Мецане, постоянно го повтаряш това в подобни теми, но не е вярно. Пътуваха и други хора, нямащи нищо общо с партийците. Само че бяха хора с определени професии, макар че се сещам, че бяха популярни екскурзии по Дунав, включващи и Австрия и който имаше пари ходеше на тях. Тук-таме имаше и екскурзии по Средиземноморието с кораб, майка ми и баба ми многократно ходиха на такива. Стандартният маршрут беше Турция, Гърция, Италия, Франция и Испания и от Барселона обратно със самолет. Дядо ми беше капитан на такъв кораб по едно време.
Но не е вярно, че са давали ей така да се ходи в чужбина. Аз помня много добре как ми даваха да ходя до Полша и Унгария по разни ученически екскурзии и състезания. Ходеше се в МВР-то и една мила леличка, която работеше там оправяше нещата. Имаше изходни визи щото. Интересното беше, че всички се уреждахме обаче. От друга страна съм ходила на рейсове с дядо ми и ставаше лесно. От БМФ уреждаха формалностите и масово съпруги, деца и внуци ходеха.
п.п. За СССР и Румъния проблем нямаше, всеки беше свободен да ги посети по всяко време и да види как е.