Истории от комунистическа България

• 158 662
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 535
  • София
Сийке, не се засягай, де, говорим си.
Аз съм русофул, генерално, но не любя соца, така да се изразя.
Не зная дали е било така, казах го вече, само споделям лични впечатления и разкази на баба ми.
Оказа се, че и други баби имат същото мнение, което на мен ми говори много и бих казала, че излизаме от субективизма.

Свекърва ми е от такова семейство, живеят в село в северна Гърция, близо до албанската граница и цялото село се изселва в Петричко. Та тя ми е разказвала, че семейната история казва, че не са ги посрещнали особено горещо и общо взето е имало голяма доза враждебност към тях, приемали са ги като натрапници.
И като ги питаш сега какви са, ще ти отговорят- македонци. Но какви македонци са били там до албанската граница е друг въпрос.

Аз, лично наблюдавах този процес в Атина. На Омония щъкат всякакви, предимно мога да ги дефинирам като сган, обаче полицаите бяха повече, сприат всички с нелицеприятен вид, разкостват ги за документи и съответно ги прибират и екстрадират светкавично.
В този ред на мисли, ако и у нас се процедира по същия начин, много бързо ще се прочистим от нежелани субекти, най-вече нелегални. Но това е друга тема. Мисълта ми беше, че гърците не са особено толерантни към подобни паразитни субекти.

# 2 536
Гери, комунистите наистина са на светлинни години от патриотизма, но една корекция- македонизмът не е тяхно изобретение. Негов "изобретател" и пръв идеолог е сърбинът Стоян Новакович- председател на Сръбската академия на науките и министър на външните работи на Кралство сърбия през 80-те години на 19 век.

# 2 537
Сийке, не се засягай, де, говорим си.

Аз?
Всъщност да, засягам се, когато ми се приписват чужди думи и мисли.  Laughing
Опитвам се да бъда максимално обективна, доколкото е възможно на един обикновен човек, и се дразня от спомени тип "ние имахме телефон, значи всички са имали" или "аз не съм ходила на море, значи никой не е ходил".
Специално за бабешките спомени – и на мен едната ми баба е разказвала разни неща, защото у тях са били настанени първо немски, после руски войници, та ги сравняваше жената - с плюсовете и минусите на двете нации. Другата ми баба нищо не ми е разказвала по въпроса, просто защото у тях е нямало такива и като цяло не е имала близки срещи от трети вид с гореспоменатите.
Но не виждам с какво това противоречи на елементарните исторически факти. Историята е това, което остава след елиминирането на субективния фактор. Ако изобщо остане нещо и не се подмени тихомълком с друго, по-политкоректно.

# 2 538
 А тръгнали да протестират германци срещу бодливата тел по турската граница.Не си наемат транспорт и да си ги извозват всички "нелицеприятни" директно от турско, че ние тук българите не можем да си оправим...

# 2 539
  • в едно миланско село
Предлагам да затваряме темата.
Цял ден президентът лъготи по пресата, че на 10 ноември 1989 г. бил на митинг и рисувал плакати върху тапет.
Е, цяла България, дори и децата тогавашни, знае, че резултатите от пленума за свалянето на Тошо бяха обявени по тв към 19 ч. И никакъв митинг не е имало - митинг имаше на 18-и...

Щом така ачик почнаха да подменят фактите от миналото, работата е ясна, за кво да се хабим по форумите.

е, с'а, грозно е, и обидно да подлагаш на съмнение новата автобиография на човека!  Mr. Green

# 2 540
Предлагам да затваряме темата.
Цял ден президентът лъготи по пресата, че на 10 ноември 1989 г. бил на митинг и рисувал плакати върху тапет.
Е, цяла България, дори и децата тогавашни, знае, че резултатите от пленума за свалянето на Тошо бяха обявени по тв към 19 ч. И никакъв митинг не е имало - митинг имаше на 18-и...

Щом така ачик почнаха да подменят фактите от миналото, работата е ясна, за кво да се хабим по форумите.

е, с'а, грозно е, и обидно да подлагаш на съмнение новата автобиография на човека!  Mr. Green
аз пък имах уж симпатии към него Crazy
защо се излага така?! ooooh!

