С какво ви дразнят свекървите- 38

• 67 796
  • 889
  •   1
Отговори
# 795
  • София
В такава ситуация да се каже "жената взе жилището" е крайно некоректно и невярно.

Иначе, ако са налице всичките подробности и майката обитава жилището, то бащата би следвало да се изнесе. Както майката плаща наем, така и той ще плаща.
Честно е, при положение, че основната грижа за децата е присъдена на майката и тя си плаща за да е в жилището.
Другия вариант е бащата да вземе правата за отглеждането на децата и си сменят местата с майката

От гледна точка на родителите на мъжа, дали му жилището, си е съвсем вярно и точно това изказване. Wink Когато мъж успее да се пребори за правата над децата, ела ми се обади. Има такива случаи, ама се броят на пръстите на едната ми ръка.

Ама кой те излъга за наема? Нали бащата ще плаща издръжка, за какви наеми говориш? И как по-точно ще бъде определен наемът, ако има такъв? Покажи ми моля къде в закона пише това, че жената трябва да плаща наем на съпругът си (ако апартаментът е негов), защото съдът е присъдил на нея децата и ползването на жилището.

# 796
Добре, ами ако младите живеят в апартамент, дарен на мъжа, в който са направили подобрения почти на стойността на иммота/има и такива случаи/. Тогава тоя апартамент не е ли поне маааалко и на снахата, която е работила дълги години ие уччаствала наравно финансово в ремонтите?

# 797
Ама кой те излъга за наема? Нали бащата ще плаща издръжка, за какви наеми говориш? И как по-точно ще бъде определен наемът, ако има такъв? Покажи ми моля къде в закона пише това, че жената трябва да плаща наем на съпругът си (ако апартаментът е негов), защото съдът е присъдил на нея децата и ползването на жилището.

В Семейния кодес го пише, но сега не ми се рови да видя кой член беше. Но е факт!  Peace
Може дори да се даде на родителят, който ще отглежда децата и жилище, което не е собственост на нито един от родителите, стига да им се води "семейно", т.е. да са живели в него.

# 798
  • София
В Семейния кодес го пише, но сега не ми се рови да видя кой член беше. Но е факт!  Peace
Може дори да се даде на родителят, който ще отглежда децата и жилище, което не е собственост на нито един от родителите.

Тази работа малко трудно ще стане. Щото нали се сещаш, че тогава никой няма да иска да пуска наематели с деца. Wink А и човек лесно може да се отърве от хора, които не харесва, когато жилището си е негово. Просто им спира токът. Така направи една позната, чийто квартиранти не искаха да напускат.

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 21:17 от Popule

# 799
Трудна, нетрудна, законът го позволява. За щастие на роднините, не е до навършване на пълнолетие мисля.

# 800
Популе,става дума за имот на свекъри и тъстове,които не са прехвърляли и имат явно друго жилище,а младите живеят в това.Дава се на майката по човешките закони,защото и ти самата каза,че мъж трудно поема децата.Не само че трудно му ги дават,но и  то йне иска ,природата си е казала думата,жената ражда и отглежда малките деца.По нататък мисля че децата избират с кого да живеят.
И въпросът за мен стои  повече до човещината.

# 801
Разбира се, че бащата трябва да се грижи за децата, а не само снахата. Не разбрах само защо снахата трябва да се грижи за децата в апартамент, купен от мен, с пари, за които аз съм работила, докато междувременно моето дете трябва да се изнесе от същия този апартамент? Ако жилището е купено от двамата, тогава нещата са съвсем други.

# 802
Разбира се, че бащата трябва да се грижи за децата, а не само снахата. Не разбрах само защо снахата трябва да се грижи за децата в апартамент, купен от мен, с пари, за които аз съм работила, докато междувременно моето дете трябва да се изнесе от същия този апартамент? Ако жилището е купено от двамата, тогава нещата са съвсем други.

Ако снахата няма собствено жилище и няма къде да отиде й се дава да ползва "семейното" такова, но за определен период, за да си намери свое жилище.

# 803
И въпросът за мен стои  повече до човещината.

Човещината в днешно време на пръсти се брои. И не го казвам, защото така ми се струва, а работата ми е свързана с липсата на такава. Такива случаи срещам, че ако не го работех това, а го прочета някъде, ще кажа "да бе, да".

