Истории от комунистическа България

• 157 686
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 60
А когато ограбиха парите на хората за първи път с паричната смяна, моите родители загубиха към 30 хил лв, съседите-70 хил. Пари, спестени от.... бачкане. Shocked

защото парите са със стойността на шумата в гората - т.е. никаква , а не можеш да Лъжеш всички хора през цяЛото време - т.е истината все някога лъсва ...

# 61
А когато ограбиха парите на хората за първи път с паричната смяна, моите родители загубиха към 30 хил лв, съседите-70 хил. Пари, спестени от.... бачкане. Shocked

защото парите са със стойността на шумата в гората - т.е. никаква , а не можеш да Лъжеш всички хора през цяЛото време - т.е истината все някога лъсва ...
Как да не може бе, eau, как да не може? Виж какво става сега? Виж КОЙ пише закони , за да СИ раздават пак нашите пари, едвам изкарани....да си ги раздават и да дебелеят и да наглеят....и да ни се подиграват в лицето.
За пореден път!

# 62

О, как забравих да споделя една феноменална диващина - когато минаваше недоразумението Тодор Живков, се завардваха улици, булеварди.

Simple Smile
Тази феноменална диващина за съжаление и сега се прилага, когато пътува известен наш политик особено ако е решил да покара той!

# 63

О, как забравих да споделя една феноменална диващина - когато минаваше недоразумението Тодор Живков, се завардваха улици, булеварди.

Simple Smile
Тази феноменална диващина за съжаление и сега се прилага, когато пътува известен наш политик особено ако е решил да покара той!
Аз кво казах.
Всичко пак си продължава по старому. С тая  разлика, че хората поне могат да ги напсуват на воля. Но какво от това...

# 64
Абе така е, но рискът да те гръмнат, защото си се доближил до бащицата на стотици метри е далеч по-малък. А и има възможности да се дава гласност.

# 65
Да, едностранчива е, тъй като аз нямам лоши спомени от това време. Някак си, както ти пишеш, родителите ми ми осигуряваха много и по никакъв начин не съм разбрала, че всъщност комунизмът е стъпкал всичко. Аз бях от хлапетата с шоколадови яйца, тоблерони, марс и т.н. Баща ми носеше с торби и аз ги криех в гардероба. Ако нещо свършеше се ходеше до корекома.
В един момент, обаче, аз чета, че има и друга, страшна страна на комунизма. Аз не обичам несправедливостите и ми става много тъжно.
Мисълта ми е, че съм видяла хубавата страна на тогавашното време, за това темата ми е по скоро за негативната такава.
Нямам нищо против да се пишат и хубави истории. Толкова по-добре.

Да, ама защо ги е имало тези неща в корекома и не ги е имало за всеки. В корекокома можеше само моряците и някои привилигировани да пазарят. Бащи ми са били репресирани, за да им вземат всичко комунистите, а не са били богати. Щом децата събираха сАлфетки и празни опаковки от шоколади, немотия не е имало Grinning

Гнусни години, не искам да се връщат. Да не говорим, че за чарлстон и танцуване на буги се е лежало в концлагери. Peace

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 10:13 от adelinda

# 66
Абе така е, но рискът да те гръмнат, защото си се доближил до бащицата на стотици метри е далеч по-малък. А и има възможности да се дава гласност.
Опитай се да се доближиш до новият бащица или някой от неговата свита без да е организирано предварително и ще се радвам да ни споделиш впечатленията. Да те гръмнат не вярвам, но вежливо  да те поступат е доста вероятно.

# 67
  • HH
За Чернобил мога да кажа какво ми е разказвала приятелка. Баща и е бил пожарникар по онова време, майка и бременна. Когато е станала аварията баща и е забранил на майка и да излиза от вкъщи и да не отваря прозорците. Но само това и казал, поне така твърди.

И сега едно мое лично впечатление. В Правец има много хора дошли от Русе след аварията в Чернобил. Уф, как да се изразя по-меко, там има един не малък брой хора с увреждани, основно умствени, дали нещата са свързани.

# 68
  • с трима мъже :)
За мен "комунизмът" приключи, когато бях на 14.
Била съм чавдарче, пионерче и дотам. Комсомола умря, преди да вляза в редиците му (не знам защо ме вълнуваше, че ще бъда чавдарче и пионерче, но нещо в мен се отвращаваше от комсомола).
Спомените ми от тия времена са само хубави, просто защото никога не съм знаела какво става навън. За мен света се очертаваше с това, което си имах. Сега разбирам в каква лъжа съм живяла. Но си давам и сметка, че родителите ни правеха всичко, за да сме доволни от живота, спокойни и щастливи. Отделно.... факт: имахме страхотни учители, които в комунистическия дух на съревнованията си вършеха работата превъзходно.
От целия ни род единствено чичо ми е бил с отворени очи. Но сме били много малки, когато той е крил книгите, които е чел и скришом е слушал радио и е участвал в политически групировки. Усетиха го. И му дадоха седмица до вкарване в лагер. Пак...хора излезли. Той емигрира за три дни. Живя в Австрия 3 години и после замина за Америка. След 5 години взе гражданство и си издърпа семейството.

Преди месец бяха у нас с леля ми и една вечер ни разказаха вече с подробности цялата история, която ние не сме знаели. Изживели са ад. Никога (дори и в годините, след това) не съм знаела на какво са били подложени. Докато ми разказваха онази вечер плаках и буца ми седеше в гърлото... и сега се разплаках, като се сетих за техните истории. Верно, че днес живея по-трудно и ме тъпчат и лъжат, но пържолите са ми втръснали, а едно време ядяхме само веднъж - на Нова година. Бананите гният в хладилника и ги хвърляме, а едно време за пръв път видях такова нещо, когато бях на 13. Ядеше го съученичка - дъщеря на тираджия и ние всички се чудехме какво е и как ли е на вкус. Видяхме сега и шок.яйца, и тоблерони и нормални сапуни за тяло. Материално имам неща в стотици пъти повече, отколкото сме имали "тогава". Но ми го няма спокойствието. И въпреки това, по-добре е този строй, в който не делят семейтва, деца да остават без родители и да бъдат спирани от училище, защото просто не са кои да е Sad

# 69
Имам какво да разкажа, но сега нямам времето. Много тежка тема, но може би необходима.

# 70

И сега едно мое лично впечатление. В Правец има много хора дошли от Русе след аварията в Чернобил. Уф, как да се изразя по-меко, там има един не малък брой хора с увреждани, основно умствени, дали нещата са свързани.

За Русе историята е друга. Да, много хора се изместиха от града.

# 71
  • HH
Грешката е моя  Embarassed

# 72
За живелите идилично по време на  червения терор има две добри и разтърсващи книги
Репортажите На Георги Марков
И
Последния том от Български хроники на Стефан Цанев

# 73
В Русе години наред дишахме хлор, идващ от един завод в Гюргево отсреща. Спомням си, че баба ме караше постоянно да ходя с носна кърпичка пред носа. После майка ми, която беше отишла да работи в София, успя да получи жителство, ме взе при нея. Пишехме си писма с приятелката ми от блока в Русе и във всяко писмо я питах: "В Русе има ли още хлор?", а тя понякога ми отговаряше, че в момента има, а друг път - че в момента няма, та така ...

# 74
  • Варна
Чудесно разказани истории са "Задочните репортажи за България" на Георги Марков, за който се интересува.
Лошото е, че комунизма продължава да живее под друга форма - дали не и по-лоша от преди.

Общи условия

Активация на акаунт