Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 741
  • 581
  •   1
Отговори
# 510
Някой купувал ли е автобусни билети от този сайт - https://ctm.ma/

Здравейте! От сайта не съм купувала билети, но ctm е голяма компания и съм се возила много пъти с тях, най-добрата марокански компания,  но съм си купувала билетите винаги на място на касата. Точни в тръгването и пристигането на време, което не може да се каже за малки и селски компании, които тръгват и пристигат когато си искат.😊  Ctm  пуснаха и луксозни автобуси, с кожени седалки, широки, които се спускат като легло, като в най-хубавите киносалони, дават и бизплатно вода и сладки. Но те не са на често. Возила съм се на такъв от Маракеш до Танжер, доста голямо разстояние, и не усещаш че пътуваш.
Няма да ги стигнем мароканците скоро в това отношение и магистрали. 😊  Какви магистрали построиха за отрицателно време! От 2018 г.имат и скоростен влак от Танжер до Рабат.
Вярвайте на ctm! Много са добри!

# 511
  • Пловдив
Преди една седмица се върнахме от Мароко , а всички билети купувах 1 ден преди пътуването онлайн от сайта на CTM.
Бяха редовни и тръгваха на време , с изключение на отсечката Marrakech - Ouarzazate , където шофьора беше някакъв състезател и пристигнахме доста по-рано.

# 512
Преди една седмица се върнахме от Мароко , а всички билети купувах 1 ден преди пътуването онлайн от сайта на CTM.
Бяха редовни и тръгваха на време , с изключение на отсечката Marrakech - Ouarzazate , където шофьора беше някакъв състезател и пристигнахме доста по-рано.
По-добре, че е пристигнал по-рано, защото веднъж тръгнахме от Агадир за Тизнит с автобус от малка местна компания, и вместо само за два часа, изминахме разстоянието от 92 км. за седем часа!🤣Това е история, на която сега много се смея, ама тогава никак не ни беше до смях. А само ние трима европейци се ядосвахме на закъснението - останалите пътници си бяха мароканци и си седяха най-спокойно!🤣   Тъкмо да излезем от Agadir и автобусът свърна в един двор и спря. И се оказа, че ще си сменя маслото!🤣 След няколко часа тръгнахме и тъкмо наближихме Tiznit и се зарадвахме, че ни бяха останали само пет километра до града, и автобусът спря и шофьорът обяви почивка за обяд!🤣

# 513
  • София
Ами хората по тези държави са си спокойни. Не като нас, дето все бързаме. Даже катастрофа да стане. Слизат говорят си, често стават приятели... ние тук ще се хванем за гушите в подобна ситуация

# 514
https://www.iam.ma/Eboutique/abonnements/abonnement-visiteurs.aspx

Здравейте, пуснали са esim с предплатени пакети за Мароко. Някой пробвал ли ги е ?

# 515
Здравейте ! Тръгваме за Маракеш и ми трябва малко информация за такситата. Разбрах, че е най-добре да ползвам приложението inDrive. Мисля да си взема есим само с данни. Може ли да се ползва ако имам само интернет ? И може ли се плаща чрез него, или трябва да е в брой ?

# 516
  • Пловдив
Здравейте ! Тръгваме за Маракеш и ми трябва малко информация за такситата. Разбрах, че е най-добре да ползвам приложението inDrive. Мисля да си взема есим само с данни. Може ли да се ползва ако имам само интернет ? И може ли се плаща чрез него, или трябва да е в брой ?

Плаща се само в брой.
Трябва да се викат далеч от седянките на такситата , включително и на летището .
Бъдете  готови , че по всяко време могат да ви звънят за уточнения.
Аз бях с eSim от Airalo само интернет, а мъжът ми си купи физическа карта от Orange за 50 дирхама , която свърши чудесна работа , също само интернет.

# 517
Здравейте! Предстои ни пътуване до Мароко през май. Нещо се филмирах днес относно ваксините. Някой слагал ли е специална ваксина преди пътуване там, специално ваксина за менингит ?

# 518
  • София
Ваксини не съм слагала, ни за Мароко, ни за Индия, ни за Лат Америка.. Като спазвате елементарни правила, да не ядете, пиете от  улицата или съмнителни места ...и подобни...

# 519
  • Пловдив
Не съм слагала ваксина за Мароко .
Само бутилирана вода пиехме и внимавахме какво ядем .

# 520
  • Бургас
Аз също не съм слагала ваксина за Мароко но и ние пиехме само бутилирана вода и внимавахме да не хапваме много улична храна.

# 521
Благодаря за отговорите, момичета! Приятни пътешествия на всички!

# 522
Да добавя нещо, което не бях срещал във форумите. Вайбър не работи в Мароко или поне в Маракеш. Бях предвидил  го ползвам служебно. Наложи се да мина на Уатсап.

# 523
  • Пловдив
Да добавя нещо, което не бях срещал във форумите. Вайбър не работи в Мароко или поне в Маракеш. Бях предвидил  го ползвам служебно. Наложи се да мина на Уатсап.

Всеки ден използвах Viber , а вечер говорих със семейството ми.

# 524
Вчера успяхме да се върнем от Маракеш, Мароко (30.03-02.04), та готова съм да споделя малко снимки и истории от нашата различна призма.

ЕДНО ПЪТУВАНЕ, КОЕТО НЯМА ДА ЗАБРАВИМ

Пътувахме четирима – аз, брат ми, приятелят ми и баба ми – от Букурещ до Маракеш с директен полет (4 ч. и 30 мин). Кацнахме около 07:30 и още с първата стъпка започна приключението.

На летището – проверки, опашки, над час и половина, за да излезем.
Нямаше и следа от човека с табелка, който уж трябваше да ни чака за колата под наем. Оказа се, че “офисът” е на паркинга – открихме го след дълго лутане. Колата взехме без много да се замисляме, защото вилата която бяхме запазили беше на 30 км от града.

Тук спряхме и в импровизирания им мол да хапнем,преди да потеглим към вилата.

Първи впечатления: красиво… и страшно

Без интернет, с неработеща офлайн карта, решихме да посетим Jardin Majorelle,преди настаняването в 15:00.
Там обаче – места нямаше за три дни напред. И започнахме да търсим Медината.

GPS-ът ни обърка и ни вкара в квартално пазарче за местни.Ужасна мизерия. Прах, мотористи, магарета, трупове на агнета по сергиите,мухи и болести.

Пред очите ни ограбиха три туристки – моторист дръпна чантата на едната и изчезна. Никой не реагира. Никаква полиция,никаква помощ.

Малко след това – опит за капан. Мотори ни наобиколиха, блокираха колата, спряха пред нас и започнаха да се опитват да ни изнудват,един вид че сме ги блъснали.
Чувствахме се като на сафари – само че ние бяхме плячката. Слава Богу, други минаващи ни “освободиха” с жестове.

Посетихме и El Badi Palace,беше красиво,но пълноооо с туристи. Билетите бяха 100DH,не чакахме много на опашка.

Запътихме се към вилата,(30км от Маракеш) минахме буквално през третостепенен път,който по-скоро изглеждаше,че ни води към гибел,не към мястото,която гледахме на снимките.
Все пак пристигнахме според навигация,но къща не виждахме никъде.Само селски къщи и местно любопитно население.Оказа се,че къщата е отделена с много високи стени,метални порти,буквално като замък.(Разбрахме и защо😁)
 Трябваше пазача да ни чакат отвън, пазач нямаше, децата от съседството ни обградиха и почнаха да замерят колата с камъни. По едно време излиза човечец (нашият пазач и рецепционист - Гнави) през металната врата на вилата и с бойна крачка се забяга към децата, за да ги ошамари.😁 Добре дошли.

Красотата, която спаси пътуването

Отидохме до Jardin Anima – невероятно красиво място, спокойно, подредено, различно.Красиво и спокойно беше в Musée de la palmeraie, Art contemporain et nature. 
Също така си резервирахме вечеря в пустинята Agafay с яздене на камили през GetYourGuide – за около 55 лв. Беше студено, но си струваше.

Разходихме се и из площада Jemaa el-Fnaa – оживен, интересен, не се чувствахме застрашени, вероятно защото не бяхме само жени.

Проблеми до последно: глоби, измами и стрес
   •   Глоба – спряхa ни полицаи заради липса на колани отзад. Всички карат без каски, с бебета на мотори, но глобата беше за нас – 300 дирхама (~30 евро), платени на ръка.
   •   Депозитът за колата – 500 евро. Върнахме я на друг човек от фирма, с която реално не сме подписвали нищо. След дълги уговорки и закани, че ще звъним в полицията, най-накрая ни върнаха парите.
   •   Камери и радари има навсякъде. Но и без това не можеш да караш спокойно – трафикът е хаотичен, агресивен, с постоянни предпоставки за катастрофи. Не шофирайте в Маракеш, ако не искате да се стресиратe.
   •   Вода от чешмата – не пийте, дори не мийте зъбите с нея.
   •   Френският език помага – английски почти не се говори.
   •   Стойте далеч от местни квартали, особено без придружител.
   •   Не се разхождайте сами, особено жени. Никога.
   •   Цените в магазините са като у нас. В ресторантите за туристи – кафе от 20 лв., ястие от 100 нагоре.
   •   Не се доверявайте на прекалено “услужливи” хора.
   •   Дръжте чантата си винаги пред себе си.

Наистина видяхме неща, които няма как да срещнеш в Европа. Красиви палми, интересна архитектура, различна култура. Преживяването беше интензивно и запомнящо се. Но и стресиращо, опасно и на моменти плашещо.

Всички сме на мнение:
Радваме се, че отидохме – но към момента не бихме повторили.

Общи условия

Активация на акаунт