Истории от комунистическа България

• 157 867
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 240
  • Пазете Гор
Защо не можем да говорим за зверствата на комунистическия режим и за зверствата, извършени в годините 1925 или 1941-1944 г. в един текст? Порицавайки едните и другите?..

Не само може, но и трябва. Аз направих това, няколко поста по-нагоре.

Крайъгълен камък на късната болшевишка пропаганда  (чиито рецидиви четем и в темата) е, че осъждане на комунизма означава директно оправдаване на всички престъпления, извършени от хора, партии, държави и режими, с които великата страна на съветите е влизала някога в конфликт. Демек: ако смяташ комунистите за варвари - то значи си фашист (най-актуално), нацист, реваншист, екстремист, предател, уахабит, родоотстъпник, еврогей, толераст, подлога на Тито, на САЩ, на международния ционизъм и още, и още.

Тая пропагандна матрица набутва всеки, който споменава даже мимоходом, че комунизмът е бедствие, в неблаговидната позиция да се оправдава за неща, с които няма нищо общо, нито пък одобрява -  за Хатин (да не се бърка с Катин), Лидице, Герника, Ястребино и Ковънтри, за разгула на колонизаторите в Белгийско Конго и аварията във Бхопал, съвсем напосоки изброено.

Всичко е просто ако поставим нацизма, комунизма, расизма, тероризма заедно, един до друг - там, където им е мястото и в каквато близост се чувстват най-комфортно - и да ги осъдим като човеконенавистни, опасни,  престъпни, изобщо сатанински дела.

# 3 241
Аз никога не съм оправдала едните с другите! Истината ми е важна. Аз съм честен човек преди всичко. Честна пред себе си и децата си и на никого друг нищо не искам да се доказвам. Половин истина ми горчи.

Разказах за прадядо ми. Той не е бил социалист, тъкмо напротив. Купува ниви до средата на петдесетте и накрая, когато последен в градчето ги дава в ТКЗС, умира от рак на 40 години за няколко месеца. Но неговият брат по време на войната е бил социалист. Бил е на 21 години. Арестуван е 1943 г. и изтезаван жестоко в затвора в Стара Загора - до смърт. Връщат го на близките в запечатан ковчег със забрана да го отварят. Близките го отварят - трупът няма очи, уши, отрязан му е езика. След войната идват при прадядо ми комунисти и го питат: Знаем кой е палачът, изтезавал брат ти. Работи като каруцар сега. Искаш ли да го пречукаме? Прадядо ми отказва категорично и казва, че не иска един ден да се мъсти на неговите деца. Нека живее, казва. Съдете го ако искате, мен не ме занимавайте.
В този ми род няма партийни членове. Смъртта на чичото не е използвана за привилегии. Близките ми се гордееха с това.

Има и друга история за мъста на комунистите. През 1925 година, след взрива в Света Неделя, започва вартоломеева нощ за всичко дето е ляво, полуляво и въобще някога някъде се е изказвало със симпатия за социализма, СССР и т.н. В София ги прибират с камионетки посред нощите. Много хора. Стотици, хиляди в страната. Една част /най-видните!/ ги закарват в мазето на Военна академия. Няколко човека са палачи. Влиза жертвата, записват й имената, сваля си пръстените ако има - и разстрел в тила /точно както са разстрелвали полските офицери в Катин/. После заравят труповете някъде около София. Гео Милев го познават по стъкленото око двайсет години по-късно. Та защо припомням тази история... защото, уважаемите комунисти, когато завзимат властта, са заети десет години да трепат разни невинни хорица, заради имоти, постове, клевети или просто така, а убийците от 1925 г. си живеят десет години съвсем непотърсени! Никой не се е сетил да ги издири, да ги осъди за злодеянията - къса памет май...
Комунистическите убийства и у нас, и по света, рядко са извършвани заради отмъщение, заради загинали другари! Повечето причини са доста по-низки и прозаични!

# 3 242
Аз никога не съм оправдала едните с другите! Истината ми е важна. Аз съм честен човек преди всичко. Честна пред себе си и децата си и на никого друг нищо не искам да се доказвам. Половин истина ми горчи.

Няма половина истина Жаве.

Всичко е просто ако поставим нацизма, комунизма, расизма, тероризма заедно, един до друг - там, където им е мястото и в каквато близост се чувстват най-комфортно - и да ги осъдим като човеконенавистни, опасни,  престъпни, изобщо сатанински дела.

# 3 243

Има и друга история за мъста на комунистите. През 1925 година, след взрива в Света Неделя, започва вартоломеева нощ за всичко дето е ляво, полуляво и въобще някога някъде се е изказвало със симпатия за социализма, СССР и т.н.

Абе така е, няма спор. Обаче аз се чудя - ако утре някаква екстравагантна ултралява групировка взриви Св. Неделя и избие половината ни генерали и полковници, плюс съществена бройка случайни граждани, вкл. и деца - дали настроението ни ще е баш за честен и спокоен съдебен процес...

Не че е оправдание, но и самият атентат не е върхът на цивилизоваността.

# 3 244
  • Пазете Гор
Норвегия показа какво е цивилизация след престъплението на оня малоумник Брайвик. Не го разпъна, не го разкъса. Не организира медийна истерия. Съди го. Така Норвегия показа какво е тя и какво е той.

