясно, след това нанякъде другаде и може да не излезеш до сутринта. Ние питахме в хотела горе-долу колко струва такси от площада, те ни казаха някаква сума и така имахме база за известно пазарене със шофьора, но той се оказа разбран и като цяло нямахме проблеми.

# 418
Гугъл навигацията работи добре в медината. Като походиш ден-два и започваш да се ориентираш. Ние бяхме самоорганизирано и стояхме няколко дни в Маракеш - четири нощувки в града, две нощувки в тура за пустинята в Мерзуга и после още две в града. Денем обикаляхме райони извън Маракеш – Урика, Узуд, Есауира. Само Южно Мароко, осем дни.

# 419
E, ние бяхме в далечната 2014 г., едни от първите организирани екскурзии от БГ. Тогава беше трудно с навигацията и самите екскурзии бяха по-семпли като маршрути. Сега има много по-интересни варианти с много повече места за посещения дори и организирано. Но, 9 г. "отгоре" на  възрастта ни, прави някои дестинации по-трудно осъществими. За това, човек трябва да пътува колкото се може повече и да посети колкото се може повече интересни и по-нетрадиционни места, а Мароко е едно от тези.

Общи условия

Активация на акаунт