Истории от комунистическа България

• 157 913
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 180
По-скоро ме е яд, че съм възпитана в един строй, но живееща в друг.

Ето това считам, че е геройство за всички нас, които успяваме/успяхме  да се адаптираме.
Защото като гледам моите връстници тук, на Запад, ами никой от тях не е имал такова изпитание- всичко (пиша като общи понятия- не в конкретики), което е учил и на което е възпитан като ценности, да рухне и да не важи. Да не се цени, да няма стойност.

Ето това лично аз го въприемам като нечестно.
Според мен не е нечестно, ами е огромен шанс. И дава допълнителна широта на опита и възприятията.  
Това е единственото добро, с което мога да свържа онзи период.

На ученическа бригада 83 година ни будеха  с Рейн Бол
сигурно ЗКПЧ-то е произнасял така името  Mr. Green

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 19:25 от Параход

# 3 181
  • София
Абе, колкото и да сте "обективни" тука Flutter, истината е, че Желязната завеса, не беше толкова желязна и успяваха да преминават и музика, и кино, и литература, къде по канален ред, къде по неведоми пътища. Sunglasses Поне имаме за какво да си разказваме, за разлика от сегашните презадоволени младежи, които са почти тотално лишени от запомнящи се изживявания.
Опа, грешка, ще разправят как 2014 са забранили Криско по радиото tooth

# 3 182
  • някъде под слънцето...
Параход,
Пиша от телефон,  който има някаква функция да редактира сам думите.
Иронията и сарказма не променят фактите.
И да имаше   командир ЗКПЧ,и ЗКТЧ, и дежурни 24 часа на входа на лагера.Знамето се вдихаше и сваляше всеки ден..Имаше и отрядни, Йерархията беше видима по звездичките на едни червени лентички, които носеха на бригадирските униформи.
Следващата година бях в градския консервна комбинат,  и бяхме дори на два батальона,  защото се работеше ма две смени, което значи, че освен изброените имаше и батальонни със съответния антураж от заместници.На тази бригада нямаше екстри с музиката, но пък ни водеха под строй и с песен на кино, Флашданс гледахме...
Някой каза за бром в чая, съучениците се опитваха да го палят, но така и не знам дали беше истина или градска легенда.
Две години по късно бях на международна бригада в Унгария.Знаете  размяната на бригади с ученици от побратимени градове.Като ни видяха 25 човека с униформи, не повярваха на очите си, а ние пък бяхме учудени от супер свободния режим.,

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 20:05 от sl

# 3 183

Според мен не е нечестно, ами е огромен шанс. И дава допълнителна широта на опита и възприятията.  
Това е единственото добро, с което мога да свържа онзи период.

Съгласна съм, че е шанс! Peace Hug
eau , кое е имитация?
 Кръжоците по интереси, липсата на кучета и просяци по улиците, вкусните български кайсии и сладко от рози без изкуствени аромати и подобрители? Сигурна съм, че има още какво да се изброи. Grinning Peace

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 22:22 от take a smile

# 3 184
кръжоците са имитация , да ,
тогава кучета няма , защото се избиват -
виж , в днешния ден 
животът на кучетата е по-важен - днес не може държавата да ги избива , ЕС е хуманен ,
но комунизмът - не , той застреЛва хора , ако стъпят на граничната бразда , та кучетата ли ще пожали  ....

всичко в комунизма е една имитация и Лъжа , затова  не успява да оцеЛее след него ,
комунизмът е една чума , един  цирей, който изяжда всичко отвътре ,
Европа се е възстановиЛа от WW2 за ок. 20 години ,
Източният бЛок не успява да се възстанови за 20 години , не знам защо - едно , че светът не е същият и те са загубиЛи важно време ,
друго - разядено е отвътре , а при нас всичко е много крехко ....

# 3 185
иска ми се да беше/е тооолкова елементарно, eau, но не е . За мен.
Не разглеждам нещата праволинейно.
Ако имах тези обяснения, които имаш ти, сигурно щеше да ми е по- леко Grinning

# 3 186

всичко в комунизма е една имитация и Лъжа , затова  не успява да оцеЛее след него ,
комунизмът е една чума , един  цирей, който изяжда всичко отвътре ,

Ако го разберат това и спрат да въздишат по кренвиршите, ще се оправим и ние. Но нямам надежда.

# 3 187
По-скоро ме е яд, че съм възпитана в един строй, но живееща в друг.

Ето това считам, че е геройство за всички нас, които успяваме/успяхме  да се адаптираме.
Защото като гледам моите връстници тук, на Запад, ами никой от тях не е имал такова изпитание- всичко (пиша като общи понятия- не в конкретики), което е учил и на което е възпитан като ценности, да рухне и да не важи. Да не се цени, да няма стойност.

Ето това лично аз го въприемам като нечестно. Темата е много голяма, разбира се, че опира и до идеологията, но аз не визирам нея и се абстрахирам от нея.

Много добре, че диктатура няма, едва ли някой нормален човек би бил съгласен да живее в диктатура, но с нейното рухване да се затрият и някои не лоши, уж вече усвоени навици и ценности. И най- гадното- на тяхно място да дойде упадък.....Ами, жалко. Confused
Интересна тема повдигаш. Напомня ми на Отнесени от вихъра и терзанията на южняците.
Може би германците имат проблем, защото без вина берат срама на сънародниците си преди тях и все се намира някой да им го припомни? А техните бащи и дядовци едва ли са имали ясна представа за лагерите по време на войната.
Иначе аз лично не виждам ценност, която да е съществувала при соца, а после да е рухнала. Нашето общество не се основаваше на ценности, а на страх и подчинение.

