Мароко - мнения и препоръки относно държавата, хотели и забележителности

• 123 732
  • 581
  •   1
Отговори
# 540
  • Beyond the Frontiers
Някой може ли да препоръча ТА, проверена, с добри отзиви за посещение в Мароко?
Това е малко хлъзгав въпрос.

Първо: агенцията е важна до там, колко адекватно ви консултира.
Второ: цялата отговорност за пътуване носи туроператорът.
Трето: туроператорите от България към днешна дата със собствени програми И директни чартъри са Абакс, Онекс, Емералд.
Четвърто: ако трябва да препоръчвам: маршрути с Мишо. Икономичен вариант - Абакс

# 541
За Мароко - "Екзотик Холидей", имат много интересна програма за есента. Пътувала съм с тях до Мароко, но беше отдавна и програмите бяха по-семпли. Сега са много по-интересни и с повече места за посещение. Може да погледнете "Уелкъм травел", двете фирми по едно време работеха по една и съща програма. Сега погледнах и тяхната, но набързо, май доста места се повтарят, но мисля че на "Екзотик" е по-добра. Но май и на 2-те фирми са с авиокомпании, не с чартър. Видях поста на "Галактик" - Мишо Иванов е много добър екскурзовод и мисля че и 2-те фирми го ползват, може би пак "Екзотик", но не съм сигурна.

# 542
Благодаря много, значи да търся къде работи екскурзовода Мишо Иванов.
И още един въпрос: октомври или февруари е по-добрият вариант за посещение, като подходящи температури?

# 543
Мишо Иванов живее в Испания, има фирма "Андалус травел" /или нещо подобно беше/, и освен групи от различни държави, обикалящи Андалусия, работи и с наши фирми - както писах - "Екзотик Холидей" и "Уелкъм травел". Надявам се информацията ми за него да не е остаряла. Жена му - Теодора или Теди май също обслужва понякога наши групи в Испания, може би и в Мароко.

# 544
Не е остаряла информацията.Местата свършват много бързо.

# 545
И аз съм от доволните от Мишо. В моя случай бях платила екскурзия към Екзотик Холидей, той ни посрещна в Испания, след това ни разведе в Мароко.

# 546
И аз бях по същата програма и със същата фирма във вече далечната 2014 г. Спомням си прехода от Маракеш до Фес, почти 800 км., но Мишо успяваше да ни развесели, посъбуди, да уталожва някои настроения и така много леко се измина пътя. Винаги е важно какъв е екскурзовода - и като познания, и като характер, и като професионализъм.

# 547
  • Beyond the Frontiers
За съжаление няма пълно щастие. На един му допада, на друг не.
С Welcome Travel работи в момента само.

# 548
И аз бях с Мишо през 2015, но виждам, че вече има нови програми с него, и искам пак да отида, този път има и включена пустиня. Но да, ако ще е Мароко най-добре да бъде с Мишо, той имаше много зареден дух, който предаваше на останалите и ако си паснете като енергия се получаваше страхотен обмен. Естествено не всички хора са еднакви, това е нормално, хората имат и различни очаквания, желания. Имам приятелки, които ходиха сами, наеха си кола и спаха в типични хостели на покрива, много се изкефиха, други си бяха взели бански като бяхме с Мишо и вместо разходки си почиваха, аз тогава бях в етап, в който откричах почивки и исках на всяка цена да видя всичко, нищо не ме уморяваше, е вече не съм така и ги разбирам и тях Grinning и аз нося банските 10 г по-късно.

# 549
Ако имате компания, бих ви посъветвал да отделите ден-два и да си организирате разходката сама. А винаги правя така. Ще ви струва около три пъти по-малко, ще избегнете туристическите капани  и ще посетите само местата, които харесвате.

# 550
Само да напомня, че в страна като Мароко хич не е безопасно да се движите без придружител, особено в Медините. Но и в центъра на града пак са ни разпознавали местните, залепват се за нас с най-различни предложения и искания и веднъж дори заплашихме, че ще извикаме полиция. А бях с мъжа ми - това на обяд, тоест посред бял ден. Имайте го предвид, даже ни предупредиха да си скрием бижутата ако имаме  на показ, да не вадим мобилни телефони и камери.

# 551
Ехе с мъжа ти..ние бяхме две момичета студентки, даже по къси гащи, но от групата имаше по-възрастна двойка, която не знаеше език, но можеше да мине за наши родители и се съчетахме симбиозно, никой не ни е притеснявал по улиците, а много ходихме. Веднъж ни казаха welcome to Morroco.
Но да, в медините сам не се ходи в никакъв случай! Вечер няма никакво осветление, а през деня те ще ви разведат с местни хора.

# 552
През май се върнахме от последната за тази пролет екскурзия до Мароко с Мишо Иванов, като организацията беше през агенция Екзотик травел. Много цветно, запомнящо се преживяване. Излизахме и сами в свободното време, не сме били притеснявани от никого. Във Фес седнахме на ресторант, в Маракеш също обиколихме медината сами, даже една възрастна мароканка ме заговори на френски, разпитваше харесва ли ни Мароко, пожела ни приятна ваканция.
Мароко не е за всеки, за мен беше нещо много различно, пустинята - сюрреалистично преживяване. Ако искате да се докоснете до нея, може би това е най - подходящото място.

# 553
Да, Мароко има някакъв необясним чар и за мен и сега страхотно съжалявам, че вече поради някои субективни причини /възраст, мобилност/ не можем да направим отново една екскурзия, но с включените през последните години нови моменти - пустинята най-вече. В някой друг живот, може би Simple Smile
Относно медините и самостоятелното разглеждане - когато бяхме, в медината обикаляхме с придружител - местен, който вървеше последен в групата, не че някой можеше да ни нападне, но ние, туристите винаги спираме нещо да погладнем, мърдаме 5-10 м. наляво или надясно и след това - ама загубихме се. Винаги ни посочваха някакъв ориентир - я кула, я часовник, или нещо друго високо и забелязващо се - ако се загубим, вървим към него. Нещата не са чак толкова страшни, разбира се, навсякъде можеш да се загубиш, но в арабските страни улиците и уличките са пълни с хора, магазини, магазинчета и колко му трябва на човек в един момент да каже ами сега накъде Simple Smile

# 554
Май месец бяхме там с мъжа ми и дъщеря ни на 17 години. Самостоятелно пътуване.  В нито един момент не сме се почувствали притеснени или застрашени. Усмихваха се на мен и дъщеря ни, правиха ни закачливи комплименти, но в Турция са ни оглеждали по-нагло и вулгарно. Не мисля, че Мароко е опасна страна, дори напротив. Джебчии има навсякъде, в центровете на големите Европейски градове е същото. В Мароко има много полиция, навсякъде - униформена и цивилна. Много. В Урзаазат станахме свидетели как хванаха един мароканец( не разбрахме защо) - бяха 2ма униформени и за секунди се появиха още поне 10 цивилни. Смятам че е доста безопасно да се пътува там. Нямаме търпение пак да отидем,

Общи условия

Активация на акаунт