Не стига, че

• 40 221
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 435
Не виждам причина за антагонизъм между семейното и външното влияние.
Като родител, имам пълната свобода и право да избера най-доброто за моето дете - жилищен квартал, приятелска среда, училищна среда, извънучилищни занимания...
Някак не мога да разбера как ще поставя сина си в лош квартал, в слабо училище с неблагонадеждни елементи и лоши показатели, да го оставя да се сприятелява на воля с безпризорни и необгрижвани деца, и да се тюхкам после, защо му е такава "средата"  Stop Средата я избират и моделират родителите. Безусловно.

Улицата има силно негативно влияние само върху нестабилните деца.

И това е така  Peace

# 436
 Не мисля, че можеш безусловно да контролираш средата на 15 годишно дете, което при това има и достъп до нет.
   А и децата от така наречените "добри среди" вършат огромен брой глупости.

# 437
  • с/у ОколоМръсТното
Аз едно не мога да разбера - колко загубена майка трябва да си, за да не се усетиш, че 14-15 год. ти дъщеря е бременна?
И аз това се питам.

Аз това го питах няколко поста преди Вашите.

Въобще не разглеждам случая от гледната точка на вина, ранно раждане и т.н. изхвърляния.
КЪДЕ бяха възрастните, когато това момиче е бременеело цели 9м? През 7-я и 8-ия месец е било лято и няма как да ходи с кожух... При това в малък град.
Не е циганка (за тях е нормално да раждат на 15), от добро семейство е, учи в елита гимназия.
Ако се докаже, че точно тази ученичка, която сега лежи в болницата и се възстановява е майка на детето, единствените виновни би трябвало да са нейните родители. Но искам много строго да ги осъдят за пълното безхаберие, което са проявили. Пък ако точно тази баба (майката на майката) е изхвърлила бебето, бял ден да не види.

Пожелавам на Димитър цялото щастие на този свят. Дано го осиновят светсти родители и никога не узнае начина си на оцеляване...
На родителите му - да станат отговорни и съвестни граждани. Че ще носят този грях цял живот, то е ясно. Бащата ще го преодолее до няколко месеци (години). Майката ще го носи цял живот. И един ден, когато създаде семейство и роди други дечица ще вие от болка от стореното преди години.

Аз имам дъщеря с която говорим за цикли, секс, полови болести и т.н. И да, аз й водя месечния календар. Но това е с цел да я науча, колко важно е да си следи собственото тяло и да не е в неведение за здравето си. В никакъв случай не за да я следя и навлизам в личното й пространство.

П.П: Моите родители са около 70-сет годишни. НЕ Е било нормално да се жениш на 16г. възраст.
Проста аритметика.
За да си на 70г. сега си роден през 1944г.
За да се омъжиш на 16г, трябва да е било през 1960г.
Е, в никакъв случай, през '60те не се е толерирало това ранно бракуване.

Моята баба (мир на душата й) се е омъжила през 1940г. Нямала е навършени 18г. и с някакви сложни аритметики се е бракувала за дядо ми.
Та хич не ми подхвърляте 1960г. като година в която да се омъжиш на 16 е било в реда на нещата и съвсем законно.

# 438
Помислете реално. Човек не лъже родителите си  защото се страхува от тях. Има и други, по-фини причини.

Е, аз имам предвид "страх" в по-общ смисъл - че ще се окажеш недостоен за критериите на мама, ще бъдеш отхвърлен и т.н.

Средата я избират и моделират родителите. Безусловно.

Интересно. Това до 50-тия рожден ден на децата ли продължава? За мен пък е очевидно, че контролът ти е огромен на 5, отслабва на 15, а на 25 вече ще е абсурдно да се опитваш да го прилагаш.

С порастването на децата и тяхното субективно усещане за зрялост, хватката отслабва - за да се "излюпи" от тях възрастен човек по някое време.

# 439

Помислете реално. Човек не лъже родителите си  защото се страхува от тях. Има и други, по-фини причини.

Не разбирам какво общо има това с разсъжденията на тема, че не е лошо да се обясни на детето че секса преди 17 години не е добро решение. Ако все пак се появи с корем на 15 това не значи, че родителят ще вземе камшика нали?
Ама вие сте първосигнални просто...
Не знам какво говорите с дъщерите си, но едва ли сте им казали че не е зле да правят секс на 14 пък било то и с презерватив!

# 440
Аз през повечето време говоря за себе си като бивш тийн, а не като родител.  

BirdsFlu, трудна работа да познаваш на 100% средата на 15 годишния. Той ще ти представи само тези, които ти искаш да познаваш.

Гери, тя практиката си е непредсказуема. Там само можем да разчитаме на желанието на децата да споделят какво вече се е случило.

# 441
Не мисля, че можеш безусловно да контролираш средата на 15 годишно дете, което при това има и достъп до нет.
Точно така. Гери, като казах "външното влияние е по-силно от това на родителя" нямах предвид задължително нарко банди, разврат и престъпления. Просто децата на тази възраст предпочитат компанията на себеподобни, отколкото на родителите. Не знам дали съм се предала без бой, дали съм съвършеният родител (най-вероятно не, изпускала съм си нервите и т.н.), но съм разбрала, че със забрани и следене нищо не се постига, повярвай ми. Като ви станат децата на 20+, ще го разберете това.