# 804
  • Русе
Добре де, ама задължително ли е да се развеждат "младите"? И защо задължително "снахата ще изгони мъжа"? Може и обратното да стане. Предполагам аз не съм наред, защото все си мисля, че хората могат да се разбират и съвсем цивилизовано и без да се налага да се изгонват от апартаменти и къщи. Честно, не разбирам страха на хората да не дойде някоя и да им вземе имота, па макар и "младите" да си живеят добре. Явно още хляб има да изям, докато започна да ги разбирам тези страхове.

# 805
Има предбрачни,след брачни договори.Мисля,че едни разумни родители ще се разберат докато още не са се скарвали,че в случай на развод събраното от тях ще остане за децата,ако няма деца да се разберат как се поделя.Даренията-също .Наистина свят широки  дебелоок.И не познавам баба и дядо,на които не им пука за внуците,дори казват,че повече боли за внуци,отколкото за деца.Не стига,че родителите им ще се разделят  ще виждат баща си,вероятно ,рядко,когато мама каже и поиска,по преценка на съда и  некви си чужди хора.Ами ида си сменят през месец квартирата.Колкото да са еманципирани днешните жени,колкото да са постигнали професионално и материално,с две  деца на гърба или себе си провалят,или децата.Слизат от стъпалото на постигнатото.То  и за това не раждат.Но не бих размисляла ако се наложи ,че децата трябва да израснат там,където са родени.Ако има възможност.Друго е ако с двамата родители се преместят някъде.Пък сина ми ,да се стяга и изкарва за повече жилища.Или наеми. Негов проблем.Да  е пресмятал и мислил като се е женил и създавал деца.

# 806
  • София
Добре де, ама задължително ли е да се развеждат "младите"? И защо задължително "снахата ще изгони мъжа"? Може и обратното да стане. Предполагам аз не съм наред, защото все си мисля, че хората могат да се разбират и съвсем цивилизовано и без да се налага да се изгонват от апартаменти и къщи. Честно, не разбирам страха на хората да не дойде някоя и да им вземе имота, па макар и "младите" да си живеят добре. Явно още хляб има да изям, докато започна да ги разбирам тези страхове.

Лесно ще ги разбереш. Отвори статистиката на разводите.

Има предбрачни,след брачни договори.

Предбрачният договор не спира изпълнението на съдебно решение, ако то е, че жената ще остане да отглежда децата до тяхното пълнолетие в жилището на мъжа.

# 807
  • София
В повечето случаи въобще не сключват брак, така че доводът "снахата да не живее в апартамента" е доста изсмукан от пръстите.

ПП Сега погледнах. За миналата година в цяла България са сключени едва 21 943 брака - http://www.nsi.bg/bg/content/3033/%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87 … D0%B5%D0%BD%D0%B5

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 21:45 от milenaka

# 808
  • при късмета

Издръжката няма нищо общо, тя си се присъжда отделно.
А за ползването назад са ви казали, че по закон е така, юрист да се включе с изравянето на алинеята, че на него ще е по-лесно.
Ако жилището е СИО, майката плаща наем на другия собственик, т.е. мъжа си, за неговата част която ползва, а друга част си си е нейна.  Ако не е СИО и собственик е бащата, майката плаща наем за това,че му ползва жилището. Т.е. плаща си на собственика. Кое е чудното не разбирам

И Popule, ползването никак не става трудно. Стига майката да отговаря на изискванията (т.е. да няма друго жилище където да отиде с децата) позовава се на точната алинея в закона и съда няма какво друго просто да реши. Ето така става.

И да, закона позволява на майката да остане в жилището, дори то да не е на мъжа й по документи, стига да е семейното жилище т.е. там да са живяли преди развода и да няма друго. Само, че срока е друг, а не до пълнолетие на децата.

Най-добре Хърмаяни да се включи, тя ще обясни много по-добре

# 809
  • Бургас
Може дори да се даде на родителят, който ще отглежда децата и жилище, което не е собственост на нито един от родителите.

Тази работа малко трудно ще стане. Щото нали се сещаш, че тогава никой няма да иска да пуска наематели с деца. Wink А и човек лесно може да се отърве от хора, които не харесва, когато жилището си е негово. Просто им спира токът. Така направи една позната, чийто квартиранти не искаха да напускат.

Май не четеш какво ти написах по - назад
Чл.53, ал.3 СК
Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
Хазяинът мисля, че не се числи към близките.
Казвай си мнението, но не се прави на всезнаеща и компетентна по всички въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт