С какво ви дразнят свекървите- 38

• 67 802
  • 889
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Напротив вярно е. Собственост жената не може да вземе при никакви обстоятелства, ако имота е на мъжа от преди брака. И да е дълго ползването, то тя ще трябва да плаща наем.
Не знам какво успокоение трябва или не трябва да е развода, като говорим за собственост на имоти. В дело за развод, ако няма изрично поискана делба или претенции за имоти, то те не се гледат и се гледа само развода. Ако в същото дело няма изрично поискано определяне на родителски права също. Не знам какво толкова те плаши само развод, като той сам по себе си не може на никого да вземе собствеността. Ако не е всичко в едно дело (развод, определяне на род. права и делба) то те ще минават отделно.
и ако при положение, че делото още върви, дори имотните въпроси да са точка от него, ако мъжа е едноличен собственик на имота, то той е този който може да изгони снахата без никакъв проблем, до евентуалното постановяване на съда на друго

Гледам, добре си се запознала с бракоразводните процедури.  Wink
Съвети не съм търсила по тези въпроси, благодаря много. Да говорим по принцип. Вие, снахите питате, ние, свекървите отговаряме. Та така, отговорих вече защо родителите не приписват жилище - поради две причини:
1. Да не остане за снахата за дълго време или завинаги.
2. Ако имат и друго дете, а жилището е едно.

# 781
Към K.A.G.-
И сега като дойде новата снаха дали и за тях ще имаш спретната друга къща в другия край на двора? Wink Rolling Eyes...За да не кажат,че не им е дадено същото каквото сте дали на единия син....Или ще дойдат да живеят у вас ...и тогава ще чуеш приказки -"Те не дадоха или не напрвиха същото каквото са направили на първия син,който се е оженил,а ползваме само една стаичка при тях"....Май наистина не е лесно да балансираш.
Дали ще имаш същите възможности като за първия.

Имахме голяма двуетажна къща и изба. Цялата къща е преписана с дарение на двамата ни сина по равно. Новата къщичка в двора е за мен и съпруга ми и се води на името на ДВАМАТА, тъй като  и дворът им е преписан заедно с голямата къща. Всеки си има свое жилище. Двата етажа са с еднакъв брой помещения и еднакво разпределение. Горният етаж е с 2-3 кв.м. по-широк, тъй като има еркери. Може синът , който е на първия етаж да претендира, че е ощетен с тези 3 км.м., но той пък има два входа, от които единият е към двора и е много удобен. Двамата имат по половин изба /45 кв.м за всеки/, но като цяло я използваме  аз и баща им, а те могат да ползват всичко, което им хареса- от зимнина, съд, инструмент и всичко, което съдържа една изба.  Други имоти нямаме. В новата къща,/ която е 43 кв.м., + 10 кв.м. покрито барбекю за общо ползване/, и  сме построили изцяло с наши средства, е ТЯХНА по документи и ние живеем в нея като на "квартира, ама не плащаме наем". Мисля, че бяхме  точни и справедливи, доколкото имуществото ни позволи.  Има нещо, което за сега е в полза на неженения-храни се при нас, без да дава средства.  Но така беше и с брат му, докато беше ерген. Сега са отделно, но, винаги са добре дошли, когато пожелаят. Нямаме клауза за гледане на старини.  Това оставяме на съвестта им.

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 20:17 от K.A.G.

# 782
До Популе
Най-добре и според мен е младите да си изградят свое собствено жилище разбира се...Това ще ги мотивира и сплоти като семейство-спор в това няма.

И тогава това жилище бабата може да си го даде под наем и ще си взима една добавка към пенсията. GrinningНе е зле тоя вариант за нея...А един ден по-късно и двете и деца ще го наследят по равно.

# 783
  • при късмета
Не искаш да разбереш, че апартамента не остава на снахата. Дори да го ползва не е безвъзмездно. А за завинаги няма бсолютно никакъв вариант, поне правен.
С ползването на имота се осигурява дом на детето, не автоматично на снахата. И за второ дете се отнася същото, така, че няма значение дали има още едно дете.
Ако синчето е толкова свястно и грижовно, доказва, че ще се грижи по-добре за децата от майката, взима правата и тогава дори и ползване няма да дадат на снахата. Елементарно е, като целия въпрос е в тока кой ще живее в имота и нищо друго

# 784
  • София
Скрит текст:
Към K.A.G.-
И сега като дойде новата снаха дали и за тях ще имаш спретната друга къща в другия край на двора? Wink Rolling Eyes...За да не кажат,че не им е дадено същото каквото сте дали на единия син....Или ще дойдат да живеят у вас ...и тогава ще чуеш приказки -"Те не дадоха или не напрвиха същото каквото са направили на първия син,който се е оженил,а ползваме само една стаичка при тях"....Май наистина не е лесно да балансираш.
Дали ще имаш същите възможности като за първия.

