Истории от комунистическа България

• 158 555
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 250
Аз съм ходила на "тези" станции след 1990 г., когато отвориха като хотели. Около 1992 г. Преди това дори не съм и мислила за нещо подобно.

Едното лято кацнахме на "журналистите", впоследствие избягахме в близък новопостроен хотел, като видяхме каква мизерия е (напомням, че това в ошушканата България от началото на 90-те! не е да сравняваш със сега, когато има и от пиле мляко).
Следващата година бях на Слънчев ден, бивши станции на ЦК (струва ми се, във всеки случай висши функционерски). Там беше по-добре, но пак - с оглед на това, с което съм могла да сравня впоследствие - не мога да кажа, че отговаряха на съвременните стандарти за поддръжка, обслужване, обзавеждане, храна и т.н. Всичко беше старо, "застойно", мебелите и мокетите -все едно си в окръжния комитет на партията.  

П.П. Не съм някакъв страстен почитател на снобарията и лукса, мога и на къмпинг, и на хижа, просто отчитам видяното.
Да повторя свой пост от стотина страници назад: лъжеха ни, че това е върхът на сладоледа. А не беше даже и дънцето на вафлената фунийка.

# 2 251
 Е да, ама за онова време бяха супер лукс.
 Сега се сещам, че една роднина ме заведе на такава във Велинград - наистина ресторант, бар не си спомням чак Rolling Eyes, но имаше басейн и зъболекар, та ми направиха и един зъб.

Абе добре си живееха другарите, аз ги разбирам, че им е терсене. Можеха още да си ходкат навсякъде и да си обикалят света на народни разноски.
 Сетих се за още едно такова,,  дето съм била навремето, резиденцията на Арбанаси - какво и е? Мегатоталитарен кич, но за тогавашния вкус - ехе...

# 2 252

И на кого са тези станции?

На "наши хора", примерно?

И кой е ходил в тях? Дали обикновените работници, или тези, които са имали връзки, нищо че нямат нищо общо с въпросния завод. Не говоря празни приказки. Аз също съм водена на море с карта и то редовно. Няма да давам подробности.

Помня също и ходенето на една почивна станция, не помня къде беше. Бях с майка ми, която е разведена. Понеже "нямало достатъчно стаи", ни сложиха да спим в едно стайче, където чистачката си държеше работните материали.  Sick А си бяхме платили както всички други.... Сама жена с дете, може да се пренебрегне.

# 2 253
Ирис, там пък в зората на демокрацията ми беше втората вечер на бала... (аз съм завършила гимназия в Търново) Grinning
Резиденцията поне има потресаваща гледка и природа наоколо. А ние се напихме здраво.

# 2 254

На "наши хора", примерно?

В такъв случай наистина има за какво да им е мъчно, нали така...

Пффффф, те "нашите хора" и преди бяха отгоре, и сега. Само се пребоядисаха и продължиха да "тупат брашнения чувал" и да лапат. И така до ден днешен. Sad

# 2 255
Ами ние ходехме от на баща ми - мизерия на Ахелой с мазньочите, но на Дева и е чудно.

Искам да кажа, Янтре, че и влязох в риториката. Да види какво е. Иначе нищо не я питам. Каквото ми трябва го знам.

Успяхме пак да се върнем на "салама".  Знаех си.
Не знам в каква риторика си влязла,но приеми ,че е имало и такива като Дева.
Аз също всяка година съм водена на море -14 дена,и сме били винаги на хубави места-Созопол,Несебър ,Слънчев бряг,Варна.Станциите си бяха супер,с ресторанти ,барове и програми.
Във Варна дори имахме аниматори  /както сега е модерно да се казва/ .Рисувахме ,играехме .Нямам лоши спомени от тогавашните почивки.

Малко ли показа Елица? Wink
Все едно за пръв път чуваш, че всяко предприятие си имаше станция.
Не само по морето.
В Родопите също имаше доста.
Понеже ми е близо ги споменавам, има и такива за които не съм чувала. Wink

Аз съм ходила в Кранево, най-често. Peace Във Варна също.
Моите родители са учители и карти за море вземаха всяка година.
За другите не знам как е било и не разказвам чужди спомени, но учителите имат голяма ваканция и не е проблем. По мое време картите, поне за учители, бяха по 20 дни.
Не е било за "наши" хора.
От класа ни всички деца ходеха на море, кой където работи, някои си правеха екскурзионни летувания.

# 2 256
Как се е ходело до Петрич, викам, знае ли някой? А за Софийското жителство?

# 2 257

До Петрич не съм ходила, но след първи курс в университета (1989 това) ходехме на археологически разкопки в едно Петричко село- Марикостиново. Вадехме гранични листове от полицията, за да имаме право на достъп. Проверяваха ни още във влака.

# 2 258
  • Куциндрел
И аз нищо не знам за ходенето до Петрич.
Никой от моето семейство е нямал желание за софийско гражданство, даже баща ми е предпочел да се върне във Варна, нищо че му предлагали да остане в София.
Чувала съм само, че е било трудно соф. гражданство.

# 2 259
  • София
Каквото и да си говорим и преди и сега основното нещо, което е от значение е с какво се занимаваш и кого познаваш. Втълпяваха ни, че сме равни, но се виждаше от километър на кого родителите работят в предприятия по второ направление, кои са обикновени работници, кои са с по-престижни професии или са успели да се уредят в по-богати предприятия.
И сега ако си продавачка в магазин, а мъжът ти работи на бензиностанцията (нищо лошо към професиите  Peace) не можеш да си позволиш седмица в Гърция в хубав хотел. Що не ревете, че има дискриминация за това?
Разликата е, че едно време нещата бяха въпрос не само на пари, но и на връзки. Сега пък в повечето случаи ти трябват "контакти", за да си намериш по-хубава и по-добре платена работа.
Та аз не виждам особена разлика между преди и сега. Само сменихме една необразована върхушка с друга  Sad.

# 2 260
И до Петрич и до други гранични селища , особено по границите с Гърция и Турция се е ходело само с определен документ, който не са давали на кого да е.
А да вземеш софийски жителство е било почти невъзможна мисия.  Само за желаещите да работят в определени, най-често вредни производства , сякаш и шофьори, ватмани в градския транспорт е било по-лесно. Така разправят по-големите от мене с поне 20-на години роднини и познати.  newsm78

# 2 261

Та аз не виждам особена разлика между преди и сега. Само сменихме една необразована върхушка с друга  Sad.

Подписвам се с две ръце под поста ти. Само бих коригирала последното изречение- че е необразована (меко казано) върхушката, необразована е, но не е сменена, а само пребоядисана. Дето се вика сменихме Тато с бодигарда на тато. ooooh! "Пременил се Илия- пак в тия".

# 2 262
И сега ако си продавачка в магазин, а мъжът ти работи на бензиностанцията (нищо лошо към професиите  Peace) не можеш да си позволиш седмица в Гърция в хубав хотел. Що не ревете, че има дискриминация за това?

Joy

Какво знаеш за бензиджиите и продавчките от едно време?

# 2 263
казва се открит лист.
за тези , които тогава са ходили прави под масата, ето какво е било:
http://www.socbg.com/2013/12/1955.html
накратко, подаваше се заявление в районното ви няколко дни по-рано и после  си взимате открития лист.

дано не стане война  Laughing Mr. Green, но много хубаво нещо си беше софийското жителство. сега е Stop

пс. и не са 'наши хора', а 'наши другари'. за първи път чувам, че има такива, които не са ходили на почивки в почивна станция.
за бензинджия, продавачка в кореком, митничар, дори за барман се искаха яки връзки Mr. Green. не случайно имаше клетва - 'да ти умрат връзките' Laughing

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 15:58 от April snow

# 2 264
казва се открит лист.
за тези , който тогава са ходили прави под масата, ето какво е било:
http://www.socbg.com/2013/12/1955.html
накратко, подаваше се заявление в районното ви няколко дни по-рано и после отивахте да си вземете открития лист.

Peace  Hug

Общи условия

Активация на акаунт