Истории от комунистическа България

• 157 709
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 780
Очевидно някой от родителите или пра-родителите й е бил номенклатурчик, какво се вживявате толкова. Партийците наистина добре си живееха и лесно пътуваха в чужбина:)

Мецане, постоянно го повтаряш това в подобни теми, но не е вярно. Пътуваха и други хора, нямащи нищо общо с партийците. Само че бяха хора с определени професии, макар че се сещам, че бяха популярни екскурзии по Дунав, включващи и Австрия и който имаше пари ходеше на тях. Тук-таме имаше и екскурзии по Средиземноморието с кораб, майка ми и баба ми многократно ходиха на такива. Стандартният маршрут беше Турция, Гърция, Италия, Франция и Испания и от Барселона обратно със самолет.  Дядо ми беше капитан на такъв кораб по едно време.

Но не е вярно, че са давали ей така да се ходи в чужбина. Аз помня много добре как ми даваха да ходя до Полша и Унгария по разни ученически екскурзии и състезания. Ходеше се в МВР-то и една мила леличка, която работеше там оправяше нещата. Имаше изходни визи щото. Интересното беше, че всички се уреждахме обаче. От друга страна съм ходила на рейсове с дядо ми и ставаше лесно. От БМФ уреждаха формалностите и масово съпруги, деца и внуци ходеха.
п.п. За СССР и Румъния проблем нямаше, всеки беше свободен да ги посети по всяко време и да види как е.  Mr. Green Но другите братски държави се притесняваха нещо да ги посещаваме, че да не разберем случайно, че тяхното положение няма нищо общо с нашето.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 10:47 от Анонимен

# 3 781

Сигурно сега има хора, които живеят добре и с талибаните, и в Северна Корея и навсякъде, където има политически репресии, нали? После ще си спомнят с умиление златните си години и как добре са се били приспособили, нищо да не им липсва...

Брей, чак пък с талибаните ли сравни нещата? Shocked
Не се четете какви безумия пишете!

Всъщност не е чак толкова пресилено сравнение, защото комунистите, в Русия особено, но и у нас са се постарали, унищожават или забраняват "буржоазното" изкуство с талибанска страст, барабар с творците му. Не знаеш ли? За Димитър Талев чувала ли си? Интелигентна жена си, така че не вярвам да не си.

Колкото до това, живеят ли всички сега добре - не знам, ето, Мама Нана живее.

# 3 782
Но не е вярно, че са давали ей така да се ходи в чужбина.
Ей така - решаваш и тръгваш, било семейно, сам или с приятели, така го разбирам. Никъде не съм казала, че сме ходили "ей така".

Колкото до това, живеят ли всички сега добре - не знам, ето, Мама Нана живее.
Ами имам ли избор? Пък и в една друга тема мрат на всяка страница.
Човек винаги може и по добре, но може и по зле. Хленченето и оплакването не помага, както и оплюването или възхваляването.
Взели/национализирали  на дядо ми, прадядо ми .... Изпратили близък да живее някъде. Какво зависи от мен? Било е, след време може да бъде по лошо /дай Боже по добре/, но аз живея сега днес, нито мога да се върна миналото, нито да скоча в бъдещето. 

# 3 783
Честно, оттървала съм се от строя отдавна и подобни постове само леко ме раздразват и после поемам дъх, поглеждам залеза и правя планове за екскурзия - никой не ми я забранява и не ми се налага да взимам разрешение от ОФто.
newsm10

Единствената ми екскурзия в чужбина беше в СССР с училището. Един руснак учтиво помоли мой съученик да си свали маратонките от краката и да му ги продаде. Явно българчетата сме имали доста западен вид през 80-те, придобит с помощта на връзки, разбира се  Laughing

# 3 784
Хленченето и оплакването не помага, както и оплюването или възхваляването.

А говоренето за тая част от историята обективно, как ти се струва?

Щото у нас и това не се прави. Точно, конкретно за тая част.

Дошло ли е времето история на комунизма да влезе в учебниците?

Това с пътуването го минахме много отдавна, но няма проблем, ясно е, че нещата ще се повтарят. Нормално. Само да отбележа, протоколно, че Петрич не е даже друга държава. Ти прочете ли какво се е искало, за да идеш до Петрич?

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 11:14 от NinoTino

# 3 785
Пътен лист се искаше. И до Резово да отидеш се искаше и това последното важеше няколко години след падането на режима.

# 3 786
Само че бяха хора с определени професии, макар че се сещам, че бяха популярни екскурзии по Дунав, включващи и Австрия и който имаше пари ходеше на тях. Тук-таме имаше и екскурзии по Средиземноморието с кораб, майка ми и баба ми многократно ходиха на такива.Дядо ми беше капитан на такъв кораб по едно време

Самият факт, че е бил капитан на такъв кораб, показва, че е дълбоко проверен и верен на Партията. Майка ти и баба ти отиват, но децата остават за залог, че ще се върнат.

# 3 787
Друг път е бил проверен и верен на партията. На корабите си имаше специални лица, които следяха кой какви ги върши в чужбина и да не би да се предаде пред капиталистите. Помполити им казваха. Помощник капитан по политическата част, който изобщо не е капитан, но взема малко по-малка заплата от него и много повече от останалите от екипажа. За сложени обеци или посещение на масажен салон репатрираха от кораба и ги пращаха да пътуват по Дунав някои хора. Последното е истински случай с наш приятел. Екипажите нямаха нищо общо с партията. Но си права, че дете и жена заедно не пускаха на рейс.
Нямаха пориви хората да остават в чужбина. Всичките ни познати и приятели пътуваха по корабите и един единствен остана в Аржентина. Можеха да остават където си искат по света, но тогава това беше безмислено предвид стандарта на живот, който можеха да поддържат за семействата си точно с тази професия и харчейки парите си в България.

# 3 788

?
Как ще се възприеме това?

Ето ти пример:"Дядо ми беше капитан на такъв кораб по едно време." - обективна истина.

Отговор:Самият факт, че е бил капитан на такъв кораб, показва, че е дълбоко проверен и верен на Партията.

Върви доказвай, че дядото е бил кадърен човек, успял да направи нещо, независимо от режима.

# 3 789

Самият факт, че е бил капитан на такъв кораб, показва, че е дълбоко проверен и верен на Партията.

И аз това щях да й кажа, но не ми се спори с нея. Нито пък съм писал в други "подобни" теми, че постоянно да съм го бил повтарял. Изключително трудно беше да излезе на запад, факт. За обикновени хора беше направо невъзможно. Можеше на екскурзии само до соц.страните, е, разбира се, за капитаните на кораби и семействата им беше по-различно:) Те и долари имаха, с които да пазаруват в Корекомите, и дори за тях имаше специални Корекоми, още по-евтини от другите.

Мама Нана, само с кадърност не се ставаше нито капитан, нито директор, нито какъвто и да било началник. Задължително бяха членове на БКП, и то не прости редови членове. Нямаше директор не-член.

# 3 790

?
Как ще се възприеме това?

Ето ти пример:"Дядо ми беше капитан на такъв кораб по едно време." - обективна истина.

Отговор:Самият факт, че е бил капитан на такъв кораб, показва, че е дълбоко проверен и верен на Партията.

Върви доказвай, че дядото е бил кадърен човек, успял да направи нещо, независимо от режима.
Той пак си е бил кадърен, след като е управлявал цял кораб, но сто на сто е бил проверен и правоверен Grinning

То това и е гадното на тая - и въобще на такава -  система, че и кадърните и талантливи хора трябва да са правоверни и верни на Партията, или да се преструват на такива. Щото Помполитът бди и от това зависят животи.

Наистина ли не разбирате, че това не е много хубаво? Я си представи, че сега има назначен човек да донася къде ходиш, с кого говориш и какво, като се събирате, кой  говори против властта, има ли поклонници на гнилия запад?
  Моите родители бяха много внимателни. След години разбраха, че един човек от компанията им действително е писал доноси.

Вижте досиетата на хората , които са по-възрастни във всяка служба "Човешки ресурси". Наскоро имах такава възможност... "Той/тя произхожда от работническо-селско семейство... В училище/ университета проявява активност в политически просветната дейност... Участва в работата  на комсомолската организация..."
   Ако имате възможност някой път да погледнете такова нещо, забравили сте ги тия работи, но те са там, в личното трудово дело на всеки, заедно с трудовите договори, доносите от колеги, характеристиките от профсъюза и ОФ-то...

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 12:02 от Iris04

# 3 791
И на този човек му се плаща твърде добра заплата за тази му дейност.

# 3 792
  • Варна
Кадърността може само да допълни лоялността в случая.
Нали все пак е било нужно и работа да се върши - и то каква работа....
На едното пристанище се товарят ракети, на другото - противоракетни оръдия...

Да станеш капитан на кораб по онова време значи да си бил проверен и още как.
Капитаните колят и бесят на един кораб - това го знаят всички и там некадърност не се допуска просто. Но се иска лоялност.

# 3 793
Мама Нана, само с кадърност не се ставаше нито капитан, нито директор, нито какъвто и да било началник. Задължително бяха членове на БКП, и то не прости редови членове. Нямаше директор не-член.
Не го отричам. Но дори да е бил член на Партията, не значи, че този човек е върл, фанатичен комунист. Защо членството в Партията трябва да бъде като клеймо на човека? Защо считате, че всички тези хора /членове на БКП/ са били нещо различно от тези, които не са били такива?
Ако човекът е бил използвач, нямаше да е капитан на кораб, а щеше да е партиен секретар на флота.

Той пак си е бил кадърен, след като е управлявал цял кораб, но сто на сто е бил проверен и правоверен Grinning
Няма как да ви се докаже, че освен правоверни имаше и други, които можеха да живеят добре.

# 3 794
Доста хора, които не харесваха режима работеха на не лоши позиции. За някои позиции се изискваше задължително членство в партията майка. Хора с професии като летци, моряци и международни шофьори имаха достъп до валута и до нормални държави, но какъв процент от хората са с такива професии?

Някак си ми е трудно да водя дискусия с човек, който уважава Тодор Живков. Не мога да намеря нито една причина да го уважавам.

Дискусията същност трябва да бъде за нормален разбор на онова време и да не се прескачат удобно безумията му. То е част от историята ни, а за съжаление огромна част от нея е силно изопачена и липсват истински професионални анализи.

Общи условия

Активация на акаунт