Истории от комунистическа България

• 158 640
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 580
Те хубаво ще го плъзнат този саркофаг, ама отдолу какво се случва?

# 2 581
  • София
Предлагам да ме информират немедлено и аз най-вероятно и собственокрачно ще се евакуирам. Това предлагам. Или ще реша да си остана, като оня дядо, който починал там след 25 дни.
Това много ли е?
Ти може да се евакуираш, ама повечето хора са неадеквантни в кризисни ситуации и някой трябва да им каже какво да правят.
Филми поне не си ли гледала? Има разни апокалиптични, в които доста добре е възпроизведено до какво води паниката и неорганизираната евакуация.

Иначе можем да вземем пример от великите хамериканци, които особено компетентно се справиха в Ню Орлиънс след урагана Катрина и петролния разлив в Мексиканския залив, примерно. bowuu

# 2 582
Параход,никой няма право да си играе и да се разпорежда с чуждия живот.Аз нека да знам какво става,какво ми се прави като изследване,какви са ми възможностите и после аз да си преценя.Дали да се лекувам,дали да си живея в замърсен район,дали ако щеш да ям отрова.Не да ми мълчат и да си правят каквото си знаят.

# 2 583
Гледала съм филми, разбира се. То във филмите и евакуацията става като на филми.
Как точно би протекла можем само да предполагаме, моите предположения са в положителна насока, твоите в отрицателна, това е ясно, но определено хората са имали право на информация и разбира се, че е трябвало веднага да им я дадат, още повече предвид абсолютно извънредната ситуация - радиация с, цитирам "астрономически" размери.

# 2 584
Ти може да се евакуираш, ама повечето хора са неадеквантни в кризисни ситуации и някой трябва да им каже какво да правят.
Или да не им казва нищо, за да не умрат от притеснение нали?
Благодарим на комунделите ни, че ни спестиха притесненията....

# 2 585
  • София
Е, не ги ли евакуират? Доколкото гледах, след два дни евакуират Припят, за 6 дни успяват да евакуират 150 000 души от 30 километровата зона.

# 2 586
  • Пазете Гор
Властите в СССР се справяха с бедата в Чернобил по силите си. Не мисля, че се провалиха или извършиха престъпления. Някои неща може би са объркани, други са могли да станат по-добре, но това е - случваше се за първи път в световен мащаб. Каквото и да са объркали обаче, няма нещо по зъл умисъл! Глупост, леност, некомпетентност - може би , но това не са идеологически мотивирани неща. Даже се опитваха да не бъдат толкова скришни, но след 70 години мълчание не им се получаваше лесно.

Тази беда има просто по-голямо медийно озвучаване, звучи зловещо, а хората обичат да се плашат. Затова е популярна, но не може да се слага на един ред до истинските престъпления, извършени по комунистически подбуди. Гладът в Украйна, Казахстан и Поволжието, червеният терор в Крим, депортациите на нациите, разкулачването и социалните профилактики, варварството на ГУЛАГ , окупациите и етническите прочиствания в Източна Европа, затваярянето на дисиденти в психиатрии - това са престъпления. Комунистически.

Чернобил е беда.

# 2 587
Съгласна съм,че е беда.Но ясно се вижда как действа самата система.С лъжи,с манипулация,скришно.Така действат и с хората натикани в лагери-тихо,през ноща,без шум.

Болно ми е,че много хора смятат съкращението ГУЛАГ за интернет търсачка.

# 2 588
Благодаря за преразказа
Гледала съм го, именно тук имаше линк в една от темите, посветени на Чернобил

Щетите в Сев. Швеция са били сериозни, но хората са разбрали веднага и веднага са получили инструкции какво да правят
Докато живяхме там пет години, 2006-2007 ми попадна статия във вестник, че най-после земята е в норми и може да се берат и ядат диви гъби
Именно тази статия тогава ме заинтригува и поразпитах познатите ми там и те ми разказаха какво е било
Гледаха ме недоумяващо като разказах как е било у нас, под крилото на партията

Онази престъпна небрежност и жестокост много ми прилича на събитията при потъването на Курск и как заради една военна уж "тайна" се издавиха стотина млади хора

Наскоро прехвърлях репортажите на Георги Марков
Май те трябва да заместят учебника по нова история
Първите глави описват как става замяна на човешкия, нормален морал с изкривения партиен такъв
Описаното все още е живо за съжаление

# 2 589
  • Пазете Гор
Аз до ден днешен смятам, че превенцията с неядене на гъби и марули имаше повече успокоителен, отколкото друг смисъл. Отговор на нарастващата обществена паника - ето, вижте, вършим нещо. Но това е по-скоро мое си усещане, отколкото резултат на запознаване с факти.

Зловещи поражения от радиация имат умишлените учения на Тоцкия полигон. Това вече е престъпление.

Знаете ли, нещо ми се струва, че се отклонихме от темата за комунистическа България, като се захванахме с червената ни метрополия.

# 2 590
Аз до ден днешен смятам, че превенцията с неядене на гъби и марули имаше повече успокоителен, отколкото друг смисъл. Отговор на нарастващаат обществена пшаника - ето, вижте, вършим нещо.

Това изобщо, ама изобщо не е вярно. Във Фукушима и в момента живеят хора, но храната се внася от другаде и хората си пазаруват с автобуси на 200 км. разстояние.
Ако хапнеш една радиоактивна частичка попаднала върху свежата марулка си пътник, Куркума...

# 2 591
  • София
Учения и ядрени опити само руснаците ли са извършвали?
А онези в пустинята Невада, продължили 40 години, примерно?

# 2 592
  • Пазете Гор
Само комунистите, Елица, са извършвали учение с пробив на сухопътни войски на територията на току що състоял се наземен ядрен взрив. Само те. Не руснаците, а комунистите! Руснаците са търчали по заразената земя с противогази. Над 50 000 млади мъже.

Интересно - защо всички съветофили смесвате руснаци със комунисти? Те не са едно и също! Комунистите са убийци на руснаци! Абе знам защо ги смесвате, ама да не се отклоняваме.

Може и така да е, не знам, Гери. Споделих, че е усещане. Но все пак смятам, че хората се нагълтаха с достатъчно частици и без марули. Какво значи частица - атом? Хелиево адро? Парченце радиоактивен цезий?

Както и да е - приеми, че си права, аз повече няма да говоря по това. Това е здравен въпрос, а не въпрос за комунизма в страната ни.

# 2 593
  • Куциндрел
Този филм за Чернобил съм го гледала още като го пуснаха по Дискавъри преди години.
Голяма трагедия е Чернобил. Дали са щели същия ден да ги евакуират или на 2-ри, 3-ти ден, все тази.
Хората са започнали да си носят последствията от радиацията веднага след аварията.
Най-много са страдали онзи момчета със самолетите, които отиват да хвърлят пясък върху зиналата дупка, те почти веднага са умрели, не са знаели и не са били подготвени къде отиват. /това помня от филма, пак ще си го пусна да го гледам./

# 2 594
  • София
Така ли, само комунистите?  Не си се интересувал достатъчно явно, щото доста американски войници са търчали из пустинята Невада, преди, по-време на и след ядрен взрив. И за там си има интересни научно-популярни филмчета. Техни си, не руски, да кажеш, че някой изопачава фактите.

Общи условия

Активация на акаунт