Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 732
  • 581
  •   1
Отговори
# 525
Чудя се защо си причинявате тези мъки…
Има доста други страни по света,  ще мина и без тагване в Мароко.
Самото население е доста кофти, работил стм с такива.

# 526
Като чета написаното от rusevavv, имам чувство, че съм на друго място.
И ние кацнахме на 30.03 от Букурещ в Маракеш. И ще се е върнем  на 06.04.. Градините на Мажорел ги разгледахме още  на 31.03. Взехме си билети на деня. Не знам колегата как не е намерил билети  "за следващите три дни".
Градът е спокоен. Хората са отзивчиви. Но спим до медината. 7 човека сме, за седмица платихме 440 евро и градски такси. Риадът ни е 200 кв.м. с 4 спални, всекидневна, 4 тоалетни с две бани  и тераса. Запазихме го през Букинг. Платихме още 44 лева за трансфер с бус от летището. Днес се разходихме до водопадите Узуд за по 19 лв. на човек. Запазихме през ГетЙоТур. Вчера ходихме до Есауира. Взехме малко по-луксозен индивидуален трансфер за по 20 евро на човек.  При тези цени не бих си причинил спане на съмнително място на 30 км от града и наем на кола. Трафикът е убийствен, а правилата са "африкански".

Така че аз бих се върнал тук и най-вероятно ще повторя след няколко години.

И малко актуална информация за курса на еврото в Маракеш. Обменното бюро до хотел Али дава 10.15 дирхама за 1 евро. Търговците  го смятат за 10 дирхама.  А с карта на ТБИ курсът е 10.39 дирхама.

Относно интернетът. На летището и трите оператора ни предложиха само карти за 200 дирхама с 20гб. данни. По сергиите някой от нас си купиха карти с по 6 гб. за по 50 дирхама. Аз взех от Трип.ком два есим-а с 1 гб. за 1.50 евро с тридневна валидност. Каквото и да ползвате, в Маракеш нетът е добър, а извън него бавен.

Относно колите под наем. Слагайте колани и на задните седалки. Шофьорът ни предупреди, че масово проверяват дори и в автобусите.

Относно таксита. Не съм доволен от приложението ИнДрайв. То организира онлайн пазарлък и всичко върви бавно. Същите цени се постигат и при пазарене с шофьорите. Нормалната цена е около 1 евро за километър.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 11:17 от kdkrastev

# 527
  • София
Ако човек не е пътувал много. Ако не е излизал от Европа, ако не е широко отворен за всичко, няма смисъл да тръгва извън Европа, още по- малко без група и местен гид. Всяко такова пътуване организирано самостоятелно изисква доста проучване, иначе където и да идеш все билети свършили, все глоби, все не връщат депозита... Grinning Мароко е чудесна страна и има какво да се види, но не за хора търсещи само удобства и асфалтирани улици. Да, приключение е ! Е да, има мизерия. Но така живеят 2/3 от населението на Земята, уви ! Отиваш на едно място и спазват всички правила на местните хора и с уважение. Бас държа, че все пак ще се сещате с добро и че сте преживели Приключение , но това ще го оцените след години... Grinning Ще "видите" и България по- добре, че не сме толкоз зле Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 07:28 от Cabo San Lucas 40

# 528
Благодаря на тези, които приеха написаното като споделен опит.BlushИстината е, че направих това с идеята да бъда полезна – отделих време, описах детайлно, без да преувеличавам и без да украсявам.

Не разбирам защо, когато човек сподели преживяване, което не е 100% розово, веднага трябва да му се обяснява как не бил подготвен, не разбирал, не бивало да излиза извън Европа и т.н. Само че светът не е еднакъв, а хората – още по-малко. Това, че някой не е усетил дадено място като свое, не го прави по-малко пътувал или по-малко отворен. Просто го прави честен.

И да, ние бяхме в реален, жив квартал, не в идеализирана туристическа версия на Мароко – може би точно затова ни се случиха неща, които някои предпочитат да не виждат. И това също е част от картината Мароко.

Не съжалявам, че съм преживяла дестинацията „както трябва“. Но когато някой направи усилие да разкаже историята си, не е нужно да бъде атакуван, за да се защити нечия предварителна представа за „какво трябва да е“.
Пожелавам на всички да се връщат от път с очи, които наистина са видели, и сърце, което е усетило.

# 529
  • София
Ами щото нали, "глоби, мизерия, капан, разбити пътища.... ",  Joy то не е пътепис за туристическо пътуване, сякаш на война сте били.... какво да каже човек? . По- добре стойте в Европа , ако е такава  нагласата .... като най- разумен извод.. Ей, горе, веднага хора четат и се отказват от Мароко. Пък страната си струва...

# 530
В последните няколко години пътуваме малко по-често и основно са дълги уикенди до свдмица. От 15 европейски страни и една африканска, Мароко и по специално Маракеш е единственото място, което сме повторили. Първият път бяхме само с ММ, следващото пътуване беше със синовете ни и приятелката на по-големия.
Отседнахме в риади в близост до Джема Ел-Фна, за да сме на пешеходно разстояние от всичко в града, което би било интересно за нас. Еднодневните пътувания до Атласките планини, Агафай и подобни бяха уредени или от хоста ни или резервирани в GetyourGuide.
Мои колежки, индийки, се върнаха от Маракеш миналата седмица. И трите са доволни от престоя си и биха повторили я ясното съзнание, че дестинацията трябва да е проверена предварително, да избягваш определено места и типажи и да не предприемаш соло пътувания.
Описаните по-напред негативни неща могат да се случат/видят и в Париж, Лондон, Неапол, Амстердам и къде ли още не.

Магазин за сувенири, който не снимах отблизо, но собственикът беше толкова мил, че не устоях и си взех няколко неща. Както и “колегата” на снимката.

Традиционна берберска къща

Среднощна разходка

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 23:34 от G&B

# 531
  • София
И моят Маракеш е този от последните снимки, точно така го видях. Красив , екзотичен, изумителен. Но да,  в хотел 5 звезди, затворен, с гид във всички екскурзии. Въпреки че, аз се отделих от групата защото имах втеме преди полета в последния ден и обикалях сама жена из по - луксозната част на града разбира се, и до Мола им стигнах,  бая време обикалях и проблеми нямаше.

# 532
"Глоби, мизерия, капан, разбити пътища“ – да, точно това преживяхме. Не защото сме били „на война“, а защото не се движихме по излъскан предварително маршрут с гид, а извън туристическите зони.

Всеки има право да сподели какво е видял. А ако един по-честен пътепис отказва някого – значи просто не е било неговото място.

Зад красивите фасади и цветните пазари има и хаос, бедност, агресия, страх. Има и моменти, в които разбираш, че да си турист не винаги означава да си добре дошъл.
Мароко е интересна и екзотична страна. Но далеч не е само това, което се вижда на повърхността - за да се придобие реално мнение, трябва да видиш всичките и страни.

Ами щото нали, "глоби, мизерия, капан, разбити пътища.... ",  Joy то не е пътепис за туристическо пътуване, сякаш на война сте били.... какво да каже човек? . По- добре стойте в Европа , ако е такава  нагласата .... като най- разумен извод.. Ей, горе, веднага хора четат и се отказват от Мароко. Пък страната си струва...

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 08:39 от rusevavv

# 533
Защо решихте, че всички са там с гид?
Разбира се, че има бедност, мизерия, престъпност. Къде няма?

# 534
Никъде не съм казала, че всички са с гид, нито че само Мароко има трудни страни. Споделих нашите впечатления – конкретни, лични и преживени.

Не е нужно всяко изречение да бъде придружено с уточнение, че не се отнася за всички – особено когато е написано с уважение и яснота.

Всеки чете през своята призма. Аз просто разказах какво видяхме – нищо повече.

Макар че, честно казано, започвам да си мисля, че най-добре щеше да е да кача няколко снимки от градините, да напиша „магично е, препоръчвам“ – и всички да сме доволни.
Няма да споря за преживяване, което съм изживяла лично.До тук беше моят разказ. На всички пожелавам път, който да ги развълнува – по техния си начин.

# 535
Има страни в които вероятността да бъдеш излъган, ограбен или да ти се случи нещо по-сериозно е много по-голяма спрямо други страни.
Не знам защо се обяснява, как едва ли не навсякъде има шанс.
Да има, ама шанса е поне 1:10 спрямо най-белите и най-черните страни.

Ако се обяснява как само в хотела и с гида е добре, не знам защо ще ходя на такова място.

# 536
За мен всички отзиви са полезни, защото мога да преценя кой вид пътуване отговаря на моите нагласи и предпочитания. В този случай предпочитам по-луксозното и организирано обикаляне с местен гид и някаква предварителна подготовка от моя страна какво бих искала да видя. В такива държави - африкански, азиатски /най-общо казано/ знам, че има и бедност, и възможна агресия или измами, дори най-безобидното - шофиране. Искам да намаля за себе си евентуалните негативни емоции, а само да посетя и видя местните забележителности, да се потопя в културата и атмосферата на дадено място. Преди години съм била в Мароко, още в началото, когато пуснаха организираните екскурзии до там, програмата беше обиколна, видяхме много интересни неща, сега виждам през последните години колко по-интересни са програмите, чета и за самостоятелно организирани пътувания и затова различните споделени мнения намирам за полезни. Важното е да се пътува и опознава света, а как - въпрос на избор.

# 537
Здравейте, може ли малко информация за кола под наем в Мароко? От къде я взехте и какъв депозит ви блокираха. Искат да ни блокират по 1500 евро от картата, което ми изглежда много. После лесно ли връщат депозита?

# 538
Здравейте, може ли малко информация за кола под наем в Мароко? От къде я взехте и какъв депозит ви блокираха. Искат да ни блокират по 1500 евро от картата, което ми изглежда много. После лесно ли връщат депозита?

На нас ни блокираха 500€ и ни ги върнаха с много уговорки,заплаха и то вече в момента в който бяхме кацнали в България. Става въпрос за Fox Cars - резервирахме през carjet.Колата я върнахме на сутринта на друг човек,който твърдеше,че е негова а Fox Cars са посредници.
Неговата фирма за коли под наем по мой спомен беше Atlas.Можете да видите на преданата страница,мисля че бях описала преживяването подробно. Анулирането става много лесно,просто се анулира бележката през ПОС терминала им и пристигат на минутата обратно посметка,поискайте дубликат за всеки случай.
1500€ все пак ми се вижда доста за депозит, зависи за каква кола става въпрос,де. Задължително си направете пълна застраховка,имаше някакво оскъпяване 30-40€.

# 539
Някой може ли да препоръча ТА, проверена, с добри отзиви за посещение в Мароко?

Общи условия

Активация на акаунт