Истории от комунистическа България

• 158 710
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 1 590
  • Пазете Гор
Кногоиздаването на соца, освен от внимателен и доста пипкав подбор, страдаше и от неотменимите соц дефицити - в случая на хартия.  Предадени за преработка къмто 100 кила хартия можеха да осигурят за желаещитъе "Отнесени от вихъра", мисля. Това е по-скор забавно и поучително, отколкото осъдително, де.

Не знам защо на повечето книги пишеха "Дадена за набор" 31 окт 1972, "Подписана за печат" 6 май 1973, "Излязла от печат" март 1974. От подписване до отпечатване обикновено имаше година! Голямо туткане, набиране и подписване.

Ако ги притискаха конкурентите, издателите щяха в два дни да ги издават, и хартия да си намират, ама защо близо 70 години си мислеха, че това вреди - и те не знаят.

Iris04
, даването за набор и отпечатването на сити спомени върви в днешно време със съвсем не социалистически темпове. Безсмислено е да спориш. Усещанията са плътни, съвсем автентични.

# 1 591
Куркума,
аз съм виждала и книга, излязла от печат 3-4 години след "дадена за набор" Simple Smile

А колко време минаваше да се уредят права, да се преведе (това не е непременно лошо - имаха много време и добри условия за работа преводачите, не като сега по две за лев), да стигне до тираж...

Любомир Николов превеждаше "Властелинът на пръстените" години наред още по соца, първи том излезе през 1990 г., втори и трети - през 1993-4 г.

# 1 592
 Grinning

Ето тук има некои неща по въпросите на книгоиздаването, за който наистина се интересува, щото много хора си мислят, че  въпросът стои като днес - "плащаш правата, издаваш". То работи цяла машина...

http://liternet.bg/publish14/a_benbasat/cenzurata.htm

# 1 593
  • София
Сега пък издават книги, ама няма кой да ги купува, щото са по 20 кинта парчето.
Ирис няма какво да ми спори, библиотеката си е у нас и зная какво има в нея. Няма какво да се преиграва с тая цензура върху книгите.
Е, не сте чели Сексус и Дрога, не е голяма загуба.

Опашките бяха предимно за Шогун и Птиците умират сами, щото имаше сапунки по тях.

# 1 594
Обаче пък в началото на 90-те на всички корици имаше цици Simple Smile

(Като каза за "Шогун" и "Птиците умират сами", се сетих за другия лигав шлагер от онова време - "Вечната Амбър", дадена за превод още преди 1989 г., излезе 1990 - с цици на корицата... o tempora Simple Smile)

# 1 595
Направо няма какво да се преиграва, само че 74та година хора са получавали ефективни присъди  за “разпространение на вредна литература”.

Само че който е решил съзнателно да си затвори очите за тия неща, няма кой насила да му ги отвори.
  Но вие си знаете. Не е като да няма човек откъде да научи,  никого не можеш да накараш.

# 1 596
Назад в темата се написа, но някак се загуби насред емоциите, че 45-те години соц не могат да се разглеждат като еднотипен период с едни и същи порядки и забрани.

Едно е било 50-те, друго - 60-те, трето - след Пражката пролет, а четвърто и пето - след 1979-80 г. За последните две години на "перестройка", когато балонът се спихваше със свистене, пък да не говорим.

Специално за книгите и филмите, по-сериозният внос на англоезична литература и кино почва някъде средата на 70-те (нормално е никой от тук списващите да няма лични спомени за преди това). Преди това - сакън, мракобесие. Иначе френски и италиански филми имаше, нали братски народи, с уклон към левите идеи и крадването.

# 1 597
  • София
Е за Вечната Амбър точно Ирис ми обясняваше в друга тема как не можела да се намери. Тя пък от зората на демокрацията била... С тия цици няма как да не е било фурор.

# 1 598
Корицата Grinning

Първи том - загатнати, сюрреалистични цици без тяло, тифецнати по най-безобразно аматьорския начин

Второто е том 2 - фул фронтал цици, вече никакъв соц свян.

# 1 599
 То пък един шедьовър, и да не я бяха издали нямаше да загубим./и ние я имаме, след 90-та е било/

# 1 600
  Вечната Амбър има едно издание от 45-6,   от прекрасната библиотека Златни зърна, след което веднага минава в апокрифа с ликвидирането на издателството, барабар с всички гнили капиталистически книги и като такава служеше на спомените на бабичките и да си я предават тайно (баба ми я заемаше на други бабиери), докато в зората на демокрацията, още 90-та веднага направиха ново издание. Именно на "вечността" и сред българските домакински спомени се дължи и факта, че е една  от първите птици на демокрацията.

Иначе - нелоша книга.

# 1 601
Не знам кога са сколасали в тия военни и бурни години да я издадат, тя е написана 1944-а. А и книгите от цитирания са със стария правопис - ъ и подобни, правописната реформа е 1945-а.

# 1 602
Опашките бяха предимно за Шогун и Птиците умират сами, щото имаше сапунки по тях.

И "Богат, беден", и "Кръстникът".  Laughing

# 1 603
Не знам кога са сколасали в тия военни и бурни години да я издадат, тя е написана 1944-а. А и книгите от цитирания са със стария правопис - ъ и подобни, правописната реформа е 1945-а.

Нали? Тогава всичко се е издавало веднага, както сега. Славчо Атанасов, собственикът на "Златни зърна"  почина 95-та година и разреши на "Хемус" да възстанови библиотеката.

# 1 604
  • Куциндрел
Сетих се за списания "Дъга". Имам почти всички броеве, като началните са наследени от леля ми.
Даже си спомням, че последните броеве от това списание разхазваха в комикси за Билбо Бегингс и малко от Властелина на пръстените. Flutter Ама го спряха, да се чудиш защо. Crossing Arms

Родителите ми имат всички изброени от вас до тук книги. "Богат, беден" толкова ми беше харесала, че ходих в библиотеката, за да взема "Просяк, крадец".
Трябва да питам майка ми, нейната Амбър с цици ли е или не. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт