Домакини 44 / Настинки и болежки ще преборим с вино и коняк

• 39 546
  • 724
  •   1
Отговори
# 150
Вале, госпожицата има чувство за хумор Joy Joy Joy!
Бонболинка, дано този АБ ви помогне и да не стигате до болница!

# 151
Добро утро и от мен! Вчера цял ден валя, лекичко, но достатъчно да не се мръднем от вкъщи. Дори правих и баница посред нощите.  Laughing
Сега чакам жената да дойде да чисти, аз смятам да изляза да се помотам малко из района. Искам да направя едни хелоунски опаковки на шоколадчета за подаръци на колегите на ММ, но последната седмица все забравям да ги купя.

Относно езиците -
Скрит текст:
най-добре е да се започне да се говори на детето само на даден език още като е бебе. Не е лесно, защото на самия родител му е странно, но така този език става матерен за детето и няма нищо по-хубаво от това. После не се губят не знам колко на брой години за усвояването на език. Имаме много приятели със смесени бракове или живеещи в чужбина, та говоря на база на техен опит.
Два примера - колега на ММ е с родители немци, роден и отглеждан в Мексико, после завършва образованиято си в щатите. Ами познайте - и трите езика са му като матерни, превключва между тях без да се замисля. А е ходил в Германия само веднъж...
Друг колега на ММ - той немец, жена му от смесен брак на испанец и френско говоряща майка. Тя говори на децата на испански, баща им на немски, а двата си общуват на английски. Първите 5 години на децата са живели в Маями. Та сега децата говорят испански, немски и английски, ей така, без да се замислят изобщо. На малко по-късен етап са решили да им включат и френски, заради бабата.
И още мога да говоря. Ако владеете чужд език, започвайте да говорите на децата на него, да не се губи време за учене на език после в училище. Това с езиковите гимназии го има само в БГ/ или в страните от бившия соц. В Швеция няма езикови гимназии, а всичките ми колеги шведи го говориха абсолютно свободно. Като съм ги питала откъде го знаят - ами от училище, започват от началото, та до края. След това и в университета.

Докато си философствам, жената дойде. Отивам да се оправям да изляза. До скоро.

Последна редакция: пн, 27 окт 2014, 15:35 от Смърфиетка

# 152
  • при късмета
Привет!
Цяла сутрин утрепах да се разправям с ДСК. Тия хора работят наобратно от другите банки все едно са още по социализма  ooooh! Ако имаш въпрос по по-сложен казус всеки вдига рамене и те препраща. Стигнах до управлението, ама не, не се срещаш с юрист/управител/инспектор/ консултант или каквото е там. Входираш си всичко писмено и чакаш отговор един месец  doh Това не може да е банка  #Cussing out Едните ти казват няма да ти трябва еди кой си документ, да ама тази на гишето ти казва не може без него. Като, че не работят на едно място. Скъсах си нервите
Бонболине, стискам палци да се оправя малката  Praynig
Ста ди и тук да ти пожелая леко и приятно учене
Калинка, много хубаво да си изкарате по разходките
Вале я виж детето как разбира от подреждане
Вио, ще се намери халката. Само да не я изяде някой, ако е попаднала в тестото
Гушки на всички, след малко отивам за шефа, че трябва да се приберем да се преоблечем и да оставим раницата, че сме на цирк довечера  Hug

# 153
  • София
Здравейте момичета!

Петьо е здрав, нищо му няма. Днес го напердаших в училището, защото посегна да бие момичето. Вярно, че тя го улучи по лицето с голяма топка мокър сняг, ама .... няма да бие момичета!

За съжаление не говорим вкъщи руски. Имало време бях амбициозна, сега нямам такива мераци, нервите са ми зле. Миленка говореше перфектно руски, но го научихме по-късно към 6-тата година започнах. И сега говори добре, с много грешки, защото не го развива, не чете на руски, не гледа клиповете, филми на руски... и естествено не може да напредне, а само забравя все повече. Обаче знае перфектно английски и испански.

За Петьо... не знае нито дума, не иска да гледа филмчета, нищичко... До 3,5 не говореше въобще и ММ каза да не го объркваме, да проговори поне на български, а сега не иска и да чуе, каза  - като порасна, ще науча руски... Труден характер, страшен инат, може да го пребиеш, гледа те като зверче и не отстъпва... Сега учи английски и не иска да повтаря правилно... казва - така го чувам и край!

Мъчи ме цистит, очите ми имат тик... Ще почна някои хапчета успокояващи, че ще се побъркам...

Мако, голяма разправия, вярно, ама нищо не можеш да направиш с техни правила...

Бонболинка, малката да се оправя по-бързо!

Вале, чудесно подреждане Wink

Стади, леко учене!

Смърфи, причтна разходка, докато чисти синьора Peace

Тити, юнаците искат да спортуват Joy

Поли, не мога да ти дам съвет, аз не много съжалявам, че не научих децата навреме на руски... Embarassed

Калинка, браво на мама за бързото свикване и е суперско,че с кракът не е нещо сериозно.

Дамчо, после да се похвалиш какво хареса в Лидл

# 154
Здравейте девойки Simple Smile Малко се поизгубих тези дни, но в петък бяхме на детски рожден ден и съответно в събота се натръшкахме болни. Мъжете ги мъчи само хрема, но аз съм с всички екстри-възпалено гърло, кашлица, главоболие, мускулни болки и температура ooooh! През почивните дни не можах да се отлепя от леглото. Иначе ви четях от време на време, но вие нямате настигани тези дни. С малко закъснение да честитя вчерашния празник на всички именици и да ви почерпя и за моя татко, който също е Димитър

Тити Joy от мъже какво да очакваш Grinning Дано си родиш едно момиченце, да играете по двойки жени срещу мъже Grinning
Вале, браво на госпожицата Grinning Оригинално си е подредила дрехите.
Бонболина, дано да ви се размине без болници Praynig
Sta_di, честито!
Вио, кой знае къде си я бутнала тази хълка... Вероятно ще се появи където най-малко очакваш. И ние си имаме една палатка вкъщи, голяма игра пада. От време на време я прибирам да се позабрави малко и после пак я вадя Simple Smile
Лейди, добре че мама се е оправила. Хубаво е, че прекарвате добре Simple Smile Тя до кога ви е на гости?
Поли, бързо оздравяване на всички и успех с работата ти. За пеенето според мен за по-сериозни занимания трябва да е поне на 3-4 години. Аз преди те бях питала за Катето, но ти явно не си видяла, дали е осиновена?
Лус, приятно разкрасяване Simple Smile Прекрасни красоти сте сътворили от снега. Как е Петьо сега?
Контеска, успех с работата и къщата. Браво на детето, че се е справило толкова добре. Браво и на ТМ. Много хубава изненада Heart Eyes
Мони, как са децата?
Ели, кученцето е голям сладур!
Прегръдки на всички  bouquet

# 155
Благодаря на всички за отговорите  Hug

След споделеното тук и прочетеното в нета, започвам да говоря на децата на гръцки език, а отделно ще ги занимаваме с таткото и на английски. За пеенето наистина е рано, защото тя дори не може да говори още. Ако има талант, ще я насърчим. Ако няма - ще й дадем възможност да се занимава с нещо, което й носи удоволствие на нея  Grinning

Деси, да, Катето е осиновена. Взехме я преди пет месеца. Макар че вече имам чувството, че сме заедно от самото начало и все по-рядко се сещам, че е осиновена  Simple Smile Голяма сладурана ми е и усещам как започва да се превръща в галеничето на семейството. Батко й, който в началото доста ревнуваше, тъй като до този момент беше най-малкият вкъщи, сега вече и той я прие, гушка я постоянно, учи я на разни неща и аз съм много щастлива. Е, не че не се карат тримата помежду си през половината от времето, но са си деца. Какво да се прави  Laughing

Ето една снимка на моите слънчица:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203908816782087&se … ype=3&theater
Тук е само каката:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204205327594672&se … ype=3&theater
А тук са Кате и бате:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204205320554496&se … ype=3&theater
И една само на бате:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203735940980300&se … ype=3&theater

# 156
  • гр.Варна
Такаааааааааа аз незнам в дупка ли съм,в яма ли ама вече много ми писна.
Преди един час ми звъни телефона.На работа е пълна лудница и стаята е пълна с хора които говорят нещо.Напрягам си слуха до макс и чувам-Добър ден аз съм еди кой си дежурен полицай.Имате ли кола Пежо 206 и къде е паркирано в момента.
Викам да имам кола Пежо и е спряно на ул.еди коя си.Ами да дойдете -ми казва полицая - защото я удариха и в момента виновния шофьор ви чака за да попълните протокола за ПТП.Напрово се изстрелях с трета светлинна и като стигнах до колата онемях.Цялата лява страна е надрана и огледалото е изкъртено.Добре че човека който ме е одрал се е обадил на полицаите и те ме издирили по регистрацията.
Попълнихме всички документи и сега ще чакам изплащане от разстрахователя /а дано ама надали/
Естествено преди това ще ходя да видят и оценят щетите.
Само това ми липсваше вечееееееееее.Къв е тоя късмет незнам. #2gunfire #Crazy

# 157
Леле, Плами, много неприятно. Confused  Ако има нещо хубаво в тази ситуация е, че другият шофьор не е избягал и да те остави сама да се оправяш със застрахователи и т.н. Но както се казва, живот и здраве да е, ламарини се оправят.  Peace

# 158
  • гр.Варна
Така е Смърфи.Можеше да даде газ и да изчезне.Евала му правя на човека за честността,но все пак главоболията пак са си за мен.Не и върви на тя кола и това е.Купих я месец юни 2013 и през януари 2014 я блъснах. Сега пък това.
Преди това съм сменила 2 коли за 15 години и не съм се подпирала на колче даже. newsm78
Явно трябва пак да я осветя с уиски и бадеми,а????

# 159
  • при късмета
Поли, да са ти живи и здрави, много са сладки
Плами, знам, че се ядосваш ама е малкия дявол. Едно, че не е избягал човека, едно, че в колата не е имало никой. Няма да имаш проблеми с изплащането по гражданската. Нас като ни удариха, минахме оглед същия ден и изплатиха парите след 2 седмици, а бяха казали до месец. Вече не правят спънки по тези застаховки и да си намират причини да не плащат.
Деси, честито на татко ти на патерици
Люска, тези момчета ще ни уморят. Не му се ядосвай на детето. Знаеш ли колко момичета налитат на бой, защото знаят, че учат момчетата да не ги удрят. В последно време ми се струва, че момичетата 5-7 години са по-агресивни от момчетата. Дано само ми се струва. Не, че трябва да ги пердаши де
Смърфи, прати ми моля те сеньората, че не мога да ти опиша на какво ми прилича къщата. Както от месец не мога да се свъртя вкъщи и само събота и неделя каквото оправим и това, ако не хванем на някъде
Ние се взехме от градина и започваме да се приготвяме за цирка

# 160
Плами, ако не си почерпила за колата, веднага да го направиш. ММ е в този бранш и е забелязал, че ако клиент не почерпи за новата кола, до няколко месеца се връщал за ремонт на ламарини. Това от времето, когато се занимаваше директно с продажбите и има много наблюдения от тогава. А понякога е просто късмет. Най-добре, ако можеш, тази да е смениш, щом така е тръгнало. Макар, че първата ми кола, три пъти е удряна, и все аз не бях изобщо виновна. Ама си я покарах доста.

Ма ко - изпращам я, колко му е! Чакай я с еспресна доставка, хаха. Laughing

# 161
  • Бургас
Хелоууу!

Плами,почерпи тук виртуално и не се хаби! Grinning
Не се ядосвай за тенекии.Главите да са здрави!

Поли,прекрасни са ти децата.Тя малката е една голяма усмивка! Heart Eyes

Ма-ко,какъв цирк по това време? newsm78

Луси,защо не говориш на децата на руски?Това е майчин език.Нали знаеш,че моята свекърва е украинка като теб?Тя само на руски говори със синовете си.Поли е права,че езикът е богатство,не може децата ти да не знаят майчин език.Говори им,постепенно ще го научат.Даже моите синове,през летатат когато са били при свекървата,поназнайват малко,защото тя и с мъжа си говори само на руски,но той е завършил в Харков и знае руски.
Оф,ставам,че ме викат.

# 162
  • София
Славче, ако искаш ми вярвай - не мога да им говоря на руски... Вкъщи дори ММ като говори на руски, аз му отговарям на български, мисля на български, сънувам на български... понякога не мога да се сетя за някои думи на руски...

Знам, че е голяма грешка, но не мога да се боря, особено с Патьо... Не знам как ще е понататък, направо едвам сдържам сълзите, не ми слуша обясненията за домашните, вика - не разбирам, тръшка ми се... Отива при баща си... Но ММ няма да е винаги вкъщи...

Отсега не се справям и не знам как да реагирам, идва ми да го набия, но знам, че няма да помогне... А и не е хубаво да бия децата...

# 163
  • София
Добър ден, прекрасни!  Hug
Аз се прибрах. Метнах един бърз тутманик и това ще се вечеря, кой ще си хапва с кис. мляко, кой с боза. Някъде видях тази рецепта и я забърках. Не мога повече да измислям разни манджи, а и ми е писнало нещо.
Поли, видях децата, чудесни са. Малкото Кате е толкова сладка.  Simple Smile  Чувала съм, че около 6 годинки вече започват да ги водят къде на песни, къде на езици, къде на някакъв инструмент, на балет.... Wink  Нека да пораснат , пък  има време. На езици моя приятелка започна от бебета да им говори на немски, сега го шпрехат перфектно, къде малко български, но повече е на немски. Смешни са, защото нещо го питаш на бълг.език , а то ти отговаря на немски.
Бонболинке, що така пак сте болни, бързо да се оправяте.
Плами, не се ядосвай, нали имаш застраховка, но интересното е, че този човек е изчакал да дойде полиция и сам си е признал вината. Браво! Повечето в такъв случай бягат веднага.
Ма-ко, приятно гледане на цирк.  Simple Smile
Людка, така с бой и малко кютек се харесват момичетата сега,  Wink нали разбираш, че и това го има.
Контеска, успех!!  Hug
Ста-ди, успех и на теб!! Много хубаво решение си взела!!  Hug
Калинче, прекрасен отчет си дала на заниманията ви с мама, ти поздрави ли я от нас????  Heart Eyes Приятно и да продължавате с всички сили.
Деси, да се оправяш бързо!
Вале, ама какво чувство за хумор има твоята принцеса, а.. Wink
Славунке, къде пак те викат???
Дами, Вио, Смърфи и още и още и цун по муцун и чаУ ви.
 Hug до по - късно.

# 164
  • Бургас
Луси,ще дойде време и Петьо сам ще пожелае! Hug
Дай Боже да се оправят нещата в родината ти и настъпят по-добри времена.Като отиде,види твоята страна и се срещне с роднините си,ще поиска сам,убедена съм!

ММ нсе пак покани гости и аз ще ставам,че ме чакат приготовлевия.Поне съмнамислила лесно меню,пък и гостите са ми много близки хора,които не ме притесняват.

Марчето виждам е писала!
Моите синове също така си комуникират някой път със свеки.Тя говори на руски,те отговарят на български.Поне разбират.

Чао за сега!

Общи условия

Активация на акаунт