Не стига, че

• 40 162
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 405
Четох, четох разсъжденията на уж умни, съвременни, начетени и загрижени майки и започнах да разбирам защо децата предпочитат да питат непознати по форумите за най-елементарни здравословни проблеми, вместо майките си.
Винаги съм съветвала да се обърнат към майките си и заедно да потърсят лекарска помощ и винаги отговорът е бил: "С майка ми не мога да говоря на такива теми". И всеки път се чудех какви ли ще са тези майки, с които да не можеш да споделиш, че някъде те боли, че имаш странно течение или че нещо с цикъла ти не е наред.
Разбрах вече, благодаря.
Сийке, не знам дали се имаш за съвременна и заслужаваща доверие майка, ама още преди няколко страници даваше съвети да се следял цикъла на момичетата. Нямам момиче, но ако имах никога не бих навлизала в личното й пространство по такъв груб начин. Майка ми слава богу и тя не беше от "следящите", макар и да не е била идеалният родител. Сигурно и аз не съм идеална, ама поне не соча с пръст по форумите. Ако една майка проверява всеки месец детето си дали му е дошъл цикъла /неприятно ми е дори да си го представя/, едва ли дъщеря й би и се доверила за важни неща в живота си и би споделила, най-вероятно е да я излъже.

# 406
Как` Сийка  Peace

Аз пък като една бивша девойка с бурна младост, имам една що-годе добра идея какво могат да натворят децата от добрите семейства. Включително и такива, дето майките им много добре са овладели теорията на родителството и даже са много отговорни.

И дори за момент да се абстрахираме от бременностите - децата могат да се забъркат в десетки други каши - даже да сме ги възпитали перфектно по нашите критерии.

Но считам, че и при най-големите си провали като възпитател, родителят е длъжен да бъде до децата си безусловно и да знае какво се случва с тях. Нямам гаранции, че ще се справя, разбира се.

Имаше една тема за тестовете за наркотици. Помня, че Бояна беше застъпник на регулярните такива. Още не ми изглежда добра идея, обаче съм почнала да разбирам някои от основанията.

# 407
Ако една майка проверява всеки месец детето си дали му е дошъл цикъла /неприятно ми е дори да си го представя/...

Нали не си представяш бъркане в гащите?  Crazy

Но цикъл се вижда кога има и кога няма - липса на дамски превръзки там, където обикновено стоят - шкаф, баня; като видиш че с месеци в боклука няма дам. превръзки освен твоите или с едно простичко "маме, този месец дойде ли ти, мина ли ти? ще ходя за но-шпа ти искаш ли?"
Варианти бол и за по-отворени и за по-притеснителни родители.

# 408
Напротив, просто не сме уайт траш. Съзнавам, че начинът ми на живот е непонятен за много голяма част от българското население.

Но дори и на идиотите им е ясно, че на 15 няма как да си купиш батко- няма да го задържиш.

Колкото до цикъла...ако ми го следяха, щяха да имат двойно повече бели коси. Нормално е в такава ранна възраст да е нерегулиран. Дори и сега ми "играе" в зависимост от това колко слънчеви дни е имало през месеца.

А домът не се брои за терен. Терен е квартира или дом, който сам плащаш; второ жилище или вила, на което са ти дали ключовете. Детската стая и спалнята на родителите са неприкосновени.

И има разлка между "добро семейство", което прави нещата заради имиджа и семейство, в което просто някои неща са толкова вкоренени, че са втора природа. Те са едни такива старомодни, присъщи на прабабите ни: неприкосновеност на дома, на тялото (прабаба ми е имала един палав съвет- момиче, да те познава само от кръста нагоре!- гениално, хем да си начешеш крастата и сербезлъка, хем безопасно). Има разлика между това да си с бастун в задника и да имаш самоуважение.  

# 409
jp-ти като любител на статистиките кажи сега вероятността за изхвърлени бебета и ранни бременности къде е по-голяма-при грижовните и възпитаващи родители или при тези дето са зарязали децата си защото са поддръжници на теорията "и в най-добрите семейства се случва".

Да случва се-но с колко по-малко от другите?

# 410
  • София
Ъ-ъ-ъ, вие сериозно ли мислите, че ще живеем заедно и няма да разбера дали цикълът на дъщеря ми е редовен и прочие? И дали има, няма изобщо цикъл, как се чувства, какво ползва и все в този дух подробности? Ами и на гинеколог ходи това дете, съвсем отделно.

Ние с мъжът ми имаме отделни спални, но все пак той отлично знае кога съм в цикъл и кога не и кога ми закъснява и кога подранява и все в този дух подробности.

Съвсем отделно, аз нямам никакви скрупули да ползвам всички възможни методи за да знам какво точно се случва с детето ми, какво прави, с кой дружи, с какво се храни, къде ходи, с какво се облича и прочие подробности, включително и от душевен характер. Как се чувства, какво я вълнува, кой харесва, кой не харесва, с кой се конкурира, кой я харесва нея и все в този дух подробности.

И ако успея да създам в нея усещането, че интимните въпроси като примерно менструален цикъл, секс, любов и прочие не са някаква терра инкогнита, а съвсем естествена част от живота, която си има своята специфика, особености, правила, механизми и взаимо-следствени връзки, значи съм се справила добре като майка.

Сега, дъщеря ми не е навършила още 9 и тепърва ми предстои тази тежка и отговорна задача, но все пак, тя вече знае какво е секс и менструален цикъл в един ограничен и редактиран за възрастта и вариант, но все пак съм много щастлива, че именно мен ме попита какво е секс и какво- силикон в гърдите и устните. Примерно.

# 411
Ако след 4-5 дена, примерно, младите родители
пожелаят да гледат детето, ще им бъде ли позволено?
Или ако бабата и дядото искат да го осиновят?
     Въпросът е интересен.
     Това дете няма установен произход и от двамата си родители, т.е. по закон няма майка и баща. Актът му за раждане би трябвало да е съставен по реда на съставяне на актове на намерени, изоставени и подхвърлени деца (съдя от новините за избора на имена на бебето). 
     Димитър може бързо и лесно да се сдобие с баща. Момчето е навършило 16 и може валидно да припознае бебето. Момичето може да установи произхода на бебето само чрез иск и то със съгласието на поне един от родителите си. Няма как такова дело да приключи за по-малко от три месеца, дори никой да не оспорва претенциите на майката.   
     Т.е. за момента родителите не могат да имат претенции към бебето, а баби и дядовци не могат да поискат осиновяване по специалния ред. Ако се стигне дотам - лесно би било само за тези по бащина линия след съответното припознаване на детето.

# 412
jp-ти като любител на статистиките кажи сега вероятността за изхвърлени бебета и ранни бременности къде е по-голяма-при грижовните и възпитаващи родители или при тези дето са зарязали децата си защото са поддръжници на теорията "и в най-добрите семейства се случва".

Да случва се-но с колко по-малко от другите?

Аз въобще не твърдя, че не бива да сме грижовни и възпитаващи родители. Напротив - това е ужасно важно. Само казвам, че грижата трябва да продължи и след като (въпреки нея) се случат някакви бели - малки или големи.

Защото е много важно децата да знаят, че дори да сбъркат и да имат проблем, родителите им ще продължат да са грижовни - дори и да има наказания или гневна реакция. А това, както и всичко останало, децата учат от по-дребните инциденти - като се почне от реакцията при счупена чаша или четворка по история.

По-горе имаше примери за момичета, самоубили се заради бременности. Или правещи аборти в мазета.  С мотиви като "баща ми ще ме пребие", примерно. Ако питаш тия бащи, те също са грижовни и възпитават.

И съм съгласна, че голяма роля за ранния сексуален живот (поне при момичетата) се дължи на емоционални липси в семейството и желание да бъдат харесвани и одобрявани.

# 413
Струва ми се не отчитате, че на тази възраст подрастващите се имат вече за големи, искат и се правят на възрастни, смятат, че мисленето им е достигнало и надхвърлило отживялата мисъл на родителя. В тази възраст не родителите са фактор, а приятелите и приятелската среда. Както и да възпиташ едно дете, то винаги може да сгреши, никой не е застрахован. Приятелите могат да бъдат и често са много подвеждащи и поставящи в опасни ситуации. За подрастващите сериозните постъпки са съпроводени с разбирането за забава, макар и попораснали за тях всяко ново нещо е хем сериозно, хем забавно, интересно, искат да го научат от първа ръка. И колкото родителя да обяснява това или онова, понякога на детето му е все тая и дори изпитвайки страх и уважение към даденото му възпитание, то разбира, че е сгрешило едва след като наистина е сгазило лука. Имам си една приказка, че колкото и да ти разправят какво е да се опариш не опреш ли ръка в нагорещен котлон няма как да разбереш наистина и децата го правят това, дори и в най добрите семейства. По важното е, децата да има доверие на родителите си, да са близки с тях и да знаят, че каквото и да стане няма да са сами и винаги ще има някой до тях да ги подкрепи и, че в повечето случаи грешките са поправими. ПП И жилището на родителите е терен и още как и ни страх и нищо не помага решат ли да го използват за такъв особено под давление на приятелски кръг и разни доброжелатели решили да се забавляват.

# 414
  • София
Струва ми се не отчитате, че на тази възраст подрастващите се имат вече за големи, искат и се правят на възрастни, смятат, че мисленето им е достигнало и надхвърлило отживялата мисъл на родителя. В тази възраст не родителите са фактор, а приятелите и приятелската среда. ......

Абсолютно съм съгласна.

В този ред на мисли, изобщо не ми е безразлично с кой се сближава дъщеря ми, поради простата причина, че от един момент нататък, тези и приятели ще се превърнат във фундаментален фактор по отношение на решаването на подобен род житейски въпроси.

# 415
А ако изначално си възпитан да разпознаваш какво е това "давление" и да го смяташ за нещо много погрешно? Защото има и такава опция. Защото е куул да си независим и ексцентрик.

Как родителите да са фактор, като общо взето са оставили детето да се забавлява и да има много време? А има сто начина детето да е част от живота на семейството, така че да са по-голям фактор, отколкото връстниците. Да не говорим, че тая идея за постоянна забава е доста нова, принадлежи на света на рекламите и медиите и може да се мине без нея.

А това, че се мислели за възрастни: има сто начина да им покажеш, че не са. Просто им дай задачи, малко надвишаващи компетентността. Дай им да управляват нещо малко, примерно бюджет за някаква част от домакинството. Мисии, задачки- и да се наблегне, че и кола не карат дори.

Никой не е казал, че тийнът трябва да разполага с времето си, че и да е поощряван "да се забавлява".

# 416
Сийке, не знам дали се имаш за съвременна и заслужаваща доверие майка, ама още преди няколко страници даваше съвети да се следял цикъла на момичетата. Нямам момиче, но ако имах никога не бих навлизала в личното й пространство по такъв груб начин. Майка ми слава богу и тя не беше от "следящите", макар и да не е била идеалният родител. Сигурно и аз не съм идеална, ама поне не соча с пръст по форумите. Ако една майка проверява всеки месец детето си дали му е дошъл цикъла /неприятно ми е дори да си го представя/, едва ли дъщеря й би и се доверила за важни неща в живота си и би споделила, най-вероятно е да я излъже.

Ти как точно си представяш една такава проверка? Бъркане в гащите? По-сериозно, моля.
Иначе и майката на прясната родилка със сигурност ѝ е имала огромно доверие и е считала за неуместно да следи има ли, няма ли цикъл дъщеря ѝ, изразходва ли превързочни материали, какви хапове пие, че толкова бързо пълнее и други, също толкова "унизителни" неща. То от толкова доверие, затова сега цяла България си прави дъвки с дъщеря ѝ...
А свръхпротективните майки бих посъветвала, преди да заключат дъщерите си вкъщи, да не забравят да им обръснат косите нула номер. Че нали знаем оная Рапунцел какви ги вършеше...

# 417
Та ние с колежките разбираме кога сме в цикъл, вие казвате, че, ако живееш с дъщеря си, няма да разберете има ли или не? И е много срамно да кажеш на дъщеря си, че, ако има проблем с цикъла, може да отиде на лекар.

# 418
Как'Сийке, има разлика между свръхпротекция, която си личи и такава, която е невидима- просто в битието да не остане време и енергия за глупости.

Има разлика между подтискане и пренасочване на енергията.

# 419
Мда, пращаш момичето на уроци по пеене, балет, английски, френски, немски и плуване. И то само при жени, навършили 60, че да не вземе да се опраши с някой млад и не толкова млад учител!

Общи условия

Активация на акаунт