Истории от комунистическа България

• 157 711
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 765
И за промиването на мозъци. Някои още ги държи.
Аз не крия "увреждането" на моя мозък, нито възпитанието си от времето на социализма. Когато обаче виждам, че новото може да ми нанесе по големи поражения предпочитам да запазя старото статукво.
Имала съм късмета да живея добре, както при социализма, така и сега. Нито тогава, нито сега, липсата на нещо е било причина  да плюя всичко и всички, защото другите го правят. Не съм злопаметен човек и предпочитам да помня всяко добро, като се старая да запазя обективност.

# 3 766
Защо предписвате неща на комунизма, за които той не е отговорен?
Защото
Цитат

Нямаше Е-та, консервантите не бяха измислени.
Вече обсъждахме този въпрос, някои неща си вървят с епохата и не трябва да възхваляваме/критикуваме комунизма за тях.

Обичайната процедура при предоставянето/потребяването на услуги беше да се бутне нещо на изпълнителя, за да върви работата по вода. Например кутия бонбони, някаква дефицитна стока, домашна продукция от село, бутилка, а понякога и пари в брой. И изпълнителят доволен, и потребителят получава това, за което е дошъл, често изпод щанда. Това не бяха връзки, а ежедневна практика в стопанския оборот.

# 3 767
  Някои продължават да си го практикуват по навик.

# 3 768
  • София
И по времето на Хитлер някои са живеели добре, мда...

# 3 769

Имала съм късмета да живея добре, както при социализма, така и сега. Нито тогава, нито сега, липсата на нещо е било причина  да плюя всичко и всички, защото другите го правят. Не съм злопаметен човек и предпочитам да помня всяко добро, като се старая да запазя обективност.

Браво, това сигурно е много полезно качество, да  живееш добре при всякакъв режим. Всъщност само трябва да не те интересува какво се е случвало с другите, които не се приспособяват толкова добре, но предполагам, че това е лесно.

# 3 770
Не, тя помни само два режима, които са и осигурили добо съществуване. не я е грижа, че при комунизма наличието на апартамент например е било свързано с изритване на собствениците му. Нали тя е била ок. Е, как да е злопаметна?

Аз обаче съм злопаметна, защото са ме изритали от имотите ми и са ме навряли в някакъв апартамент, за който семейството ми е трябвало и да плаща.

"Национализирали" са фабриката на единия ми дядо и бизнеса на другия. Не е като да са ги развили. Прогонили са баща ми и чичо ми от родния им град и не са им разрешили да учат, макар че чичо ми е бил приет в университет във Виена, а баща ми в Швейцария.

На майка ми са и подписали разрешително, но само за специялности без титла като доктор, инженер и пр.

Мдда, нямам лоши спомени, никак!

# 3 771
 Ами и не само. Някак е цинично да посочваш "добрините" на режим, който е бил репресивен за част от гражданите, не е ли така? На мен поне така ми се струва, след като е настанало време да излязат наяве, защото преди може да не са били известни на всеки в цялост. Изисква се особена психика да кажеш, че си живял добре, след като комшията ти са го откарвали нощем с черна камионетка, и въпреки това много хора нямат проблем да я изработят тая психика.

Сигурно сега има хора, които живеят добре и с талибаните, и в Северна Корея и навсякъде, където има политически репресии, нали? После ще си спомнят с умиление златните си години и как добре са се били приспособили, нищо да не им липсва...

# 3 772
Не, тя помни само два режима, които са и осигурили добо съществуване. не я е грижа, че при комунизма наличието на апартамент например е било свързано с изритване на собствениците му. Нали тя е била ок. Е, как да е злопаметна?
Аз обаче съм злопаметна, защото са ме изритали от имотите ми и са ме навряли в някакъв апартамент, за който семейството ми е трябвало и да плаща.
"Национализирали" са фабриката на единия ми дядо и бизнеса на другия. Не е като да са ги развили. Прогонили са баща ми и чичо ми от родния им град и не са им разрешили да учат, макар че чичо ми е бил приет в университет във Виена, а баща ми в Швейцария.
На майка ми са и подписали разрешително, но само за специялности без титла като доктор, инженер и пр.
Мдда, нямам лоши спомени, никак!
Не разбираш, то е било в името на прогреса и на победата на комунизма. Очевидно си един от тези "големи егоисти немислещи за благосъстоянието на страната си", както се изказа другарят lepetitmoulin по-горе. Просто е било "наложително да се концентрира наличното имущество, земя и парични средства" и съответно да се ликвидират или наврат в миша дупка предприемчивите, почтените и мислещите.
Затова и днес има толкова послушковци на държавна служба и никой, който да заяви мнението си или да изрази несъгласие.

# 3 773
  • На земята, която е всъщност звезда.
За да ти липсва нещо трябва първо, да си го имал и второ, да си го имал продължително и редовно.
За да ми липсва нещо то трябва да ми е необходимо/нужно. Днешните комуникации не ми липсваха, определено. Дънки носех, да на по висока цена, но внесени от вън /с връзки/. Аналогично с кафето, Кока-кола и т.н. Но пък се продаваше  уиски, водка, вино .... които не бяха менте. Обувките бяха от естествена кожа, помниш ли? Нямаше Е-та, консервантите не бяха измислени. Нека погледнем обективно, а не от едната страна. Wink
Nickkie го е обяснила много добре.

newsm78 Т.е. сега алкохолът е само менте, а обувките само от изкуствена кожа?  Shocked Не знам къде живееш в България, но около мен има достатъчно магазини, където можеш да си купиш оригинален алкохол, за обувки и чанти от ест. кожа да не говорим. Но и тук послъгваш, обувки имаше и от изкуствена кожа, и от гума /да си припомним така полулярните галоши, стоящи пред 70% от входните врати/.  Не е зле наистина да погледнеш обективно на старите си спомени. Много от нещата, които изтъкваш като плюс на соца /консерванти, изкуствени материи и пр./, са съществували и в капиталистическото общество, т.е. не са плод на пол. система.

А с пътуванията как си? И това ли не ти е липсвало, да можеш да отидеш да видиш други страни, култури, хора? Да можеш да отидеш да учиш или работиш в друга страна, ако там ти харесва повече?

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 16:29 от Вселена

# 3 774
Ха ха, не мога да повярвам, че наличието на един вид обувки от кожа, налични само в показния магазин и достъпни само с "връски" се изтъква като предимство ooooh!.

Честно, оттървала съм се от строя отдавна и подобни постове само леко ме раздразват и после поемам дъх, поглеждам залеза и правя планове за екскурзия - никой не ми я забранява и не ми се налага да взимам разрешение от ОФто.

# 3 775
Ами и не само. Някак е цинично да посочваш "добрините" на режим, който е бил репресивен за част от гражданите, не е ли така? На мен поне така ми се струва, след като е настанало време да излязат наяве, защото преди може да не са били известни на всеки в цялост. Изисква се особена психика да кажеш, че си живял добре, след като комшията ти са го откарвали нощем с черна камионетка, и въпреки това много хора нямат проблем да я изработят тая психика.

Сигурно сега има хора, които живеят добре и с талибаните, и в Северна Корея и навсякъде, където има политически репресии, нали? После ще си спомнят с умиление златните си години и как добре са се били приспособили, нищо да не им липсва...

Брей, чак пък с талибаните ли сравни нещата? Shocked
Не се четете какви безумия пишете!

То понеже всички сега живеят прекрасно! Crazy

# 3 776
А с пътуванията как си? И това ли не ти е липсвало, да можеш да отидеш да видиш други страни, култури, хора? Да можеш да отидеш да учиш или работиш в друга страна, ако там ти харесва повече?
Само за Австрия беше малко по трудно, та трябваше родителите да подписват декларации и да гарантират, че ще се върна и не пред ОФ-ето, а в полицията. Blush Тогава не съм имала желание да напусна България, но съжалявам, че не го направих 90-те години.

# 3 777
  • На земята, която е всъщност звезда.
Мдааа, само за Австрия и СССР беше малко по- трудно, навсякъде другаде даваха визите лесно и бързо, заедно с 2 кг захар, 1 бутилка оцет и 1 калъп дом. сапун. Естествено, най- лесно се пътуваше до Австралия, Гана и Занзибар. От училище всяка година ни водеха на екскурзия в Азия, а военното карахме в Близкия Изток. Бригадите, по стара традиция, в Щатите, а зимните ваканции в Исландия. Но, разбира се, най- желаната дестинация винаги и завинаги си беше СССР и по- специално Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан.

Вече съм сигурна, че си от типа съфорумки, които изживяват тук въображаемия живот, който нямат или не са имали в реала.

# 3 778
Вече съм сигурна, че си от типа съфорумки, които изживяват тук въображаемия живот, който нямат или не са имали в реала.
Грешиш, просто съм живяла достатъчно дълго в "интересни времена" и съм се възползвала от това, което съм имала.  Grinning

# 3 779
Очевидно някой от родителите или пра-родителите й е бил номенклатурчик, какво се вживявате толкова. Партийците наистина добре си живееха и лесно пътуваха в чужбина:)

Общи условия

Активация на акаунт