Истории от комунистическа България

• 157 955
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 090
Мама и тати ги "пуснаха" на екскурзия в Унгария през 84-5та. Донесаха ми комплект на Рубик играчки. (Мен не ме пуснаха с тях де...). Но, така им се радвах на тези играчки, а те и до сега са си готини. Кубът го разучих бързо, но с останалите доста се борих. Simple Smile

# 3 091
  • София
И аз съм чувала, че КИСС са разкъсвали живи пилета на сцената. А дали е така или дали пилетата са били истински и живи - един Господ знае., аз не мога така категорично да отсека, че е лъжа.
Посипвам си главата с пепел, че не съм била отявлена метълка. И не съм ходила редовно на Кравай, което направо ме изстрелва в групата на зубрачите.

Охоо, ето повод за хвалба  Grinning - имах кубчето на Рубик поне година преди да стане известно. Ама какво от това, като не можех да го наредя, преди да се появят книжките по въпроса. Ако щете вярвайте - и сега мога да наредя първите 2 реда, само третият нещо ми се губи.

# 3 092
Змията и кулата ли? Има ли и други Рубик, освен тези три?

Cuckoo, на Кравай ходеха и уейвовете, не само метъли Simple Smile но тоя Кравай колкото НДК да беше, пак нямаше да побере всички "желащи" от по ново време Grinning

# 3 093
Нашия касетофон го купихме в края на 80-те за 95 долара, беше в периода, когато почнаха да издават задгранични паспорти и на всеки се "полагаха" по 30 долара на приличен курс... или нещо такова беше. Взехме 4-мата вкъщи доларите и купихме касетофона и някакви шоколадови яйца, японски уискита Suntory и други тъпотии. Еднокасетъчна "Тошиба".

Нашият беше двукасетъчен Шарп, със страхотен саунд като за касетофон. Нямаше металния звук на по-обикновените. Презаписвах, та пушек се вдигаше. Имах да наваксвам за времето, когато слушах музика само по радиото. Бях горд собственик на редки записи, като концерта на Джони Кеш в затвора Сан Куентин, концерт на живо на Уили Нелсън и някои по-малко познати записи на Висоцки. От Лед Зепелин и Пинк Флойд имах доста неща.
Спомням си как ми трепна сърцето, когато дойде време да изхвърлим касетите в по-нови времена.

# 3 094
И аз съм чувала, че КИСС са разкъсвали живи пилета на сцената. А дали е така или дали пилетата са били истински и живи - един Господ знае.
Посипвам си главата с пепел, че не съм била отявлена метълка. И не съм ходила редовно на Кравай, което направо ме изстрелва в групата на зубрачите.

Охоо, ето повод за хвалба  Grinning - имах кубчето на Рубик поне година преди да стане известно. Ама какво от това, като не можех да го наредя, преди да се появят книжките по въпроса. Ако щете вярвайте - и сега мога да наредя първите 2 реда, само третият нещо ми се губи.

Аз пък се сдобих с Рубик на 30 годишна възраст, винаги ме е било яд, че като дете нямах. Отне ми седмица упорити усилия докато стопля къде е ключа от бараката.

# 3 095
И аз съм чувала, че КИСС са разкъсвали живи пилета на сцената. А дали е така или дали пилетата са били истински и живи - един Господ знае., аз не мога така категорично да отсека, че е лъжа.

Аз това съм го чувала за Алис Купър, но се оказа, че не е точно така.
http://www.youtube.com/watch?v=yzXzc5qWiks
http://www.sickthingsuk.co.uk/events/chicken.php

# 3 096
Егати разочарованието. Полският и Чешкият център бяха местата в които - макар и скъпо - можеха да се намерят хубави неща.

Ще кажеш, че е й така са се намирали. И там пускаха и имаше бой.

Е как бе. Майка ми беше водила епична битка за едно огледало от Полския център с рамка от кована мед. Сега като го гледам - огледало, като огледало.

