Истории от комунистическа България

• 162 009
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 1 920
И никой ли не се сеща за 'ЗаКа ПеЧе'.......

Заместник-Командир по Политическата Част.
Не само по бригадите, имаше ги и в армията.

# 1 921
странно..Тук никой ли не е носил  униформи с дълги плисирани поли?
    Само "парадната" униформа беше с плисирана пола, бяла риза и връзка. Ежедневно ходехме с тъмносини престилки. А в гимназията - тъмносиня или черна права пола и бяла риза.  Униформи от  сако, пола, риза, вратовръзка имаха само в техникумите.
    Първото ми гадже беше ЗКПЧ, но ги освободиха от армията през април -май 1990г.

# 1 922

Заместник-Командир по Политическата Част.
Не само по бригадите, имаше ги и в армията.
ясно каква била работата. Мноооого сериозна.  Sunglasses Моят опит е еднократен с такъв командир, повече бригади не закачих.  И то беше една какичка, дето само  дългите руси къдрици и бикините си показваше.
За истински тежки соц . бригади ми е разказвано от майка ми и баща ми .

# 1 923
  • Варна
Никой ли не помни от кой клас бяха задължителни тъмносините престилки с белите якички?
За да разбера аз защо съм ги пропуснала.

# 1 924
Ето ви ги дългообсъжданите момичешки шорти:

Скрит текст:

Манифестация:

Скрит текст:

На военно:

Скрит текст:

Пак военно:
Скрит текст:

Чавдарчета:

Скрит текст:

Деца от детска градина:

Скрит текст:

# 1 925
Никой ли не помни от кой клас бяха задължителни тъмносините престилки с белите якички?
винаги съм била с униформа: от 1 клас- тогава обаче бях с т.н. фартук това е за всеки ден, а за парадни случаи- с бяла престилка.
После смених на тъмно синя престилка с бяла екичка, а после на онези униформи с поли с плохи/плисета и якета. Съвсем накрая , в гимназията вече беше дошла демокрацията и не носих униформа.

В училище и аз имах такива шорти- като гащи. А в детската бяха други- като къси панталонки, ама 'бухнали'.

Последна редакция: пт, 07 ное 2014, 21:06 от take a smile

# 1 926

В първи нямаше, може би от втори? newsm78

# 1 927
Леле
Първата снимка от военно е все едно моя

# 1 928
  • Варна

В първи нямаше, може би от втори? newsm78
Няма бе, до шести клас (7-не помня точно), не е било задължително при нас. Наистина ми стана интересно. Обличах тайно престилката на кака-6 години по-голяма. Не е ли било еднакво навсякъде?

# 1 929
WASP, точно щях да кажа, че снимките от военно са потресаващо едни и същи, неволно почнах да търся познати физиономии Grinning

За ЗКПЧ-то гледам, сте написали, докато ви изчета.
Но за Герри - списание Космос в момента (отскоро) е качено изцяло в интернет, всички някога излизали броеве и приложения. Ако има интерес, мога да дам линк Simple Smile

# 1 930
Явно не е било.
Аз имам снимки от 2-3 клас, с престилка.

# 1 931
Помня, че в първи клас имахме престилки, но само в началото ги слагахме, после си ходехме с нашите дрехи
Но приемът ми в МГ, 1985, съвпадна с прословутата заповед на Фол и тогава стана задължително за всички
Иначе самото записване лятото в СМГ ставаше освен с преминат изпит и класиран, но и с предоставяне на целия униформен гхардероб по списък
Яко се взимаше назаем шлифер и палто от познати, че насред лято няма още по магазините (то не че и после имаше де)

Параход, една минута  отделих с нос в екрана, докато се убедя, че не е моя снимка
Първоначално обаче си беше шок, даже се "намерих"

# 1 932
Явно не е било.
Аз имам снимки от 2-3 клас, с престилка.

И аз имам снимки от трети клас с престилка. С две бели панделки, на две опашки. А пък на мен леля ми ми плетеше едни красиви якички, придаваха стил и финес, но това в по-горните класове.  4470 4470

Не само техникумите са имали униформа. Нашата гимназия (русенската английска) имаше униформа с пола и сако. Беше ужасно грозна! Много старомодна.

А майка ми е носела и баретка. Задължителна. И аз съм си я слагала. Може би още стои някъде вкъщи.

# 1 933
винаги съм била с униформа: от 1 клас- тогава обаче бях с т.н. фартук това е за всеки ден, а за парадни случаи- с бяла престилка.

Това са съветските униформи. Явно си била в руско училище и то изцяло руско. Защото не във всички руски училища се носеха тези униформи. Сигурно и от СССР-то са ви ги доставяли...

# 1 934
В началното училище май не бяха задължителни. Официалното облекло беше бяла блузка, тъмносиня пола на плисета, бял чорапогащник (от рипсените).
Скрит текст:

В прогимназията носехме манти, но пак не бяха съвсем задължителни. Официалният тоалет беше бяла риза, тъмносиня или черна пола, бежов чорапогащник. Естествено - обувките черни или тъмносини.
В гимназията най-много държаха на мантите. Официално облекло - ученически (или комсомолски, не помня вече) костюм (бяла или светлосиня риза, тъмносини сако и пола, черни обувки). Момчетата, естествено, не носеха манти, та ходеха постоянно с костюми.

Скрит текст:

Но все пак не беше чак толкова зле, за разлика от времето, когато моите родители са били гимназисти - към униформата задължително е влизала фуражка за момчетата и барета за момичетата.
А още по-зле е било по времето на баба и дядо, когато училищата са били разделени на мъжки и женски и е можело да те изключат, ако учител те види посред бял ден да си говориш с представител на другия пол.  Laughing
Скрит текст:

Бригадири

Скрит текст:

Чавдарската официална униформа включваше и калпачета:

Скрит текст:

Калпачета имаха и пионерите, но аз лично съм носила само по време на приемането ми в пионерската организация. След това някак си май не бяха вече задължителни.

Общи условия

Активация на акаунт