Истории от комунистическа България

• 157 837
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 285
Shagya, знаеш я приказката за по-умния  Hug Да не разводняваме темата отдавайки внимание на паразити.

# 3 286
На моят дядо също са му отнели земи и коне.Но е превъзмогнал загубата, изправил се е, и е продължил.
Ама насила ли са му ги отнели или сам е влязъл в ТКЗС-то? Че в нашето село всички бяха "насила" Simple Smile Пък дядо ми ми разказва как през 1952 г. 90% се записали доброволно и само за 10% от собствениците се е налагало.... да ги подсещат...

# 3 287
  • където ми харесва
И при моя дядо е било така. Когато е бил дете, едно че са им взели насила кравите и овцете, че и ги заплашили, ако не се запишат в ТКЗС-то, че ще им подпалят фермата. И са го принудили, ако иска да учи в техникум, да стане член на партията, защото иначе не става... Whistling

# 3 288
И са го принудили, ако иска да учи в техникум, да стане член на партията, защото иначе не става... Whistling

В партията са членували непълнолетни или дядо ти е почнал техникум след 18?

# 3 289
  • където ми харесва
Не, направих техническа грешка в обяснението си.
Принудили са майка му да стане член на БКП, за да може той да учи в техникум, последствие и него са го принудили да стане член.

# 3 290
  • София
Принудили са майка му да стане член на БКП, за да може той да учи в техникум, последствие и него са го принудили да стане член.

и коя година са го принудили да стане член на БКП дядо ти?  Laughing

щото, да ти кажа, много скоро след 9-ти септември, членството в БКП е станало недостижима мечта за бая хора. да не мислиш, че всеки, който е искал, е можел да стане член на партията?  Laughing

# 3 291
Ей, че сте  значи!  Grinning
Може комсомолец да са го направили човека. Ама по мое време и това не беше задължително, за да учиш в техникум.

# 3 292
  • където ми харесва
46та, ако не се лъжа...

# 3 293
  • София
46-та са принудили дядо ти, след като е завършил техникума, а по-рано са принудили майка ти? 43-та, може би?  Grinning

# 3 294
  • където ми харесва
А да се стегнеш малко, искаш ли? Къде споменах майка ми? Не, 46та година той е бил на 12. Може да пеобваш да четеш малко по-разбиращо, а не да се заяждаш. Jam, ако ти липсва комунизма, все още има страни, в които режима си е актуален, но недей да си правиш ташак с моите близки, някои отдавна покойници. Хвани почети малко и за жертвите на тоя режим.

# 3 295
Към 1946 г. БКП все още е във фазата на активно набиране на членове. Съюзническата комисия е още в България. Нямаме подписан мирен договор. Правим мили очи все още на САЩ и Великобритания. БКП (тогава още БРП (к)) всячески се опитва да покаже на света, че е голяма и представителна партия с огромна база. И че печели изборите съвсем честно Simple Smile

Забележете структурата на членската й маса в периода 1945-1952... Впечатляващо е.
На 9 септември 1944 г. има 15 000 комунисти на кръст в БГ. Към 1952 г. вече са над милион.

Има даже един пленум на Политбюро, протоколите от който наскоро четох, основна тема на който е именно прекаленото разрастване на членската маса до абсурдни стойности, които стават застрашителни за самата БКП.
Но това вече е края на 60-те години.

В този смисъл не намирам нищо чудно през 1946 г. някой да е бил насила тикан в БКП срещу обещано развитие за децата му. Напълно логично е.

# 3 296
Не виждам, защо се заяжда потребителят по-нагоре. Ако знаеш, че привилегиите са само за членове на партията, естествено ще се бориш да влезеш в нея, дори предварително. Сега как се почват уроци предварително, а не в последния момент, ако ще се явяваме на изпити. Дори на 13 да си, като си се каже (и покаже), че без партията ще гледаш свястно образование през крив макарон, пак си е принуда да влезеш в нея партия. Хората не са били слепи, ако и умишлено  да са си "затваряли очите".

# 3 297

С малката разлика, че никого не са принуждавали , а селяните са се натискали да станат членове на партията.

# 3 298
  • където ми харесва
М, извинявай, ти тогава там ли си била? Confused

# 3 299
Адел, не се връзвай  Hug

Общи условия

Активация на акаунт