Истории от комунистическа България

• 158 470
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 280
  • Куциндрел
Дам... и ние дълго време нямахме телефон. Доста след промените се сдобихме с такъв.
Интересни бяха погледите на хората като им казвах - "ами нямам телефон". Mr. Green

# 2 281
  • София
Наличието на телефон мисля, че беше въпрос на наличие на окабеляване в съответния район. Не знам да е имало окабелен квартал и в него хора без телефони. А пък то БТК-то си работеше дооста тромаво. Т'ва едни кабели, пък да се копае, да се вкарат по блоковете (кърти се), пък тротоар после да се прави - не случайно реклама на МТел с "Тука едно кабелче, тука една дупчица" стана толкова популярна.

# 2 282
Учудвате ме с нямането на телефони.

# 2 283
Аз имам приятелка, която така и не успя да се сдобие с домашен телефон. После навлезнаха мобилните, но този човек никога не е плямпал с часове по телефона.
От 70 и незнам коя година се сдобихме с дом. телефон в края на  80 те години .
Но туй да беше само драмата по соц. време ехеее щеше да е супер.

# 2 284

Сериозно ли?! Laughing

Че дори и в първите години след промените беше трудно да се сдобиеш с домашен телефон. Ние се уредихме с дебели връзки 2-3 години след построяването на къщата ни, в която живеем от 1996 година.  Mr. Green

# 2 285

какво точно те учудва ?
естествено , че е имаЛо недостиг / в какво няма недостиг , а в техническите неща да не говорим... /   теЛефоните са дупЛекс - ако ти говориш , дупЛексът ти не може ...

сега чакам да кажеш , че не знаеш как се е чакаЛо за коЛа по десетина години , като даваш соЛидна ''вноска'' преди това ....

# 2 286
Някой сподели за информационното затъмнение по времето на соца.

1. Измамното усещане за сигурност - във вестника не пише, че има престъпност; по телевизията не се говори за престъпност - следователно няма престъпност. Днес дори и да не си бил жертва на престъпление, знаеш, че престъпност има - гледаш тв, четеш вестници.... Тогава се разбираше за престъпността, само ако ти се случи лично или на някой близък.
2. Измамното усещане за сигурност на пътя - днес всяка катастрофа излиза на снимка в интернет или вестник, репортажи се правят по телевизиите. Тогава нямаше такива неща. Някой някъде се блъснал с кола. Разбират близките и няколко катаджии. БТА не пише за такива неща. "Работническо дело" също ги "проспива". Като резултат имаме - "ау някога по пътищата нямаше война, сега хората измират по пътищата!!! Има ВОЙНА ПО ПЪТИЩАТА" и тем подобни тъпотии. Всъщност в периода 1975-1990 г. всяка година има по над 1000 убити на пътя. През 2013 г. са 601. При абсолютно несравним брой на МПС.

Давам един пример за информационно затъмнение. Катастрофата на 3 март 1973 г. на Шереметиево, когато се разби Ил-18 на БГА Балкан. Загинаха 39 души. Материал в "Работническо дело" излиза едва на 5-ия ден. Колонка 200 знака. Т.е. две изречения. Самолет падна. Тече разследване. .... Нито дума за жертви и загинали.

# 2 287
Вие пък какво се учудвате на Check Please, че не знаела, че имало проблеми с домашните телефони. От мига, в който написа как майка й се скъсвала от екскурзии в Западна Европа ми стана ясно, че или лъже или просто е била от онази част от населението, за която комунизмът наистина беше раят на земята.

Та... откъде да е знаела, че някой има проблем с телефона?

# 2 288
Мдаа като спомена за хората за които комунизмът беше рая на земята  , та много ми е интересен техния поглед за онова време.Но естествено , че не очаквам такива персони да си го признаят и споделят истории за лукса в който са тънали тогава.
Всъщност те и сега не живеят зле.По време  на прехода си отвориха подплатени комун. фирми / уж частни/ и досега работят на същия принцип .С дейности които сульо и пульо неможе да се занимава.
С две думи наследниците на едновремешните подлоги и преди и сега си живуркат .
Със сигурност всеки познава такива семейства и знае за какво говоря.
Също и работещите навън /по онова време/ никой неможе да ме разубеди , че не бяха уши , подлоги  или там както им викаха?

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 18:41 от Markrit

# 2 289
Някой сподели за информационното затъмнение по времето на соца.

Най чудовищното инф. затъмнение за което скъпо плащаме всички е по повод Аварията в Чернобил. Sad

# 2 290
Markrit ,  Peace

# 2 291
...........
Също и работещите навън /по онова време/ никой неможе да ме разубеди , че не бяха уши , подлоги  или там както им викаха?

за да разсея /частично  Laughing/ информационното затъмнение  Mr. Green - 'куки' и 'пердета' бяха...
и далеч не всички бяха такива, много погрешно смяташ така. не всеки ставаше за вербуване Wink. трябваше и масовка да има.

с телефоните наистина имаше проблем, но както някой по-горе правилно отбеляза беше във връзка с бавната и мудна работа по прокарването на тел. кабели.

# 2 292
Заради прословутото софийско  жителство майка ми е трябвало с 2 висши да работи като шлосер в Кремиковци. Sad  Нищо, че е имала собствен наследен апартамент и леля- сестра на майка й, която също е била със Софийско жителство.
 В резултат на това, претърпява жестока злополука и ръцете й биват буквално смазани от метални пластини. И слава Богу, че иначе, е щяла да бъде цялата под тях.  Месеци наред беше на процедури и се лекуваше с парафинови бани.
И защо е този мал шанс: защото нейната майка се отказала  от софийксо жителство, понеже решила да последва съпруга си- да живеят в провинцията и там той като начинаещ зъболекар да може да събере по- лесно пациенти и опит.
Все пак в столицата конкуренцията била по- голяма.
Баба ми се посвещава на семейството и никога не практикува професията си- юрист.
Да, само че, малко след отписването от жителство, се оказало, че идват промените, и няма вече лесно 'записване'.....Не им е било писано и да се върнат в София........Съдба.
Дядо ми влиза в затвора, защото е немски възпитаник и е враг. И така....съден от народен съд...

Та....аз съм ходила на море покрай кремиковските карти за станции. Познавах Приморско и почивната станция с противният стол там. Туй -то.
После, покрай училищните мизерни лагери, видях и Обзор.

За 1 път се насладих на прекрасни български курорти след 10-ти Peace

# 2 293
...........

за да разсея информационното затъмнение  Mr. Green - 'куки' и 'пердета' бяха...

Peace
Ама така си е .Никой не заминаваше само щото е строителен инженер примерно .
Всички си ги изпращаха с мисия /допълнително от първоначално поставената/ и то срещу съответните "бонуси" .
Може и семействата и близките им хабер да са нямали действителната причина заради която точно тях са изпратили , но си беше така.

# 2 294
Никой, освен баща ми. Laughing Peace по това време още не беше инж. Е, не беше в гнилия капитализъм, но за фашистко дете като него си беше върховно постижение да прекрачи границите на Родината.

Общи условия

Активация на акаунт