Истории от комунистическа България

• 158 292
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 430
  • Пазете Гор
Чудесно се разбираме, Ази. Никой не спори, че изброеното от теб в последния ти пост е било горе-долу така - в различна степен в страните от Централна Европа, а споря, че то не се дължи на някакво процентно разпределение. Повтарям обаче - не сме по темата.

За хората по трибуната на манифестаациите - то и Жуков е наблюдавал от неособено защитен бункер учението на 50 000 войници в условията на ядрен взрив - и това прави ли го хуманен?

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 15:53 от Куркума

# 2 431
Само да питам, на въпросните манифестации, нямаше ли хора по трибуните?
Те как бяха, с противогази ли?
Като гледам снимките, пък и знам какво значи манифестация Mr. Green, наравно с простолюдието са се къпали под радиационния дъжд.

Фактът, че хората по трибуните се къпят под радиационния дъжд би ли те стоплил, ако под същия този дъжд е твоето собствено дете?

# 2 432
В Чехия, Полша и Унгария можеше да има частен бизнес, свобода на вероизповедание, информираност, свобода на образование и свобода на пътуване.

За частния бизнес съм съгласна, имаха частни магазинчета и помня как родителите ми се чудеха защо там може, а у нас - не. Нали уж сме все соцстрани.
За свободата на пътуване се съмнявам да са я имали, иначе нямаше да се опитват да бягат през нашата граница.

# 2 433
  • волно калдъръмче
Много добре си спомням, все едно беше вчера, как излезе по телевизията професор доктор любомир шиндаров, не заслужава да му напиша имената с големи букви, и каза - ама дословно го помня: "няма никаква опасност, спокойно може да се яде и пие всичко. Няма никаква опасност"

и аз му повярвах и спорих с по-възрастните и им викам - коскоджамити професор, доктор на науките, мисля, че и министър на здравеопазването беше - каза, че няма никаква опасност, значи няма. И на плаж си ходихме него лято и в морето се къпахме. Абе ужас! а въпросната река, която минава точно край Чернобил, и досега и досега си се влива в Черно море.

Прочети повече за антиструмина. В спомените на моите съвременници това са едни жълти сладки хапченца.

# 2 434
  • Blondeville

Писах някъде назад - лелята на баща ми по майчина линия е била женена за голям по онова време човек, виден деец на партията, и нейната част на родата за живеели в соц приказката. Те  са казали на баща ми за аварията след няколко дни и ни дадоха инструкции какво да правим. Тогава хората от цялата страна са били на паради и са папкали марулки, защото нищо не са знаели. На когото са могли са казали нашите. Официално държавата признава много след аварията. А властта се запасява веднага след нея.

Моля ти се Блонди, много добре си спомням и на манифестация съм била, и марулки... На всичкото отгоре във всички основни документи,  източници, книги, статии, отнасящи се до аварията в Чернобил опитът на властта да отрече и укрие аварията е основен момент. Но...  абе ясно.

Гери, давай да се махаме от тая тема, преди да сме получили психически увреди.

Как изобщо може да се отрича, че укриха, това беше една от най-големите мръсотии на режима.

Много добре си спомням, все едно беше вчера, как излезе по телевизията професор доктор любомир шиндаров, не заслужава да му напиша имената с големи букви, и каза - ама дословно го помня: "няма никаква опасност, спокойно може да се яде и пие всичко. Няма никаква опасност"

и аз му повярвах и спорих с по-възрастните и им викам - коскоджамити професор, доктор на науките, мисля, че и министър на здравеопазването беше - каза, че няма никаква опасност, значи няма. И на плаж си ходихме него лято и в морето се къпахме. Абе ужас! а въпросната река, която минава точно край Чернобил, и досега и досега си се влива в Черно море.

И аз това се чудя, как изобщо му хрумва на някого да оспорва този ужасен геноцид на соца, ама ето, нямало било информационно затъмнение...  Sad

# 2 435
Само да питам, на въпросните манифестации, нямаше ли хора по трибуните?
Те как бяха, с противогази ли?
Като гледам снимките, пък и знам какво значи манифестация Mr. Green, наравно с простолюдието са се къпали под радиационния дъжд.

Фактът, че хората по трибуните се къпят под радиационния дъжд би ли те стоплил, ако под същия този дъжд е твоето собствено дете?

Аз бях, лично. Peace
Питам, понеже много се драматизира с тези манифестации.
Все едно само обикновените хора са били, а другарите са се крили в бомбоубежища. Crazy

# 2 436

Все едно само обикновените хора са били, а другарите са се крили в бомбоубежища. Crazy

Не са се крили, защото и те не са знаели. Наистина скриха информацията руснаците. Но и както каза Елица, радиация от първомайския дъжд не е имало. Поне така твърдят всичките налични диаграми. Не че тези които са спестили информацията са знаели накъде ще духне вятърът. След 10 ноември имаше дело заради това ако помните. Григор Стоичков беше осъден.

# 2 437
  • София
В Чехия, Полша и Унгария можеше да има частен бизнес, свобода на вероизповедание, информираност, свобода на образование и свобода на пътуване.

За частния бизнес съм съгласна, имаха частни магазинчета и помня как родителите ми се чудеха защо там може, а у нас - не. Нали уж сме все соцстрани.
За свободата на пътуване се съмнявам да са я имали, иначе нямаше да се опитват да бягат през нашата граница.
казахме, че е сравнително относително. Точният режим на пътувания не се наемам да го дискутирам.
Но мога да се хвана на бас, че е бил по-демократичен от нашия.

Аз пък за влиянието на религията мисля, че не е съвсем така.
Много набожни бяха всички мои възрастни роднини със строго спазване на всякакви църковни постулати, режими, дарения и прочие, все пак и до ден днешен църквата е солидно заможна институция у нас, по-скоро наследство от старите времена, отколкото на подобно влияние с днешна дата.
Което говори именно за подобно влияние, доста солидно.

За бизнеса и собствеността и свободата за образование, липсата на "жителство", също я забравих, Абе много, много разлики има, много по-демократично общество от нашата дивотия тук.

И да не забравя, баба ми ненавиждаше руснаците и само разказваше страшни случки, които твърдеше, че немците не си позволявали.
Тая история с дядо Иван и великата любов към съветския съюз, малко като резултат от пропагандата ми идва на мен, отколкото като реална такава. Но пак не се наемам да споря, само мнение без претенция за обективност.

# 2 438

Много набожни бяха всички мои възрастни роднини със строго спазване на всякакви църковни постулати, режими, дарения и прочие, все пак и до ден днешен църквата е солидно заможна институция у нас, по-скоро наследство от старите времена, отколкото на подобно влияние с днешна дата.
Което говори именно за подобно влияние, доста солидно.

И моите бяха вярващи и все преценяваха дали еди-каква си постъпка би била грехота (дума, което вече не се среща), обаче след 9 септември са изпълзели едни такива българи, които не само не са вярвали в Бог, но не са зачитали и елементарната човешка етика, което показва, че е имало и от едните, и от другите. И днес е така.

# 2 439
  • волно калдъръмче
И да не забравя, баба ми ненавиждаше руснаците и само разказваше страшни случки, които твърдеше, че немците не си позволявали.
Тая история с дядо Иван и великата любов към съветския съюз, малко като резултат от пропагандата ми идва на мен, отколкото като реална такава. Но пак не се наемам да споря, само мнение без претенция за обективност.
Абсолютно! И моята баба ми е говорила същото  Peace И не само, че не са си позволявали разни неща, а изпращали всичко, което могат, на семействата си. Руснаците само гледали да си намерят пиене.

# 2 440
  • София - Рим и обратно
Мойта прабаба явно беше религиозна комунистка Laughing. Тя ме научи как да се кръстя, някои молитви и обичаи за църковни празници. Също и моите баби много се позоваваха на схващането за "грехота!".
Абе изобщо, много измишльотини прочетох тук, като например, че била забранена религията. Забавно е.

# 2 441
Абсолютно! И моята баба ми е говорила същото  Peace

И моята баба ми е говорила съвсем същото. Тъкмо щях да го напиша и Саморая ме изпревари.

# 2 442

Комунистическия режим беше много, много лицемерен по отношение на религията и най-вече на вярата. Можеше и така, и така. Разбира се съм съгласна с теб за това, че възрастните хора съумяваха да запазят вярата и традициите. Абсолютно.  
Но имаше нещо друго, което ме смути при първата ми среща със смъртта на близък.
За пръв път отидох на гробища и изобщо видях мъртъв човек, когато дядо ми почина. 98 година. Преди това не съм. И там, на гробищата ми направи впечатление, че освен кръстове имаше и някакви червени могили, нещо като червени конуси, отгоре със звезда.

Комунистическият режим се отнесе подобаващо и към друг вид вероизповедание и правото на такова.

Възродителният процес и Голямата екскурзия.

По време на т.нар. Възродителен процес насилствено са сменени имената на 850 000 мюсюлмани. По време на съпротивата на протести излизат общо около 40 000 души (13-15 000 в 24 декември 1984 г. -19 януари 1985 г. и 25-30 000 в периода 19-27 май 1989 г.), има бити, интернирани, над 1000 са хвърлени в затвори и в концентрационния лагер Белене, десетки са ранени, убити са 29 души (от които 8 жертви на терористични актове и трима терористи) - 1 жена при атентата на гара Пловдив от 30 август 1984 г., 8 протестиращи (включително 1 бебе) в периода 24 декември 1984 г. - 19 януари 1985 г., 7 (4 жени и 3 деца) при атентата на гара Буново, трима са разстреляни като терористи през 1988 г., 9 протестиращи и 1 войник загиват в периода 19-27 май 1989 г.

След протестите, между юни и август 1989 г. започва кампания по прибързано изселване под натиск на около 1/3 от засегнатото население. Това са около 360 000 души, които са принудени да се изселят от родината си в Турция, а по-късно около 150-160 000 от тях се връщат обратно след падането на БКП от власт. Кампанията бива обяснена в медиите от комунистическата власт като „екскурзия“, което става повод събитието по-късно да придобие известност в обществото като Голямата екскурзия. Изселените разполагат с много малко време, в което да съберат личните си вещи, но не и да организират продажбата на имотите си. Много от тях остават и до днес в Турция, след като са преминали границата с каруци, които теглят сами. Повечето от имотите им са незаконно заграбени от държавата

В същото време в България са мобилизирани в бригади десетки хиляди войници, студенти, чиновници, работници, ученици. Те трябва да заместят в селското стопанство заминалите. Изселването нанася тежък удар на българската икономика. Опустяват ферми, строителството е в колапс, реколтата съхне на полето, от ДСК са изтеглени над 400 млн. лв. Оголени са цели отрасли на народното стопанство. Някои села са обезлюдени на 90-95%.

На 23 август 1989 г. турската държава едностранно затваря границата. Изселването обаче къде легално, къде не, продължава и до днес. През декември 1989 г. Народното събрание и ЦК на БКП ще решат имената на българските турци да бъдат върнати. Тогава ще започнат други протести - срещу този процес.

“Голямата екскурзия” е само една от многото изселнически кампании на мюсюлманите от България към Турция. Това започва веднага след Освобождението и продължава и до днес. Сега в Турция живеят над 500 000 души с изселнически корен от България.

# 2 443
  • волно калдъръмче
Мойта прабаба явно беше религиозна комунистка Laughing. Тя ме научи как да се кръстя, някои молитви и обичаи за църковни празници. Също и моите баби много се позоваваха на схващането за "грехота!".
Абе изобщо, много измишльотини прочетох тук, като например, че била забранена религията. Забавно е.
А ние криехме шарените яйца по Великден, но пък боята се продаваше свободно в супера  Laughing Явно е имало избор, но някой е бил по-наплашен, ако е трябвало да избира.

# 2 444
Не сме крили боядисаните яйца, даже свободно си ги разменяхме със съседите.

Общи условия

Активация на акаунт