# 3 097
За музиката да добавя само, че притежанието на последните западни хитове ти гарантираше много висок рейтинг сред връстниците. Песните се презаписваха от плочи, ролки и касетки, от радиото, телевизията... Откъдето може. То и качеството им беше такова, ама... Важното е да имаш най-новото.
Освен това стимулираше по-грамотните технически младежи да си правят мощни антени, за да могат да хващат радио и телевизионни сигнали от Турция, Гърция, Югославия и Румъния, според зависи в коя част на страната живеят. Така страстта към музиката побутна много от тях по пътя на радио- и телевизионната техника.
Друго специфично за тези времена беше, че в заведенията музиката трябваше задължително да е определени проценти българска (забравила съм точно колко, май 60 или 70%), а останалата част - чужда.
Мисля, че такива правила имаше и за радиостанциите.
На Велика събота, срещу Великден, винаги пускаха хубави концерти и филми по телевизията, за да накарат хората да си стоят по къщите, вместо да ходят на църква. Обикновено даваха уестърни и концерти на Тина Търнър. И досега, щом чуя нейна песен, правя асоциация с Великден.  Laughing
Но пък имаше филмотечно кино, Киномания и др., където можеше да се запознае човек с класиката на световното кино. Така успях да видя доста стари, но златни филми на прочути режисьори, които (вече) не се прожектираха по кината.

# 3 098
Края на 80те съседи хващаха със саморъчни антени сръбска ТВ и гледаха западни филми

# 3 099
Но пък имаше филмотечно кино, Киномания и др., където можеше да се запознае човек с класиката на световното кино. Така успях да видя доста стари, но златни филми на прочути режисьори, които (вече) не се прожектираха по кината.
Първата Киномания (всъщност казваше се Световна кинопанорама) беше края на 1987 г. Опашките бяха ОГРОМНИ.
На нея даваха "Взвод", "Амадеус", "Влакът беглец", "Жертвоприношение" на Тарковски. После никоя от следващите не е успяла да я стигне по качество на програмата. Имаше много за наваксване.

# 3 100
Като каза кино, поне пуснаха Междузвездни войни  newsm20
Детството ми не е минало напразно.

Около прехода имаше и някакъв филм с Майкъл Джексън, та момичетата се изтрепаха да го гледат.
Иначе - банда БМХ, разбира се. И Божествени тела. Сега като гледам някой от тези филми (Star Wars е в друга категория) ми става и смешно, и мило, но тогава бяха чудо невиждано за тийнейджъра.

# 3 101
Края на 80те съседи хващаха със саморъчни антени сръбска ТВ и гледаха западни филми

Наскоро един румънец сподели с мен, че като дете гледал нашия Сънчо, защото при тях и това нямали. Явно има степени на нямане и румънците са били дори по-зле от нас.

Ние имахме Арабела, Тримата мускетари (руския), Синьо лято... В такива моменти всички се прибираха по къщите.

# 3 102
Змията и кулата ли? Има ли и други Рубик, освен тези три?

Cuckoo, на Кравай ходеха и уейвовете, не само метъли Simple Smile но тоя Кравай колкото НДК да беше, пак нямаше да побере всички "желащи" от по ново време Grinning

София беше малка. Имам чувството, че връстниците се познавахме поименно.

Аз съм ходила повече на Синьото. Там освен метъли ходеха и пънкове.
 Чувала съм, че рокерите - с моторите - се събирали някъде на Мария Луиза, ако щете вярвайте, забравих как се казваше тогава, Пиротска беше Жданов, но Мария Луиза newsm78, та само съм чувала за рокерите. Може и слух да е било.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 13:49 от Iris04

# 3 103

Наскоро един румънец сподели с мен, че като дете гледал нашия Сънчо, защото при тях и това нямали. Явно има степени на нямане и румънците са били дори по-зле от нас.

Ние имахме Арабела, Тримата мускетари (руския), Синьо лято... В такива моменти всички се прибираха по къщите.

Американски уестърни гледаха румънците и нашите им съседи, където могат.

# 3 104
"Мария Луиза" беше "Георги Димитров". А Солунска - "Васил Коларов".
А Цариградско шосе няколко години не можеха да се разберат как да се казва... след "Ленин" за известно време беше "Тракия" и нещо друго...

София не беше хич малка -посреща края на соца като 1-милионен град (обявиха го малко преди промените, мисля). Просто хората си седяха по къщите и се социализираха, като си ходеха на гости, младежките субкултури бяха първите масови излизания извън домашната обстановка.

Е, ако не броим манифестациите и пленумите, де.

Общи условия

Активация на акаунт