# 442
Не разбирам какво общо има това с разсъжденията на тема, че не е лошо да се обясни на детето че секса преди 17 години не е добро решение.

Кой не е съгласен, че не е лошо?

# 443
Бърдс Флу е права, че родителите предпоставят някаква среда на децата си - добър квартал, добро училище. В един момент, обаче може детето да се приобщи към по-неприемлива среда. Тогава родителят трябва да се намеси. За съжаление в тези хормонални години не е лесно и често родителите се предават.
Аз говоря на синът си, че сексът е нещо хубаво, случващо се между двама души. За да е хубаво обаче, трябва те, да са готови за него. Освен това е важно наистина да се харесват, а и трябва да знаят рисковете и как да ги избегнат.
Говоря му и, че не е нещо срамно, за което да не споделя с нас, защото ние го разбираме и не са ни чужди или толкова далечни тези вълнения.
Аз и не само говоря, а се опитвам да наложа модел на доверие, не крия месечният си цикъл, а съм му обяснила какво представлява преди години.
И пак, не знам в ситуация на стрес как би реагирал, защото е дете.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 12:35 от Down Under

# 444

Не разбирам какво общо има това с разсъжденията на тема, че не е лошо да се обясни на детето че секса преди 17 години не е добро решение. Ако все пак се появи с корем на 15 това не значи, че родителят ще вземе камшика нали?
Ама вие сте първосигнални просто...
Не знам какво говорите с дъщерите си, но едва ли сте им казали че не е зле да правят секс на 14 пък било то и с презерватив!

Това се опитах да кажа и аз и да обясня защо се разминаваме в темата и това, че разсъждаваме не означава абсолютна перфектност, нито, че съдбата не може да ни се подиграе жестоко.

Освен това не знам защо се насмитат хората в темата, все пак ние говорим помежду си, а на децата си можем да дадем есенцията и да им го поднесем по друг начин.

# 445
Искаме или не, харесва ли ни или не, децата ни се учат най вече от "улицата", образно казано. Учат се от приятели и среда, от интернет, от хората и света, който ги заобикаля. И най късно се учат и поучават от родителите. Не случайна е приказката - "Ееех, едно време майка ми като ми казваше...". А, вие си живейте в заблудата, че децата ви се учат от вас и слушат най вече вас. Не, че не се учат от вас и не ви слушат, но не в тази възраст и не точно така, както на вас ви се иска.

# 446
  • София

Особено те, бих казала. Имам добър опит в това отношение и покрай моите дивотии опознах доста (млади) хора. Голяма част бяха като мен: много добри семейства, заможни, някои даже сравнително известни.

Колкото и да му се иска на един родител да контролира средата, изцяло не става. Майка ми се опитваше, в отговор аз започнах да бягам от вкъщи на 16-17. Никога не се знае какво ще последва след едно вмешателство..дори то да е меко.

# 447
Средата я избират и моделират родителите. Безусловно.

Интересно. Това до 50-тия рожден ден на децата ли продължава? За мен пък е очевидно, че контролът ти е огромен на 5, отслабва на 15, а на 25 вече ще е абсурдно да се опитваш да го прилагаш.

Не се четем с разбиране, май. Къде написах "контролиране"? Написах "избират" и "моделират". Това е задаване на корени, ценности, традиции, критерии, понятия за добро и лошо, за приемливо и неприемливо... Кога трябва да свърши? Личният пример да си принципен и почтен човек, със самочувствие и самоуважение? Не знам  Thinking

# 448
Не разбирам какво общо има това с разсъжденията на тема, че не е лошо да се обясни на детето че секса преди 17 години не е добро решение.

Кой не е съгласен, че не е лошо?
Ами явно някои като четат прочитат това в главите си, а не написаното.
Като казах, че е добре родителят да се опита да възпита по-здравословно отношение към тази част от живота и ме обвиниха в свръхпротекционизъм, бръснене на коси, заключване в кули и че детето ми ще ме лъже защото ще го е страх да каже, че спало с баткото от горния етаж на 14 години... ooooh!

# 449
Искаме или не, харесва ли ни или не, децата ни се учат най вече от "улицата", образно казано. Учат се от приятели и среда, от интернет, от хората и света, който ги заобикаля. И най късно се учат и поучават от родителите. Не случайна е приказката - "Ееех, едно време майка ми като ми казваше...". А, вие си живейте в заблудата, че децата ви се учат от вас и слушат най вече вас. Не, че не се учат от вас и не ви слушат, но не в тази възраст и не точно така, както на вас ви се иска.

Не мога да разбера как няма да се учи от мен, а от улицата? Какво въобще ще прави на улицата без аз да знам и да съм съгласна? И ще слуша не ами пушек ще се вдига.
п.п. Имам 12 годишна дъщеря и син отдавна преминал пуберитета. Та не е като да говоря само на теория. И на него му се искаше да е с едни готини приятели, ама ядец. И приятели полицаи им пратих и всички хлапета под строй бяха разпределени по къщите. То най-лесно да вдигнеш ръце и да кажеш: "Еми какво да правиш, не можеш го опази ...".  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт