Истории от комунистическа България

• 157 794
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 300
Искаш ли да ти кажа какво е да си бил там. Какво е да идват посреднощ да те изкарват от леглото. Ей на това съм присъствала и то редовно. Какво е да виждаш как удрят баща ти.
Или пък какво е дА убият баща ти, да ти вземат всичко. За да подслониш семейството си да живееш в землянка ( по време на комунизма), какво е да умира детето ти а да нямаш право на лекар, и за канал да те пратят да защитаваш народната власт...... И после след години комунистическите издънки да ти обясняват как са ги принуждавали да стават комунисти, заради техникума.....

# 3 301
С малката разлика, че никого не са принуждавали , а селяните са се натискали да станат членове на партията.

Не всички.  Wink

Последните 5 дка ни ги взеха края на 70-те години, помня го. Иначе са го направили на два етапа. Първия - доброволен през 1945 година, част от земята и всичкия добитък. Втория - национализация през 1947 година, когато тотално всичко се изземва.
Как са ни останали тези 5 дка не знам, но баба ми и майка ми бяха членове на ОФ.

# 3 302
  • София
Аделето написа, че майката на дядото е била принуждавана да стане член на БКП, за да може той да учи техникум. А после самият дядо, след като завършил техникума, е бил принуден да стане член на БКП.

Попитах кога са принудили дядото, тя каза - 1946-та. Затова се интересувам майка му (извинявай, Аделе, за неволната грешка - не майка ти, а майка му съм искала да напиша) коя година е била принудена да стане член на БКП - според разказа, трябва да е поне 3-4 години по-рано, тоест, 1942-43 Simple Smile

А реално се заяждам, защото това са измислици и легенди, както в повечето разкази за поотминали времена в тая тема. Членската си маса БКП е набирала много селективно, защото кандидатите са нараствали лавинообразно веднага, след като се е разбрало накъде духа вятърът. Българинът е прочут със способността си винаги да върви след победителите. Насила членство в БКП - да, ама друг път. Адски много хора искаха да се докопат до членство в БКП, защото това отваряше много повече врати, отколкото пред обикновения човек. Но не пускаха всеки, а много избирателно.

Пък вие си вервайте де, няма лошо  Grinning

# 3 303
  • където ми харесва
Със същата сила, jam, мога да ти кажа и ти да си вярваш, че ВСИЧКИ са се натискали и доброволно са си давали земите на ТКЗС-то.
Както и да е, аз отивам да си фантазирам, че дядо ми всъщност сам се е набутал в БКП-то, и че си е фантазирал заплахите, че ще им запалят плевнята...
Между другото, интересно ми е, според тебе, дали и трудовите лагери са измислици на неуспелите да станат членове на партията майка?

# 3 304
Насила членство в БКП - да, ама друг път. Адски много хора искаха да се докопат до членство в БКП, защото това отваряше много повече врати, отколкото пред обикновения човек. Но не пускаха всеки, а много избирателно.

Пък вие си вервайте де, няма лошо  Grinning

ВЕРВАЙ си... сама го казваш в прав текст - фактът, че всичко по-добро се дава на членове на БКП не е ли насила включване.... или поне насила принуждаване да се опитваш да влезеш. Ако хората имаха равни права, а някой е искал просто ей така, от куртоазия да влезе - ОК, но единственият път към по-доброто, което се предлага, да е БКП - това си значи директно насила....

# 3 305
  • В заешката дупка
А пред някои "обикновени хора" е имало отворени врати, но прагът се е прекрачвал само с членство в БКП, иначе вратите са се хлопвали под носовете им.

Последна редакция: пт, 28 ное 2014, 00:58 от ЧеКа

# 3 306
На моят дядо също са му отнели земи и коне.Но е превъзмогнал загубата, изправил се е, и е продължил.
Ама насила ли са му ги отнели или сам е влязъл в ТКЗС-то? Че в нашето село всички бяха "насила" Simple Smile Пък дядо ми ми разказва как през 1952 г. 90% се записали доброволно и само за 10% от собствениците се е налагало.... да ги подсещат...

Естествено - тези 90% с по 1 крава и 1 нива - ах, мамка му, сега ще вземем на богаташа всичко.   

# 3 307
доста ''подсещане'' е имало ,
накрая сЛагат Селския Тъпак за шеф , не е бил комунист - достатъчно е , че е тъп - истинска история ....

# 3 308
  • Стара Загора

Черен петък е имало и по онова време!!

https://www.facebook.com/PREZ.90TE/photos/a.10150178416716966.30 … ype=1&theater

# 3 309
И аз съм висяла на опашка- с купоните.Един кг. наденица или кренвирши, или половин шпек.Или обратно, не помня точно.Имаше една наденица, едни кренвирши и два вида шпек, филе "Елена", и същото без чубрица- забравих му името...В днешно време няма едно да съм купила и да е с такъв вкус...С такава носталгия си спомням за македонската наденичка цвърната, ухаеща и невероятно вкусна...М-м-м покапах се.Всичко беше вкусно.Сега купувам и изхвърлям, защото и кучето не го яде...

# 3 310
# 3 311
  • някъде другаде
Аз ще разкажа за корпуса в Правец. Бях ученичка и ни караха да брулим листата на дърветата /беше есента/ , та като дойде делегацията да няма окапали листа. Плочките на центъра ни караха да ги мием с веро.

# 3 312
Плочките на центъра ни караха да ги мием с веро.

Естествено, че там трябвало да е по така. В останалите градове миеха улиците всяка сутрин /без веро/. Сега няма и вода.

# 3 313
Плочките на центъра ни караха да ги мием с веро.

Естествено, че там трябвало да е по така. В останалите градове миеха улиците всяка сутрин /без веро/. Сега няма и вода.
Верно, че миеха улиците всяка сутрин!  Shocked  Бях забравила!
Сега това е невъзможно, заради паркиралите коли.

# 3 314
Аз ще разкажа за корпуса в Правец. Бях ученичка и ни караха да брулим листата на дърветата /беше есента/ , та като дойде делегацията да няма окапали листа. Плочките на центъра ни караха да ги мием с веро.

подигравка с хората заради Селския Тъпак ,
представям си , ако в днешно време се сЛучи това , какъв отзвук ще има такава гавра ....

Общи условия

Активация на акаунт