# 2 541
  • София
Ами те бабите са  живаа история.
Поне моята баба беше. Беше ерудирана и високообразована жена и имам повече доверие на нейното мнение, отколкото на историята, написана последните няколко десетилетия.
В този ред на мисли, аз бих казала, че сме по-скоро по-близо до западно европейската култура близо, преди хепи-соца, отколкото към анадолската или руската, колкото и да се опитват да ни приписват подобна близост.
Университетите в Германия, Австрия са били доста предпочитани, както и Франция и Англия, поради простата причина, че индустриализацията, която така и не е завършила преди войната е била в много активна фаза и сме имали близки отношения и заради царското семейство и заради въпросната индустриализация.
Дядо ми, примерно е внасял поточни линии за фабриките. Завършил в Германия. Включая и за фабриката на Койчо Белчев, прототипът на Борис от "Тютюн". А Ирина е била баба на мой познат, но това е друга тема.
Сградите, строени началото на века са дело почти всички на австрийски архитекти, доколкото си спомням.
Изобщо, аз, лично също малко се дразня, да си призная, от идеята, че всичко е било куп селяни, обвързани или с Русия, или с Анадола.

# 2 542
Всичко е там,където са и двете откраднати тефтерчета с инициалите...
Обаче не си правт труда да измислят нещо по оригинално,спукана гума,ей как все така случайно изчезват доказателства и после хоп колко сме чисти и невинно бели.................... Sick

# 2 543
  • Пазете Гор
Повярвал си е Росен П. Често се случва, и в темата тука има доста изказвания, които показват вторично добита убеденост в нещо,  дето я го не е имало, я не е било баш тъй. Формално тези хора не лъжат, те са искрени, но недостоверни.

Друга възможна причина е, че се е унесъл. Той си пада малко тип корпоративно дрънкало и се случва да говори повече, отколкото мисли и често повече, отколкото трябва. По начина, по който говори за соца си личи колко малко е чел - изобщо, а и конкретно по темата, и колко още по-малко е мислил по въпроса.

Допускам обаче и да става въпрос за дезинформация - няма да ни е първица и това.

Предлагам да затваряме темата....

И аз. Уморих се, казаха се сума неща, скоро сигурно ще заговорим пак, та нека оставим вътък за нататък. Взехме да се повтаряме. Авторке?

# 2 544
# 2 545
Дядо ми, примерно е внасял поточни линии за фабриките. Завършил в Германия. Включая и за фабриката на Койчо Белчев, прототипът на Борис от "Тютюн". А Ирина е била баба на мой познат, но това е друга тема.

А този Белчев който беше в топли отношения с Михнева и почина преди някоолко месеца,в родниска връзка ли е с този за който ти си писала.Той живееше в Швейцария и май почина в Турция.Разказвал е в интервюта за цигарите "Слънце" ако не се лъжа

# 2 546
  • София
Да, това е Койчо Белчев, син на крупен индустриалец и собственик на цигарената фабрика в Ески Зара, Стара Загора, накратко Зарата, която по онова време, съвсем заслужено е един от заможните, плодородни и проспериращи райони, както Варна и Русе.
Бяга в Швейцария, където и трябвало да си бие шута и дядо ми, ама бил с две бебета /майка ми е леля ми са породени/, брат му бил женен там, ама решава да остане и става, каквато става.
И там остава, разбира се.

# 2 547
Да, това е Койчо Белчев, син на крупен индустриалец и собственик на цигарената фабрика в Ески Зара, Стара Загора, накратко Зарата, която по онова време, съвсем заслужено е един от заможните, плодородни и проспериращи райони, както Варна и Русе.
Бяга в Швейцария, където и трябвало да си бие шута и дядо ми, ама бил с две бебета /майка ми е леля ми са породени/, брат му бил женен там, ама решава да остане и става, каквато става.
И там остава, разбира се.
Благодаря ти, неговите участия в предаванията на Михнева ми бяха много интересни.Той самия излъчваше една достолепност .Първо и гостува в "Конфликти" и след като я уволниха от бТВ тя отиде в канал 3.Той много често и беше гост и там.По жълтите медии ги спрягаха за двойка.

# 2 548
Щях да пиша нещо и реших първо да мина през Гугъл, за да си припомня някои факти, но...
Добре е прочистен нетът, евалла! ДС не спи, не спииии...  Mr. Green

Кажи кво, че ми стана любопитно  Praynig

# 2 549
  • София
Да, двойка бяха.
Подари и прекрасен апартамент, който не спряха да спрягат.

Общи условия

Активация на акаунт