Истории от комунистическа България

• 157 930
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 165
  • София
Полъхът на Запада, на гнилия капитализъм, нещо рядко, чудно. Сега пука им на децата за яйца.
И така, докато из западния свят се разви цяло огромно движение на битници, хипита, леви интелектуалци, всевъзможни революционери, бегълци от уютни домове, скитници и други, където една от главните идеи беше отхвърлянето на властта на вещите и оттам на култа към удобства и външен блясък, в България се надигна точно обратната вълна. Много чужденци, посетили страната на розите, са били смайвани от тази болна страст към вещи, и то в свят, който издига лозунги за революция и комунизъм.

# 3 166
А, бе, я да им ударят по един социализъм, ще видят те култа към удобства.

# 3 167
https://
Само аз ли не съм се вълнувала от шоколадовите яйца? Crazy
Какво им харесвате толкова?
Шоколадът е в символични количества, играчките ми бяха суперизнервящи за сглобяване, дори за моето дете.

Полъхът на Запада, на гнилия капитализъм, нещо рядко, чудно. Сега пука им на децата за яйца.
И сега моите много ги обичат. И аз с тях. Киндер сюрприз малко се е променил оттогава според мен.
Вкъщи имаме цял кош с играчки от яйца.
Като купувах на децата вземах и едно за мен. Като с банановата каша.
Трябваше да стана на 30 години за да си отям на бананова каша и на шоколадови яйца...

# 3 168
Яйцата не са ме вълнували никога.
Нито преди, когато бяха екзотика, нито сега.

Но каши Слънчо си купувах много преди да стана майка. Laughing
Бананова не обичам обаче.
Обичам с праскова и млечна. Heart Eyes

# 3 169
  • София
Друго специфично за тези времена беше, че в заведенията музиката трябваше задължително да е определени проценти българска (забравила съм точно колко, май 60 или 70%), а останалата част - чужда.Мисля, че такива правила имаше и за радиостанциите.

Това, всъщност, не е свързано с режима. В Канада също има квота. Предполагам и на други места.
Преди няколко години Дони, Кръпката и не знам още какви ореваха орталъка и у нас да се въведе за радиата. Бездарници, то не може с 5 песни цял живот кариера да симулираш. Да направят нещо свястно, пък ще се "популяризира" българската музика.

# 3 170

Преди няколко години Дони, Кръпката и не знам още какви ореваха орталъка и у нас да се въведе за радиата. Бездарници, то не може с 5 песни цял живот кариера да симулираш. Да направят нещо свястно, пък ще се "популяризира" българската музика.

За тези двамата съм съгласен напълно с мнението ти.

# 3 171
.

какво искаме реално - да създадем образ на миналото, който ни уйдисва на личния мироглед или семейните легенди, или да се опитаме да си спомним какво наистина е било и да разкажем на онези, които не са били там и не знаят?
Да, това го усетих вече на няколо пъти.  Peace

... нито за папата, атентата, Агджа...
 Ще се върна назад явно.
За Агджа ако е писано, съм пропуснала.
Ето част от моите спомени:
В часа на класния имахме тематична тема- За Сергей Антонов, неговата невинност и целият заговор. Идваше родител на моя съученичка да ни разказва от 'мястото на събитието'- беше дипломат в посолството ни в Италия.
По- късно, явно останало в подсъзнанието ми, се рових за повече инфо и разбрах, че нещата са наистина 'дебели', нещо което детския ми акъл навремето изобщо не е имало как да побере.

# 3 172
какво искаме реално - да създадем образ на миналото, който ни уйдисва на личния мироглед или семейните легенди, или да се опитаме да си спомним какво наистина е било и да разкажем на онези, които не са били там и не знаят?

Аз - второто. Определени потребители използват уклончиви фрази или премълчават факти, за да заблудят четящите, че всичко е било наред и животът е бил прекрасен. Това не е лична нападка. Някой беше писал, че не било вярно, че хората нямали телефон или че е трябвало връзки за тази или онази услуга. Ти пък писа, че сме имали и слушали всичко, но пропусна въпроса, как точно сме го проимали. Може и да не е било нарочно, но създава усещане за премълчаване и преиначаване на истината. И други реагираха като мен.

За Солидарност съм чела, поляците се отнасят много емоционално и сега. За нас са важни пък протестите в Русе. Признавам, че не знам всичко за опозиционните движения в бившия соцлагер. Имам латвийска приятелка и от нея научих интересни неща за техния народ и за отношението им към руснаците.

# 3 173
Aз понеже не съм много по музиката, не мога да взема отношение, но в момента "интервюирам" мъжа ми и сестра му. Той е абсолютна енциклопедия на тема музика, в стиловете, които харесва. Казва, че изобщо не е могло да се купува музика свободно. Не, свободно - нямало е в Балкан тон.

"Как се забравя Металика 88, Джудас 86 Турбо Ловър и Рем ит Доун на Джудас 88.
Да преписваш текстовете на всяка песен.
От Кувейт 89 година от Кувейт!!! донесохме много музика и касети и всички се ги преписваха.
Имахме съученици в английската, които са били в чужбина и са се върнали и от тях взимахме музика."

А свекър ми е работил в радио София, сега ще го интервюирам и него.  Laughing

Зълва ми е работила в център за хора, преживели изтезания - Асет. Била е социален работник и е съавтор на книга - Рехабилитация и превенция на изтезанията. Аз знам, че е работила там, но не знаех, че е имала комуникация с хора, преживели ужаса на лагерите.
Божеееее, сега си говорим и аз го научавам това  Laughing

http://www.acet-bg.org/

Е как тая тема да не е златна!  Heart Eyes

# 3 174
Ролки и плочи никога не са ме интересували, защото грамофонът остана при баща ми
Но късните 80 се снабдих с доста копия на касетки от съученици, особено Флойд и Доорс, вкл и някой ми беше намерил и запис на филма за Стената на Флойд

И аз си отядох на шоколадови яйца и ММ бонбони
А колегите ми в ТУ - бананова каша с коняк им беше любимо 89-90

# 3 175
  • София
Животът е бил за мен такъв, какъвто съм го чувствала.
В повечето моменти съм се чувствала добре, което е нормално за едно дете и тийнейджър. Научена съм да се задоволявам и с малко и тогава не съм се чувствала безкрайно и непоправимо ограбена от някои липси. По-скоро ме е яд, че съм възпитана в един строй, но живееща в друг.

През 1984 вкъщи най-после се купи цветен телевизор. Работи 2 дни и нещо изгоря, баща ми ходеше като темен облак. Оказа се, че трябва стабилизатор на тока, обаче ги произвеждаха само в Монтана и баща ми се разходи дотам. ТВ струваше 1 500 лв.  #Crazy и то със записване и чакане.
Редът за телефон без връзки и познати на баба ми и дядо ми дойде 15 години след подаване на молбата. Ама пък прав телефон - без дуплекс.

# 3 176
По-скоро ме е яд, че съм възпитана в един строй, но живееща в друг.

Ето това считам, че е геройство за всички нас, които успяваме/успяхме  да се адаптираме.
Защото като гледам моите връстници тук, на Запад, ами никой от тях не е имал такова изпитание- всичко (пиша като общи понятия- не в конкретики), което е учил и на което е възпитан като ценности, да рухне и да не важи. Да не се цени, да няма стойност.

Ето това лично аз го въприемам като нечестно. Темата е много голяма, разбира се, че опира и до идеологията, но аз не визирам нея и се абстрахирам от нея.

Много добре, че диктатура няма, едва ли някой нормален човек би бил съгласен да живее в диктатура, но с нейното рухване да се затрият и някои не лоши, уж вече усвоени навици и ценности. И най- гадното- на тяхно място да дойде упадък.....Ами, жалко. Confused

# 3 177
Нещо смешно, което ми разказа свекър ми - В радио София бях преводач от и на арабски и говорител. Естествено, имах достъп до всякаква информация, която се пресяваше, комитети, едно друго, а същo имах възможност да слушам и радио Свободна Европа, радио Лондон и прочие. Ами нашите бяха най-сухи и ние ги критикувахме. Информация стерилна и скучна, като на партийно събрание. Веднъж ми дават да превеждам - на глава от населението се пада еди си колко желязо! Абе какви са тия глупости, бе кой го интересува това и каква е тая глава, дето ще издържи толкова тона желязо и кой по дяволите го интересуват тия тонове, в Африка имаме други мерки  Joy
Много интересно си говорим и човекът е напълно обективен /което за мен значи доста критичен/, при все, че е с леви убеждения.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 19:14 от NinoTino

# 3 178
Много добре, че диктатура няма, едва ли някой нормален човек би бил съгласен да живее в диктатура, но с нейното рухване да се затрият и някои не лоши, уж вече усвоени навици и ценности. И най- гадното- на тяхно място да дойде упадък.....Ами, жалко. Confused

тия  ''навици и ценности'' са една имитация и затова тоЛкова лЕсно изчезват , когато няма принуда и натиск ,
комунизмът е една имитация и Лъжа , сЛед него няма нищо , не защото се е разрушиЛо , а защото това е истината ....

# 3 179
  • някъде под слънцето...
Относно музиката
Балкантон има издадена плоча  Пулсиращи нототи 84 година с изпълнения на Майкъл Джексън., Зи Зи Топ Деф Лепърд е и доста баластра за пълнеж, но все пак са издадени.
Плочата беше напълно достъпна в книжарниците.Не съм се ре д има на опашка нито съм се била за нея.
Имах и албум на Бийтълс,  също на Балкантон, от 82 или 83 година.А от полския център си бях взела плакат  на четиримата и си го бях сложила в стаята.
На ученическа бригада 83 година ни будеха  с Рейнбол, а вечер закриваха дискотеката на плаца с Войникът на съдбата.Имахме и ЗКПЧ(заместник командир по политическата част), но никой не е ограничавал вида музика, който огласяше црелия лагер.
По това време се събираме у един съученик да гледаме видео, въртяха се само американски филми.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 19:39 от sl

Общи условия

Активация на акаунт