Не стига, че

• 40 141
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 450
Средата я избират и моделират родителите. Безусловно.

Интересно. Това до 50-тия рожден ден на децата ли продължава? За мен пък е очевидно, че контролът ти е огромен на 5, отслабва на 15, а на 25 вече ще е абсурдно да се опитваш да го прилагаш.

Не се четем с разбиране, май. Къде написах "контролиране"? Написах "избират" и "моделират". Това е задаване на корени, ценности, традиции, понятия за добро и лошо, за приемливо и неприемливо... Кога трябва да свърши? Личният пример да си принципен и почтен човек, със самочувствие и самоуважение? Не знам  Thinking
Нямаш пълен контрол върху живота на детето си през пубертета, а и по-нататък. Никога. Независимо какво "избираш" или "моделираш" за него, изборът ще направи то, а не ти като родител. Който мисли обратното, жестоко се заблуждава. Единствено правилното е да му останеш близък човек, на който може да сподели проблемите си и да разчита на подкрепа в труден момент.

# 451
Наистина всеки си чете каквото си иска  ooooh! Между свръхпротекцията на металните гащи и слободията с презервативите и осигуряването на "терен" на четиринадесетгодишни, има цял океан от отношения, и е жалко, че не го осъзнавате. Защото крайностите не водят до нищо добро.

Учудвам се колко рано и "без бой" се предават повечето родители... И после - виновно е училището, приятелите, обществото, политиците, световната конспирация... Всеки друг, само не и ние... Колко удобно.
Аз пък смятам да нося пълна отговорност за действията и бездействията на сина ми до пълнолетието му, защото докато законът го приема за незрял, всяка негова грешка е всъщност мой и на баща му провал и несвършена работа.

# 452
Tова, че ще избереш добра среда на детето си, добро училище и ще се опиташ да подбереш приятелския му кръг, явно доказва само едно, че каквото и да правите децата ви действат въпреки вас и услилията ви. Та, примера в темата е показателен - момичето е явно от добро семейство, учи в елитно училище и приятелите му явно са добри деца, а не някакви маргинали. Ами сега, какво правим с тази теория за "добрата среда"?! Явно "добрите" семейства не са застраховани от грешки и още по лошо, колкото по интелигентен и умен е човек толкова по голяма глупост и жестокост може да извърши, в името да запази доброто си реноме, като това да изхвърли бебето си в контейнера.

# 453
Не се четем с разбиране, май. Къде написах "контролиране"? Написах "избират" и "моделират".

Не схващам явно тънката разлика между "контролирам средата на някого" и "избирам и моделирам безусловно средата на някого". За мен второто не допуска изключения, точно както и първото.

Герри, просто се фокусираме върху различни аспекти на проблема. А детето може и да те лъже, то всеки родител си мисли, че прави най-доброто - даже и тия дето действат с камшика (не метафорично).

# 454
Нямаш пълен контрол върху живота на детето си през пубертета, а и по-нататък. Никога. Независимо какво "избираш" или "моделираш" за него, изборът ще направи то, а не ти като родител. Който мисли обратното, жестоко се заблуждава. Единствено правилното е да му останеш близък човек, на който може да сподели проблемите си и да разчита на подкрепа в труден момент.

Глупости, с извинение. А болднатото важи за приятели. Аз съм родител, а не приятел и това е пределно ясно за децата ми.

Фафла, момичето явно не е от добро семейство. Няма такова добро семейство, в което дъщерята да бременее девет месеца без никой да разбере.

# 455

Глупости, с извинение.
Точно кое е глупавото, че не схванах? И може ли да се опитаме да си изложим вижданията без обиди на останалите, поне веднъж, за разнообразие.
Сега ти видях болднатия текст - значи ти мислиш, че на теб не може да разчита детето ти и да ти се довери, защото си родител, а не приятел?

# 456
Фафла с чуден крем, за мен факта, че таткото е бил с нея дори и в момента на раждането говори много. Ако беше уплашен или безотговорен да я е забравил още в началото на бременността.

Това, че не са знаели какво да правят е проблема. Ако имаха родители на място и двете деца, проблем нямаше да има. Но тук има две деца, които за 6-9 месеца не са намерили нито един възрастен, на когото да се доверят и който да им помогне.

А факта, че в темата веднага момичето бе олицетворено като курва, също е тъжно.

# 457
Извиних се за глупостите, за да не си помислиш, че те наричам глупава, но пак ти казвам, че тази теория е глупава. Естествено, че изборът го прави родителят, а не детето. Избори правят като са дееспособни. Останалото са оправдания на калпави родители.
И как реши, че детето ми не може да ми се довери, защото съм му родител, а не приятел? Грешка в понятията мисля имаш.

# 458
И повярвайте ми, възпитанието ви има смисъл и има значение, но в една възраст като тази на момичето от темата - възпитанието и контрола ви са само във вашите глави. Нищо не може да контролирате, остава ви да вярвате, да се надявате и да се молите, че децата ви са наистина умни, разумни и съвестни и ще се предпазват сами, както и, че Господ ще ги пази. Имайте доверие на децата си, помагайте им, бъдете до тях, но не се опитвайте да ги контролирате(по описаните в темата начини), защото, колкото повече се стремите към контрол, то той толкова повече ще ви се изплъзва и малко по малко ще се отдалечавате от децата си и те от вас до момента в който може да почнете да се питате - Това ли е моето дете, аз ли го отгледах, аз ли го възпитах така.

ПП Чек, така се спряга в новините реномето на фамилията, поне аз с такова убеждение останах, че са добро семейство, добри деца, елитни гимназии, добри професии. Вероятно доброто семейство обаче не може да си наложи, да се абстрахира от това "какво ще кажат хората" и затова потомъка им се намери в боклукчийска кофа. Да не забравяме, че пътя към Ада е осеян с добри намерения!

# 459
Но тук има две деца, които за 6-9 месеца не са намерили нито един възрастен, на когото да се доверят и който да им помогне.

А факта, че в темата веднага момичето бе олицетворено като курва, също е тъжно.
Ми прочети два поста по-нагоре и ще ти стане ясно защо е станало така.

# 460
Наистина всеки си чете каквото си иска  ooooh! Между свръхпротекцията на металните гащи и слободията с презервативите и осигуряването на "терен" на четиринадесетгодишни, има цял океан от отношения, и е жалко, че не го осъзнавате. Защото крайностите не водят до нищо добро.

Учудвам се колко рано и "без бой" се предават повечето родители... И после - виновно е училището, приятелите, обществото, политиците, световната конспирация... Всеки друг, само не и ние... Колко удобно.
Аз пък смятам да нося пълна отговорност за действията и бездействията на сина ми до пълнолетието му, защото докато законът го приема за незрял, всяка негова грешка е всъщност мой и на баща му провал и несвършена работа.

Много добре си го написала. В общи линии е точно така.
Всичко останало са просто оправдания за зле свършена работа.

"С детето до 7 трябва да се отнасяш като с принц. От 7 до 14 като със слуга,а след 14 като с приятел" Има логика в тази приказка.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 12:55 от Герри

# 461
Tова, че ще избереш добра среда на детето си, добро училище и ще се опиташ да подбереш приятелския му кръг, явно доказва само едно, че каквото и да правите децата ви действат въпреки вас и услилията ви. Та, примера в темата е показателен - момичето е явно от добро семейство, учи в елитно училище и приятелите му явно са добри деца, а не някакви маргинали. Ами сега, какво правим с тази теория за "добрата среда"?! Явно "добрите" семейства не са застраховани от грешки и още по лошо, колкото по интелигентен и умен е човек толкова по голяма глупост и жестокост може да извърши, в името да запази доброто си реноме, като това да изхвърли бебето си в контейнера.

Е нали това казах - поставяш някаква среда, а после следиш как се развива и ако не ти допада се намесваш.
Аз съм се постарала да поставя детето си в що годе добра среда, но то наркотиците и престъпността не са териториално ограничени на 100%, та се стремя да съм близка с него и ако забележа нещо да реагирам докато е време.

# 462
И повярвайте ми, възпитанието ви има смисъл и има значение, но в една възраст като тази на момичето от темата - възпитанието и контрола ви са само във вашите глави. Нищо не може да контролирате, остава ви да вярвате, да се надявате и да се молите, че децата ви са наистина умни, разумни и съвестни и ще се предпазват сами, както и, че Господ ще ги пази.

Като станат на 15 да им пращаме по една добра мисъл сутрин казваш и от там нататък Господ да ги пази.  Mr. Green

# 463

Аз със сина ми прескочих и пълнолетието с аргумента "Живееш в моята къща.".  Laughing Върши работа. На 18 става още по-кофти според мен, защото акълът не е съвсем като на голям човек, но законът им дава права и става едно мазало. Трябва на 21 да стават пълнолетни.

# 464
  • София
Е, хубава работа.

Как пък да не мога да контролирам.
Мога и още как. Разполагам, освен с остър характер и остър ум и с още хиляда механизми за въздействие от всякакъв характер.

Съгласна съм и с Чек и С Бърдсфлу.

Общи условия

Активация на акаунт