Ако беше показала, че е същата като него - нямаше смисъл да го съди.

# 3 245
Норвегия показа какво е цивилизация след престъплението на оня малоумник Брайвик. Не го разпъна, не го разкъса. Не организира медийна истерия. Съди го. Така Норвегия показа какво е тя и какво е той.

Ако беше показала, че е същата като него - нямаше смисъл да го съди.

Вероятно.

Но не си представям откъде би се взела подобна реакция в България през 1925 или даже днес.

# 3 246
Комунизмът е опасен, защото прави от честни хора, идеалисти, мечтатели, смелчаци, хора, притежаващи едни от най-симпатичните добродетели, жестоки фанатици или пък гадни подлеци. Заложено му е, както е заложено на религиозния фанатизъм. А в революционната смяна на всяка система излиза на повърхността и всякаква друга тиня и предпоставките за злото са налице. /И ние го видяхме./
В същото време не можем да не говорим, а дори е задължително, за всички онези честни и доблестни хора, които в онези години работеха съвестно в заводи, институти, училища...

Не може и да ми твърдите, че преди 9-ти по нашите земи е царяла някаква пасторална идилия, щото не е вярно. Бедност и мизерия е царяла и едноличен царски режим. Верно, с перспективи един ден да я преборим, щото пътят е правилен, европейски ценности и т.н. В Гърция е било по-зле, казват...

Както и да е. Оставям ви и отивам да си чета Георги Марков. Фен съм му.

# 3 247
Абе така е, няма спор. Обаче аз се чудя - ако утре някаква екстравагантна ултралява групировка взриви Св. Неделя и избие половината ни генерали и полковници, плюс съществена бройка случайни граждани, вкл. и деца - дали настроението ни ще е баш за честен и спокоен съдебен процес...
О, те извършителите са намерени и са осъдени на честен и спокоен съдебен процес! Ти пък!
Но 90 % от жертвите хал хабер са си нямали какво ще им се случи и защо.

# 3 248
  • София
Жаве, защо се занимаваш? Не виждаш ли какви надъхани хора имаш насреща, те не искат и дума да вдянат от написаното от теб Tired

# 3 249
Жаве, защо се занимаваш? Не виждаш ли какви надъхани хора имаш насреща, те не искат и дума да вдянат от написаното от теб Tired

Недей да ни противопоставяш така, защото аз "вдявам" от думите на Жаве, както и тя от нашите. Очевидно е, че комуникираме с нея нормално.

# 3 250
Защото, Елица, пътят напред минава през катарзис. Извървявам собствения си катарзис. Катарзисът на другите си е тяхна работа.  Grinning

И защото тоталитаризмът е важен и трябва да се изследва. Защото ако не ние, то нашите деца ще живеят в някакъв вид тоталитарна държава. Не знам вие какво мислите, ама според мен световните дела бавно и славно се движат в такава посока.

# 3 251
Не може и да ми твърдите, че преди 9-ти по нашите земи е царяла някаква пасторална идилия, щото не е вярно. Бедност и мизерия е царяла и едноличен царски режим. Верно, с перспективи един ден да я преборим, щото пътят е правилен, европейски ценности и т.н. В Гърция е било по-зле, казват...

Аз не го твърдя.  Peace

Всъщност за бедност и мизерия не знам. 30-те не са били чак толкова лоши години. За съжаление са последвани от 40-те...

Но 90 % от жертвите хал хабер са си нямали какво ще им се случи и защо.

Вероятно - както и загиналите в Св. Неделя, предполагам. Съгласна съм, че гоненията са били сериозни (баба ми и дядо ми са сред здраво битите комунисти в тези години).

Просто не съм съгласна, че атентатът в Св. Неделя може да се споменава мимоходом в този контекст - все пак говорим за терористичен акт със сериозни мащаби.

# 3 252
Просто не съм съгласна, че атентатът в Св. Неделя може да се споменава мимоходом в този контекст - все пак говорим за терористичен акт със сериозни мащаби.
Ти правиш същата грешка, за която говорих по-горе. Мислиш, че гоненията над комунисти и левичари са за отмъщение. Не са! Използван е само повода и общественото настроение. Истинската причина е била, че са управлявали кръгове, които са се страхували от комунистите до смърт и са ги мразели също толкова и просто са искали да си разчистят сметките с тях.
Все пак в последното десетилетие в Европа се случват не малко леви революции и с право са се плашели...

# 3 253
Все пак в последното десетилетие в Европа се случват не малко леви революции и с право са се плашели...

Извинявай невежеството ми, но кои са тия "не малко леви революции" в Европа през 1920?

# 3 254

Извинявай невежеството ми, но кои са тия "не малко леви революции" в Европа през 1920?
Е, опити имах предвид. Само Октомврийската е успяла, ама е била толкова популярна, че почти навсякъде са се организирали малко или много. В Германия са се опитали: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%B … %BE%D1%82_1918-19
Силни и организирани леви движения с революционни намерения има и в Италия, Испания и сигурно навсякъде из Европа. Не съм проучвала въпроса. Виж, в Щатите лявата пропаганда претърпява пълно фиаско.

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 00:03 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт