Да спрем ЦИГАРИТЕ заедно! - Тема 10

• 40 649
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Estlar , mama mariana , браво на вас! С всеки изминал ден без цигара се отдалечавате все повече от миналото си на пушачи. Аз след втората седмица вече бях изумена как съм се заблуждавала, че не мога да живея без цигари  Mr. Green

Весело посрещане на Новата Година на всички!  dance    Hug  Heart Eyes

# 241
  • Луната
Честита нова година!  Simple Smile
Да е здрава, мирна, весела, успешна Simple Smile.
На всички, които се опитват да откажат цигарите пожелавам това да е тяхната година, в която са запалили последната си цигара. Peace

# 242
момичета честита 2015 година.
Здраве, щастие и любов желая на всички.
И никакви цигари, за тези които го искат!

# 243
  • София
Честита Нова Година!  Grinning Hug Бъдете живи и здрави!:)

# 244
  • София
За много години и от мен! Кой освен ме не пуши от днес?

# 245
  • От Луната
Здравейте,
Първо ЧНГ, дано успеете да се справите с вредните навици съвсем скоро.  Hug
Аз се присъединявам към темата с една молба. Аз съм непушач и никога не съм била редовен такъв. Опитвала съм, но слава Богу не смятах за редно да се тровя, за да ме хареса някой. И така се отказах навреме. Проблема е друг. ММ пуши от поне 15 години. Заедно сме от 9 и от началото слушам жалки обещания за това как ще ги откаже. Преди две години започнахме опити за бебе, а преди около 6 месеца започнахме да търсим проблем. Е оказахме с намален обем на еякулата и пълна липса на сперматозоиди. Започна лечение, очаква го биопсия, а мен инвитро. След всичко преживяно той все още няма намерение да ги откаже. Зарежете празните обещания, тук вечв става яъпрос за сериозна борба и всяко нещо е от значение. Не казвам че аз съм светица и не греша, но ако видя малко старание у него, аз ще се старая два пъти повече. Меря температура, правя тестове, ходих на какви ли не изследвания и взе да ми писва все аз да съм лошата. Обичам го, но това може са ни раздели! Имам усещането, че само аз мисля за бебето, имам чувството, че нося по-голяма отговорност, от колкото мога да понеса. Искам да поговорим сериозно на тази тема, защото усещам, че така не мога да продължавам. Лишаваме се от много неща в името на бъдещо дете, за изследвания, процедури, а пушенето е огромен разход, освен здравословния аспект. И така не знам как да подходя? Не съм пушач и мога да изрека някои крайни думи, затова искам да избегна това и все пак да проведем сериозен разговор с някаква стратегия за отказване, а не само обещания. Благодаря ви предварително!

Последна редакция: сб, 03 яну 2015, 14:34 от y00li

# 246
Здравей, y00li .
Стана ми тъжно като те прочетох. Ето това причиняват гадните цигари, дано не ви разделят.
Искам да ви пожелая успех. Най-трудното е мъжа ти да поиска и ще успее, нищо друго не е толкова трудно със самото отказване.
Ако успееш, го накарай да прочете тази тема, тя много помага. Подкрепяй го, не го обвинявай, цигарите са голяма напаст и добре , че и ти не си ги научила.
Стискам палци!

# 247
  • От Луната
Дано, Зизу, искренно се надявам и в двете борби които водим да успеем, но едната зависи от другата и няма как да имаме оптимален шанс, ако той продължава да пуши.
Много ще се радвам, ако нашата история поногне на някой да си даде сметка какво причиняват цигарите. Има и хиляди други възможни причини, но това е нещо което зависи от нас и можем да променим, за разлика от генетиката. Успех!

# 248
Има и хиляди други възможни причини, но това е нещо което зависи от нас и можем да променим, за разлика от генетиката. Успех!
Здрастиии! Знаеш как те разбирам. Разбирам и него, един вид, ако няма шанс, ако е генетично, защо да се отказвам от малкото неща, които ме успокояват. Аз реших да ги спра едва след като ми писна от всичко, мотивацията беше парите, защото ... ами знаеш колко е предимплантационната, от почивки се отказахме, от дрехи, от всичко, за да съберем по-бързо (и пак е едно 5-6 месеца), а иначе двамата с мъжа ми  даваме по 3800 на година (това е по кутия на ден за двама ни). Вече не пуша от седмица и един ден Simple Smile Гордея се със себе си, ММ спря да пуши вчера, той е все още пресен (щото аз съм с огромния стаж като бивш пушач), но май му дадох пример. Очаквам при следващия опит да ни е най-кризисната ситуация, така че добре, че го направих сега, за да имам време да изработя някакъв механизъм за справяне със стреса различен от цигарата, която не помага.
Нека да пробва с Табекс, помогнал е на много хора, ако вътрешно не е убеден, че може да се справи, мисля, че няма да си повярва достатъчно силно и ще се огъне, така че трябва някаква по-скоро психологическа помощ отвън, някой да му дава кураж, нещо да му помага. Най-вече ти. Знам колко е лесно да се дават обвинения в този момент, ама.... така се стига само до адвокати, не до целта. Представи си вината да беше в теб и да чуеш подобна реплика "заради теб минаваме през това, а ти и елементарното не правиш". Чух я от родителите си - не помага. Добре, че мъжът ми не си я позволи, щеше да хвърчи пух и перушина. Няма как да го разбереш като непушач, но заплахите не работят върху нас. Можеш да ни заплашиш с рак, смърт, стерилитет, с увреждане на собствените ти деца, но не, няма да се откажем, докато самите не решим.
Моята мотивация, колкото и смешно да звучи, бяха парите, а не Нероден Петко. И то не точно парите, а това, че се ужасих как мога да поставям цигарите като по-важен разход от почивки, танци. Изведнъж видях себе си като луда и пристрастена, това ми даде мотивацията. Има полезни книги на първа страница, помоли го да ги прочете, те също помагат. Дано той намери своята мотивация скоро.

# 249
  • София
y00li, като един сравнително дългогодишен пушач смятам, че няма нещо, което да накара един пушач да спре цигарите, освен собствено просветление. Колкото и пъти да са ми говорили да ги спра, аз просто съм се хващала още по-здраво за тях. Че дори и съм започвала да се държа нагло с хората позволили си да ми четат лекция. Трябва той сам да го осъзнае някак, желанието за промяна винаги трябва да идва отвътре, когато е отвън това е натиск. А пушачите най-малко обичат натиска.

# 250
  • От Луната
Естлар, много се радвам, че си успяла, дано волята не те предаде! Финансово, психически и всякак е много трудно, но аз няма да спра ако не направя всичко възможно. Докато не изчерпаме всички способи, няма да се отказваме, но междувременно е доста трудно да приема факта, че не правим всичко което зависи от нас, за да ускорим процеса.
Ти знаеш, че аз си меря приказките и не бих казала това, но да си призная, гложди ме отвътре, че не правим всичко което можем. Вярно е, че много съм им набрала на цигарите, но каквото и да е не бих казала нищо упрекващо. Аз имам късмета да успявам да се отървавам по-лесно от вредни навици, просто вътрешно трябва да се убедя, което също е лесно, ако попрочета повече информация и не ми трябва някои да ми казва какво е вредно! И сигурно бих приела доста тежко някой, ако си позволи подобно нещо, затова и аз не го правя, но тези цигари - е не мога да ги приема!
Даниела, права си, но вече не знам какво да направя ... какво да кажа, че да има полза и да не е натиск?! Той го осъзнава, просто е склонен да не осъзнава проблемите и да си мисли, че "на нас не може да ни се случи нищо". Опитах и с лекаря да говоря, андролог му каза да ги откаже, реакция 0, все едно не каза нищо, все едно не го чу ... и днес за пореден път ми каза, че тази година ще ги откаже (днес на 2ри януари) е побеснях вътрешно, и пак преглътнах и нищо не казах! Ако бях казала това което мисля, щяхме да свършим със скандал и доста сълзи.

# 251
Момичета ,Честита Нова Година,с малко закъснение!Много сте напреднали в темата ей Hug,браво на всички новички ,които сигурно вече са разбрали че никак не е трудно да спреш да пушиш ,стига наистина да си решил!При мен лично беше по трудно да взема решение да не пуша ,но сега близо 10 месеца без цигари мога да кажа ,че от това по хубав подарък не съм си правила!
y00li...много години и аз не можех да забременея,но си пуших като комини то още повече ,че при мъжа ми всичко беше наред,значи причината е в мен.Е повярвай,колкото повече се замислях ,че вината е в мен-толко повече пушех.Така ,че при него е още по гадно ,защото е и мъж....недей с лошо ,бъди мила,подкрепяй го защото цигарите са си наркомания,лесно се почват,и ставаш много бързо зависим.Каквото и да му говориш той сам трябва да вземе решението и да иска да ги спре,но не бива да го насилваш.Разкажи му за темата тук,как разбираш че ще му е трудно,и ако малко поддаде ,можеш дори да му купиш да чете "Аз не пуша вече" на Алън Кар.На мен лично книгата ми беше голям помощник при кризиснити периоди.
Все пак ти пожелавам успех и в двете начинания,смятам ,че ще намериш най-правилния подход!
На всички пожелавам една бездимна успешна година ,много усмивки,много здраве   bouquetи късмет!

# 252
  • От Луната
Краси, знам че няма да го откаже, докато намира удоволствие в тях. Виждам го с какъв кеф си пали ... и това ме побърква. Цялото неглижиране на темата, всяко избухване само като спомена за това. Няма диалог, аз не съм скандалджия и не повдигам тон на никой, но стане ли дума за това дециблите от негова страна веднага скачат. Това е единственото нещо което брани със зъби и нокти.
Скрит текст:
Преди години ме лъга, че ги е спрял, не пушеше пред мен, но аз като непушач го усещам, че пуши. Душата му мирише, не дрехите ...
Освен това проблеми със зъбите (операция, кисти, вадене на здрави зъби ... предраково положение, просто е предразположен към коренови инфекции, които нямат проявление докато не стане киста - цигарите са основен причинител), с дъха ... еми като седне да ми каже  нещо след като е пушил и ми иде да избягам. Не знам как той би се почувствал, ако на него някой му го причиняваше? Всяка сутрин трябва да си чистя клавиатура, мишка, бюро, пепелници и какво ли още не от тези угарки и станиолчета. Има резервни цигари навсякъде, по две по три оставени в кутии - за всеки случай! Пари няма оставени така по 20 по 30, но виж за цигари и последните 5 лева ще си даде. Е това ако не е пристрастяване, не знам кое е! Той ги е издигнал на пиедестал и няма ли цигари, не може да диша. Само факта, че има само една цигара може да го побърка!

Опита с лепенки! Бога ми стана по-зле, заприлича на зомби. Хем лепенки, хем си пуши ... така се беше надрусал с тях, че не можеше да го познае човек. После каза, че скъпо му излизат, е как няма да са скъпи, хем кутия лепенки, хем кутия цигари, хем дъвки бонбонки и всякакви замаскиращи средства. Изплаших се за него, ако му стане нещо от толкова никотин? Беше жълт, а аз бяла! И пак нищо! Нито книга, нито специалисти, нито форум никой не може да му повлияе ... дори родителите му!

Мисля си, защо трябва да си го причиняваме - той се ядосва, а аз си мълча за да не го пришпорвам? Това доведе само до 9 годишна агония, много лъжи и празни обещания.  И защо аз не направих нищо, когато разбрах, че ме лъже, ама пак празни обещания ... страшно ме разочарова! Особено напоследък ... не го обвинявам и той си мисли, че номера ще мине отново! Аз нямам намерение да живея с пушач, и никога не съм имала, просто това е последният му шанс! Няма да обвинявам, но няма и да моля, няма да искам да ги откаже! Просто ще трябва да избере - или аз, или цигарите? Не мога повече да гледам как се самоунищожава - той не трябва да пуши по ред медицински причини ... Съсипах си нервите покрай това, не искам да ги спре, защото ги мразя, а защото имат отражение в/у здравето му, не искам да го гледам как се съсипва, по-добре да се разделим, да страдам година две пет, но не и да го гледам как се самоубива по-малко всеки ден! Ако иска помощ добре, ако има воля, ще се старая, но още една лъжа няма да изтърпя!

Само да кажа, че аз не обвинявам само цигарите за стерилитета ни, но те възпрепятстват лечението и драстично намаляват шанса ни за успех. Едно нещо не ми напуска мислите. Първият уролог ни каза, че има 20% шанс да има сперматозиди, ако не беше пушил толкова години, дали този процент щеше да по-голям? Не го обвинявам за това, казала съм му го хиляди пъти, но искам да има реакция. Сега вече си мисля, че изборът, не е между мен и цигарите, а между негово дете и цигарите. Ужасен избор, а той не го осъзнава и несъзнателно прави грешния!

Боже момичета и момчета, надявам се никога да не се изправяте пред тези мисли и никога да не ви се налага да вземате подобни решения! Praynig Опитайте се да се откажете, защото от това няма да излезе нищо хубаво, направете го за вас, а не за някой друг. Нашият живот е доказателство за това! Всеки си мисли, дори и ние, че на него това няма да му се случи, но дълбоко се заблуждавате. Може да не е днес, може и да не е след 10/20 години, рано или късно цигарите си казват думата.

# 253
  • Варна
  Йоли много болка и много отчаяние има в постовете ти,и много тежки крайни изказвания.

Доколкото схванах ти никога не си пушила и няма как да разбереш психологията на пушача. Много от тия хора буквално живеят ЗА ДА ПУШАТ! И това въобще не е пресилено.
 Бях върл пушач близо 15г. и напълно ми е познато това безсилие,разочарованието от самата себе си. Мразех се за това,че тровя себе си и детето си,за това,че вместо да купя плодове и други полезни неща първото нещо беше да си осигуря цигари-за друго ако остане.
  Това е психиката на пушача!
  Не знам до колко си уверена в чувствата на половинката си,но ако не си готова да се откажеш от семейството крайна дилема като "или аз или цигарите" няма да те доведе до желаното отказване. Върлият пушач ще жертва всичко само,за да може да пуши. Ще лъже,ще крие,ще се преструва-оправия няма.

Алтернатива има и то доста безболезнена,но мъжът ти трябва да осъзнае и сам да прояви желание за промяна.

# 254
  • От Луната
prinzesata, аз не бях такава ... последните месеци, и няколко години, направо ме съсипаха. Разбира се, че го обичам и затова не мога да гледам как се самоунищожава. Той не е типичен пример за пушач. И баща ми и брат ми пушат, но при тях е по-друго, тях не ги държах за ръка когато му правиха операция и му махнаха 1/4 от долната челюст, тях не ги виждам да кашлят, храчат и въпреки това да палят нова и нова цигара. Тях не ги е засегнал стерилитета ...
Цялото ми семейство пуши израснала съм сред дим. Майка ми пуши до 44 години и после направи инфаркт, като последица от прочистването на стените. Жива е благодарение на това, че живеем в София и беше неделя и нямаше обичайните задръствания, ако бяхме в село, сигурно сега щях да гледам некролога и и да и оставям 10 години.
Скрит текст:
Болка, отчаяние, каквото се сетиш все го има в поста ми, просто съм се отчаяла и знам, че ако не спре цигарите ще има и други последствия. Знаейки това, просто не мога да стоя повече и да чакам, мисля, че достатъчно знаци ни показа съдбата в тази посока, просто трябва да ги видиш ... или да искаш да ги видиш Sad

Не мразя нито пушачите, нито ги осъждам, просто искам той да е здрав именно, защото го обичам.
Също така и не очаквам друг пушач, да разбере напълно моята позиция. Само човек от тази страна на барикадата може да си даде сметка - какъв е риска за него. Била съм там, виждах страданието му, чух какво каза и хирурга и си мислех, че това е преломния момент, но не веднага щом спря да го боли, отново цигарите заеха първото място. След това диагнозата, пак реших че е шанс да се откаже, но не ... щом не го боли, значи може да си пуши. Не самото пушене не разбирам, а явното самоунищожение, тоталното отбягване на всяка тема свързана с това. Едва ли не никой не вижда "големия слон" в стаята и само аз съм луда.

Пушила съм, за кратко, може би около 6/9 месеца. Пушех бяло боро - поне по кутия на ден ... голям хит, намираше го един приятел, вуйчо му беше тираджия и ги внасяше контрабанда. Бол цигари, вносни, без пари! И въпреки всичко, един ден се събудих, погледнах се в огледалото и си помислих, че съм на 16, а сутрин приличам на 30 годишна и тогава въпреки лукса се отказах. Дори на снимките ми си личи разликата, сега изглеждам по-млада от колкото тогава ... но не това ме изплаши, изплаши ме факта, че от тези цигари завишеше как ме възприемат "приятелите", а не от това какъв човек съм. Търпях доста подигравки и тогава и по-късно, но така както ги започнах, така и ги и спрях от раз. Беше ме страх да не разочаровам баба ми и дядо ми, които много обичам и им бях обещала да не паля цигара никога. Още повече се засили това чувство след като почина дядо ... съвестта ми ме гризеше, за това обещание докато пушех, всяка цигара беше като нож, който прерязва връзката ми с тях. Казвах си че баба ще ми прости, и сигурно щеше, но щях да я разочаровам, а нея никога не бих, не и съзнателно!
Съжалявам за дългите постове, но търся решение, в някакви моменти ми минавата еретични мисли да му задам въпроса аз или те, но не мога ... не и сега когато сме в средата на една огромна битка. Казвам си ги ей така тези думи, но не бих го казала. Просто не искам да го гледам страдащ, заради един навик!

Общи условия

Активация на акаунт