Имахме голяма двуетажна къща и изба. Цялата къща е преписана с дарение на двамата ни сина по равно. Новата къщичка в двора е за мен и съпруга ми и се води на името на ДВАМАТА, тъй като  и дворът им е преписан заедно с голямата къща. Всеки си има свое жилище. Двата етажа са с еднакъв брой помещения и еднакво разпределение. Горният етаж е с 2-3 кв.м. по-широк, тъй като има еркери. Може синът , който е на първия етаж да претендира, че е ощетен с тези 3 км.м. Други имоти нямаме. В новата къща, която сме построили изцяло с наши средства е ТЯХНА по документи и ние живеем в нея като на "квартира, ама не плащаме наем". Мисля, че сме точни и справедливи, доколкото имуществото ни позволи.

При вас нещата са по-добре. Малко трудно някоя от снахите може да изгони синът ти, защото ще трябва да има делби и пр. и пр. Трудна работа. Обаче...малката къщичка...що не си я запазихте? Да не й дойде и на нея времето, като се народят внуците, че и вземат да пораснат, живот и здраве...

Имаше един стар български филм, не се сещам името му сега, ще проверя. Цветана Манева беше медицинска сестра и обикаляше стари хора в участъка си. Голяма драма...Забутани в мазета, тавани, дъщерята на Калоянчев например, не му даваше да си има приятелка, защото можела да вземе апартамента и му вдигна страхотен скандал и той се раздели с нея...Трагедия... ooooh!

П.С. Филмът се казва "Откога те чакам".

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 20:13 от Popule

# 785
Ей, голямо делене на имотите на свекърите. А тези на тъстовете? Или те са лична собственост на снахата (ако техните са съвременни хора, не някакви селтаци, които считат, че като е жена, няма нужда от имоти - да е гледала, като се е женила)? Нейното си е лично нейно, неговото - общо?
Извинявайте, но точно такъв извод може да си направи човек, четейки последните няколко страници.
Егати златотърсачките сте, значи... Crossing Arms

# 786
Егаси апартаментите,добре ,че нямам.И винаги съм смятала,че важното е да можеш да продължиш дори когато стигнеш абсолютна нула.Когато си млад и здрав разбира се.Сега не ми се местят кокалите.Но ако не мога да се обслужвам,сама ще отида някъде.Ако не дай боже се стигне до развод  е ясно,че мъжът напуска,да се отгледат децата,с негова помощ.Купува си ново жилище или си плаща наем.Негов проблем.Жилището е хем сигурна инвестиция ,хем едното нищо.Дори без развод става земетресение ,наводнение ,междузвездна война ако щете и какво нататък.И ако не съм създала син ,а той избрал снаха като света   всеки си тегли  последиците от грешките.Но някак ми се вижда   никакво да правя сметки как снахата ще изгони сина ми и  ще си живее,дори да са на квартира е нормално да плаща наема  и да си тръгне,за да са спокойни децата му.За жалост в реала нещата не стават така.Бой до дупка за купчина бетон и тухли.

# 787
  • Бургас
Популе, ти живееш в някаква страхова невроза. Все да не те ограбят, все да не те прецакат. Те всички снахи до една са меркантилни и са се омъжили за синчетата ви, за да им вземат милионите, дето ги нямат. Все едно тези снахи са някакви изпаднали, бедни селянки, дето са ви умрели за тъпите имоти. Аз да те успокоя като една снаха - не бих претендирала нито да взимам, нито да ползвам жилище, което не е мое.
Вземи се отпусни малко и спри да гледаш подозрително. Ще ти е по-лесен живота. Както казах - ако смяташ сина си за олигофрен или толкова те е страх за апартаментчето си, просто не им го даваш, а им помагаш по други, по-малко обидни начини.

П.П. Май наистина ще се окаже, че липсата на имоти, е нещо положително  Tired

# 788
  • София
Дори без развод става земетресение ,наводнение ,междузвездна война ако щете и какво нататък.

За да се предпазим от такива проблеми, ние, умните хора, си правим застраховки. Wink
Виж за другото застраховка няма. Като гледам, всеки втори брак приключва с развод...страшно е!

Мис Джули, не ме мисли ти мене. Stop

# 789
Сега, по въпросът за апартаментите. Най-добре е младите да си купят сами. Така ще са много по-отговорни към брака/връзката си. По-добро от това няма! bowuu А, и да не чакат друг да им покрива вноските - много важен момент.

+1 Peace
Според мен пък, много родители не прехвърлят жилището на името на децата си, защото не се знае какви старини ще имат. Не са малко децата, които изхвърлят родителите си от жилището. Моята кума открито предпочиташе малкия си син. Големия го пренебрегваше и то явно. Малкия вече е на 40+ и съжителства с жена, по-голяма от него, няма деца. Големият има едно дете (17г.) и живее с жена си в чужбина. Факт е, че той се грижи повече за нея, изпраща й пари, последно й изпрати телефон, защото стария й се развали. Преди седмица кумата се обади да пита къде дават квартира. Плачеше и каза, че е решила да се изнесе от жилището. Със сина й се карали всекидневно и той все я нагрубявал. Тя не е добре здравословно, но прави каквото може - чисти, готви... Гледа да е пълноценна, както се изразява. Жилището го прехвърли на любимия си син, другият ако реши да се прибере, няма къде да отиде.
На приятелката от ученическите ми години, която дадох за пример преди няколко страници, мъжа й заплати половината апартамент на брат си и му го дариха. А брат му и жена му си купиха друго жилище. Така се договориха. А на приятелката майка й каза, че няма да й даде и една стая "заради мъжа й". Поредното тъпо оправдание. Те дори нямат брак, живеят на семейни начала. По-кофтито е, че сестра й тича като луда по институциите, за да уреди документите по прехвърлянето. Аз лично не бих приела да ми дарят всичко на мен, а сестра си да оставя "гола като пушка".

# 790
  • Tам през Атлантическия океан
Ей, голямо делене на имотите на свекърите. А тези на тъстовете? Или те са лична собственост на снахата (ако техните са съвременни хора, не някакви селтаци, които считат, че като е жена, няма нужда от имоти - да е гледала, като се е женила)? Нейното си е лично нейно, неговото - общо?
Извинявайте, но точно такъв извод може да си направи човек, четейки последните няколко страници.
Егати златотърсачките сте, значи... Crossing Arms

Е , де казах им го и яЗе  Laughing
Снахичките и те ли нямат  Crossing Arms

Сега, по въпросът за апартаментите. Най-добре е младите да си купят сами. Така ще са много по-отговорни към брака/връзката си. По-добро от това няма! bowuu А, и да не чакат друг да им покрива вноските - много важен момент.
Peace

Като четеш тука всички имат , могат па са зциклили  над това което родителите имат и таят някакви надежди ,  чакат , мерят , кроят планове   Rolling Eyes  ядосват се ......

miss july , поста отправен към Популе важи и за теб  Simple Smile поне по това което съм те чела  Wink
Просто си от другата страна  Wink

# 791
  • София
Като четеш тука всички имат , могат па са зциклили  над това което родителите имат и таят някакви надежди ,  чакат , мерят , кроят планове   Rolling Eyes  ядосват се ......

Мда... Peace

# 792
Добре, снахата не получава жилището в споменатите по-горе случаи, а само го ползва докато детето/децата навърши пълнолетие. ОК, а къде живее съпругът в това време, което може да е и повече от 10 години? Още ми е рано за внуци, но разсъждавам хипотетично, в такъв случай синът ми къде би живял? С Популе съм съгласна за едно- децата си обичам най-много. Внуците са си внуци, но синът ми е мое дете и да, пука ми къде ще живее той в подобна ситуация. Аз като майка се грижа за моите деца. Евентуалната снаха като майка да се погрижи за своите.

# 793
  • София

Мда... Peace
Outta Joint
 Joy

# 794
  • при късмета
Добре, снахата не получава жилището в споменатите по-горе случаи, а само го ползва докато детето/децата навърши пълнолетие. ОК, а къде живее съпругът в това време, което може да е и повече от 10 години? Още ми е рано за внуци, но разсъждавам хипотетично, в такъв случай синът ми къде би живял? С Популе съм съгласна за едно- децата си обичам най-много. Внуците са си внуци, но синът ми е мое дете и да, пука ми къде ще живее той в подобна ситуация. Аз като майка се грижа за моите деца. Евентуалната снаха като майка да се погрижи за своите.
Не само снаха ти би била длъжна да се грижи за децата все пак, и сина ти би бил.
Снахата не получава жилището за ползване по презумпция. Първо не го дават на нея, а на децата, второ тя трабва да има официално решение на съда което да определя нея като отглеждащ децата. Чак тогава ползва жилището (заради това, че основно отглежда децата) и то с/у наем.
В такава ситуация да се каже "жената взе жилището" е крайно некоректно и невярно.

Иначе, ако са налице всичките подробности и майката обитава жилището, то бащата би следвало да се изнесе. Както майката плаща наем, така и той ще плаща.
Честно е, при положение, че основната грижа за децата е присъдена на майката и тя си плаща за да е в жилището.
Другия вариант е бащата да вземе правата за отглеждането на децата и си сменят местата с майката

Общи условия

Активация на акаунт