# 3 188
Но пък имаше филмотечно кино, Киномания и др., където можеше да се запознае човек с класиката на световното кино. Така успях да видя доста стари, но златни филми на прочути режисьори, които (вече) не се прожектираха по кината.
Първата Киномания (всъщност казваше се Световна кинопанорама) беше края на 1987 г. Опашките бяха ОГРОМНИ.
На нея даваха "Взвод", "Амадеус", "Влакът беглец", "Жертвоприношение" на Тарковски. После никоя от следващите не е успяла да я стигне по качество на програмата. Имаше много за наваксване.

Помня я още. Взвод ме разтърси така, че го помня и до днес. Успях да гледам и Амадеус. Не помя на тази или на следващата гледах и Междузвездни войни.

# 3 189
fatoumata ,
напълно съм съгласна за това, че

Цитат
Нашето общество не се основаваше на ценности, а на страх и подчинение.
погледнато откъм идеологическата страна. Аз се опитвам да се абстарихрам от нея( и го бях написала), въпреки, че може би практически е почти нереализуемо.
Не съм имала страх, когато ходих на театър до късно, че някой ще ме нападне и пребие, не съм имала страх, когато ходих на екскурзии от кръжока ' млад турист' и имахме вълшебни преходи , в планински бази и почивни хижи. Не съм усещала подчинение в кръжока по химия, в което цареше духа на откривателството и креативността.  Моят преподавател беше всичко друго , но не и комунист. Може би именно той определи и моята професия по- нататък.

Също така,  в Западното общество също съществуват  понятията: както  страх, така и подчинение; понятията ' мобинг' и 'булинг ' научих  тук какво означават.  И не, не са по- сладки и безобидни от доносничеството, натапянето и пр.
Страх да не загубят работата си, страх да не останат на улицата - в буквалния смисъл на думата. Подчинение към висшестоящия- ако не ти изнася- прави ти път! Живееш в демократично общество,имаш свободата да си търсиш по- подходящо място. Как става това и какво коства? Какви са осигуровките и застраховките ти? Спасявай се както намериш за добре....
А експлоатацията е факт. И не пиша за чужденци и е/и/мигранти, каквато съм аз. Визирам местни образовани немци.
Тук има матрица. Това е моето усещане и вчера, когато прочетох Г. Марков- благодаря на Жаве, че пусна този цитат, ми се озвучи какво съм почувстала още преди 17 г. в Манчестър.
Не знам дали в Бг сега  е практика, но тук смея да твърдя, че е практика:
децата, които по една или друга причина не са удобни за възприетите методи  на възпитателния процес, веднага биват 'лекувани' с опиати. Лепва им се етикета' ADHS' и ходи се спасявай. ooooh!

С всичко това, съвсем напосоки казано, в никакъв случай не искам да подценя изродщините на комунистическото управление. Не. Слава Богу, всичко това е зад гърба ми! (Или поне се надявам, че 'всичко' , защото  все още понякога тегнат някои сенки върху мен). И не искам и да си помислям да се налага да живея отново в подобен изкривен и страшен режим. Peace
Считам, че според мен, не винаги е най- правилно да се подхожда едноплоскостно и да не допускаме, че двете системи винаги са били взаимно свързани ( в различните периоди по различен начин) и че няма как едната да не е повлиявала на другата. Едната в полза, другата във вреда.   Не считам, че  едната е чисто бялата, другата - черната. Да, съгласна съм, така е по- удобно за условно тълкуване, за идеологически коментари, но до там.  Peace

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 21:28 от take a smile

# 3 190
нещо , за което не знаеш не се е сЛучваЛо ?
браво , много умно ....

и мобинг  , и буЛинг / практикувани и от учитеЛите / , и престъпност .... и всичко е имаЛо , но щом не знаеш , значи не съществува ...

# 3 191
нещо , за което не знаеш не се е сЛучваЛо ?
браво , много умно ....

и мобинг  , и буЛинг / практикувани и от учитеЛите / , и престъпност .... и всичко е имаЛо , но щом не знаеш , значи не съществува ...
eau, много ме затрудняват подобни коментари, които нямат нищо общо с това, което съм имала предвид.
Къде е прочете от мен, че не се е случвало. Ако беше и чела малко  по- напред някои мои откровения за ученическите ми години в 133-то, се надявам, че може би нямаше да побързаш така с лека ръка да ме контрираш.  Peace

# 3 192
  • София
fatoumata ,
напълно съм съгласна за това, че

Цитат
Нашето общество не се основаваше на ценности, а на страх и подчинение.

аз пък категорично не съм съгласна. и като възпитавана в един строй, а принудена да изживее активния си живот в друг, виждам каква е разликата.

напротив, бих казала (и не само аз, а масовото становище на социолози, психолози, философи и прочие обществени анализатори е такова), обществото ни в последните години претърпява масиран разпад поради тотална липса на ценности у новите поколения.

# 3 193
Глобализацията и кризата изправят западняците пред неочаквани изпитания. Понятието постоянен трудов договор почти не съществува, спокойствието и простият живот са на изчезване, имиграцията взима застрашителни размери. Мисля, че Германия, която виждаш сега, не е предишната Германия. Дано да има перспектива пред Европа.

jam, ако днес няма ценности, това е защото родителите не са имали и нямат такива. По-младите ще се оправят, вярвам. Вече се наблюдава такава тенденция.

# 3 194
  • София
...може би нямаше да побързаш така с лека ръка да ме контрираш.  Peace

Че по-назад контрираха Георги Марков, та тебе ли...
Отклонение от партийния курс не се допуска. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт