Истории от комунистическа България

• 158 300
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 445
  • Blondeville
И да не забравя, баба ми ненавиждаше руснаците и само разказваше страшни случки, които твърдеше, че немците не си позволявали.
Тая история с дядо Иван и великата любов към съветския съюз, малко като резултат от пропагандата ми идва на мен, отколкото като реална такава. Но пак не се наемам да споря, само мнение без претенция за обективност.
Абсолютно! И моята баба ми е говорила същото  Peace

И моята баба ми е говорила съвсем същото. Тъкмо щях да го напиша и Саморая ме изпревари.

Хайде и аз - прадядо ми разказваше същите неща  Grinning

# 2 446
Не сме крили яйца, но класната ни лъжеше, че ще ходи късно вечер по домовете за да проверява дали някой не е отишъл на църква. Защо само късно вечерта преди Великден - не знам.  Laughing

# 2 447
Моите баби бяха религиозни, кръстена съм като бебе.

На гробища ме водеха, даже на погребения, като дете.
Не одобрявам, обаче. Naughty
На комунистите слагаха звезди, на другите - кръст.
Баба имаше кръст, имаше и поп на погребението. 1977 г.

# 2 448
Не сме крили яйца, но класната ни лъжеше, че ще ходи късно вечер по домовете за да проверява дали някой не е отишъл на църква. Защо само късно вечерта преди Великден - не знам.  Laughing

По Великден литургиите са вечерно време, късно,  през цялата Страстна седмица, та до Разпети петък и Дългата събота. В Неделя, празничната, по обясними причини е сутрин. Затуй  Grinning

# 2 449

Аз бях, лично. Peace
Питам, понеже много се драматизира с тези манифестации.
Все едно само обикновените хора са били, а другарите са се крили в бомбоубежища. Crazy
И аз бях лично. В 9 клас бях. Не са се крили в бомбоубежища другарите, но че за тях имаше тогава специално снабдяване, мога да твърдя от първа ръка. Учех в Английската гимназия в София (сега 1-ва АЕГ) и съученици ми бяха не малко деца на висши партийни ръководители. Не само покрай Чернобил беше специалното им снабдяване. Спомням си как гледахме като деца от Африка автомобил черешите посред зима в дома на едно такова дете. Не че сега няма подобни неща. Просто наследниците на бай Ганьо първо станаха комунисти, после демократи и така все са отгоре и лапат.

# 2 450
  • София
Не мисля, че режимът е бил толерантен към открито изповядване на религията.
На Коледа украсявахме елха, но акцента на празника беше изместен към Нова година.
Същото за Великден, предимно свързан с ядене и пиене, прасе на Коледа , пардон Нова година и агне за Великден. И шарени яйца.
Не се толерираше посещение в църква, обаче.
Там се забелязваха предимно възрастни хора.

# 2 451
Не мисля, че режимът е бил толерантен към открито изповядване на религията.
На Коледа украсявахме елха, но акцента на празника беше изместен към Нова година.
Същото за Великден, предимно свързан с ядене и пиене, прасе на Коледа , пардон Нова година и агне за Великден. И шарени яйца.
Не се толерираше посещение в църква, обаче.
Там се забелязваха предимно възрастни хора.

Точно така.

Така нареченият възродителен процес представлява отнемане от страна на държавата на основни лични човешки права като правото на самоопределение и свободата на вероизповеданието. Понятието "възродителен процес" е наложено от партийната върхушка в БКП и за пръв път се използва на среща на Политбюро на ЦК на БКП на 18 януари 1985 г.[4] като общо название на тези асимилационни политики. То се корени в официалната доктрина, че всички български турци са насилствено ислямизирани по време на Османската империя и "във вените им тече българска кръв",[5] което, дори да е вярно от антропологическа гледна точка, с нищо не оправдава насилията над съвестта и физическия тормоз над туркоезичните българските граждани.

# 2 452
Не сме крили яйца, но класната ни лъжеше, че ще ходи късно вечер по домовете за да проверява дали някой не е отишъл на църква. Защо само късно вечерта преди Великден - не знам.  Laughing

По Великден литургиите са вечерно време, късно,  през цялата Страстна седмица, та до Разпети петък и Дългата събота. В Неделя, празничната, по обясними причини е сутрин. Затуй  Grinning

Да де, що не в неделя сутрин или която и да е неделя? Тя само ни поднасяше, че ще ходи на проверка, но и да ходеше на никого не му пукаше. Не помня да сме проявявали интерес към църква, религия и подобни.

# 2 453
Коледа не се празнуваше.
Елхата беше за НГ.

# 2 454
Възродителният процес е знаменита дебилщина. Но той далеч не е изобретен от комунистите. За каква масова смяна на имената на туркоезичните български граждани след Балканските войни (1912-13) иде реч, бедна ви е фантазията!

# 2 455
  • Пазете Гор
Нито Рождество, нито Бъзкресение, нито Рамазан се празнуваха. Работни дни. Или обикновен уикенд- на Възкресение.
Комунистите определят борбата с религиите като грешка не изведнъж, а на порции, като постепенно охлабват хватката си. Захващат се с много по-благодарната работа - да корумпират и покваряват, вместо да преследват и създават мъченици. Хитро.  В днешно време са се заели да  закрилят православието в световен мащаб.

Комунистите в наше село имаха отделен гробищен парцел. Паметниците над гробовете им не гледаха на изток, а ми дявол знае накъде. На другаде, почти наопаки. По гробовете на непосветените растяха джанки, а по техните - туи.

Цялата работа с "предаването" на България от съюзниците на Сталин стъпва на пикантерии от конфертенциите в Техеран и Ялта, но цели нещо много по-съществено:

Целта е да се намери външно обяснение на факта, че в България болшевизацията е извършена най-близо до съветския образец. Да се подчертае, че това било станало заради лукавия Чърчил, а не защото у нас действат най-усърдните, най-кървавите Сталинови подлоги от цяла Източна Европа - Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Антон Югов и прочие. Именно те обявяват война на собствения си народ, унищожават десетки хиляди българи, повечето от оная порода, към която си заслужава да се обърнеш с "господина". Макар и също кървави, никъде другаде Сталин не случва на толкова послушни, безродни и безжалостни слуги, както у нас.

И резултатът е видим. Разликите с останалите - също.

Това за процентите е късна басня, опорна точка.

# 2 456
Защото Чек, обичайно бабите водеха внучетата на Разпети петък  вечер "да се провират под масата". И до днес неделната литургия е по-малко посещаема. Интерес има в петък и по-често в събота вечер.
Та да ви фане нагъзени под масата.  Mr. Green Ама ей на, вие - неверничета.
Това го коментирахме и по-напред - пред нашата Черква учителките пазеха, но се правеха, че не виждат, защото и те си бяха вярващи.
Бе пълно лицемерие.

# 2 457
Възродителният процес е знаменита дебилщина. Но той далеч не е изобретен от комунистите. За каква масова смяна на имената на туркоезичните български граждани след Балканските войни (1912-13) иде реч, бедна ви е фантазията!

Но приложен с присъщата им жестокост и примитивизъм. То и лагерите на са патент, и други неща. ама как все тях копираха, че и надграждаха.

"Не е напълно ясно дали комунистическият режим в България наистина вярва, че може в края на ХХ век да догони другите балкански държави в осъществяването на концепцията за "чиста нация", както и дали не разединява нацията, като изсипва цялата си репресивна мощ върху една част от обществото в стремежа да респектира или да увлече всички останали, като така да отклони вниманието от надвисналите икономически проблеми."

# 2 458
  • София
Значи се оказва, че май любовта към дядо Иван е малко пропагандна и не са го любили до забрава и да ги посрещат със сълзи в очите от умиление.

Благодаря ви много за споделеното, много ми беше интересно.

Куркума, може и да сте прави със Сийка.
Но аз не мисля, че сме толкова могъщи и такъв грандиозен фактор в световната история, че другаря Сталин с чудовищната си армия, да разчита на благоволението на местните другари за реализирането на плановете си.
Само така ми се струва, обаче, пак казвам, не смея да споря.

# 2 459
А, любов към руснаците като са дошли тук е нямало, поради някои особености на манталитета им. Баба ми разправя, че където е имало млади момичета са ги дегизирали да изглеждат като старици или направо са ги криели. Че руснаците са си вземали каквото им трябва, а германците са предлагали да го купят е ясно.
Това обаче с какво има общо освен с пропагандата по учебниците?

Общи условия

Активация на акаунт