Аз съм русофул, генерално, но не любя соца, така да се изразя.
Не зная дали е било така, казах го вече, само споделям лични впечатления и разкази на баба ми.
Оказа се, че и други баби имат същото мнение, което на мен ми говори много и бих казала, че излизаме от субективизма.
Свекърва ми е от такова семейство, живеят в село в северна Гърция, близо до албанската граница и цялото село се изселва в Петричко. Та тя ми е разказвала, че семейната история казва, че не са ги посрещнали особено горещо и общо взето е имало голяма доза враждебност към тях, приемали са ги като натрапници.
И като ги питаш сега какви са, ще ти отговорят- македонци. Но какви македонци са били там до албанската граница е друг въпрос.
Аз, лично наблюдавах този процес в Атина. На Омония щъкат всякакви, предимно мога да ги дефинирам като сган, обаче полицаите бяха повече, сприат всички с нелицеприятен вид, разкостват ги за документи и съответно ги прибират и екстрадират светкавично.
В този ред на мисли, ако и у нас се процедира по същия начин, много бързо ще се прочистим от нежелани субекти, най-вече нелегални. Но това е друга тема. Мисълта ми беше, че гърците не са особено толерантни към подобни паразитни субекти.